Vaření

Karamelový dort s makronkami

karamelový dort

Na krásném karamelovém dortu je náročná především příprava makronek. Můžete ho však ozdobit čímkoliv jiným. Ovocem, nasekanými ořechy, karamelovými nitěmi. Důležitá je totiž jemná a dokonalá kombinace karamelu a nadýchaného korpusu z lískových ořechů.

Dort jsem pekla synovi ke třináctým narozeninám. A protože miluje makronky, tak jsem zvolila jako ozdobu právě je. Recept najdete TADY. Měla jsem štěstí a povedly se. Jinak jsem měla připravené různé ovoce a v případě makronkového neúspěchu bych ozdobila dort jahodami, borůvkami a malinami.

Korpus dortu už znáte, pokud naše Vaření sledujete pravidelně. Jiný už nepeču, od té doby co jsem ho objevila u skvělé cukrářky aldosky. Tentokrát jsem do něj přidala najemno namixované lískové oříšky. Protože mám ráda kombinaci karamelu a ořechů. Krém byl jasný od začátku - slaný karamel. Podobný jsem použila i na plnění makronek.

karamelový dort

Základní recept na piškot (dorty, řezy, podklady moučníků)

  • vejce
  • horká voda
  • cukr krupice
  • polohrubá mouka

Kolik váží vejce ve skořápce (zvažte právě ten počet vajec, která chcete použít), tolik navážíte cukru krupice a tolik polohrubé mouky. Na každé vejce počítejte 2 lžíce horké vody. Šlehejte žloutky s cukrem a vodou. Až pěna zhoustne a cukr se rozpustí, ušlehejte sníh z bílků a střídavě s moukou vmíchávejte do pěny.

Obměny: Piškot můžete připravit ořechový, kokosový, mandlový, kakaový, čokoládový, a to tak, že příslušná surovina smíchaná s moukou musí mít stejnou hmotnost, jakou mají použitá vejce. Na tento recept jsem použila 50 g najemno rozmixovaných lískových oříšků, namísto 50 g polohrubé mouky.

Dávky těsta:  

  • na 1 plech – těsto ze 4 vajec na podkladový korpus (např. pod řezy se želatinou)
  • na 1 plech - z 6 vajec na korpus určený k prokrojení a plnění
  • kulatá dortová forma 26 cm – těsto z 6 vajec
  • kulatá dortová forma 30 cm – těsto z 8 vajec

Těsto na piškot nalijte do vymazané a moukou vysypané formy na pečení.

Pečte v troubě vyhřáté na 175 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Doba pečení závisí na velikosti a výšce korpusu. Většinou je to od 30 až do 50 minut. První půlhodinu určitě neotevírejte troubu, aby těsto nekleslo. Po této době můžete otevřít troubu a vpíchnout špejli do středu korpusu. Po vytažení by měla být čistá.

Korpus nechejte důkladně vychladnout. Až poté prokrojte tolikrát, kolikrát chcete a kolikrát to dovoluje výška korpusu.

karamelový dort

Karamelový krém

  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g smetany ke šlehání (33 – 35 % tuku)
  • 25 g slaného másla (nebo obyčejné máslo a půl lžičky soli)
  • 750 g mascarpone

Smetanu si v hrnci přiveďte k varu.

Do druhého hrnce dejte cukr. Zapněte plotnu, téměř naplno (na mé indukční varné desce stupeň 10 ze 14) a čekejte, až se cukr rozpustí. Doporučuji použít nerezový hrnec. Teflonový si touhle srandičkou můžete zničit. Cukr vám postupně pěkně zkaramelizuje.

Hlídejte si dvě věci. Abyste se neopařili (vřelým karamelem to fakt bolí!!!) a aby karamel nebyl moc tmavý – mohl by se spálit a zhořknul by.

Hotový karamel sundejte pryč z plotny a přidejte do něj máslo. Buď jako já máslo obyčejné a zhruba lžičku soli. Podle toho jak slaný karamel chcete. Promíchejte, až se obě složky spojí. Vraťte zpět na plotnu a míchejte při mírné teplotě. Pomalu přilévejte horkou smetanu. Míchejte tak dlouho, až vznikne hladká karamelová hmota. Nechejte úplně vychladit.

Změklé máslo vyšlehejte spolu s vychlazeným karamelem. Šlehejte dlouho, okolo 8 minut. Přidejte mascarpone a opět důkladně prošlehejte, do hladkého jemného krému.

karamelový dort

Dokončení dortu

Vychlazený dortový korpus prokrojte kolikrát se vám podaří. Jednotlivé vrstvy namažte vysokou vrstvou krému. Dort poskládejte a pomažte krémem i nahoře a na bocích.

Drobky a odkrojky z korpusu se dají zužitkovat. Já jsem použila vrchní část korpusu, která se mi jakoby odloupla od upečeného dortu. Posbírala jsem drobky po pracovní ploše a spolu s vrchní částí dortu je rozmixovala. Vzniklé dortové drobečky jsem potom použila na ozdobení dortu na bocích a na horním krému.

Dort ozdobte podle své fantazie. Nechejte chladit, ideálně do druhého dne.

Další dorty pro vaši inspiraci

Minecraft dort

mrkvový dort s tvarohem

podzimní nahý dort

Dobrou chuť přeje Elly.

   
16.02.2016 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. [20] Darmovzalova [*]

    Dala bych si klidně od každého kousek na ochutnání ,vypadají všechny dobře Sml22

    superkarma: 0 14.02.2017, 07:04:13
  2. [19] bábovka [*]

    Sml59

    superkarma: 0 16.02.2016, 19:04:41
  3. avatar
    [18] gerda [*]

    Ten dort bych sežrala na posezení, přesně toto miluju.Sml66 Ještě kdyby mi ho někdo udělal....ale já sladké nemám jíst, to je jediné štěstí, že ten dort přede mnou není.

    superkarma: 0 16.02.2016, 18:55:37
  4. avatar
    [17] SNÍŽEK [*]

    ten poslední dort se mi líbí Sml67

    superkarma: 0 16.02.2016, 17:55:55
  5. avatar
    [16] peetrax [*]

    Tak to já bych prosila jen ty makronky. Anebo jen dort bez makronek. Každého, kdo makronky umí, obdivuju. Sml67

    superkarma: 0 16.02.2016, 17:09:04
  6. avatar
    [15] elly [*]

    fialinka — #14S makronkama si hraju už dlouho a taky se vždycky třepu jestli se povedou nebo ne :) Měla jsem připravenou záložní variantu - nasekané karamelové ořechy. Naštěstí se povedly - uuuuffff Sml58

    superkarma: 0 16.02.2016, 13:12:30
  7. avatar
    [14] fialinka [*]

    No vzhledem k tomu, že jsem právě prošla fází učení se pečení makronek (z 10 pokusu asi 3 úspěšné) a taktéž seznámením se slaným karamelem, tak bych se dortu až tak nebála :-), vypadá dobře. Akorát ty makronky... buď musí mít člověk štěstí začátečníka nebo to umět (doporučuju preventivně upéct dopředu a skořápky klidně i zamrazit, když se povedou)

    1. na komentář reaguje elly — #15
    superkarma: 0 16.02.2016, 12:37:01
  8. avatar
    [13] Jandywoman [*]

    Sml67 dort s makronkami vypadá fakt famózně a jistě tak i chutná Sml16

    superkarma: 0 16.02.2016, 11:32:03
  9. [12] bobani [*]

    dala bych si

    superkarma: 0 16.02.2016, 11:24:02
  10. [11] Violeta [*]

    Sml69Moc krásné a určitě i dobré.Sml67

    superkarma: 0 16.02.2016, 11:16:22
  11. [10] iřka [*]

    Sml67Sml59

    superkarma: 0 16.02.2016, 11:07:19
  12. avatar
    [9] RenataMor [*]

    mnam

    superkarma: 0 16.02.2016, 10:28:35
  13. avatar
    [8] Motty [*]

    Mňam, tak ten bych si dala, klidně i bez makronek. Ale karamel a ořechy, to miluju Sml67

    superkarma: 0 16.02.2016, 09:38:16
  14. [7] Ferdicek [*]

    Nádhera.

    superkarma: 0 16.02.2016, 09:37:48
  15. [6] Jasmína [*]

    krása!

    superkarma: 0 16.02.2016, 09:29:51
  16. [5] Pavla_b [*]

    luneta — #1 Pokud bys milovala makronky, tak určitě jo. Sml58

    superkarma: 0 16.02.2016, 09:22:04
  17. [4] Pavla_b [*]

    Ten musí být dobrý, hned bych ochutnala. Vypadá lákavě a krém bude takový lehký. Sml67

    superkarma: 0 16.02.2016, 09:21:11
  18. avatar
    [3] elly [*]

    luneta — #1To víte, že se nezlobím Sml16 Každý má prostě jiný vkus Sml16

    superkarma: 0 16.02.2016, 09:11:08
  19. [2] bobulebob [*]

    Sml67

    superkarma: 0 16.02.2016, 08:38:53
  20. avatar
    [1] luneta [*]

    nezlobte se,ale vypadá strašně.Nevím jestli bych ve 13 chtěla něco takového dostat.

    1. na komentář reaguje elly — #3
    2. na komentář reaguje Pavla_b — #5
    superkarma: 0 16.02.2016, 08:32:10

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme