Reklama

Vánoční přípravy již dosahují svého pomyslného vrcholu. Pomalinku nastává doba, kdy si budeme moci plnými doušky vychutnat plody vynaloženého úsilí předešlých dní. :-)

Jedním z mnoha želízek v ohýnku vánočního radování je, alespoň pro mě… cukrovíčko… Pečení vánočního cukroví je v podstatě rituál, který se provádí jen jednou za rok. Nevím, jak u vás, u nás když byly mé děti malé, pekly vždy se mnou. Byla to veselá činnost, která nás všechny moc těšila. Vždycky jsme ujídali syrové těsto a naše máma se vždycky zlobila. :-) Tak já nebudu nic péct, udělám vám jenom těsto a klidně si ho snězte - říkávala každý rok.

vanilka

Jedničkou mezi vánočním cukrovím byly, jsou a navždy budou vanilkové rohlíčky! Když mi někdo nabízí ochutnávku svého cukroví, vždy jsem nejvíc zvědavá právě na ně. Ale upřímně - ty babiččiny zatím nikdo nepřekonal. :-)

V čem spočívá ono vánoční kouzlo vanilkových rohlíčků? Odpověď se skrývá v otázce. :-) Samozřejmě je to vanilka. Opojná esence vanilkového koření, která podle Costa Coffe Times odstraňuje pocity napětí a nervozity, které někdy provázejí velké rodinné sešlosti. Vanilku přitom znali již staří Toltékové a Aztékové. Používali ji jako přísadu do nápojů či placek. Ve své době vanilku nazývali černý lusk, a jakožto přírodní intuitivní bytosti znali i její léčivé schopnosti, které jsou ceněné i v dnešním moderním světě.

Podle Wikipedie nejpodstatnější látkou, kterou tento světoznámý lusk obsahuje, je fenolický aldehyd vanilin, který dává tomuto koření specifickou a překrásnou vůni (pro kterou je užíváno i v kosmetickém průmyslu a při výrobě parfémů) a nezaměnitelnou chuť. 

Název samotného koření je podle dochovaných zdrojů ze španělštiny, z výrazu vainilla, což je zdrobnělinou z vaina, tj. pochva, pouzdro či lusk (původně z latinského vagina). Jako kořenicí prostředek se používají fermentované tobolky, které se obecně nazývají lusky či vanilkové tyčinky, a jedná se tu o několik druhů orchidejí z rodu vanilla. 

vanilka

Léčivé účinky vanilky jsou nesporné a léty osvědčené - její hlavní vlastností je pomoc při léčení různých plísní a houbovitých onemocněních. Zároveň je její pomoc prospěšná při zánětlivých stavech všech druhů. Některé prameny uvádějí, že vanilka se také používá k léčení kožních onemocnění, jako jsou ekzémy a všelijaké dermatitidy. A některé zdroje rovněž uvádějí, že se toto léčivé koření osvědčilo i při léčbě břišního tyfu, kašli a při problémech s močením či různých záchvatech. Vanilka se dále doporučuje při určitých typech demence, při celkovém vyčerpání, slabosti, a dokonce hypochondrii. :-)

Takže, vážení a milí, já už naprosto chápu odvěkou fascinaci vanilkovými rohlíčky… Když je jíme, vlastně se léčíme, tedy za předpokladu, že jsme k pečení použili pravou vanilku, a ne tu synteticky vyrobenou umělohmotnou podivnost.

Zdroj fotografií: www.shutterstock.com