Bulvár

Jíst, či nejíst, když nám druzí nabízejí?

Nebojte se, dnes nepůjde o hubnutí, ale o nařízení šéfky jedné firmy, jejíž zaměstnanci mají povinnost dostavit se na pracovní rauty s plnými žaludky. Přijde vám to zvláštní stejně jako nám?

Proč toto nařízení šéfová vydala? Asi proto, aby zaměstnanci příliš nápadně nekonzumovali nabízené lahůdky, nepůsobili nenasytně a nesnižovali renomé firmy...

Je smutné, že ona šéfka přijímá do své firmy lidi, o jejichž kultivovanosti očividně pochybuje. Vždyť i hladový člověk se dokáže nasytit reprezentativně - navíc v době, kdy je módní bojovat s obezitou a držet zdravý životní styl, by podobný přístup měl být samozřejmostí.

stůl

Ano, pamatuju, že v 90. letech minulého století, kdy se podobné akce masově rozmohly spolu s nastupujícím tržním hospodářstvím, skutečně hosté neznali míru a cpali se jak nezavření. Možná důsledek totalitní výchovy v souladu s příslovím „Urvi, co můžeš“... Co vtipů tehdy kolovalo! Právem, protože představa slavnostně oblečených lidí, peroucích se o kus žvance u slavnostně nazdobeného bufetového stolu, je skutečně tragikomická.

Jenže dnes už jsme snad jinde... Nebo snad ne? Pravda, už dlouho jsem na žádném oficiálním rautu nebyla.

Je ale žádoucí a vhodné, aby hosté plný stůl ignorovali? Vždyť pokud se rozhodnu někoho pozvat na jakoukoliv akci spojenou s konzumací jídla, je to můj záměr, ať už marketingový, nebo osobní. Chci, aby si pozvané lidé užili jídla (a obvykle i pití - o tom se zmíněná šéfka nezmínila) ku své spokojenosti a nadšení! Možná je chci jen potěšit, možná sleduji nějaké vyšší zájmy.

Jídlo je zde proto, aby se snědlo. Nebo bonton velí, aby bylo určeno k reprezentaci, a nikoliv ke konzumaci?

Pokud moji hosté budou jen tak „ďobat“ a pohoštění víceméně ignorovat, já osobně budu nespokojená. Jednak proto, že bylo určeno jako dárek, který odmítli, jednak proto, že mi jídlo zbude a já nebudu vědět, co s ním. A nakonec ho vyhodím!

Samozřejmě se špatným svědomím (děti v Africe), nicméně co jiného s ním mohu udělat, pokud podléhá zkáze?

Stejně tak uspořádám-li soukromě doma mejdan, rozladí mě, když hosté odejdou a mně zbudou chlebíčky. Dost možná, že odejdou hladoví a doma se „dorazí“. Ne snad, že by jim nechutnalo, ale jak by vypadalo, kdyby po jejich odchodu mísa zůstala „vyluxovaná“? Pozůstatek výchovy z dob strádání, kdy každé sousto bylo vzácné, nebo stále aktuální slušnost?

Nedávno zažil můj přítel narozeninový raut, kde občerstvení roznášeli číšníci a každému hostu nabízeli chod po chodu - většinou jednohubky. Každý mohl ochutnat, ale mohl také odmítnout - zcela podle svých chutí. Navíc odpadal problém, jak si poradit se skleničkou v jedné ruce a s talířkem jídla v druhé. Přítel si tento systém velmi pochvaloval. Noblesní řešení, že?  

Jaké zkušenosti máte vy, když jste pozvané na nějakou slavnost, kde „víno teče proudem“, a stejně tak i rautové stoly cateringoví pracovníci pečlivě doplňují? Všimla jste si něčeho nepatřičného?

   
26.06.2015 - Společnost - autor: Zuzana Anai Hainallová

Komentáře:

  1. [15] Sluníčko sedmitečné [*]

    Tuhle jsem byla na návštěvě u kamarádky a překvapily mě kvalitní židle. Dobře se na nich sedělo, tak jsem si je také objednala.

    superkarma: 0 26.08.2015, 10:54:50
  2. avatar
    [14] Suchanda [*]

    Sml66

    superkarma: 0 07.07.2015, 11:25:52
  3. avatar
    [13] RenataMor [*]

    síla

    superkarma: 0 26.06.2015, 20:17:56
  4. [12] Maria28 [*]

    Pané šéfová se zřejmě řídila heslem - podle sebe soudím tebe.

    superkarma: 0 26.06.2015, 17:18:01
  5. avatar
    [11] catcat [*]

    tak já nevím, ale v poslední době jsem si nějak nevšimla, že by se lidé vrhali na občerstvení. Jídla je vždycky dost a je možnost si i přidat, pokud je něco obzvláště dobréSml80

    A to ani v cizině na dovolené (lyže) s velkým zájezdem Čechů...

    A jinak k článku - jak chce paní vedoucí kontrolovat sytost zaměstnanců? To jako před odchodem na raut každému dá misku krupičné kaše a oni to před ní snědí? Kdo nedojí nejde na raut?Sml57

    superkarma: 0 26.06.2015, 12:24:54
  6. avatar
    [10] Zázvorka [*]

    bobani — #8 připomněla jsi mi jednu svatbu. Nejvice si pamatuji paní, která si cpala zbylé řízky z talířů do bílé kabelky (psaníčka!!) jen v ubrousku - hrůůůůzaSml28 Styděla jsem se a to jsem jí vůbec neznala!

    superkarma: 0 26.06.2015, 11:55:03
  7. avatar
    [9] amphora [*]

    SandraAbigail — #7 tohle jednání není zdaleka jen výsadou "bodrých" Moraváků, ale co jsem byla svědkem, tak i velmi společensky uznávaných lidí, s veeeelmi dobrými příjmy, ale bohužel bez jakýchkoliv znalostí společenských mravů,zásad slušného chování a kultivovanosti.O kultuře stolování raději ani nemluvím, ta prosně nebyla vůbec !! V těchto situacích se projeví většinou jen kult nenažranosti a vše ostatní jde stranou.Sml80Sml80

    superkarma: 1 26.06.2015, 11:45:50
  8. [8] bobani [*]

    Znám to jen z doslechu , většinou právě ty trapné rauty , kdy se lidé v oblečení za desítky tisíc vrhali na jídlo , nebo si je dokonce schovávali do tašek a kabelek Sml68

    1. na komentář reaguje Zázvorka — #10
    superkarma: 0 26.06.2015, 11:33:20
  9. avatar
    [7] SandraAbigail [*]

    Jinak tedy zažila jsem raut, kdy se na něj lidé vrhli jako ty kobilky a na mě skoro nezbylo. Stalo se to na Tenerife, kdy vinou změny letního času na zimní vypadl jeden let (zrovna ten náš) a zůstali jsme tam o den déle. A šéf cestovky, docela sympatický skot, nám jako kompenzaci dal večerní pohoštění a ráno snídani. A protože většina zájezdu byli "bodří" moraváci, kteří byli poprvé v zahraničí a chovali se prostě jako venkovští burani, sežrali všechno. Já jsem večer přišla asi o deset minut později a díky moravákům jsem dostala pohoštění přímo od šéfa. Omluvila jsem se mu za buranství těchto lidí a on mi na to řekl, že to chápe, že byl v Československu v roce 1981 a že díky době nám ani nic jiného nezbylo než se chovat jako burani. A velmi dobře jsme si popovídali. Ale na snídani jsem už radši ani nešla a koupila jsem si vlastní.

    1. na komentář reaguje amphora — #9
    superkarma: 0 26.06.2015, 10:46:57
  10. avatar
    [6] SandraAbigail [*]

    Šéfová je blbka a není důvod ji v tomto poslechnout. Osobně zastávám názor, že když dostanu pohoštění, sním ho a hostitele tím potěším, že mi chutná. Samozřejmě kdybych dostala něco, co nejím, omluvím se, že tímto mi do noty nepadl, ale rozhodně by mě ani nenapadlo urážet hostitele tím, že nebudu konzumovat jeho nabídnuté občerstvení. Samozřejmostí ale je, že se na to nevrhnu jako kobylky a budu se chovat jako vždycky, tedy jako dáma.

    superkarma: 0 26.06.2015, 10:40:19
  11. [5] Rikina [*]

    Ovšem jsme jenom lidi... celkem pravidelně navštěvuji jeden podnik, kde je občerstvení formou rautu každý večer, a je to rozděleno podle dnů v týdnu, aby nebylo pořád totéž, tak se nabídka mění. A jeden den v týdnu jsou vždycky miniřízečky - vepřové i kuřecí, horké a voňavé... kruciš, to bych se snad i zachovala nespolečensky, kdyby na mě nezbyly Sml57 a jsem i ochotná přiznat, že to ovlivňuje rozhodování - mělo by se jít do XY, dneska tam budou řízečky...

    superkarma: 0 26.06.2015, 07:12:47
  12. [4] assaly [*]

    člověk by musel znát situaci, osobně by mě podobné nařízení urazilo, ale kdoví jaké měli předchozí zkušenosti. nikdy jsem na rautu nic nepatřičného nezažila a vždycky se jedlo a pilo normálně, bude to o jednotlivcích Sml22

    superkarma: 0 26.06.2015, 06:56:53
  13. [3] Rikina [*]

    Takové akce navštěvuju poměrně často, a dlužno podotknout, že lidi se většinou chovat umí - sem tam se vyskytne nějaký hladovec, ale jsou to výjimky. Sml80 Onehdy na jedné vernisáži byly taky takové samozavírací dveře do občerstvovny, jak píše pajda Sml57 a před nimi fůra rozpačitých jedinců, kteří nakukovali, ale rozpakovali se být první, kdo tam vleze a popadne talíř Sml30 až přišla slečna a všem sdělila, že mají vstoupit a nechat si chutnat, a ani pak se ti lidi o jídlo nepoprali. Sml80 Ostatně na těchto akcích už obvykle neteče "víno proudem" a ani toho jídla nejsou tuny, pořadatelé se už taky naučili udržovat míru a úroveň. Nemyslím si, že je to nějaký celospolečenský problém. Soukromé večírky už bych do toho nemontovala vůbec, to je odlišná kategorie. Ohledně těch číšníků - mě by to rušilo, představa, že společensky konverzuji s ostatními hosty a do toho mi furt leze číšník něco nabízet, to se mi moc nelíbí. Sml80

    superkarma: 4 26.06.2015, 06:48:20
  14. avatar
    [2] ToraToraTora [*]

    Nemyslím, že by šéfová nechtěla, aby se jídla nikdo nedotkl. možná jen chce, aby nebylo sežráno během nájezdu hladovců během prvních třech minut. Kdyby lidé měli vychování, nemusela by takové opatření přijímat.

    superkarma: 1 26.06.2015, 06:21:17
  15. avatar
    [1] pajda [*]

    Je to asi tři roky, kdy se mi stala celkem úsměvná příhoda. Byla jsem na školení, spojeném s rautem, dosti bohatým, který ale zdaleka nebýval u této instituce zvykem. Když začala přestávka, šla jsem do místnosti s občerstvením, vzala si talířek, obsloužila se (dobře, přiznávám, že jsem si vzala kuřecí řízek a salát - ohlášený byl oběd, nikoliv menší občerstvení) a pak si všimla, že jsem v místnosti sama. Dveře totiž nebyly nijak označené a samy se zavíraly, což nikdo z nás netušil. Otevřela jsem tedy s plným talířkem v ruce a přede dveřmi stála řada ředitelů a lidi z ministerstva, každý v ruce chlebík s máslem z domova, zabalený do ubrousku a smutně se krmili...Sml52Sml52Sml52Sml52

    Jinak ale důvod podobného nařízení je celkem prostý a úplně jiný, než je naznačeno v článku - stalo se u nás úžasnou módou (bohužel převzatou z Německa) že lidé odcházejí ze sálu hned, jakmile se občerstvaneí nachystá a nečekají na poslední příspěvky. Na konferencích tento nešvar řeší tak, že před jídlem dávají reklamní příspěvky (člověk je stejně neposlouchá, pokud o dané zboží nemá zájem), jak to ale vyřešit na poradě, to si představit nedovedu.

    superkarma: 0 26.06.2015, 06:11:54

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme