Vaření

Kari z cizrny s rýží

kari cizrna

Dnes potěšíme milovníky ostřejších a exotických chutí. Uvařte si s námi velice zdravou a chutnou cizrnu. Připravíme si jídlo, do kterého nebudete potřebovat ani kousek masa. Ale když budete chtít, klidně si ho přidejte.

Už je to dlouho, co jsem zahlédla na jídelním lístku jedné oblíbené restaurace cizrnové kari. Od té doby jsem měla chuť ho vyzkoušet. A tak jsem sehnala výborné koření „indické kari“ a pustila se do práce. Recept jsem skládala jako pejsek s kočičkou a řídila jsem se tím, co mám ráda a které chutě mi spolu ladí.

Výsledek je více než dobrý, po kari se jen zaprášilo. Přidala jsem do něj ještě kus natrhaného kachního masa z pomalu pečené kachny, o které jsme vám už psali. Nebylo to nutné, kari je super i bez masa. Jenže když tady byla taková hromádka, tak jsem ji využila. Bylo by výborné přidat mleté hovězí nebo vepřové maso, případně kousky kuřecího. To už necháme na vás a vaší chuti.

Suroviny

  • 400 g suché cizrny (kdo nechce namáčet a vařit, může koupit cizrnu sterilovanou)
  • 2 velké cibule
  • 400 g kokosového mléka
  • 3 lžíce kokosového tuku
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • kari koření (já jsem použila „indické kari“ od Fit koření a k tomu od stejné značky kokosové chilli)
  • maso - libovolné, ale nemusí být)

Postup

Nejprve si uvařte cizrnu. Nechejte ji namočenou 24 hodin. Poté vodu slijte, cizrnu properte a znovu v hrnci zalijte studenou vodou. Vodu nesolte!

Dejte vařit a vařte, dokud není cizrna měkká. Dobu vaření můžete urychlit v tlakovém hrnci. Komu se nechce vařit, může použít sterilovanou cizrnu v plechovce nebo sklenici.

Ve velkém hrnci rozpusťte kokosový tuk. Na něm osmahněte nahrubo nakrájené cibule. Opékejte pěkně dozlatova. Až začne cibule zlátnout, přidejte najemno nasekaný česnek. Ještě chvíli opékejte.

Přidejte měkkou, okapanou cizrnu. Promíchejte a dochuťte kari kořením. Já jsem dala dvě vrchovaté lžíce a k tomu ještě lžící kokosového chilli. Důkladně promíchejte ještě jednou a zalijte kokosovým mlékem.

Ochuťte solí. Přilijte jednu plechovku od kokosového mléka plnou vody a duste pod poklicí 15 minut. Průběžně promíchávejte.

Odkryjte poklici, promíchejte a nechejte vyvařit tekutinu, zdá-li se vám výsledek příliš řídký. Nebo naopak, přidejte ještě trochu vody, je-li obsah hrnce na váš vkus hustý.

Jak píšeme v surovinách, kdo chce, může přidat maso. To doporučuji v postupu zařadit hned po česneku. Kdo má už tepelně zpracované maso, jako já, zbytky kachny, stačí dát do kari prohřát až pět minut před koncem vaření.

Podávejte s výbornou jasmínovou rýží, můžete posypat koriandrem nebo zelenou petrželkou, případně jarní cibulkou.

Dobrou chuť přeje Elly.

Poradíme vám další super recepty s cizrnou!

cizrna s kořením

cizrna s cibulkou a parmezánem

cizrnová pomazánka

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

   
31.01.2017 - Zelenina - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [15] paníliška [*]

    Uvařeno a naprosto skvělé. Sml67

    superkarma: 0 03.02.2017, 12:00:52
  2. [14] zuzkar2 [*]

    cizrnu nemusím Sml80

    superkarma: 0 31.01.2017, 20:20:01
  3. [13] babinka [*]

    Zrovna jsem přemýšlela, co zítra vařit...díky za tip...Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 31.01.2017, 15:14:51
  4. [12] slávenka [*]

    Zrovna dnes jsem hledala cizrnu u nás v obchodě a nenašla. Musím zajet do supermarketu.

    superkarma: 0 31.01.2017, 15:02:36
  5. [11] MARIE MATEJKOVA [*]

    Cizrnu dělávám,ale jen pro sebe. Toto vyzkouším Sml59

    superkarma: 0 31.01.2017, 12:35:39
  6. avatar
    [10] 135evik [*]

    Já mám cizrnu ráda, ale doma bych s ní neuspěla.

    superkarma: 0 31.01.2017, 12:13:02
  7. [9] bobani [*]

    vyzkouším

    superkarma: 0 31.01.2017, 11:52:52
  8. [8] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 31.01.2017, 11:46:02
  9. avatar
    [7] koralek59 [*]

    Sml67 I já mám ráda cizrnu i kari Sml22

    superkarma: 0 31.01.2017, 10:32:00
  10. avatar
    [6] paníliška [*]

    Cizrnu miluju, kari taky, tohle prostě udělám a už se mi sbíhají sliny. Sml16

    superkarma: 0 31.01.2017, 09:01:19
  11. avatar
    [5] RenataMor [*]

    kari fakt ne,cizrnu taky připravuju

    superkarma: 0 31.01.2017, 08:35:44
  12. [4] viki2011 [*]

    tu můžu Sml16

    superkarma: 0 31.01.2017, 07:51:07
  13. avatar
    [3] jarka1234 [*]

    Cizrnu vařím,je moc dobráSml58.

    superkarma: 0 31.01.2017, 07:07:57
  14. [2] Darmovzalova [*]

    ochutnala,ale nechutná mě

    superkarma: 0 31.01.2017, 06:55:09
  15. avatar
    [1] Myškomedvídek [*]

    cizrnu jsem ještě nedělalaSml80

    superkarma: 0 31.01.2017, 00:29:49

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme