kachna s teplým zelným salátem

Teplý salát ze zelí a křupavých kousků cibule a anglické slaniny je trochu netradiční příloha. Kromě toho, že se nám výborně hodí k šťavnatému kachnímu prsíčku, tak si na něm můžete pochutnat jen tak, bez masa.

Navíc chutná výborně i studený, můžete si ho zabalit třeba do práce. Použili jsme bílé zelí, ale stejně úžasný bude se zelím červeným. Kupte menší hlávku zelí a pusťte se s námi do práce.

Suroviny

  • 1 menší hlávka bílého zelí
  • 200 g anglické slaniny
  • 2 cibule
  • trochu sádla
  • sůl a pepř
  • špetka kmínu
  • trocha octa (podle chuti)
  • kachní prsa

Postup

Kachní prsa si můžete dopředu naložit do oblíbené marinády. Doporučujeme alespoň den před samotným vařením. Kůži na nich opatrně nařízněte, ať proříznete jen kůži a neříznete do masa. Udělejte několik šikmých zářezů. A naložte do marinády, kterou máte rádi. Můžou být i lehce pikantní.

Čerstvé zelí nakrájejte nadrobno. Cibuli na hrubší kousky, anglickou na pásky nebo čtverečky.

kachní prsíčka se zelím

Ve velkém hrnci nebo pánvi rozpalte sádlo. Opečte na něm dokřupava slaninu a cibuli. Přidejte zelí. Ochuťte kořením a solí. Kdo má raději kyselejší chuti, přidá ještě trochu octa.

Prohřívejte asi deset minut, ideálně na co nejvyšší teplotu. Chceme, aby zelí zůstalo křupavé, opeklo se, ale příliš nezměklo. Pokud máte raději měkké zelí, opékejte ještě trochu déle.

Poté, co do hrnce přidáte zelí, začněte opékat i kachní prsíčko. To si určitě hodinu před tepelnou úpravou vyndejte z lednice.

Opékejte nejdříve ze strany kde je kůže, asi po 5 - 8 minutách otočte na druhou stranu a dopékejte, podle toho jak máte kachní prsa rádi. Doporučujeme ne příliš dlouho. Kachní prso by mělo být uvnitř pěkně šťavnaté, ať je měkké.

Ihned podávejte, se zelným salátem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Kachní maso je úžasné. Jaký recept by se vám líbil na víkendový oběd?

kachna

kachní burger

noky s trhaným kachním masem

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama