Reklama

blood

Občas se motám jako vítr v bedně, mám dojem, že mi v hlavě roste ještě jedna větší, nohama bych mohla chladit pivo, funím jako sentinel, a kdybych namalovala své originální mžitky, možná bych zbohatla. Mám tlak 90/60…

Když jsem se složila jako šraňky poprvé, bylo mi patnáct. Kamarádka mě vláčela na polikliniku na vlastním hřbetě. Byl tam už jen zubař. A ten měl tlakoměr. Po té, co ho použil, pravil, že s tlakem tehdy 80/50 není překvapen, že horizontální polohu zvolilo mé tělo jako lepší variantu.

Od té doby se moc nezměnilo. Jen jsem se s úspěchem propracovala na 90/60 – někdy i 100/60. V zásadě jsem si zvykla, že když déle stojím, budu brzy možná ležet, že mám občas pocit, že mi na hrudník někdo odložil tvárnici, a že když se večer přitulím k příteli a dotknu se ho nohama, zvedne se mu obočí a zkřiví ústa.

Na co jsem si nezvykla, je občasný kolapsový stav, kdy je mi opravdu, ale opravdu zle. Nic s tím ale neudělám. Deset doktorů z deseti mi řeklo, že nízký tlak není v zásadě tak rizikový jako tlak vysoký a že holt prostě Někdo to tak má, paní. Buďte ráda, alespoň nezatěžujete cévy.“

To je možná pravda, ale věřte mi, pane doktore, že pocit, že vám někdo posunuje zem pod nohama, není žádný med.

Kde jsem ten „podtlak“ vzala?

 

„Příčiny hypotenze jsou nejasné. K nízkému tlaku máme vrozené dispozice, a častěji jsou jím postiženy ženy. V některých případech je vyvolán určitými léky - nebo také těžkými onemocněními, jako jsou cukrovka, Parkinsonova nemoc nebo snížená funkce štítné žlázy, které třeba léčit dříve než nízký tlak. V zásadě pokud není nízký tlak průvodním jevem jiného onemocnění, což musí posoudit lékař, zpravidla se medikamenty neléčí. Doručila bych zvýšit podíl soli v potravě. V žádném případě ale ne přejít na konzervované potraviny, bramborové lupínky a podobně! Myslím tím trošku více solit.

Také vitamin C posiluje vzestup krevního tlaku. Velké množství vitaminu C je v kiwi, ale také v čerstvé zelenině jako v rajčatech, paprikových luscích či petrželi. Šumivé tablety ovšem dodají vitaminu málo, protože rozpuštěním ve vodě vitamin ztrácí na účinnosti. Hypotonici by měli hodně pít, aby se objem jejich krve udržel na vysoké úrovni,“ řekla pro ženu-in k problému nízkého tlaku internistka MUDr. Zdena Klimtová.

A ještě něco nám nízkotlakým lékařka vzkazuje. A myslím, že vás to bude zajímat.

Pokud ve snaze zdravě snídat, jíte ráno müsli s ovocem, nedivte se, že se potom cítíte podráždění, jakoby ochablí a není vám dobře. Pro hypotonika, je snídaně s vysokým obsahem draslíku a uhlovodanů vysloveně kontraproduktivní! Zvláště tehdy, pokud se krátce po snídani dostane do každodenního stresu. Ve stresu dochází ke zvýšenému vylučování kortizonu z nadledvinek, čímž dojde k horšímu zhodnocení uhlovodanů. Kromě toho stoupá obsah draslíku v krvi. Když stravou ještě zvýšíme přísun draslíku, může jeho hladina rychle dosáhnout takové úrovně, že nadělá více škody, než užitku. Ke snídani doporučím například chléb se sýrem a vejcem. To je jídlo bohaté na bílkoviny s dostatečným množstvím vitaminu B a obsahem soli. To je mnohem lepší varianta“.


lNa druhou stranu kolegyni Lindu trápí onen zmíněný opak. A je zajímavé, že příznaky jsou hodně podobné.

Klepou se mi ruce, je to pocit, jako kdyby mě někdo přepumpoval, srdce mám v krku a je mi horko“

Napřed jsem neměla žádné problémy, nevěděla jsem o tom. Vysoký krevní tlak mám poměrně dlouho,nikdo nikdy nezjistil, jaký to má důvod. Mívala jsem i 150/100.

Někdy cítím, že mi není úplně dobře, mám takové slabé chvilky, zvlášť v kombinaci s nedostatkem spánku.

Navenek vypadám jako naprostý kliďas, opak bývá pravdou. Možná i to je důvod, jak si tlak zbytečně zvyšuji, ale to je práce spíš pro psychologa.

Mám svůj přístroj, kterým si tlak měřím", říká Linda Wimmerová.


 

O hypertenzi mluvíme až při opakovaném naměření vysokého krevního tlaku při několika na sobě nezávislých měřeních.

Hranice, kdy je tlak považován za vysoký,  je okolo 140/90. Tyto hodnoty jsou považovány za hraniční. V pátrání po příčinách hypertenze se používají vyšetření krve, elektrokardiografie, echokardiografie i rentgenové snímkování.

Cílem léčby vysokého krevního tlaku je jeho postupné snižování. Nejčastěji pracujeme s pacientem na snížení tělesné hmotnosti,  omezení konzumace soli ,omezení psychického napětí a tak dále. Pokud tento nefarmakologický způsob není dost efektivní, nastupují léky.

Onemocnění většinou nebolí ani se nijak výrazněji neprojevuje. Většina nemocných ho proto má tendenci podceňovat.  Tady bych ráda apelovala na ty, kterých se problém týká, že neléčená hypertenze může mít nepříjemné následky. Výtečným snižovačem krevního tlaku je například česnek, vzkazuje lékařka.