Domácnost

Jste přejedeni rajčat? Zkuste je usušit

Také jste měli letos bohatou úrodu rajčat a řešíte Nerudovskou otázku: co s nimi? Možná jste je naložili, uskladnili na zimu, uvařili z nich kečup. Ale jdou také sušit. Sama jsem to vyzkoušela a musím říct, že je to opravdová delikatesa.

Přijde-li řeč na sušená rajčata, vždycky si vzpomenu na svoji bývalou kolegyni z redakce. Na ten slastný výraz, když si vychutnává každičké sousto, dokud nespořádá celou plechovku na posezení, se prostě nedá zapomenout. Zpočátku jsem ji nechápala a na její zálibu v konzumaci něčeho tak divného, jsem se dívala s nedůvěrou. Dokud jsem tu mastnou, kalorickou bombu nevábného vzhledu sama neochutnala. Jak jsem mohla být tak hloupá a nad něčím tak fantastickým ohrnovat nos?

Letos mě napadlo, že bych to mohla zkusit v domácích podmínkách a pár rajčat jen tak zkušebně usušit. Urodilo se mi tolik rajčat, že nevím, co s nimi, takže nějaký nezdar mě moc bolet nebude. Našla jsem si jednoduchý recept na internetu a světe, div se, sušená rajčátka byla moc dobrá. Vlastně mnohem lepší než syrová.

A tak jsem si řekla, že bych se s vámi mohla podělit o své zkušenosti.

Vyberte si dobře vyzrálá rajčata.

r

Nakrájejte je na půlky, nebo na čtvrtky podle velikosti a rozložte na plech, který jste vyložili pečícím papírem. Posolte je a okořeňte. Já jsem použila sušenou bazalku. Nastavte teplotu na 100- 120stupňů a dejte do trouby.

r

Takhle vypadají asi po hodině sušení v troubě.

Já jsem sušení kombinovala. Napřed v troubě a pak nad kamny, což bylo mnohem rychlejší a samozřejmě ekonomičtější. Sušení trvá několik hodin, ale rozhodně bych to nepřeháněla a přestala bych v době, kdy jsou ještě měkká, ale už z nich neteče šťáva.

ususena

Rajčata jsou už usušená.

Potom je dáte do zavařovací skleničky, zalijete olejem, nejlépe olivovým, uzavřete a protřepte.

b

V této fázi se dají rajčata ještě dochutit. Třeba trochou přisladit, přidat koření, česnek atd.

hotovo

Ale sušená rajčata mají sama o sobě tak vynikající a výraznou chuť, že není třeba ji ničím jiným „kazit“.

Čtěte také:

   
22.10.2015 - Zahrada a květiny - autor: Dana Haklová

Komentáře:

  1. [22] Zuzee.no [*]

    já je tedy nesušila, ale jak jich bylo moc - spařila jsem je ve vroucí vodě, oloupala a nacpala napytlíkované do mrazáku. Teď do omáčky nebo pod maso - jako když najdu :-)

    superkarma: 0 11.01.2016, 22:15:11
  2. [21] vintage [*]

    u mě by sušená rajčata nevydržela ani den - a k tomu domácí! Sml58 určitě v době sklizně (zahradních) rajčat zkusím

    superkarma: 0 03.11.2015, 21:21:03
  3. [20] Dana Haklová [*]

    Jana Ládyová — #18Ale ani s těmi bramborami to není tak horké, jak se píše. Z nedostatku místa jsem je zasadila vedle sebe a vůbec nic se nestalo. Rajčatové keříčky byly obalené, a ani jedno "chycené". Možná jsem měla víc štěstí než rozumu a opět potvrdila to známé pořekadlo: čím hloupější sedlák, tím větší brambory"Sml30

    A s rajčaty pod postelí jsem to také vzdala. Asi to neumím, ale začala hnít, tak jsem je probrala a vyhodilaSml68

    superkarma: 0 22.10.2015, 22:14:49
  4. avatar
    [19] cibulicka [*]

    Výbornýýýýý nápaddd,díky

    superkarma: 0 22.10.2015, 22:00:38
  5. [18] Jana Ládyová [*]

    Dana Haklová — #17Tak toto naštěstí vím a dodržuju, aby byly brambory hodně daleko, stejně jako se snažím, aby byly hodně daleko od brambor baklažány (kvůli mandelinkám, které nemilosrdně hubím).

    Všichni v okolí říkají, že když se rajčata nestříkají, tak chytnou spolehlivě plíseň. Obvykle to bývalo v druhé polovině srpna, když bylo deštivo, i když jsem otrhávala zespodu listy, aby se nedotýkaly mokré hlíny. Dělám vše intuitivně.

    Ale jak říkám - loni a letos plíseň naštěstí nechytly, takže jsme si rajčat užili a vlastně užíváme stále... Zelené jsem ale vyhodila. Sice to tady někdo zrovna u vašeho článku doporučoval - tuším pod postel - ale já jsem zase někde četla, že zelená rajčata jsou jedovatá. Stačí nám papriky zabalené v novinovém papíře. To děláme už několik let, mnohé zelené časem zčervenají.

    1. na komentář reaguje Dana Haklová — #20
    superkarma: 0 22.10.2015, 20:17:24
  6. [17] Dana Haklová [*]

    14/ Plíseň prý chytají rajčata, když jsou blízko brambor

    1. na komentář reaguje Jana Ládyová — #18
    superkarma: 0 22.10.2015, 16:38:09
  7. [16] manislava [*]

    rajčata mám ráda,ale ne sušená

    superkarma: 0 22.10.2015, 14:29:27
  8. [15] bobani [*]

    dobrý nápad

    superkarma: 0 22.10.2015, 13:24:12
  9. [14] Jana Ládyová [*]

    kobližka — #10Já si je předpěstovávám v kelímcích. Ale letos jich bylo jen kolem padesátky. Už to tolik nepřeháním. Stejně kvanta už nedozrála vůbec, ale část - co byly světlé - je ještě na parapetu. Loni jsem měla hlavně cherry rajčata, sušičku jsem kupovala až v červenci kvůli meruňkám. Sušila jsem i tato malá rajčata, ale to byla piplačka. Letos jsem už byla trochu poučená. Každý rok je jiný, ale jsem ráda, že už mi dva roky rajčata nechytla plíseň - a to je nestříkáme - jako všichni naši sousedi. Ve finále to máme ale všichni stejné.

    Dana Haklová — #12Kečupy už taky nedělám, obchodové mi chutnají líp, ale dělávala jsem sataráš - rajčata, papriky, cibule, cukety, česnek, petrželová nať - to jsem zavařovala, bylo to skvělé na těstoviny. Už nestíhám ani to.

    superkarma: 0 22.10.2015, 13:08:09
  10. [13] Dana Haklová [*]

    Jana Ládyová — #8Letos je to vlastně poprvé, co něco pěstuji (dřív jsem neměla záhony) a hnes se mi poštěstila taková úroda. Příště snad už budu vědět, co s nimi

    superkarma: 0 22.10.2015, 12:43:51
  11. [12] Dana Haklová [*]

    zzandaa — #11U mě to byla vlastně také z nouze ctnost. Rajčata začala díky dešti praskat, takže jsem je potřebobala spotřebovat. Ale na výrobu kečupu, nebo nakládání moc nejsem. Nechutná mi to

    1. na komentář reaguje Jana Ládyová — #14
    superkarma: 0 22.10.2015, 12:34:31
  12. [11] zzandaa [*]

    Škoda, že tato info nepřišla ke konci období rajčat. Teď už žádná domácí nemáme. Moje chyba, že jsem truba a nepřišla jsem na to. Ale spotřebovala se i tak všechna.

    1. na komentář reaguje Dana Haklová — #12
    superkarma: 0 22.10.2015, 12:08:28
  13. avatar
    [10] kobližka [*]

    Jana Ládyová — #8 150 keříků??????????????? Jano,vy jste velkopěstitelka Sml30

    1. na komentář reaguje Jana Ládyová — #14
    superkarma: 0 22.10.2015, 12:06:23
  14. [9] bobulebob [*]

    Sml67Sml67Sml67

    superkarma: 0 22.10.2015, 10:45:43
  15. [8] Jana Ládyová [*]

    Rajčat se nelze přejíst - aspoň ne u nás! Jeden rok jsem měla dokonce 150 keříků a to jsem potom po bednách rozdávala. Obvykle je ale na konci srpna napadla plíseň a byl konec...

    Sušená rajčata milujeme a jsem je ochotná kupovat za hříšné peníze i v obchodech. Zkoušela jsem je sušit v horkovzdušné troubě, jenže to bylo na okamžitou spotřebu, ne na skladování.

    Antonia — #3Loni jsem si koupila sušičku a sušení (všeho možného) jsem naprosto podlehla. A zejména sušení rajčat. Za ideální na sušení považuji zralá podlouhlá rajčata asi 6 -7 cm dlouhá. Krájím je na plátky asi 5 mm a suším na 65 stupňů, jak píše dole Vlaďka. Některé jsem posypala provensálským kořením, ale lepší je sušit je jen tak a teprve potom dávat do olivového oleje koření, česnek a případně semínka. Sušení trvá ale dost dlouho, sušička obvykle jede i přes noc. Ke skladování ale musí být rajčata úplně suchá, však ony v oleji změknou.

    Nasušila jsem 14 sklenic, už jsem hodně rozdala synům, ale ještě tam něco zůstalo.

    1. na komentář reaguje kobližka — #10
    2. na komentář reaguje Dana Haklová — #13
    superkarma: 1 22.10.2015, 10:41:12
  16. avatar
    [7] Hanula [*]

    Sml16já je kupuji - mám je moc rádaSml67

    superkarma: 0 22.10.2015, 10:40:59
  17. avatar
    [6] renda4141 [*]

    Mám ráda, když se sušená rajčata, naložená v oleji, pokrájí a přidají při vaření do guláše. Guláš tak získá zvláštní chuť a moc mi to chutná. Sml16

    superkarma: 0 22.10.2015, 08:47:16
  18. [5] digi46 [*]

    Určitě vyzkouším, díky za tipSml67. Bohužel už nám moc rajčat nezbyloSml15nápad jak zužitkovat bohatou úrodu by se mi hodil tak před měsícem. Tak jsem alespoň udělala radost známým....

    superkarma: 0 22.10.2015, 07:59:15
  19. [4] Boros [*]

    Tak sušeným rajčatům jsme nepřišla na chuť- v práci nám je dávají do salátů a nic moc. Raději čerstvá. Akorát už i ty, co jsme nechali dozrát doma, už docházejí....

    superkarma: 0 22.10.2015, 07:57:45
  20. avatar
    [3] Antonia [*]

    máte někdo zkušenost se sušením v sušičce? poraďte.DíkySml58

    1. na komentář reaguje Jana Ládyová — #8
    superkarma: 0 22.10.2015, 07:56:03
  21. avatar
    [2] Suzanne [*]

    Ach Sml29

    superkarma: 0 22.10.2015, 05:58:43
  22. avatar
    [1] vladka321 [*]

    Rajčata mám velice ráda a sušená snad ještě více. Osobně rajčata suším pěkně natur, vydlabuji tu nejmokřejší část, krájím na kolečka a dochucuji teprve ve chvíli, kdy nakládám do oleje. Používám je potom do všemožných pokrmů, sýrů, nebo jen tak na suchý chléb - lahoda neuvěřitelná - mňam. Suším na 65 - 70stC.

    superkarma: 1 22.10.2015, 01:16:12

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme