Reklama

BERLÍN – Při průzkumu vánočních stravovacích zvyků v Německu se zjistilo, že čtvrtina Němců, převážně z bývalého východního Německa, má na vánoční tabuli nejraději párky, k nimž se stejně jako k rybě podávají nejčastěji bramborový salát nebo dušené zelí.
Na druhém místě jmenovali naši západní sousedé rybu, deset procent z nich by volilo fondue ve švýcarském stylu a sedm procent rodin si upeče na Vánoce husu.

"Měli jsme párky v době, kdy ryba nebyla k dostání. A měli jsme je vždycky moc rádi. Dnes vaří manželka spousty jiných dobrot, ale na párky nezapomínáme. Je to taková naše malá tradice. Děti sice párky nejedí, ale po speciálních vánočních pokrmech vůbec netouží. Každý rok jedí něco úplně jiného," uvedl v průzkumu veřejného mínění pětašedesátiletý muž z bývalé NDR.
Většina z těch Němců, kteří si na Vánoce jedí párky, se přiznala, že příliš nectí tradice. Vesměs uváděli, že nehodlají vánoční svátky nijak zvlášť uctívat a na štědrovečerní tabuli tedy budou nosit stejná jídla jako po zbytek roku.
Pro některé Němce jsou totiž párky stále velkým potěšením, ačkoli patří mezi běžně dostupné potraviny. Průzkum prokázal, že nejvíce si tradic váží v Bavorsku.