Ačkoli často slýcháme pět ódy na brazilskou či kolumbijskou kávu, kávovník arabský je doma v severovýchodní Africe. Tam roste stálezelený, až osmimetrový keř či strom nejčastěji v horách v podrostu stromů či poblíž vodních toků. Teplota tu neklesá pod 4 °C a nepřesahuje 31 °C. Průměrně dosahuje 20 až 25 °C, což přesně odpovídá teplotě v našich obydlích. Proto se u nás doma kávovníkům tak skvěle daří.

Jak kávovník získat?

Pokud si budete kávovník pořizovat, máte dvě možnosti. Můžete si zakoupit již vzrostlou rostlinu, nebo semena. Ta vám po zasetí do výživného, ale vzdušného, kyselého substrátu (někdo je dává jen do písku) vyklíčí zhruba do dvou měsíců. Vypadá to tak, že stonek zdvihne do výšky zrnko, které následně praskne a odpadne. Abyste proces co nejvíce urychlili, namočte napřed semena na dva dny do vlažné vody.

Jak kávovník pěstovat?

Až budete rostlinky rozsazovat, nezapomeňte na dně květináče vytvořit drenáž. Kávovník má sice vláhu rád, ale jeho kořeny nesmí dlouho stát ve vodě. Tomu by měla odpovídat i následná zálivka. Má být sice vydatná, ale nesmíte to přehnat a rostlinu přelít. Když na kávovník zapomenete a on touží po vodě, dá vám to najevo svěšením listů. To pak nejlépe uděláte, když dáte květinu do větší nádoby, důkladně ji prolijete vodou a nechte ji v ní stát. Ale jen půl hodiny, pak vodu slijte.

Na co ještě pamatovat?

  • I když rostlina dobře snáší suchý vzduch, mnohem vděčnější vám bude za jeho zvlhčování. Zvláště když je v blízkosti radiátor.
  • Ideálním stanovištěm je světlé místo v bytě, kam nedopadají přímé sluneční paprsky. Ty by listy spálily.
  • V zimě, kdy je intenzita světla nižší, nechte rostlinu alespoň měsíc odpočinout. Snižte teplotu ideálně na 18 °C a méně zalévejte. Díky tomu pak na jaře bohatě kvete a následně plodí.
  • Nezapomínejte také na přihnojování. Pokud chcete, aby se rostlině dařilo, a toužíte po bohaté úrodě, dodávejte jí před tvorbou květů a pro výživu plodů dusík, fosfor a draslík.
  • Na třešně, jak se sladkým, červeným plodům kávovníku také říká, si budete muset počkat. Plodit začínají tříleté až čtyřleté rostliny a plody dozrávají 6 až 8 měsíců.
  • V domácích podmínkách dorůstá kávovník přibližně dvou metrů. Pokud se vám rozrostl až příliš, není problém jej zkrátit. Třeba o polovinu.
  • Pamatujte na to, že kávovník nemá příliš v lásce stěhování.

Jak připravit kávu?

Zrnka (v každém plodu jsou dvě) je třeba vyjmout, očistit vodou a následně usušit. Teprve pak je můžete upražit. Čím méně pražená (světlejší) budou, tím kyselejší bude výsledná chuť kávy. A naopak – hodně upražená káva nadchne zase milovníky hořké chuti.

Čtěte také:

Uložit

Reklama