Bulvár

Jste dobrá kuchařka? Pochlubte se a vyhrajte!

cook

Většinou platí pravidlo, že kdo rád jí, umí i dobře vařit, a naopak. Špatnou nebo aspoň průměrnou kuchařku prý poznáte podle toho, že je hubená. Z vlastní zkušenosti vím, že na  tom něco bude, i když zaručené pravidlo to určitě není. Podobné je to i s muži, ale jen v tom případě, že doma nemají kuchařskou kouzelnici, která je denně láduje božskými omáčkami s jemným knedlíčkem.

Ženy versus muži

Před pár desetiletími bylo sloro nemyslitelné, aby se chlap ztrapňoval doma u plotny, která byla teritoriem ryze ženským. Dnes je to už naštěstí úplně jinak. Stále jsou „borci“, kteří si neumí uvařit ani čaj a namazat chleba, protože je to pod jejich důstojnost, naštěstí jich je ale stále míň. Někteří jsou dokonce tak šikovní, že se ujímají rodinné obživy sami.

Přesto ale zůstává faktem, že ženy vaří mnohem častěji. Rozdíly mezi přístupem mužským a ženským bývá v několika aspektech. Muž vaří většinou tehdy, když se mu chce a baví ho to. Jestliže je na to zrovna líný, je schopný dávat dětem každý večer párek z mikrovlnky. Žena vaří i tehdy, když se jí do toho vůbec nechce. Proto se také říká, že ženy dělají tolik věcí z lásky. Já bych řekla, že se to dá přeložit ze zodpovědnosti a spolehlivosti. Dalším rozdílem je stav kuchyně, v jakém ji kuchař po své práci opouští.

Muž vítězoslavně odchází, zanechávaje za sebou plechové, ocelové a teflonové šrotoviště, aniž by ho zajímal jeho další osud, žena opouští kuchyň perfektně uklizenou.

Proč muži vaří lépe než ženy?

cook

Vzpomínám na vaření svých rodičů. Většinou vařila matka. Jídlo bylo sice docela dobré, ale v Alcronu by se o místo asi ucházet nemohla. Všechno bylo takové mdlé a trochu jalové. Od mámy jsem nikdy nejedla špenát, guláš ani vepřovou s knedlíkem. Když však špenát vařil táta, který do něj dal spoustu česneku, cibule a opečené klobásy, mohla jsem se v něm koupat. Uměl výborně kořeněná játra, která skoro všechny děti odmítají jíst a já je byla ochotná jíst jen od něj.

Jeho steaky voněly celou kuchyní přímo pohádkově a na grilované kuře k němu chodím dodnes. Nic jiného ale vařit neumí, ve všem ostatním ho trumfne matka. A to je klasický příklad toho, v čem jsou muži lepší. Dokáží experimentovat, nedrží se klasické receptury, a jelikož mají méně citlivé chuťové buňky, ochutí a okoření pokrmy daleko chutněji než konzervativní kuchařka. A vaří s chutí! Stejně jako u ostatních kreativních činností i u vaření totiž dosáhnete nejlepších výsledků, když k němu přistupujete s nadšením.

Satisfakce je nejsladší

Hřeje vás od srdce pochvala a spokojené mlaskání stolovníků, kteří si pochutnávají na vašem jídle? Mě moc, a možná i proto, že se mi pochvaly nedostává zase až tak často. Jsem totiž poměrně štíhlá a průměrná kuchařka, která vaří většinou jen o víkendech. Vím ale, že každého tvůrce pokrmu blaží pochvala snad ještě víc než samotná delikateska na talíři. Takže sama chválím, jak to jde, i v případě, že to zrovna delikateska přímo není.

Anketa v redakci

Simona

Některá jídla umím dobře, například jsem expert na palačinky, docela mi jdou kořeněná masa, ale naprosto nezvládám omáčky. Do svíčkové, rajské nebo španělských ptáčků bych se nikdy nepustila. Je to asi i tím, že sama si v nich vůbec nelibuji.

Dana

Nejsem gurmán, takže jsem kuchařka průměrná. Nejraději peču v troubě, protože od toho můžu odejít a nemusím nic obracet a hlídat na pánvi. Neumím svíčkovou ani kynuté těsto. Jak je to s Danou, se dozvíte z jejího vtipného článku ZDE.

Linda

Ano, myslím, že mi vaření celkem jde. V radakci vždy chutná…Partnera nyní nemám, takže moc nevařím, ale když byl, vařila jsem rozhodně lépe já, protože kdo vaří, vaří stoprocentně lépe než ten, kdo nevaří vůbec.

Klára

Vaříme oba, ale můj muž rozhodně častěji. Začal s vařením, aby se, podle jeho slov, dobře najedl. Nechtělo se mi totiž dělat jídla, která neznám a neumím. Po delší době se z něj stal kulinář a dneska vaří jako velmi zdatný odborník. Nicméně na mé kuchařské umění dnes pohlíží tak, že byly u nás omáčky světlé a tmavé, většinou mdlé chuti. Kolikrát i děti se ptají, co bude k večeři a KDO bude vařit. Někdy mě to mrzí, ale když vidím, jakou má sám z vaření radost, jak nám chutná (chválíme, chválíme…) tak mu ráda tuto činnost přenechám. Poslední dobou pozoruji, že jsem převzala náš rodinný ženský rituál, babička i máma smažily kuřecí řízky, když se někdo odněkud vracel, když se sešla rodina pohromadě. Tak je poslední dobou smažím také a na obě při tom vzpomínám, jak by ze mě měly radost.

Zuzka

Jsem opravdu „výborná“ kuchařka. A hlavně mě to hrozně „baví“. Můj manžel často říká, že je na výsledku mého snažení vidět, s jakým nadšením jsem to jídlo připravovala! Občas má i pravdu. Ale mě to fakt hrozně nebaví. Já snad radši i žehlím! Manžel vaří poměrně často. A asi i lépe. Žádná domácí specialita mě nenapadá, ale všichni máme moc rádi hovězí na česneku s bramborovým knedlíkem. Tedy pokud se to povede!

POZOR, SOUTĚŽ!! Jak je to u vás doma? Jste dobrá kuchařka, nebo spíš ta průměrná? A co váš partner? Kdo z vás vaří líp? Máte nějaký osvědčený domácí recept, nad kterým se olizuje celá rodina? Jestli ano, pochlubte se v diskusi. Třem z vás pošleme kuchařskou knihu plnou dobrůtek.

   
09.10.2009 - Společnost - autor: Simona Škodáková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [106] tepito [*]

    No,nemůžu říct jaká jsem kuchařka-prostě jen vařím.Rodina nechválí,ale vyblizuje talíře,tak snad chutná.Manžel je na vaření moc líný,jediné,do čeho ¨se pouští ,je kuře na pivu-dědičný recept jeho rodiny.Snad se neprohřeším proti tradici,když vám ho prozradím,tak tedy:Naporcujte kuře,osolte,opepřete,přidejte bobkový list a nové koření.Na dno pekáčku vložte pokrájenou cibulku+kuře a koření a zalijte pivem(trochu-přilívejte dle potřeby).Hotové kuře podávejte s brambory.Nic na tom není.

    superkarma: 0 17.10.2009, 14:38:36
  2. [105] terezinecinka [*]

    Jsem začátečnice a musím říct že je to fuška!snažím se hledat ty nejjednodužší recepty přes internet nebo osvědčené od maminky!Sml16 Myslím že mi to celkem jde, ale zatím jsem k tomu nenašla tu správnou cestu. Mám k tomu špatný přístup. Vařit uvařím,ale musím se velice přemlouvat!Sml15 Al ekdyž už něco uklohním tak se přítel olizuje až za ušima!Sml79

    A on je na tom ještě hůůůř než jáá!!Sml52 né že bych se mu chtěla posmívat ale opravdu umí jen čaj s kávou a omeletou!! a tu dělá opravdu zase jen on Sml22

    Takže jestli se někdy do toho dostanu tak moc že mě to bude bavit tak se nehnu od plotny, neboť přítel je velký labužnák a jídlo mu vyloženě chutná!!!Sml67

    superkarma: 0 16.10.2009, 12:40:14
  3. [104] JBN [*]

    No myslím si, že jsem celkem dobrá kuchařka - manžel si už dokáže ohřát jídlo, nebo uvařit polotovar z pytlíku či plechovky. Jinak já vařím občas dle receptů, ale baví mě experimentovat, nebo když vidím někde nějaký recept a zaujme mě tak ho ráda vyzkouším a pozvu k jídlu např. i rodiče, ráda se podělím o dobrou mňamku a ještě víc jsem ráda, když jim to chutná.

    superkarma: 0 16.10.2009, 11:44:12
  4. [103] Adricka [*]

    Pravdepodobne bol recept veľmi dlhý ...Sml15

    superkarma: 0 16.10.2009, 09:20:53
  5. [102] Adricka [*]

    Varím väčšinou ja, keďže varenie je mojím koníčkom.Varím denne a manželovi chutí. Je skôr "polievkový a mäsový" typ- prikladám recept na boršč s fazuľou z mojej "domácej kuchárky":

    [size= 16pt; mso-ansi-language: SK;" lang="SK">BORŠČ S FAZUĽOU[/b]

    superkarma: 0 16.10.2009, 09:18:17
  6. [101] jija [*]

    Vařím ráda a dobře (dle reakce strávníků).

    Dříve jsem byla zaměřená na klasickou českou kuchyni (děti milovaly zejména omáčky), když odrostly tak upředňostňovaly minutky, v současné době sbaští cokoliv a mně vyhovuje časově nenáročná strava (těstoviny s čímkoliv) - nejvíc si rodina pochutná na těstovinách a smetanové omáčce se sýrem (kterou připravuji v různých variantách -  se šunkou, s žampiony, s kuřecím masem, s nivou nebo mix 2 přísad).

    Manžel vaří jen speciál guláš a bramborové knedlíky.

    superkarma: 0 15.10.2009, 11:27:41
  7. [100] tamichita [*]

    Myslím si, že jsem docela dobrá kuchařka a můj partner to umí ocenit Sml16

    Dám Vám tip na velice rychlý a chutný recept, kterým můžete pohostit návštěvu nebo jen tak pozobávat místo brambůrků u televize :)

    Slaný štrůdl:

    Rozválíte listové těsto, které potřete Boloňskou nebo Milánskou omáčkou od zn. Otma. Dále potřete do sklovita osmaženou, na drobno nakrájenou cibulkou ( doporučuji udělat ji dopředu, aby měla možnost schládnout, těsto se pak netrhá ), naskládáte na kostičky nakrájené párky, šunku, sýr ( co máte rádi a co dům dá )... je možno plnit španátem, také výborná varianta. Těsto zavinete, potřete vajíčkem a ze zhora posypete podravkou. Dáte do rozpálené trouby a čas od času potřete vodou, aby těsto nebylo vyschlé. 30 minutek v troubě by mělo stačit.

    Doufám, že recept vyzkoušíte a pochutnáte si Sml59

    superkarma: 0 15.10.2009, 10:28:53
  8. [99] Jitka2907 [*]

    Vařím ráda a myslím si ,že dobře. I když mám málo času, vždy se snažím něco dobrého vykouzlit z toho , co dům dá.

    Manžel nevaří vůbec.

    Domácí pizza:

    Těsto:hladká mouka , droždí, špetka soli, vlažná voda

    -nechat vykynout.

    Rozprostřít na vymyzaný plech, pokapat olejem.

    Pomazat kečupem a poklást uzeninou, rajčátky bez slupek, pokrájenou parikou,česnekem, sýrem.

    Jiná varianta:

    místo uzeniny tuňák a rozklepnutá vajíčka , navrch sýr.

    Většinou posypu majoránkou nebo oregánem a opepřím a osolím. Peču při 200 °C do zlatova.

    Nikdy nezůstane ani drobeček.

    superkarma: 0 15.10.2009, 09:05:21
  9. [98] ova9 [*]

    Myslim, ze jsem dobra kucharka-alespon rodina me ceni jako vybornou.Manzel akorat tak uvari zelnacku, kavu, caj a vyborny svarak.....

    Recept..Zelne zavitky s rajskou omackou a knedlikem

    superkarma: 0 14.10.2009, 20:45:41
  10. avatar
    [97] vercaonline [*]

    Podle různých receptů z časopisů a kuchařek vařím ráda, ale díky práce na to nemám moc čas, takže o víkendu občas uvařím nějakou tu specialitku :-) Rozhodně vím, že přítel umí mnohem lépe zpracovat maso než já. Jednou jsem dělala výpečky a byly jak šutry, ale přítel se překonal. Snědl je a ještě mi je pochválil Sml52 . Do dnes nechápu jak to dokázal. Ale už sem se polepšila. Maso radši vařím.

    superkarma: 0 14.10.2009, 11:52:10
  11. avatar
    [96] sweety77 [*]

    Myslím, že jsem docela dobrá kuchařka, ale manžel vaří radši než já, tak to máme v kuchyni tak nějak půl na půl. Když chce vařit, tak se nebráním. Nebaví mě pořád něco vymýšlet, realizace je pak už jednodušší Sml22 A s nápadem, co uvařit na oběd mi nikdo neporadí...

    superkarma: 0 14.10.2009, 10:57:59
  12. avatar
    [95] jedle [*]

    Nevím, jaká jsem kuchařka - sama sebe neposoudím.

    Ale vzhledem k tomu, že jsme stále všichni štíhlí, tak snad dobrá.

    Argument - máme o 10kg víc , než před osmi lety , jsem teda dobrá kuchařka - neberuSml23.

    Ale každá jsme jiná...

    superkarma: 0 14.10.2009, 10:17:07
  13. [94] ivavik [*]

    Vždy jsem si myslela, že jsem dobrá kuchařka. Než jsem poznala mého manžela.  Taky moc dobře věděl, proč mi hned na třetím rande má uvařit :-) Vaření ho baví, občas vaříme spolu - je to zábava a hlavně se pak u jídla oblizujeme až za ušima a víme, že to je zásluha nás obou:-) Když se nám něco moc povede, tak si to i vyfotíme :-)

    Máme rádi pořady a časopisy o vaření - člověk vždy objedví něco, co by ho nenapadlo.

    Jinak receptů je spousta - ale co mi moc chutná, je to jednoduché, rychlé a snad i zdravé: uvařit brambory, dát do zapíkací mísy, na to brokolici, nivu a nahoře udělat "čepičku" ze sýra. Zapéct. Mňam :-)

    superkarma: 0 14.10.2009, 09:27:19
  14. [93] tremesnaci [*]

    Manžel i děti jsou spokojení s mým kuchařským uměním, mě osobně samozřejmě chutná nejvíce, když za mě někdo uvaří Sml30 , ale jinak mám práci v kuchyni ráda.Obědy vařím každý den, ale přiznávám, že večeře bývají studené.Kromě vaření ráda peču, salátuji,  pomazánkuji, zavařuji ( to je výborná relaxace), předloni na mě byl Ježíšek hodný a nadělil mi domácí pekárnu, takže chlebíček, rohlíky atd si dělám taky sama.Recepty sbírám, kde se dá, mám jich požehnaně, vystřihuji z časopisů, opisuji od známých, z internetu, o kuchařkách radši ani nemluvím...Manžel z toho mírně šílí Sml23 , podle něj to v životě nestihnu vyzkoušet, natož častěji uvařit, ale to se mílí, ono na vše jednou dojde! Vyzkoušené a rodinou schválené recepty si pak nalepuji nebo přepisuji do sešitů, abych se v tom vůbec vyznala Sml16 .

    Letos jsem hodně receptů zkoušela z cuket, protože těch byla nadúroda, velice oblíbený je u nás salát :3 kg cukety, 1 kg papriky, 1 kg cibule, 1/2 kg cukru, 1/2 l octa, 1 Deko - nastrouhat, nakrájet, zamíchat, uležet 12 hodin a zavařit. Toho jsem dělala už 4.dávku Sml30 .

    A nebo sekaná z cukety: 1/2 velké cukety, 300 g junioru, 300 g sýra - vše nastrouhat + 2 hrnky strouhanky, 2 vejce, cibule, česnek, majoránka, sůl, pepř  Vše smíchat jako na sekanou, upéct.

    Hodně mě potěší vždy kamarádka, když se chystá přijet,  napeču, mám radost, protože to ocení a odjíždí domů pravidelně s receptem a pak mě zásobuje sms : ,,Tak jsem upekla, je to OK." nebo loni, když jsem mužské části její rodiny posílala domů koláč, co jí chutnal: ,,Jsi hrozná, teď kvůli tobě musím chodit na borůvky!"

    Manžel vaří občas, např. dnes dělá koprovkuSml22 , jeho specialitou je grilování Sml59.

    superkarma: 0 14.10.2009, 08:51:42
  15. [92] Pribinaček [*]

    Myslím, že jsem spíž ještě začátečnice, ale vařím hrozně ráda hlavně s mým bratrem Vilémem, který vaří podle vlastní fantazie. Nejvíc mě baví hlavně masové směsy, omáčky, saláty ty se u nás jí denně.

    superkarma: 0 13.10.2009, 14:59:58
  16. avatar
    [91] Japina [*]

    Jsem průměrná kuchařka, nerada vařím hovězí, nepeču z kynutého těsta, mám ráda, když je jídlo na stole do hodiny, od od doby co se postavím ke sporáku, a úplně nejraději vařím "z jednoho hrnce". Jsem docela expert na ryby a na moučníky z třeného těsta. Někdy mám pocit, že vařím furt dokola to stejné. Manžel mě vychvaluje a tak v klidu spím na vavřínech.

    superkarma: 0 13.10.2009, 13:45:36

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [90] Osmimetrová anakonda visící na větvi [*]

    Můj muž není vyloženě chválicí typ. Nepřijde a neřekne, že je krásně

    uklizeno, vypráno a vyžehleno, ani to tak nějak nečekám, takže i u

    jídla nemůžu čekat, že by pěl chválu až do nebes. Ale vzhledem k tomu,

    že za první rok mého kuchařského působení přibral 25 kg, a při každém

    obědě si alespoň jednou přidá a do večera sežere, jak se říká, po psu

    drob, vím, že mu chutná. A pokud při jídle utrousí poznámku "je to ucházející" či "je to poživatelné", znamená to tu nejvyšší poctu Sml22.

    superkarma: 0 13.10.2009, 12:08:24
  2. [89] thery [*]

    Jsem sice hubená, ale právě z toho důvodu, že jsem se naučila být dobrou kuchařkou. Vím, jaké potraviny, v jakém složení a v jaké úpravě jsou pro mé tělo to nejlepší, a také se podle toho snažím vařit. Svou vlastní rodinu nemám, studuji VŠ, takže vařím většinou sama pro sebe, ale občas si se mnou něco zobne babička nebo mamka...Bohužel, obě jsou zastánkyně vyvařování tučných jídel, omáček a knedlíků, podle toho také vypadá jejich zdravotní stav a váha. Že jsem tedy dobrá kuchařka hodnotím více méně sama, ale nepovažuji to za projev samochvály či podobně, zkrátka a dobře mi to chutná a to je hlavní :)

    superkarma: 0 13.10.2009, 10:56:04
  3. [88] recinka [*]

    Jsem průměrná kuchařka.Většinou vařím doma já.Manžel se to chytí občas,když nemám čas nebo když chce svoje jehněčí,které já opravdu nemusím.Ale jinak zvládne uvařit téměř všechno.Jeho jídla chutnají jinak než moje.Dochucuje a koření jiným způsobem než já.Mezi naše nejoblíbenější jídla patří hlavně zapékané těstoviny či brambory.Jelikož nerada vařím dokola to samé,vyhledávám stále nové recepty,takže zapékat umím na spoustu způsobů.Samozřejmě se to týká i ostatních jídl,takže mám doma několik kuchařek,vystřihuji z časopisů a tisknu z internetu.Co nemám jako kuchařka při vaření,to mám v teoretické podobě ve velkém množství Sml16  A rodina je spokojená že doma nejíme stále jen "karbanátky,rizoto"  Sml30

    superkarma: 0 13.10.2009, 07:55:11
  4. [87] mišputálka [*]

    Sám sebe člověk asi neohodnotí nezaujatě, ale podle mých přátel prý vařím moc dobře. Mě to hlavně baví.

    Nejoblíbenější pochoutkou je u nás růžičková kapusta po Italsku. Zde je recept doufám, že i vám zachutná.

    500g růžičkové kapusty očistíme. Dáme si vařit 1lvody do které přidáme lžičku cukru a lžičku soli. Když nám začne voda vařit, přidáme kapustu a asi tak 10-15 min povaříme,(záleží na velokosti kapusty).

    Na pánvi si rozpálíme olej a osmahneme na něm na plátky pokrájené 3 stroužky česneku, jakmile začne růžovět tak ho z pánve vyndáme do oleje pak dáme uvařenou okapanou kapustu, opepříme, přidáme lžičku nastrouhané citronové kůry a asi tak 5min za stálého míchání smažíme. Dle chuti ještě dosolíme. Pak dáme na talíře a bohatě posypeme strouhaným sýrem. Je to výborná příloha např. pečenému kuřeti.

    superkarma: 0 12.10.2009, 23:09:38
  5. avatar
    [86] lipli [*]

    Ráda vařím ale svým matkám se nevyrovnám. Mám ráda jídla jednoduchá, rychlá a zdravá.Dávám přednost pečení,muffiny na x způsoby jsou moje hobby. Mám na ně silikonové formičky. Koláče, bábovky a buchty u nás voní skoro každý týden.

    Brácha vaří výborně a rád ale ne moc častoSml15 Ale když uvaří, tak to stojí a to.

    Přítel vaří rád a jeho pizza je nepřekonatelná jako v pizzerii.

    superkarma: 0 12.10.2009, 20:01:51
  6. [85] PetulkaJ [*]

    Vaření mě baví, ale zabere moc času, už jen nákup surovin:-) Ale oba s přítelem jídlo milujeme, takže pořád zkoušíme nové recepty. Ve vaření se střídáme, podle toho, kdo se vrátí dřív domů. Myslím, že vaříme dobře oba! Já miluju kombinace masa s ovocem a smetanou, a moje specialita jsou kuřecí nudličky s ananasem: okořeněné maso orestujeme, přidáme konzervu kostkového ananasu, povaříme, dolejeme smetanou a zahustíme. Jednoduché a všichni se budou olizovat:-)

    superkarma: 0 12.10.2009, 19:19:44
  7. [84] fionora [*]

    Bydlím s vnukem v pubertě. Ať uvařím cokoli,uslyším ušlo to. Myslím si že vařím celkem dobře.Vnuk má nejradějim čínu ze sojového masa.Maso uvařím dle návodu. Vymačkám a nakrájím na nudličky.Naoleji osmahnu cibulku, přídám mraženou zeleninu na čínu a přidám nakrájenou hlívu ústřičnou. Ochutím podlenáladysojovou omáčkou a přidám ještě loupané arašídy. Zahustím solamylem. Nebo se může okořenit kari kořením a zahustit smetanou.Výborné

    superkarma: 0 12.10.2009, 18:04:24
  8. avatar
    [83] justys [*]

    Myslím, že jsem dobrá kuchařka. Aspoň přítel to tvrdí. Sní vždycky všechno a ještě si rád přidá. Jen neumím odhadnout porci pro dva a uvařím toho vždycky hromadu. Přítel je pak nadšený, že mu vždy naplním ledničku. Ne, že by vařit neuměl, ale když nemusí je radši.Sml79

    superkarma: 0 12.10.2009, 15:08:53
  9. avatar
    [82] Makynka [*]

    Doma vařím jen já, řekla bych že dobře nebo mám prostě vděčné strávníky :-)  Jsme masový, takže největší úspěch mají stejky,jak na grilu nebo zapečené v troubě. Děláme je z vepřové krkovice naložené do směsi z oleje, piva, cibule, česneku a steakového koření. Je to už taková naše grilovací klasika a přes zimu to chutná výborně i z trouby společně s bramborama upečenýma v alobalu se zakysanou smetanou s česnekem Sml59

    superkarma: 0 12.10.2009, 13:24:11
  10. avatar
    [81] janatka [*]

    Myslím,že jsem dobrá kuchařka,Sml22doma to chutná.Nejlépe je to vidět,když jsou prázdné talíře a nejsou žádné zbytky od oběda.Partner nevaří,prý to nechá raději na mě,ale je fakt,že když jsme byly na dovolené dělal špagety a byli vynikájící,děti škemrají pořád ,aby je znovu uvařil.Oblíbený recept?:svíčková s housk.knedlíkem z divočiny.Je to klasický recept,který zná určitě každá z nás.

    superkarma: 0 12.10.2009, 12:58:49
  11. avatar
    [80] SENSITIVESKIN [*]

    já se nerada chlubímSml58

    superkarma: 0 12.10.2009, 10:30:34
  12. [79] Hana Šustková [*]

    Hanka

    Vařím strašně ráda,myslím že mi to jde, celá naše rodinka je spokojená, možná že je to také tím, že nejsou u nás jídla  tak zvaně předem nejedlá, všichni jedí cokoliv, co vypadá dobře a je také dobře lákavá již v místnosti. Manžel obyčejně vchází a říká tak co to dnes bude že by" pečínka" a tipuje co ho to čeká k jídlu. Sml16Musím ale podotknout, že  můj muž vaří sice jen občas, zato neobyčejně skvěle koření, vůbec se nebojí kombinovat a vymýšlet.V kuchynI se skvěle dohodneme a někdy se spíše předháníme kdo dokáže toho druhého překvapit nějakou tou dobrůtkou.  Je taky fakt, že manžel je nepřekonatelný alespoň podle přátel v grilovacích lahůdkách. Ten když začne všichni se již předem olizují a nemohou se dočkat. Sml59

    superkarma: 0 12.10.2009, 09:37:02
  13. [78] babiana [*]

    Jsem dobrá kuchařka,aspoň mým dětem a příteli chutná co uvařím.Když si s něčím nevím rady,podívám se do kuchařek.Člověk se celý život učí...i něco nového uvařit.Baví mně vaření i pečení.Domácí specialita?Žádná asi není,nebo mně zrovna nic nenapadá.

    superkarma: 0 12.10.2009, 08:51:11
  14. [77] lenour [*]

    JSEM VÝBORNÁ KUCHAŘKA :-)

    superkarma: 0 12.10.2009, 06:53:20
  15. avatar
    [76] Deta [*]

    MaruskaSip — #75 Tohle je fakt výborný, já akorát vynechávám ten olej Sml59

    superkarma: 0 11.10.2009, 20:16:55
  16. [75] MaruskaSip [*]

    Recept na zapečené tousty-veku nakrájím jako na chlebíčky,dám na plech a pokapu olejem,připravím si směs .Do mísy nastrouhám sýr,šunkový salám,přidám celé vajíčko,zamíchám,osolím a opepřím.Naneseme na veku a dáme do vyhřáté trouby.pečeme 10-15 minut .Sml16

    1. na komentář reaguje Deta — #76
    superkarma: 0 11.10.2009, 18:59:47
  17. [74] Nika30 [*]

    Každý se nakonec naučí vařit, protože jíst se musí. Neříkám, že jsem dobrý kuchařka. Někdy to je super, někdy horší a někdy se to prostě nepovede. To je život.

    superkarma: 0 11.10.2009, 17:59:40
  18. avatar
    [73] malvina [*]

    Jak  jsem se stala  dobrou  kuchařkou? . Bydleli jseme  v  rodině , kde bydlelo 5 strávníku/ manžel, táta, dva synové a  já. To mně  donutilo  vařit klasickou staročeskou kuchyni. Pro pořádek: teplá snídaně, teplý  oběd s polévkou a večer neco malého k snědku. Není jídlo které by jsem neuměla uvařit. V  sobotu a  v neděli musel  být  na stole  štůdl,bábovka atd..,....

    superkarma: 0 11.10.2009, 17:16:51
  19. avatar
    [72] Mon-ika [*]

    Myslím si, že jsem celkem dobrá kuchařka. Snažím se uvařit a hlavně upéct co si kdo smyslí. Někdy je to dost náročnéAle i když výsledek není úplně nejlepší, tak se skoro vše u nás doma skonzumuje. Mám z toho vždy velkou radost. Ráda si opisuji recepty, experimentuji. Je to moje velká záliba. Hlavně když je pro koho ...U nás doma nejme vybíraví,rádi si pochutnáme i na staré české kuchyni.

    superkarma: 0 11.10.2009, 16:13:33
  20. avatar
    [71] hannah58 [*]

    Italské špagety

    Špagety jsou jídlem rychlým, navíc lehce stravitelným. Italské špagety chutnají celé naší rodině.

    Uvaříme špagety al dente. Na pánvi orestujeme na olivovém oleji dva stroužky na plátky nakrájeného česneku.

    Přidáme pokrájenou čili papričku (nemáme -li papričku, poslouží nám jedna lžička paprikové vegety). V této směsi špagety jen zlehka prohodíme. Posolíme, popepříme, vmícháme nadrobnou nasekanu petrželku a na talíři posypeme strouhaným parmezánem.

    Milovníci masa mohou do jídla přidat kousky tepelně upraveného kuřecího masa.

    A kdo u nás takto špagety připravuje?  Můj manžel. Dobrou chuť přejeme oba.

    superkarma: 0 11.10.2009, 13:52:14
  21. avatar
    [70] hannah58 [*]

    U nás doma je to jasné - od počátku manželství vaří dobře a rád manžel. Vaření je jeho celoživotním koníčkem. Smaží, dusí, griluje, peče, ovšem především rád vytváří speciality z masa. Věnuje se poctivé české kuchyni - umí knedlíky houskové, kynuté a další, uplete a upeče vánočku i domácí buchty. A  já? Při vstupu do svazku manželského - před více než 25 lety - jsem neuměla uvařit prakticky nic. Ba, ani teoretické základy jsem neměla. Byl to můj muž, kdo mě ke kuchyni přivedl. Na počátku svých samostatných kuchařských krůčků jsem si založila sešit, do kterého  poctivě dodnes zapisuju recepty jídel, která vařím. A  tak vím, že mým prvním samostatným teplým jídlem byly francouzské brambory -  kostky vepřového masa, kostky oloupaných brambor, posolení, popepření, promíchání, zalití smetanou ke šlehání. Po upečení jsem sklidila pochvalu.

    Stala jsem se tak učenlivou žačkou svého muže. Předložím důkazy o tom, že jsem byla žákyňkou skutečně pilnou. Tak tedy - moje úpravy:

    Když vyrábím velikonoční nádivku, nejprve kostky rohlíku osmažím mírně na másle, aby se provoněly a byly křupavé. Nemáčím je v mléku, aby nebyly mazlavé. Do nádivky přilévám místo mléka kvalitní masový vývar.

    Vyrábím vlastní sýrové knedlíčky do hovězí polévky. Knedlíčky tvořím z rozmačkané Nivy, strouhanky, vajíčka a dochutím rozmačkaným česnekem, pepřem. Zavářím do polévky, přizdobím pažitkou či petrželkou.

    A co sladké dobroty?

    Jako náplň do tvarohových vyvalovaných šátečků nikdy nepoužívám marmeládu, protože vytéká. Míchám nádivku z tvarohu, cukru, žloutku a vrchovaté lžičky vanilkového pudinkového prášku. Nádivka je chutná a hlavně - ze šátečků neuteče.

    Když peču tříbarevný dort s ovocným želé, do chladnoucího želé opatrně pokládám želatinové medvídky, želatinové třešně apod. - dětem pro radost.

    Peču-li bábovku z Hery vždy přidám do těsta alespoň kousek kvalitního másla, aby upečená bábovka pěkně voněla. Aby byla také pěkně nadýchaná přidávám jednu lžíci rumu.

    Tak, takhle to  v naší kuchyni chodí!

    superkarma: 0 11.10.2009, 12:34:50
  22. [69] lucik_ [*]

    Nejsem žádná expertka, ale říká se, že snaha se cení. Mám radši jednoduché recepty, jako těstoviny, kuře na různé způsoby, saláty a steaky. Nejraději ale peču, sladký i slaný. Nejoblíbenější jsou u nás v rodině pizza štrůdly: rozválíme listové těsto, které pomažeme směsí kečupu, česneku a oregána, posypeme nakrájeným salámem a nastrouhaným sýrem. Zavineme štrůdl a pomažeme vajíčkem a posypeme oreganem. Pečeme cca 20 min při 180°C.

    superkarma: 0 11.10.2009, 11:58:22
  23. [68] pavel61 [*]

    Myslím si, že jsem výborná kuchařka,uvařím kde co,hlavně omáčky různé jsou má specialita a vařím různá jídla i experimentuji podle různých receptů,jak od vás,tak například Babicovi dobroty apod.Vařím ráda a dá se říct,že skoro denně.Vaření a různé experimentování mě moc baví.Nejraději na cesty a po příjezdu z různých cest domů smažíme jako správná rodina kuřecí i vepřové řízky.Jinak jsou velice dobré plněné žampióny a usmažené.Vyberu z nich dužinu a naplním na drobné kostečky nakrájeným šunkovým salámem a nebo šunkou a tvrdým sýrem také nakrájeným na drobné kostečky a obalím v trojobalu jako řízky a smažím.Je to velice dobré a také celkem dost syté,určitě to vyzkoušejte,stojí to za to.

    superkarma: 0 11.10.2009, 10:18:39
  24. avatar
    [67] georginka [*]

    Vařím moc ráda, experimentuji a sbírám dobré rady profesionálních kuchařů.Leckteré vychytávky mě již několikrát pomohli k opravdu pochoutkám.I moje rodinka si ráda pochutná na dobrém jídle. Bohužel má každý vyhraněný styl. Je těžké to dohromady skloubit . Ale mám recept, který chutná opravdu všem,říkám jí důvěrně ňamka:Je to salátek, kdy smíchám skleničku červeného, skleničku nakládaných hub, ale dobré jsou i orestované žampiony, 3vajíčka, cibuli, sůl, pepř(používám zásadně čerstvě namletý, dodá pokrmům úplně jinou chuť), trochu worcesteru a majolku, kterou z dietních důvodů ředím jogurtem. A dobrota je na světě.

    superkarma: 0 11.10.2009, 09:15:35
  25. avatar
    [66] irus [*]

    Kuchařka jsem spíš průměrná Sml16, vařím většinou proto, že musím, nikdo jiný v rodině nikdy nevaří. Vařím hlavně o víkendech, ve všední dny chodím domů pozdě a zničená, tak máme večeře většinou studené. Snažím se vařit spíš jídla rychlejší a zároveň zdravější, beru jako ztrátu času strávit celé dopoledne u plotny a pak je za 10 minut všechno pryč.

    superkarma: 0 11.10.2009, 00:12:09
  26. [65] andykalamita [*]

    Sml22Jsem dobrá kuchařka,pracuji v oboru už 26 let .Na mém jídle si pochutnávalo i několik celebrit a občas vařím i pro celou rodinu a její příslušníky.Sml16Sml59Kuchařina je umění a musí u toho být i fantazie.Je to dar a musí se vařit s láskou Sml16

    superkarma: 0 10.10.2009, 22:55:58
  27. [64] heluska [*]

    Já jsem velmi dobrá kuchařka, živím se tím už přes 25 let, takže mám už nějakou tu praxi a na mých jídlech si pochutnává celá rodina.

    superkarma: 0 10.10.2009, 18:52:05
  28. [63] lilinusak [*]

    Vařím rád,ale pokrmy bez masa

    superkarma: 0 10.10.2009, 18:50:00
  29. [62] jarosla [*]

    Jarka

    pochlubit se můžu, protože vařím ráda a s chutí. Stále zkouším něco nového, obměňuji jídelníček, takže klasické kuře je u nás jen výjimečně. Ráda vařím i peču, jak se mi líbí nějaký recept, hned zkouším a jsem tím známá i mezi kolegyněmi v práci, protože když se nám něco líbí v časopise nebo někde ,už se ptají, kdy to budu zkoušet, abych donesla ochutnat. Ráda peču všelijaké řezy a buchty, protože chlapi v rodině jsou po nich jak diví. Od mala měly děti všecko možné napeče a navařené a moje dcery, které jsou dnes dospělé dělají to co já, vaří a pečou, co je u nás oblíbené a zkouší nové recepty a předáváme si zkušenosti. Nikdy jsem neměla problémy s tím, jak si někdo ztěžuje, že doma dcery nepomáhají v kuchyni.Já jsem je nikdy nenutila,aby vařily, ale vztah k tomu našly úplně samy a vaří rády a předáváme si zkušenosti, co která nového uvařila. Vaříme lehce a zdravě, zrovna tak i pečeme. Vyřádily jsme se teď na podzim, protože se na zahradě urodilo ovoce,tak pečeme a vaříme, kde se dá i k masu ovoce, no je to prima.

    superkarma: 0 10.10.2009, 13:55:38
  30. [61] benndy [*]

    Nevím, zda jsem dobrá huchařka, to musí ohodnotit jiní, ale vzhledem k tomu, že za dobu 8 letého manželství jsme každý přibral tak 20Kg tak asi ano.

    superkarma: 0 10.10.2009, 13:34:15

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme