Vaření

Kachní prsa na pomerančích a bramborové pusinky

kachní prsa na pomerančích a červeném víně

Kachní maso u nás není až tak oblíbené a používané, jak by si určitě zasloužilo. Každý zná pečenou kačenu s knedlíkem a zelím a nad dalším využitím až tak moc nedumáme. Je to škoda, protože s tímto masem můžete vytvořit dokonalé slavnostní jídlo.

Jednodušší než koupit celou chlazenou kachnu je sehnat si pouze prsa. V jednom supermarketu ji teď nabízeli za krásné peníze, s kůží, a velice kvalitní maso. Koupila jsem proto jedno balení a vyzkouzlila za krátký čas dokonalou pochoutku.

Suroviny

4 kachní prsa s kůží
1 pomeranč
250 ml červeného vína
2 lžíce červeného vinného octa
2 šalotky
1 stroužek česneku
sůl a čerstvě mletý pepř
2 bobkové listy

brambory

Postup

Připravíme si voňavou pomerančovou marinádu s vínem. Smícháme víno, pomerančovou šťávu, vinný ocet najemno nasekanou šalotku a bobkový list. Necháme marinovat nejméně hodinu, nejlépe samozřejmě do druhého dne, aby maso krásně navoněla.

Prsa vytáhneme z marinády, důkladně osušíme, osolíme, opepříme a osmahneme na rozpáleném oleji. Nejprve prsa položíme kůží dolů a osmahneme dokřupava (asi 5 minut). Poté otočíme, zprudka osmahneme a stáhneme teplotu. Smažíme dalších asi 5 - 10 minut, podle toho jak jsou prsa vysoká.

Prsa dáme do pekáčku a odložíme do trouby vyhřáté na 100 °C, aby nám nevychladly, než doděláme omáčku. Marinádu, ve které jsme marinovali prsa, dáme do hrnce a necháme vařit asi deset minut, poté rozmixujeme a necháme varem zredukovat až na hustotu, která se nám líbí. Pokud se nám zdá příliš kyselá, můžeme přidat trochu cukru.

K takto upravenému kachnímu masu jsme podávali pusinky z brambor. Brambory uvaříme, je jedno, jestli ve slupce, nebo se s nimi budeme škrabat a vařit klasicky. Uvařené brambory rozmixujeme, naplníme do zdobícího sáčku a na plech vyložený pečicím papírem stříkáme pusinky, které necháme prudce zapéct pod grilem nebo v naplno vyhřáté troubě.

Dobrou chuť přeje elly.

   
13.11.2012 - Maso a ryby - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [53] kubabi [*]

    Kachnu na pomerančích moc nemusím, ale ty pusnky mě zaujaly.

    superkarma: 0 20.03.2013, 20:13:41
  2. [52] rendac [*]

    moc lákavé Sml22

    superkarma: 0 25.02.2013, 09:38:26
  3. [51] marienka-m1 [*]

    Bramborové pusinky mě lákají, už jsme o nich slyšela, ale ještě nezkoušela, máte s nima někdo zkušenosti??Není to vysušené?

    superkarma: 0 20.02.2013, 10:57:05
  4. avatar
    [50] nelysek [*]

    Už se mi sbíhají sliny Sml22Sml67

    superkarma: 0 09.12.2012, 04:02:37
  5. avatar
    [49] dajrin [*]

    Na talířku to vypadá lákavě, s chutí bych ochutnala... Sml16

    superkarma: 0 22.11.2012, 16:34:11
  6. avatar
    [48] kapkamore [*]

    Vypadá to pěkně..

    superkarma: 0 14.11.2012, 22:25:01
  7. avatar
    [47] Ferdulka [*]

    To vypadá luxusněSml67.

    superkarma: 0 14.11.2012, 18:14:13
  8. [46] Evuš [*]

    Musí to být dobré, ráda někdy vyzkouším.

    superkarma: 0 13.11.2012, 23:19:45
  9. avatar
    [45] daska59 [*]

    U nás projde spíš ta klasika Sml80

    superkarma: 0 13.11.2012, 19:39:15
  10. avatar
    [44] capkova [*]

    DALA BYCH SI ...

    superkarma: 0 13.11.2012, 19:13:38
  11. avatar
    [43] arminka [*]

    Sml16 hmm kachní prsíčka, tak po nich by se jen zaprášilo Sml67

    superkarma: 0 13.11.2012, 18:57:52
  12. avatar
    [42] denkas [*]

    Tak mě prosím jen ty pusinkySml22

    superkarma: 0 13.11.2012, 18:49:30
  13. avatar
    [41] tajnostii [*]

    Karnu néSml23

    superkarma: 0 13.11.2012, 16:45:09
  14. [40] jukl [*]

    kachnu občas peču

    superkarma: 0 13.11.2012, 16:32:57
  15. avatar
    [39] gerda [*]

    Saritka — #34 vždyť na tom nic není, zapečená bramborová kaše. Akorát je to v jiném tvaru. To můžeš klidně sešoupnout pomocí dvou lžiček, namočených předtím do vody. Napřed bych tu kaši ale aspoň trochu osolila, aby to mělo chuť.Sml58

    superkarma: 0 13.11.2012, 16:27:40
  16. avatar
    [38] femme [*]

    chybí zde dost důležitá věc a to ta, že je potřeba tu kůži před úpravou nařezat Sml58

    superkarma: 0 13.11.2012, 15:01:42
  17. avatar
    [37] hubajda [*]

    Lukáš Čejka — #33 to je dobry met takovych vic jidel nebyla by to svaca

    superkarma: 0 13.11.2012, 14:38:06
  18. avatar
    [36] saruz [*]

    kachničku bych si dala Sml16

    superkarma: 0 13.11.2012, 13:26:50
  19. avatar
    [35] ekleinovka [*]

    Kachnu nejím, ale kuřecí prsa bych zkusila

    superkarma: 0 13.11.2012, 13:19:36
  20. [34] Saritka [*]

    Bramborové pusinky jsem nikdy nedělala.Sml23

    1. na komentář reaguje gerda — #39
    superkarma: 0 13.11.2012, 12:52:21
  21. avatar
    [33] Lukáš Čejka [*]

    jako svacinka proc ne Sml80Sml16

    1. na komentář reaguje hubajda — #37
    superkarma: 0 13.11.2012, 12:21:58
  22. avatar
    [32] Hanula [*]

    Sml16já bych si dala.... to je dobrý tip

    superkarma: 0 13.11.2012, 11:59:32
  23. avatar
    [31] elly [*]

    Kachní prsa měli v Lidlu, výborné. K ceně...myslím, že dopřát si jednou za čas jiné, i když dražší maso, není až taková hrůza :-)

    superkarma: 0 13.11.2012, 10:57:31

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] Judo [*]

    Kachna,bramborovy knedlík,zelí to je mňamka.Sml22

    superkarma: 0 13.11.2012, 10:55:05
  2. avatar
    [29] ladouch [*]

    Nemám ráda málo propečené maso.Sml23Sml23

    superkarma: 0 13.11.2012, 10:54:49
  3. avatar
    [28] ivory [*]

    delfi.na — #24 hm, tak to bych se na ta kachní prsa taky maximálně podívala Sml30

    superkarma: 0 13.11.2012, 10:28:31
  4. avatar
    [27] gerda [*]

    delfi.na — #24 Jó, někomu 4 stovky za kilo přijdou jako láceSml57Sml52

    superkarma: 0 13.11.2012, 10:22:34
  5. avatar
    [26] gerda [*]

    na tomto mě trošku odrazuje barva, asi bych nepodlévala červeným vínem a nechala si ho na pití.

    superkarma: 0 13.11.2012, 10:22:02
  6. [25] DCOlga [*]

    Kachnu ani husu nejím, na mě je to moc tučné. Radši kuře nebo stehna a v pytlíku, aby se tam nemusel dávat žádný tuk.

    superkarma: 0 13.11.2012, 10:16:09
  7. avatar
    [24] delfi.na [*]

    ivory — #22 viděla, ale 500 g za 199,- Kč ... tak nevím, jestli je to zrovna dobré pro mou peněženku Sml80

    1. na komentář reaguje gerda — #27
    2. na komentář reaguje ivory — #28
    superkarma: 0 13.11.2012, 09:55:13
  8. avatar
    [23] margot [*]

    může to být dobré, ale u nás by zvítězila zas ta klasika.

    superkarma: 0 13.11.2012, 09:22:50
  9. avatar
    [22] ivory [*]

    vypadá to lákavě, ale samotná kachní prsa jsem ještě neviděla...asi špatně koukám Sml16

    1. na komentář reaguje delfi.na — #24
    superkarma: 0 13.11.2012, 09:01:23
  10. [21] magic11 [*]

    prsa vypadají báječně, pusinky se trošku zdrcly Sml16

    budu se muset vyzkoušet, až na ně natrefím Sml67

    superkarma: 0 13.11.2012, 08:55:42
  11. avatar
    [20] gerda [*]

    step1 — #12 však nejsou povinné, důležitá je ta kačenaSml58

    superkarma: 0 13.11.2012, 08:40:36
  12. avatar
    [19] gerda [*]

    Na pomerančích jsem ji dělala jednou, k tomu rýži, a bylo to dobré. Ale nemůžu si pomoct, pořád mi nejvíc chutná klasika - jen solená a s kmínem. Jen je škoda, že je na ní málo masa, husa je na tohle lepší.Sml20

    superkarma: 0 13.11.2012, 08:40:06
  13. [18] Roland [*]

    Kachničku bych si dala.Sml22

    superkarma: 0 13.11.2012, 08:22:39
  14. avatar
    [17] tepito [*]

    kachnu můžu,ale klasicky Sml59

    superkarma: 0 13.11.2012, 08:21:09
  15. [16] jithule [*]

    dala bych si hned

    superkarma: 0 13.11.2012, 07:53:12
  16. [15] musilovahana [*]

    Kachnu jsem chtěla koupit na neděli, ale protože byla v akci, tak ji samozřejmě neměli.

    superkarma: 0 13.11.2012, 07:52:12
  17. avatar
    [14] blesksoft [*]

    já kachnu ani husu nemusím

    superkarma: 0 13.11.2012, 07:37:25
  18. [13] Ivushka12 [*]

    Kachnu bych si dala.

    superkarma: 0 13.11.2012, 07:24:49
  19. [12] step1 [*]

    Pusinky chci zkusit, ale mám obavy, že moc nenasytí.

    1. na komentář reaguje gerda — #20
    superkarma: 0 13.11.2012, 07:23:16
  20. avatar
    [11] lenig [*]

    kachu na pomerančích dělávala moje maminka, byla to vždy mňamka Sml67

    superkarma: 0 13.11.2012, 07:22:15
  21. [10] Trefa [*]

    Trefa:kachnu mam velice rada.nez brambory radeji knedlik a zeli.

    superkarma: 0 13.11.2012, 07:04:10
  22. avatar
    [9] Kytinkak [*]

    kachna vypadá dobře, ale ty pusinky jak nepovedený knedlíkSml30

    superkarma: 0 13.11.2012, 06:52:07
  23. avatar
    [8] Věrulinka [*]

    Kachní prsa u nás budou na svátky, ale ne na pomerančích Sml23Sml30

    superkarma: 0 13.11.2012, 06:26:53
  24. avatar
    [7] Žofie [*]

    Zkusila bych hned, moc se mi to líbí. Jenom nevím, kde koupím ty samotný prsa Sml80

    superkarma: 0 13.11.2012, 05:56:11
  25. avatar
    [6] Introvertka [*]

    vypadá to dost dobře Sml59

    superkarma: 0 13.11.2012, 04:43:30
  26. [5] lidicka [*]

    Zatím jsem v obchodě neviděla samostné kachní prsa, jen celé kachnySml22

    superkarma: 0 13.11.2012, 02:32:42
  27. avatar
    [4] Jindriska8 [*]

    Kachní prsa vypadají dobře.My měli tento víkend kačenu s jablky a taky jsme si pochutnali.Sml22

    superkarma: 0 13.11.2012, 00:52:09
  28. avatar
    [3] hubajda [*]

    hm vypada to dobre

    superkarma: 0 13.11.2012, 00:19:40
  29. avatar
    [2] Jitullinka [*]

    hmm - ochutnala bych Sml58

    superkarma: 0 13.11.2012, 00:13:03
  30. avatar
    [1] vmarta [*]

    vypadá to lákavěSml59Sml59

    superkarma: 1 13.11.2012, 00:06:06

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme