Více než polovinu onkologických pacientů ohrožuje během léčby podvýživa a téměř čtvrtina z nich se nachází dokonce ve středním až extrémním riziku podvýživy. Dnes to na tiskové konferenci uvedl předseda České onkologické společnosti profesor Jiří Vorlíček.

Kromě nádoru a jeho léčby je úbytek tělesné hmotnosti nejčastější zdravotní komplikací onemocnění rakovinou. Více než 27 % pacientů ztratilo minimálně pět procent své tělesné váhy během posledního půl roku od začátku léčby. Téměř každý pátý pacient totiž uvádí, že si dává méně než polovinu do té doby konzumovaného objemu potravin.

„Celý národ se snaží hubnout, ale my se snažíme vysvětlit onkologicky nemocným, že je strašně důležité, aby nehubli, ale drželi svoji váhu, protože jenom tak mohou vzdorovat nemoci a zvládat poměrně obtížnou léčbu,“ řekl Jiří Vorlíček.

Rozhovor na téma nejčastějších mýtů v oblasti výživy onkologických pacientů s lékařkou Petrou Holečkovou z Ústavu radiační onkologie Nemocnice na Bulovce pro vás připravujeme.

food

Reklama