Dobré jídlo a pití je můj koníček už snad od studentských dob. Ještě za mladých let, v dobách, kdy jsem sdílela obytný prostor s mými rodiči a sourozenci, patřily kuchařské knihy k mé oblíbené večerní četbě, ovšem s následkem občasného luxování ledničky. V té době jsem si to ještě mohla dovolit – myslím ony noční kulinářské orgie. Protože mne vášeň pro vaření a kuchyňské experimenty nepřešla, naopak se s léty stupňuje, byla tato soutěž pro mne velká výzva.

Za normálních okolností jídelníček příliš neplánuju, většinou mě přepadne inspirace při nakupování, občas plánovaně vařím podle receptů z různých časopisů – ale i tady se většinou jen inspiruji daným postupem a upravuju si recepty podle dostupných surovin – měním poměry, některé suroviny přidávám, jiné naopak ubírám, obzvláště u sladkého pečiva hojně redukuji množství cukru i tuku. Většinou se to (aspoň doufám) na výsledné kvalitě příliš neprojeví.

Protože je podzim a tedy čas mých oblíbených dýní, zakoupila jsem v zelinářství v městečku, kam pravidelně jezdím nakupovat, krásnou oranžovou dýni, ze které budu v příštích dnech vařit různé dobroty. Dýně posloužila jako základ pro dýňovou polévku. V malém obchůdku na Vinohradech, kde pracujeme, jsem koupila kilo mraženého pangase a splnila tím slib daný prodavači a majiteli v jedné osobě. Měl ho tam totiž v akci za fantastickou cenu a naše rodina tuto skvělou rybu miluje a celý týden jsem v obchodě říkala, že na víkend si jedno balení rozhodně odnesu. Jako hlavní chod byl tedy zapékaný pangas s bylinkovou krustou doplněný dušeným hráškem a vařenými brambory. A protože jsme se letos dočkali i menší úrody jablek, vyzkoušela jsem nový recept na francouzský jablečný koláč. Nalezla jsem jej v nějakém časopise, ovšem poněkud jsem ho upravila. K tomu jsme s manželem vypili láhev francouzského bílého vína, které si k rybě nezapomeneme obvykle otevřít.

Dýňová polévka

1 cibule
3 stroužky česneku
Olej
Zázvor (mletý nebo i čerstvý, asi 1 cm)
Pepř
Sůl
400 g dužiny z dýně
Semínka z dýně
Smetana (sladká nebo i kysaná)

Postup:
Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, až zesklovatí, přidáme i česnek a nakonec lžičku sušeného zázvoru nebo nastrouhaný čerstvý zázvor. Chvilku smažíme a pak přidáme na kostky nakrájenou a oloupanou dužinu z dýně. Zalijeme vodou tak, aby kostky dýně byly potopené, můžeme přidat i kostku bujonu a necháme asi půl hodiny vařit, až dýně změkne. Mezitím semínka očistíme a necháme je na troše oleje opražit do zlata až světle hněda. Když je dýně měkká, polévku rozmixujeme, dochutíme solí a pepřem a podáváme. Na talíři ozdobíme opraženými semínky a smetanou.

Zapékaný pangas s bylinkovou krustou

4 filety pangase
Olivový olej
Máslo
Sůl
Pepř
Strouhanka z půlky housky
Bylinky podle chuti  (použila jsem petrželku, majoránku a čerstvě natrhaný tymián)

K příloze dušený hrášek a vařené brambory.

Postup:
Filety pangase osolíme a opepříme z obou stran a položíme do olejem vymaštěného pekáče (používám většinou olivový olej). Do misky dáme strouhanku – stačí pár lžic, nejlepší je čerstvě si ji nastrouhat – a přidáme bylinky a trošku soli. Bylinkami nešetříme, sušených dáme aspoň po dvou lžičkách, čerstvých nejméně polévkovou lžíci a nejlépe požijeme více druhů. Promícháme a touto směsí posypeme jednotlivé porce ryby. Poklademe slabými plátky másla a dáme zapéct do vyhřáté trouby zhruba na dvacet minut při 180 stupních, dokud strouhanka nezezlátne. Podáváme s různě upravovanými bramborami a zeleninou.
Poznámka k fotografii: Použila jsem strouhanku z celozrnné housky, proto je ryba tmavší. Nějak neustále trpím představou, že celozrnné pečivo je zdravější a nenápadně se ho snažím mé rodině servírovat.

Francouzský jablečný koláč

1 kg jablek
Dvě lžíce hrozinek
1 lžíce cukru
Lžička mleté skořice
200 g mouky
100 g cukru
2 dl mléka
5 vajec
Lžička jedlé sody
50 g másla

Postup:
Jablka oloupeme a nakrájíme na kousky (nakrájela jsem je  tentokrát na kostičky, střídám plátky a kostky). Zapékací mísu o průměru 26-28 cm vymastíme máslem a na dno rozprostřeme jablka promíchaná s lžící cukru, skořicí a s hrozinkami. Mléko rozkvedláme s vajíčky a přisypeme mouku se sodou. Vzniklé řidší těsto nalijeme na jablka a dáme péct asi na dvacet minut při 180 stupních. Pak ztuhlé těsto poklademe slabými plátky másla a dáme péct ještě asi na deset minut (záleží na výšce těsta). Necháme vychladnout a podáváme. Koláč je dobrý i teplý.

– Juana

Soutěž Kuchařinky, kuchařky...

Vzhledem k tomu, že receptů přišlo velké množství, nestihli jsme je dnes uveřejnit do plánovaných 10.30 hodin. Proto jsme se rozhodli soutěž prodloužit do zítřka 15.00 hodin! 

Výhru, stylovou keramickou mističku Knorr, HERA Kuchařku, dietní čaj Wellness, balíček 30 ks žvýkačkových dražé Mentos a kávové bonbony Alpenliebe tedy získá soutěžící, pod jehož receptem (novinkou) bude v úterý 21. 10. 2008 v 15.00 hodin nejvíce diskusních příspěvků.

Přejeme dobrou chuť a hodně štěstí při soutěžení!


Reklama