„Kde je zas ten zázvor (pepř, kmín, paprika, bobkový list atd.), sakra!" Mnoho z nás si takto posteskne, když nemůže při vaření najít zrovna to „pravé“ koření. V kuchyni máme mít totiž koření hned po ruce. Nejlépe v kořenkách na polici blízko sporáku. Nebo v sáčcích, které můžeme dát do zásuvek u dna horních skříněk. Ale, co si budeme povídat, ne každá je má perfektně seřazené dle abecedy a nechává ho v sáčcích, které koupila, a pak se hrabe v té hromadě a nemůže najít to, co zrovna potřebuje.

Jak mají vypadat kořenky? Měly by být z tmavého skla, protože přímé světlo koření vadí. Také by měly dobře těsnit, aby koření „nechytlo“ vlhkost. Potom totiž ztrácí rychle aroma. A na kořenkách bychom měli mít nalepené velké nálepky, abychom se nespletli.

Dnes ale výrobci kuchyní nabízí i zásuvky ve stylu kuchyně – moderní volně položené, frézované, přímo zasazené do horní skříňky, nebo rustikální porcelánové. Výrobci doplňků také nabízí sety kořenek k zavěšení do kuchyňského obkladu. Na dlouhou tyčku si potom vedle kořenek můžeme zavěsit další příslušenství k vaření, výsledek vypadá velmi hezky. A my se při ochucování pokrmů nespleteme.

Vypadá to hezky, ale často ještě narazím na domácnost, kde mají kořenky v lahvičkách od dětské přesnídávky. Moje teta jich má celou krabici. Krabici s velkým K. Všechny lahvičky mají nálepku, ale než něco najdete, chvíli to trvá. A když máte náhodou smůlu, odkáže vás na další, o „trochu" menší, krabičku. Pak si říkáte: „Čert aby se v tom vyznal!“ a nejraději byste použila jen sůl. Sůl je sice nad zlato, ale ono to bez koření někdy nejde a svíčková bez bobkového listu a černého pepře jaksi není to pravé...

Kde máte koření schované Vy?
Že je necháváte v sáčcích, jak jste je koupily v obchodě?
Nebo je úhledně přesypáváte do kořenek?
Do jakých?
Nalepujete nálepky se jmény?

Napište mi, ať vím, kde máte pepř a sůl!

Reklama