Vaření

Jogurtový kváskový chléb

Upečte si vlastní domácí chléb a vychutnejte si ho máslem a pažitkou nebo i na sladko s medem.

chléb

Kvas

  • 30 g žitného kvásku
  • 150 g vody
  • 150 g žitné chlebové mouky (mouku si můžete doma namlít)
  • 50 g kvalitního bílého živého jogurtu

Finální těsto

  • kvas
  • 300 g vody
  • 400 až 450 g pšeničné chlebové mouky
  • 10 až 14 g soli, podle toho jak moc nebo málo solíte
  • kmín, pokud máte rádi kmínový chléb
  • přidat můžete třeba i nějakou čerstvou bylinku nebo cibulku

elly

Postup:

Nejprve si připravte kvas. Ten musí zrát 12 hodin na teplém místě. Všechny suroviny smíchejte a umíchejte hladkou hmotu. Nádobu, ve které kvas mícháte, zabalte do igelitového sáčku.

Po dvanácti hodinách (ideálně založte kvas večer a pečte ráno) přidejte další suroviny. Umíchejte nelepivé těsto, které nechejte hodinu odpočívat v míse.

Těsto z mísy vyklopte na pomoučený vál. Teď přichází na řadu hnětení a vytahování těsta rukama. Dostanete do něj své teplo, ven z něj zbytečný vzduch a těsto krásně propracujete. Až máte pocit, že jste těsto zpracovali, vytahali a prohnětli dost, vytvarujte z něj bochník - kulatý nebo oválný, podle tvaru ošatky, ve které bude kynout. Celý bochník pomažte trochou bramborového škrobu, aby se těsto nepřilepilo k ošatce. A překlopte bochník do ošatky. Ošatku zavřete do sáčku, ve kterém předtím kynul i kvas. Pro tyto účely používám středně velký sáček do koše.

Teď můžete nechat chléb kynout při pokojové teplotě, asi dvě hodiny. Já už se pravidelně spoléhám pouze na lednicové kynutí. Nechám ošatku několik hodin kynout v lednici.

Troubu si předehřejte na nejvyšší možnou teplotu, ideálně 250 °C. Na dno trouby dejte plech a do středu trouby také, ten plech, na kterém se bude péct chléb. Až je trouba dokonale předehřátá, vyklopte vykynutý bochník na dřevěné prkýnko nebo jinou podložku, kterou budete sázet chléb do trouby. Na tuto podložku dejte pečící papír a na něj potom chléb.

Rychle otevřete předehřátou troubu, na dno - na plech, nalijte hrnek vody a chléb na pečícím papíru nechejte opatrně sklouznout na vyhřátý plech ve středu trouby. Zavřete a při této teplotě a se zapařením pečte 10 minut. Po této době troubu otevřete, vyvětrejte a teplotu snižte na 180 °C. Při této teplotě dopékejte 40 minut. Občas můžete chléb postříkat vodou v rozprašovači. Upečený chléb vyndejte z trouby a nechejte vychladnout na mřížce. Ideálně několik hodin, až bude úplně studený.

chléb

 

Mlýnek ETA002896010 je kompatibilním příslušenstvím k robotům Gratus (ETA 0028) a Gustus (ETA 0128) . S jeho pomocí si tak rychle umelete kvalitní domácí mouku z různých druhů obilovin a luštěnin. Hravě zvládne pšenici, žito, oves, ječmen, pohanku ale také čočku, hrách, cizrnu, fazole, rýži i jáhly. To ocení především osoby trpící Celiakií. Bezlepkovou mouku si tak můžete kdykoliv namlít sami.

Technologie nízkootáčkového mletí

Tato technologie je maximálně šetrná k obilovinám, luštěninám i rýži. Zabraňuje tomu, aby se mouka nadměrně zahřívala, a tím si zachovává optimální kvalitu a čerstvost. Nepřijdete o enzymy, oleje ani vitamíny. Nejen že čerstvě umletá mouka obsahuje všechny tyto živiny a nenasycené mastné kyseliny zdravé pro vaše tělo ale také velmi krásně voní a především chutná.

Hrubost mouky si můžete regulovat. Výsledkem je rovnoměrně namletá mouka hrubých granulí nebo velmi jemné konzistence. Oproti mlýnkům s tříštivými kameny není tak hlučný. Objem násypky je 1 kg. Mlýnek si jednoduše a rychle sestavíte. Při čištění ho můžete kompletně rozebrat. Usnadní vám to tak práci.

Pravé mlýnské kameny

Mlecí kameny o průměru 85 mm jsou velmi tvrdé a pevné a to díky směsi korundu a keramiky, ze které se kameny skládají. Tato směs se taví za vysoké teploty ve vypalovací peci. Vznikají tak vzduchové kapsy, díky kterým zůstává povrch stále hrubý bez opotřebení. Aby si svou funkčnost a hrubost zachovaly, zabraňte jejich kontaktu s vodou. Čistěte kartáčkem, který je součástí balení.

Více informací najdete ZDE.

Čtěte také:

   
08.03.2017 - Vaření - autor: Komerční článek

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme