Novinky

Jsem znalec, rozeznám jedlé od nejedlých

Čtenářka Lenig sbírá i houby, které ostatní lidi nechávají chladné. A přidává několik kulinářských tipů. Děkuji Vám Lenig za příspěvek i fotografie.

Milé žínky, milá redakce, přeji krásný den!

Dnešním tématem jste mi udělali ohromnou radost. Jsem houbařka a protože na houby chodím už asi od 4. let, tak se považuji i za znalce hub. Alespoň tak, že rozeznám jedlé houby od nejedlých :-))). A hodně těch, kterým lidé prostě říkají „prašivky“, umím pojmenovat. Vím také, že ne každá houba, která se nejí, nemusí být nutně jedovatá, jen patří do skupiny nejedlých.

Jedny z mých prvních vzpomínek na houby jsou právě z období kolem těch mých 4,5 let, kdy jsme pobývali na Mělnicku. Pamatuji se, že na stráních nad řekou rostly smrže. Od té doby jsem je nikdy už nenašla. Asi rostou jen v té dané oblasti.

Další vzácné houby z mého dětství jsou ryzce pravé. Ty uměla najít hlavně moje maminka a vždy nám je dělala na plotně a byla to mňamka. Potom najednou vymizely a zase se s nimi potkávám až poslední dva tři roky, co jsem s manželem v jiném kraji. Ale stále jsou velmi vzácné a když je najde, je jich jen pár. Jako chuťovka jsou ale výborné.
Za mého děstství rostly všude lišky, nacházeli jsme žlutá hnízda, i ty se na pár let ztratily, ale poslední roky zase již rostou a i letos jsme jich našli už hezkou řádku a měli jsme bramboračku.

lišky

Houby které nesbírá každý, ale jsou velmi chutné, jsou růžovky neboli masáci, jak se jim také okrajově říká. Ty jsem naučila sbírat dva své partnery, kteří je nikdy přede mnou nejedli a považovali za prašivky, ale těm já neodolám a muže jsem přesvědčila, že když jsem tu stále, tak asi vím, co sbírám.
A nyní je manžel taky nosí a umí je připravit na pánvi jen tak osolené a okmínované jako chuťovku. Švagr si je obaluje jako řízek. A jinak, pokud najdeme více druhů hub, přidám je k nim třeba do smaženice nebo omáčky. Z růžovek se dá taky udělat falešná „držková polévka“. Stejný postup jako s držkami, jen je to s růžovkami rychlejší.
Naše oblíbené jídlo, které opravdu dělám jednou dvakrát za rok (sezonne), jsou houbofleky. Ty mě naučila maminka a nemusí se vždy nutně udělat jen flíčky, klidně použiju jakékoliv těstoviny, co mám doma. Ty klasicky uvařím a vedle udělám houby jako na smaženici, ale nemusí tam přijít vejce (záleží na tom, kolik máme hub). Pak to smíchám, ochutím a je výborný oběd. Je-li toho málo, dá se přidat i to vajíčko.

hřiby

Pokud najdeme pěkné hřiby, máme rádi houbové řízky, ale jinak je hlavně sušíme. Naopak zase třeba babky a jiné měkké houby, krátce povařím ve slané vodě a pak je studené dám zamrazit. Dříve, když jsem ještě byla mladá a hloupá, nevařila jsem je a potom všechno v mrazáku načichlo houbami. Pak mi někdo poradil, že právě krátkým převařením se ta chuť ztratí a v mrazáku nejsou cítit. Ovšem když se potom dělají, tak tepelným zpracováním se jim houbová chuť vrátí.

koše hub

Letos jsme již našli od všeho něco, křemenáčka, kozáka, pár hříbků, hodně růžovek a lišek, pýchavky, babky, bedly. Ale je velké sucho, a tak teď do lesa nechodíme.

Posílám pár foteček z letoška a loňska a loučím se s Vámi...všichni se moc těšíme, až spadne pár kapek vody shůry a houby zase začnou růst.

křemenáč

 

letošní směs hub

Lenig


Houby a já!

  • Napište , co pro vás houby znamenají.
  • Co máte kolem hub rády. Popřípadě nerady.
  • Kam a s kým je chodíte sbírat, nebo co vás při jejich sběru, přípravě, čí konzumaci potkalo zajímavého.
  •  Můžete to podpořite i aktuální fotodokumentací, videodokumentací i zvukově.
  • Cokoliv se týká hub, posílejte na e-mail:

redakce@zena-in.cz

A já dnes na konci editace, tedy kolem 16. hodiny,jednu z vás co mi napíše, odměním něčím, bez čeho se pořádný přítel hub neobejde. Tak se těšte a pište.

   
25.07.2013 - Čtenářské příspěvky - autor: Radek Kříž

Komentáře:

  1. [19] Helena Svatková [*]

    Jsi šikovná houbařka, já na houby téměř už nechodím. Pokud je ovšem dostanu čerstvé, tak je ovařím a dám zmrazit. Ráda bych zase po mnoha letech ochutnala lišky, ty jsem měla nejraději. Smrže a pýchovky rostou v bývalém bydlišti na vesnici. Často koupím žampiony a dělám těstoviny jako ty, jen přidám orestovanou zeleninu. Velmi poučný článek.Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 06.07.2014, 12:42:52
  2. [18] hlavička [*]

    taky jsme minulý týden našli lišky ...teda můj partner

    superkarma: 0 25.07.2013, 22:09:02
  3. avatar
    [17] lenig [*]

    lišky nacházíme zase posledních cca 8 let a mezitím 20 let po nich nebylo ani vidu Sml80

    superkarma: 0 25.07.2013, 15:09:30
  4. avatar
    [16] marde [*]

    Lišky občas nacházímeSml16

    superkarma: 0 25.07.2013, 12:53:35
  5. [15] Lida 1 [*]

    Sbírám jen houby o kterých vím , že jsou jedlé. Ony jsou jedlé všechny, ale některé jen jednou a ty já nesbírám. Sbírání hub je pro mne relax

    superkarma: 0 25.07.2013, 11:26:38
  6. avatar
    [14] terezalah [*]

    když vidím ty plné košíky, hnedka bych letěla do lesa :)

    superkarma: 0 25.07.2013, 11:24:56
  7. [13] DCOlga [*]

    Lišky jako dítě jsem mívala moc ráda, ale u nás teď asi nerostou, nebo o nich nevím.

    superkarma: 0 25.07.2013, 11:13:28
  8. avatar
    [12] daska59 [*]

    Dala bych si držkovku z lišek Sml22

    superkarma: 0 25.07.2013, 10:26:53
  9. avatar
    [11] gerda [*]

    a já mám moc ráda václavky. Dobře se sbírají a je z nich výborný guláš. Jen si musím počkat na podzim.

    superkarma: 0 25.07.2013, 09:51:34
  10. avatar
    [10] gerda [*]

    radost pohledět. Masák je nejlepší houba na minutkuSml67

    superkarma: 0 25.07.2013, 09:49:22
  11. avatar
    [9] lenig [*]

    řinka — #2 taky to tak dělám, jak polívku, tak i zavařené...Sml67

    superkarma: 0 25.07.2013, 09:46:57
  12. avatar
    [8] lenig [*]

    Kahomar — #1 ajo vidíš, však jsem už taky vloni ty tři koše babek dělala v mikrovlnce, jak jsi mi poradila :-)))Sml59

    superkarma: 0 25.07.2013, 09:46:29
  13. [7] Maria28 [*]

    Já znám pár základních hub, holubinky nesbírám, růžovky ještě v lese malinkou sloupnu, jestli opravdu zrůžoví. Moc ráda je mám jen tak na kmíně, ale bohužel je do docela kalorická bomba...Držkovku dělám z originálu, nebo hlívy, je výborná. Houby mrazím podušené - zaberou podstatně méně místa. Zkoušela jsem jednou mrazit řízky, abych měla pro dceru, když  přijela v zimě na návštěvu z ciziny, no daly se jíst, ale v podstatě to byla strouhanka, chtělo by to možná dát dva kloboučky na sebe. Houby miluju a budu dnes příspěvky sledovat, třeba se dozvím ještě nějaké nové tipy.

    superkarma: 0 25.07.2013, 09:30:46
  14. avatar
    [6] Věrulinka [*]

    kukátko — #5 moje babička je sbírala, ale já jsem se nějak odmítala jim naučit Sml30, jako malá holka, ksem si s nimi lese jenom hrála, díky barevnosti a babičku rozčilovala Sml30Sml30Sml30Sml30

    jj na dnešek sprchlo, ale pro les je to malilinko vody Sml15

    superkarma: 0 25.07.2013, 09:25:37
  15. [5] kukátko [*]

    A co holubinky? Ty také nesbírá každý. Jsou barevné a dobré.

    1. na komentář reaguje Věrulinka — #6
    superkarma: 0 25.07.2013, 09:18:07
  16. avatar
    [4] Hanula [*]

    Sml16já musím chodit na houby s někým, kdo je zná - jsem neznalecSml22

    superkarma: 0 25.07.2013, 09:09:53
  17. [3] Rikina [*]

    Mno, ačkoli rozeznávám poměrně hodně druhů hub, a sbírám taky všelijaké různobarevné, nad kterými se leckdo děsí, že tohle přece není hříbek a ptá se, koho chci otrávit, za "znalce" bych se označit netroufla. Stále je v lese plno hub, které si vyfotím a poté konzultuji s atlasem či skutečnými znalci. Sml80 

    No a houby dávám zmrznout syrové, protože povařením z nich vznikne nevábná hmota a to mi vadí. Ale vůbec nejlepší je spotřebovat čerstvé, nenosím toho domů metráky, ani by mě to nebavilo čistit a zpracovávat. Za ideální stav považuju houby nalézt a přinést, pak je předat zodpovědné osobě a dostavit se až k hotovému houbovému guláši, například. Sml57

    superkarma: 0 25.07.2013, 09:08:52
  18. avatar
    [2] řinka [*]

    Já dělám drštkovku z václavek,je také výborná a václavky je vynikající zavařit.Ty se ale musí před úpravou nechat přejít varem.

    1. na komentář reaguje lenig — #9
    superkarma: 0 25.07.2013, 09:02:55
  19. avatar
    [1] Kahomar [*]

    paráda, také se už těším, až u nás začnou růst a vyrazíme. Jinak do mrazáku já dávám houby "prohnané" mikrovlnkou, je to podobný princip jako povařené ve vodě, jen rychlejší. Naučila mě to tak dcera. V zimě pak používáme do houbového rizota, do těstovin, omáček, na smaženici...Jen ty řízky z nich již nejdouSml30

    1. na komentář reaguje lenig — #8
    superkarma: 0 25.07.2013, 08:55:44

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme