Když se řekne mouka, vybaví se většině z nás pšeničná klasika, nebo si vzpomeneme na žitnou, pokud se chystáme třeba upéct chléb. Jenže mouky existuje nepřeberné množství. Vyzkoušeli jste už mouku namletou z jedlých kaštanů? Máme pro vás deset důvodů, proč by neměla chybět ani ve vaší kuchyni.
Ačkoli na aleje kaštanovníků s jedlými plody narazíte i v Česku (některé jsou staré i 400 let), mezi největší evropské pěstitele patří Italové, Španělé, Maďaři a Francouzi.
Kaštanová mouka se mele z plodů jedlého kaštanu. Ty se suší při teplotě 47 stupňů Celsia po dobu 16 dnů a následně jsou zbaveny tvrdé slupky. Proto není mouka „kaštanově“ hnědá, jak by se mohlo nabízet, ale poměrně světlá. Ovšem vůní a chuť si zachovává. Proč si ji zamilujete?
- Můžete ji použít do sladkého i slaného pečení. Ať už zaděláváte na sušenky, koláče, nebo chléb, můžete kaštanovou moukou nahradit až 25 procent mouky pšeničné. Jídlo tak bude rázem zdravější.
- Kaštanová mouka se hodí také při vaření. Zkuste jí zahustit polévku či omáčku.
- Mouka má nasládlou chuť a příjemnou vůni. Pokrmům tím dodá šmrnc.
- Je plná minerálních látek. Mangan je důležitý i pro správný metabolismus cukrů a jeho nedostatek může vést k vyššímu riziku onemocnění cukrovkou. Měď, která vás chrání před chudokrevností, ztrátou pigmentů či vypadáváním vlasů. Narušena bez ní může být i tvorba a kvality kostí a vaziva. Draslík vás zase zbaví únavy a stresu.
- Kaštany představují zásobárnu vitaminu C. Mají ho v sobě zhruba stejně, jako citróny. Obsahují také vitaminy E a B, především vitamin B5 a B6.
- Obsahují minimum jednoduchých cukrů, většinu tvoří cukry složené. Ty tělo vstřebává postupně, takže nemusíte řešit nepříjemné výkyvy hladiny krevního cukru, kdy dostáváte takzvaný vlčí hlad.
- Získáte z nich i kyselinu linolovou ze skupiny esenciálních Omega-6 mastných kyselin a kyseliny alfa-linoleové ze skupiny Omega-3. Ty jsou mimo jiné zodpovědné za optimální fungování nervového systému, mozku, kardiovaskulárního systému, za produkci hormonů a imunitu.
- Doplní vám kyselinu listovou. Ta je důležitá hlavně pro ženy ve spojitosti s mateřstvím.
- Kaštany mají příznivý vliv i na ledviny a vysoký krevní tlak. Naše tělo totiž nezatěžují vysokým množstvím sodíku.
- Mouka z jedlých kaštanů je přirozeně bezlepková, takže ji bez obav mohou konzumovat i celiaci a lidé citliví na lepek.
Kaštanovou mouku seženete v obchodech se zdravou výživou a v prodejnách bio potravin. Koupit ji samozřejmě můžete i přes internet. Počítejte ale s tím, že její cena je podstatně vyšší oproti mouce pšeničné. Za 250 gramů zaplatíte kolem 90 Kč.
Čtěte také:
- Je to vůbec ještě káva? Odhalte tajemství výroby rozpuštěných kávových zrn
- Pěstovat bylinky v bytě? Víme, jakých chyb se vyvarovat
Nový komentář
Komentáře
RenataMor — #11 Za 250 gramů zaplatíte kolem 90 Kč[/b].
ta bude asi dost drahá
Pro me novinka, netusila jsem, ze existuje, zkusim se po ni podivat.
tak to jsem ještě nezkoušela
o mouce jsem ještě neslyšela
Deset důvododů?
Děkuji za tip, nevěděla jsem o ni, nejdříve ji vyzkouším na to zahušťování.
Jedla jsem vynikající kaštanovou polévku a lahodný kaštanový likér
Jedlé kaštany lze nalézt i ve volné přírodě. Ovšem pracně nasbírané kaštany mi potomstvo odmítalo jíst, jen tak samotné upečené (to i chápu, ono to chuťově není žádnej zázrak), a pyré jsem udělala jen jednou, taky to pak nikdo nejedl, škoda práce.
O mouce vím, jen mě nikdy nenapadlo, k čemu bych ji potřebovala. Možná by šla dát do perníku.
Kaštanové pyré prodával dříve Lidl a jsou z toho úžasné deserty! Už se těším na kornout horkých kaštanů na vánočních trzích
Kaštanové zákusky jsou výborné. Nevím, jak s moukou, ale v receptech se vychází z kaštanů samotných, prostě se tepelně zpracují a oloupané dál používají. Mouka je nekřesťansky drahá, teď se dají kaštany koupit za rozumnou cenu a nevyjde to tak draho.
Jedlý kaštánek mi pomalinku začíná plodit. Pečené kaštany máme rádi, mouku jsem ještě nikdy nezkoušela...