Rádi experimentujete? Pojďte vyzkoušet něco nového! Kávu jako ingredienci v přípravě omáček, salátů nebo muffin!

Kuřecí spodní stehýnka v kávovo-grilovací omáčce

tchiboSUROVINY A PŘÍSADY NA 4 PORCE:

  • 1 kg kuřecích spodních stehýnek
  • 2 PL kávy Tchibo Exclusive Origins
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 500 ml pikantního kečupu
  • 1 PL octa
  • 2 PL oleje
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 1 ČL práškového cukru
  • 1 ČL kořenicí směsi na grilování

POSTUP:

Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, připravíme horkou kávu a necháme vychladnout. Ve větší míse smícháme kečup, kávu, cibuli, česnek, ocet, sůl, pepř, kořenicí směs na grilování, olej a cukr a necháme 10 minut odstát.

Kuřecí stehýnka důkladně omyjeme, osušíme a vložíme do připravené marinády, nejlépe na noc nebo alespoň na dvě až tři hodiny.

Marinovaná stehýnka pečeme na rozpáleném grilu nebo na grilovací pánvi nejméně 30 minut a často je otáčíme. Podáváme se zeleninovým salátem a s pečivem.

ČAS PŘÍPRAVY: 60 minut + čas na marinování: 3 až 12 hodin

Listový salát s krůtím masem, plísňovým sýrem a kávovým dresinkem

SUROVINY A PŘÍSADY NA 4 PORCE:

  • tchibo400 g směsi listových salátů (rukola, čekanka, ledový salát, frisée apod.)
  • 2 kusy sýra s bílou plísní
  • 100 g zelených oliv bez pecky
  • 250 g krůtích prsou
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • sladká mletá červená paprika
  • olivový olej
  • 30 ml silné černé kávy (například espresa z kávovaru Tchibo Cafissimo)
  • 10 PL balzamikového octa
  • 2 PL hnědého cukru
  • olivový olej
  • špetka mleté skořice

POSTUP:

Krůtí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na nudličky. V míse smícháme maso s trochou oleje, přidáme sůl, pepř a červenou papriku a necháme pět minut odstát. Potom maso opečeme na pánvi s trochou oleje dozlatova.

Do malého hrnce vlijeme připravenou kávu, přidáme cukr, ocet a 1 PL oleje a přivedeme k varu. Potom oheň zmírníme, přidáme špetku skořice a soli a vsypeme na kolečka nakrájené olivy. Na mírném ohni vaříme asi tři minuty, odstavíme a ještě přidáme 1 PL oleje.

Na čtyři talíře rozdělíme salát, vložíme na něj kousky krůtího masa a na trojúhelníčky nakrájený sýr. Navrch rozdělíme připravený dresink i s olivami a podáváme nejlépe s opečenou bagetou.

ČAS PŘÍPRAVY: 30 minut

Kávové muffiny s nugátovou čokoládou

SUROVINY A PŘÍSADY NA 4 PORCE:

  • tchibo200 ml mléka
  • 50 ml vanilkového acidofilního mléka
  • 3 PL kávy Tchibo Exclusive Origins
  • 2 PL práškového cukru
  • 75 g nugátové čokolády
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 100 g másla
  • 200 g hladké mouky
  • 50 g pšeničné krupice
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • máslo na vymaštění
  • práškový cukr na posypání

POSTUP

Mléko smícháme s acidofilním mlékem a přidáme kávu. Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Změklé máslo utřeme s cukrem a žloutky, potom přidáme mléčnou směs s kávou.

Mouku smícháme s práškem do pečiva a krupicí a nadvakrát vmícháme do žloutkově-mléčné směsi. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh a vetřeme jej do těsta. Nakonec přidáme nasekanou nugátovou čokoládu.

Muffinový plech nebo formičky, případně košíčky na pečení jemně vymastíme máslem, naplníme do tří čtvrtin směsí. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 až 25 minut. Upečené muffiny vyklopíme z formy (z košíčků je nevyndáváme) a posypeme práškovým cukrem.

ČAS PŘÍPRAVY: 50 minut

Smažené ovoce s kávovým krémem

SUROVINY A PŘÍSADY NA 4 PORCE:

  • tchibo15 g droždí
  • 50 g práškového cukru
  • 140 ml mléka
  • 3 vejce
  • 280 g hladké mouky
  • 200 ml bílého nebo růžového vína
  • olej na smažení
  • 1 ananas
  • 2 jablka
  • 2 hrušky
  • 100 g bílé čokolády
  • 350 ml smetany na šlehání
  • 3 PL kávy Tchibo Exclusive Origins
  • 1/2 balíčku vanilkového pudinku

POSTUP:

V polovině dávky smetany na šlehání rozpustíme bílou čokoládu a necháme vychladnout. Z druhé poloviny dávky smetany, vanilkového pudinku v prášku a kávy uvaříme hustý pudink a rovněž jej necháme vychladnout. Smetanu s bílou čokoládou necháme v ledničce alespoň tři hodiny a potom ji vyšleháme dotuha. Vychladlý pudink rozšleháme tak, aby v něm nebyly hrudky, a jemně do něj vmícháme vyšlehanou smetanu. Kávový krém skladujeme v ledničce a následně podáváme.

Droždí rozmícháme v 50 ml vlažného mléka s trochou cukru. Vejce vyšleháme s mlékem, rozmíchaným droždím, přidáme mouku, víno a cukr a na teplém místě necháme 20 minut odstát.

Ovoce očistíme, podle potřeby zbavíme jaderníků, jablka a ananas nakrájíme na silnější kolečka, hrušku na silnější plátky. Ve fritéze nebo ve vyšším hrnci rozehřejeme olej, ovoce postupně namáčíme do připraveného těstíčka a smažíme v oleji asi dvě až tři minuty z každé strany.

Usmažené ovoce zbavíme na papírovém ubrousku přebytečného tuku a podáváme s vychladlým kávovým krémem.

ČAS PŘÍPRAVY: 60 minut + čas na kynutí těstíčka a chlazení smetany

Reklama