Vaření

Karamelové perníčky. Rychlý pamlsek ke kávě

Taky se vám někdy stane, že zapomenete na vánoční cukroví, které odpočívá pěkně uleželé ve spíži? U nás byly letos objeveny perníčky!

karamelové perníčky

Štěstí, že v krabici, zasunuté hluboko za zásobou těstovin, polenty a mouky na těstoviny, byly právě perníčky, a ne nějaké máslové cukroví. To by bohužel letělo rovnou do koše (kompostéru nebo slepicím). Perníčkům však zapomenutí jen prospělo. Byly krásně uleželé a ještě voňavější než po upečení.

Perníčky jsem přesypala do ozdobné dózy a nabízela návštěvám ke kávě a dětem jako pamlsek. Zmizely během několika dní. A tak jsem pekla další. Jejich výhodou je, že vydrží dlouho čerstvé, a tak je máte vždycky při ruce. Chutnají skvěle ke kávě, jako pamlsek k dětské svačince nebo pozornost ke snídani.

A protože jsem je pekla ve svém karamelovém období, upravila jsem si původní recept na „obyčejné“ perníčky a základ jsem pěkně dozlatova zkaramelizovala. Perníčkům to jenom prospělo. Krásně se provoněly karamelem a jejich chuť je také úplně jiná, změněná k lepšímu.

Samozřejmě už je nezdobíme bílkovou polevou. Je to ztráta času s k tomuto druhu perníčků se příliš nehodí.

Suroviny

  • 250 - 270 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 3 lžičky domácího perníkového koření
  • 1 lžička jedlé sody
  • 80 g cukru krupice
  • 130 g másla
  • 130 g medu
  • 1 vejce
  • žloutek na potření perníčků

Postup

Mouku smícháme ve velké míse se špetkou soli, kořením a sodou.

Do hrnce nasypeme cukr, který začneme zahřívat a pálit na karamel. Vydržíme, až je karamel krásně zlatavý. Poté přidáme med a máslo, stále zahříváme a promícháváme, až je směs krásně hladká. Přidáme k sypké směsi v míse. Vyklepneme jedno vajíčko a všechno společně vymícháme v hladké nelepivé těsto.

Komu se těsto lepí, může přidat trochu mouky. Vypracované těsto necháme odpočívat v lednici do druhého dne.

Z těsta vykrajujeme nejrůznější tvary. Úplně nejlepší jsou srdíčka, protože ta potěší nejvíce, když je děti vybalí ze svačinové krabičky. Vykrojené tvary skládáme na plech vyložený pečícím papírem.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, asi 10 - 15 minut. Ihned po upečení a vytažení z trouby potřeme rozšlehaným žloutkem.

Perníčky jsou hned měkké, ale zároveň vydrží dlouho, dlouho dobré.

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

   
22.01.2015 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. [8] Simi10 [*]

    Peču perníčky , ale většinou jen na vánoce.

    Nezkazí se.

    superkarma: 1 22.01.2015, 09:52:11
  2. avatar
    [7] elly [*]

    kukátko — #5jsou to samozřejmě LŽIČKY Sml52 Díky...

    superkarma: 0 22.01.2015, 09:17:36
  3. [6] prototype [*]

    Já raději to víno, co je na talířku Sml59

    superkarma: 0 22.01.2015, 08:36:34
  4. [5] kukátko [*]

    Nejsou 3 lžíce perníkového koření na čtvrt kila mouky moc?

    1. na komentář reaguje elly — #7
    superkarma: 0 22.01.2015, 08:14:54
  5. [4] kantor10 [*]

    já bych si dal

    superkarma: 0 22.01.2015, 08:14:49
  6. [3] bzanda [*]

    A to my zas jo. Možná vyzkoušíme.

    superkarma: 0 22.01.2015, 07:42:30
  7. [2] annella [*]

    perník nemám ráda

    superkarma: 0 22.01.2015, 07:30:07
  8. avatar
    [1] denkas [*]

    Perníčky nemusím.Sml23

    superkarma: 1 22.01.2015, 00:19:43

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme