Bulvár

Kam pro čerstvé těstoviny? Do Řevnic

Už od září se v Řevnicích rozjede výroba čerstvých těstovin. A není to jen tak ledajaký projekt, vyrábět je bude místní občanské sdružení Náruč, které zaměstnává lidi se zdravotním postižením. V okolí už má Náruč vybudované skvělé jméno.

Náruč provozuje také řevnickou kavárnu Modrý domeček. „Kavárna je hlavní zdroj našich vlastních příjmů, které jdou samozřejmě zase zpátky do Náruče. Chtěli bychom ale vydělávat víc, abychom nebyli tak závislí na státních penězích. I proto jsme přemýšleli, co dál. A čerstvé těstoviny nám připadají jako dobrý nápad, na trhu bychom mohli uspět,“ říká Helena Cyrnerová, která má celý projekt na starosti.

modry

Kavárnu Modrý domeček najdete na řevnickém Náměstí Jiřího z Poděbrad

Vše směřuje k tomu, aby se v září mohla výroba těstovin rozjet. Od města Řevnice koupila Náruč budovu starého nádraží na Palackého náměstí. Výrobna těstovin bude tady v přízemí, zbytek bude sloužit potřebám občanského sdružení. „Teď jsme ve fázi příprav rekonstrukce budovy, 23. března zahajujeme dobrovolnický týden: budou se vyklízet prostory, otloukat zdi, bourat kůlny... Prostě vše, aby byla budova připravena pro stavební firmu. Od dubna do konce června pak bude probíhat rekonstrukce, během léta navezeme technologii, suroviny, zaškolíme zaměstnance. A v září bychom chtěli spustit výrobu těstovin,“ plánuje paní Cyrnerová.

modry

Budova starého nádraží zatím vypadá nevábně, rekonstrukce teprve začne

Odběratele máme domluvené

Teď už to vypadá reálně, ale projektu předcházely měsíce plánování, shánění informací, peněz a domlouvání spolupráce. Třeba otázka peněz byla složitá, na projekt je potřeba celkem 12 milionů Kč, z toho cca 5 milionů získala Náruč z evropských grantů a výhodný úvěr na 3, 5 milionu Kč od ČS. A další peníze se shánějí... Náruč musela také založit klasickou firmu s r. o. a při zpracování grantů rovněž doložit seznam odběratelů těstovin.

„Domluvených máme už 55 procent odběratelů (restaurací a hotelů), to je samozřejmě náš hlavní směr, dále budeme těstoviny dodávat do maloobchodu zdravých výživ. A zbytek budou zákazníci tady v okolí,“ dodává paní Cyrnerová. U výrobny bude fungovat rychlé občerstvení a obchůdek zaměřený na cyklisty a turisty, kteří tudy v hojné míře procházejí, obědy z těstovin se budou vařit také v kavárně Modrý domeček.

Ochucené těstoviny

S vařením a výrobou těstovin bude Náruči pomáhat paní Pavla Stine, vystudovaná profesionální kuchařka a odbornice, kterou Náruč získala zdarma v rámci projektu Rok jinak Nadace Vodafone. „Jsme moc vděční, jinak bychom na takového odborníka neměli peníze. Paní Stine vymyslí celý koncept těstovin, pomáhá nám i s vařením v Modrém domečku. Tady už máme domácí koláče, dortíky a zákusky, tuto naši domácí výrobu chceme ještě víc zdůraznit a rozšířit, nejen o jídlo, ale i o nápoje,“ říká Helena Cyrnerová.

modry

Paní Cyrnerová doufá, že půjdou čerstvé těstoviny na odbyt: „Lidi dnes stále více dbají na zdravou výživu a chtějí od jídla i gurmánský zážitek. Ten jim chceme dopřát! Čerstvé těstoviny mají výraznější chuť než sušené, mají víc minerálů i vitamínu E a méně lepku. My navíc nebudeme používat žádnou chemii ani plyn při balení. Pak sice naše těstoviny vydrží maximálně 14 dní, ale zato budou stoprocentně čerstvé, rozdíl je hned poznat!“

modry

Těstoviny se budou vyrábět ze semolinové mouky z Itálie, z vody (buď pražské, nebo řevnické) a vajec. A v čem chce být Náruč výjimečná? Rádi bychom se zaměřili na ochucené těstoviny, těch na našem trhu moc není. Chceme dělat hodně zajímavých chutí a tvarů. Přesně ještě nevím, ale budou to například bylinky, chilli, rajčata... Chuť bude opravdu výrazná, třeba bazalkové těstoviny budou prodchnuté bazalkou. Už to nebude jen příloha, ale gurmánské potěšení.“

OS Náruč

Náruč vznikla před 12 lety v Dobřichovicích u Prahy, kde paní Vladimíra Hejmová založila denní stacionář pro děti se zdravotním postižením. Před šesti lety pak začala fungovat také kavárna Modrý domeček v Řevnicích. Tam našly uplatnění nejen děti ze stacionáře, ale také jiní pracovně znevýhodnění lidé. Dnes jich tu pracuje celkem 19, další místa přibudou v nové výrobně těstovin.

PROSÍME O POMOC: DEN PRO NÁRUČ!

OS Náruč prosí všechny řevnické spoluobčany, místní spolky a organizace o pomoc! Abychom mohli začít rekonstrukci prostor, kde bude výrobna čerstvých těstovin a obchod, potřebujeme v budově starého nádraží v ulici Pod Lipami 71 v Řevnicích pomoc při vyklízecích pracích, pomoc s otlučením a vynešením omítek a podlah, se zbouráním kůlen a rozštípáním nepotřebného dříví. Všichni, kdo chcete pomoci dobré věci a zajímavému projektu, ozvěte se nám na adresu helena@os-naruc.cz nebo na číslo 602 592 103 - pí. Cyrnerová. Práce by měly probíhat o víkendu 23. a 24. 3. od 9 do 16 hod. nebo v týdnu od 25. do 31. 3., event. začátkem dubna 2013. Záleží na vzájemné dohodě.

Velice Vám děkujeme za Vaši pomoc a podporu.

www.os-naruc.cz

modry

Soutěž!

V květnu se i vy můžete zapojit do soutěže o 100 kg čerstvých těstovin! Získá je vítěz návrhu na logo těstovin, o podrobnostech vás budeme informovat později.

   
12.03.2013 - Společnost - autor: Lucie Paličková

Komentáře:

  1. [18] Karla Wusova [*]

    Těstoviny vypadají skvěle, ta budova moc teda ne. Já mám dobrou firmu na vyklízení prostor, je kvalitní.

    superkarma: 0 13.12.2013, 12:46:52
  2. avatar
    [17] navia [*]

    Markýza — #5 domácí těstoviny nesušíte?

    superkarma: 0 15.03.2013, 19:29:46
  3. avatar
    [16] margot [*]

    náruč — #14 velmi líbí a fandím, kdybyste měli "akci Z" v jiných termínech, přijeli bychom přiložit ruku k dílu.. takhle budu zaměstnaná holt na stavbě vlastní

    superkarma: 0 12.03.2013, 18:01:57
  4. avatar
    [15] Žábina [*]

    náruč — #14 těším se na stránkySml67

    budete mít také zásilkovou službu?

    superkarma: 0 12.03.2013, 17:09:15
  5. [14] náruč [*]

    Dobrý den dámy, samozřejmě že se podle hygienických norem v ČR musí používat rukavice, což také budeme činit. Jinak stránky na výrobnu těstovin připravujeme a v nejbližších dnech zprovozníme.

    Moc děkujeme za Vaši podporu. Jsme rádi, že se Vám náš projekt líbí.Sml16

    Helena

    1. na komentář reaguje Žábina — #15
    2. na komentář reaguje margot — #16
    superkarma: 0 12.03.2013, 13:56:11
  6. [13] Trefa [*]

    Trefa:mam rada testoviny.hlavne at se vyroba povede.

    superkarma: 0 12.03.2013, 12:13:51
  7. [12] Lucie Paličková [*]

    A co se týká Náruče a Modrého domečku, je to opravdu dobrý projekt, znám lidi kolem něj, dávají šanci i těm, kteří by jinak práci nenašli a doma seděli u televize...

    superkarma: 0 12.03.2013, 11:40:47
  8. [11] Lucie Paličková [*]

    Ty fotky jsou ilustrační - od výrobce v Itálii. Jinak ty těstoviny se samozřejmě musí doma ještě uvařit...

    superkarma: 0 12.03.2013, 11:39:41
  9. avatar
    [10] hubajda [*]

    to se urcite zapojim

    superkarma: 0 12.03.2013, 10:56:26
  10. avatar
    [9] Žábina [*]

    zní to dobře Sml67Sml67

    superkarma: 0 12.03.2013, 10:43:27
  11. [8] doginka [*]

    Dobrý nápad,hlavně aby měli odbyt

    superkarma: 0 12.03.2013, 10:32:43
  12. [7] lidicka [*]

    Dobrý projekt, snad se jim to povede, škoda, že je to daleko, zapojila bych se do brigádySml22

    superkarma: 0 12.03.2013, 10:23:17
  13. [6] Rikina [*]

    Markýza — #5 no, možná je to jen ilustrační foto, podle stránek toho sdružení zatím provozují kavárnu, žehlení a kopírování. Na ty těstoviny teprve chtějí opravit ten dům, a zařídit tam výrobu. Sml80 Každopádně kdybych viděla, že se těstoviny vyrábí takto, tak si je nekoupím, a ani zadarmo je nechci. Sml80 

    superkarma: 0 12.03.2013, 10:20:58
  14. avatar
    [5] Markýza [*]

    Rikina — #2 já bych řekla, že to je jen ilustrační foto. Normálně musí hygienické předpisy a normy dodržovat i občanské sdružení

    jinak, nejlepší těstoviny jsou ty, co si udělám doma. Bez skladování, rovnou na talíř - ty jsou nejčerstvější a nejchutnější. A ani výroba nezabere tolik času.

    MMCH, nějak nemám ráda ochucené těstoviny, to už mi to pak přijde trošku překombinové chuťově, ale proti gustu ...

    1. na komentář reaguje Rikina — #6
    2. na komentář reaguje navia — #17
    superkarma: 0 12.03.2013, 10:07:38
  15. avatar
    [4] margot [*]

    Klára Křížová — #3 tam bych předpokládala, že se to těsto peče, vaří atd. bezprostředně poté, ne bez chemie a plynu někde 14 dní zabalené syrové...

    superkarma: 0 12.03.2013, 08:45:46
  16. [3] Klára Křížová [*]

    Rikina — #2 Když kuchaři vaří nebo pečou, také těsto hnětou rukama bez rukavic ne? Vždyť se ještě uvaří, upeče....

    1. na komentář reaguje margot — #4
    superkarma: 0 12.03.2013, 08:42:14
  17. [2] Rikina [*]

    Oni ty těstoviny berou jen tak - holýma rukama? Mě tedy z těch fotek přešla chuť na jakoukoli těstovinu... jo, jasně, čeho oči nevidí - kolikrát bych se asi divila, co se děje leckde s jídlem, než ho dostanu na talíř. Vím. Ale přesto mě ty fotky divně zarudlých rukou hrabajících se v mouce odpuzují. Sml80

    1. na komentář reaguje Klára Křížová — #3
    2. na komentář reaguje Markýza — #5
    superkarma: 1 12.03.2013, 00:44:40
  18. [1] dadma [*]

    Těstoviny mám ráda na různé způsoby.

    superkarma: 0 12.03.2013, 00:35:00

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení

Náš tip

Doporučujeme