kaki

Když jsme byli u kamarádů na návštěvě, ochutnali jsme poprvé kaki. Běžně rádi zkoušíme nové chutě, nová jídla, nebojíme se ničeho. Ale zatím mě nijak nenapadlo po tomto ovoci v obchodě sáhnout (stejně tak po nashi - ale už jsem to napravila a čeká na ochutnání).

Kaki (tomel japonský) vypadá trochu jako nedozrálé rajče. Trochu jako jablko. Chuťově nám nejvíce připomíná snad žlutý meloun, někomu jeho chuť připomíná broskev či hrušku. Krásně voní, je sladké a šťavnaté. Je výtečné jen tak - oloupané a nakrájené na kostičky. Ale já ho miluji v ovocném salátu.

Obsahuje velké množství vlákniny, ale také sacharidů. Je bohaté na vitamin A, jeho konzumace proto prospívá třeba těhotným ženám. Ale nejen jim. Podporuje také fungování imunitního systému, zvyšuje odolnost proti stresu, zmírňuje nervozitu a únavu.

miska s ovocem

Nejlépe chutná asi čerstvé, ale dá se také zavařovat či sušit. V menším množství je výborné také v zeleninových salátech. Před konzumací by měl být plod na omak měkký, neměl by být otlačený.

Zajímavým nápadem na přípravu je plody rozpůlit, naskládat do zapékací misky, posypat třtinovým cukrem a skořicí a zapéct. Upečené ovoce se potom lžičkou vyjídá z dužiny. Skvělým doplňkem je vychlazená kysaná smetana.

Tak honem do obchodu - kaki z nich za chvíli zmizí a znova se objeví až během října.

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama