Bulvár

Jiří Babica: Nemusíte strávit půl dne u plotny!

Už si přesně nepamatuji, kdy jsem Jiřího Babicu poprvé zaznamenala. Bylo to ale určitě v jeho pořadu Babicovy dobroty a uvědomuji si, že mě zaujal zejména jeho „atypický“ vzhled, tolik málo podobný kulaťoučkým kuchařům v bílé čepici.

Tento pořad vyplňuje čas naší domácnosti dodnes...  avšak důvod setkání s Jiřím Babicou nebyl jen ten, abych si od něj případně odnesla nějaký dobrý recept. Po přečtení jeho životopisu mě zaujal i jako velký dobrodruh a cestovatel, který se dnes s námi doufám krom kuchařských zážitků podělí i o ty cestovatelské.

fotojedna

Než se vydáme do dalekých zemí, zůstaňme ještě doma, konkrétně u vašeho pořadu Babicovy dobroty. Připomeňte mi, ve kterém roce a na základě čeho ten pořad vznikl? Televize Nova vám nabídla spolupráci jako první, nebo vy jste nabídl už hotový projekt jí?
Nova tenkrát chystala projekt nějaké kuchařské show, a tak vyhlásila konkurz, na který se nás přihlásilo asi šest nebo sedm kuchařů. Každý přinesl svůj, jak se říká pilotní díl, jenže já jsem měl na rozdíl od ostatních kuchyň, kterou si může uvařit každý obyčejný člověk. A tak jsem to vyhrál. Babicovy dobroty běží už od podzimu roku 2007.

Vaše vaření se už předtím celkem úspěšně vysílalo i na internetovém kanálu Stream, že ano?
Ano, co jsme vařili doma, to jsme dávali na Stream. Mělo to určitou sledovanost a vlastně už i s tím jsem na ten konkurz šel.  

vari

Váš pořad má velkou sledovanost z velké části jistě i proto, že vaříte normální jídla pro normální lidi, kdy nemusíme shánět různé exotické ingredience a jako čtyřčlenná rodina nemáme na talíři jen malé nic. Odnesl jste si něco z vaření i z domova, od své maminky? Jak vařila ona?
Tak samozřejmě každá máma má svých šest, sedm základních jídel, které s obměnou točí dokola. Moje máma to měla taky tak, ale vaří dobře a dodneška za ní chodím a mám rád její jídla. Jednou byla dokonce i hostem v mém pořadu.

http://dobroty.nova.cz/clanek/novinky/jirka-babica-vari-s-maminkou.html

Kdo vás ovlivnil stát se kuchařem? Rodiče?
Možná to vyzní divně, ale mě ovlivnila touha po cestování. Rozhodoval jsem se, jestli budu sportovcem na profesionální úrovni, anebo kuchařem, také profíkem, neboť už tehdy mi ta kuchařina přišla jako jedna z možností dostat se ven, za hranice. To bylo pro mě hodně důležité. Člověk tehdy musel něco umět, aby mohl vůbec vycestovat. No a souhrou štěstí se mi to všechno podařilo.

Jen připomeňme, že jste se vyučil ve skvělých pražských hotelech Palace a Ambassador. Ale ještě zpátky k vašemu pořadu. Setkáváte se v něm s řadou amatérských kuchařů a kuchařek. Posadil vás někdo z nich doslova na zadek?
Určitě. Já myslím, že kuchař se učí neustále, celý život. To je neustálé překvapení, které nikdy neskončí. Nejvíc mě asi překvapila svíčková, kterou dělala paní ve Vsetíně. Ta mě dostala tím, jak to měla rychle.  A k tomu udělala chlebový knedlík v mikrovlnné troubě, za sedm minut ho měla hotový. A výborný. Někdo třeba řekne, proč to tam dělá, jak je to možné? Ale mě takové věci fascinují, kuchařina přece není o tom strávit půl dne u plotny, udřít se tam. Podle mého jde o to udělat to chytře a rychle, a to ty děvčata a chlapci umí.

Jak si udržujete coby kuchař štíhlou postavu?
Já mám jedno krédo, když vařím, tak už musím mít hlad. A tak jsem to měl vždycky. Když jsem třeba psával jídelníčky, denně čtyřicet jídel, tak to vám musí v hlavě myslet. Je to jako v sexu, s plným žaludkem neuděláte nic. (smích) Člověk by se neměl zbytečně přecpávat.

stihly

štíhlý kuchař (a také basketbalista) Jiří Babica

Když už jste zmínil ten sex. V Babicových dobrotách přicházíte do styku s řadou žen, z nichž některé se na vás očividně dívají jako na svatý obrázek. Ještě se žádné nepřipálila cibulka?
(smích) Stojím u toho. Ale vážně, ono to tak možná vypadá, ale pravda je taková, že tím, jak já jsem tam moderátor a ony se mnou v roli kuchařky, tak ony nemají  za úkol se dívat do kamery a říkat, co dělají. Proto to působí tak, že na mě zbožně koukají... a já jim to vždycky ještě připomenu: Prosím vás, zbožně na mě koukejte, ono to je hrozně hezké. (smích)

ukázka jednoho z dílů pořadu

Nežárlí vaše žena?
Nežárlí. Oba jsme věděli, do čeho jdu, a dalo se očekávat, že když člověk vstoupí do světa médií, tak tam nebude sám, musí se už chovat trochu jinak. Ale ta rodina s tím musí samozřejmě souhlasit.

Pojďme od domácího prostředí do zahraničí, i když u vaření ještě zůstaneme. Vy jste šel těsně před revolucí, v roce 89, pracovat do Německa. Jaké byly vaše začátky tam?
Přijel jsem do Kolína nad Rýnem a říkám si, co tady budu vlastně dělat? Pak jsem si koupil noviny a hledal volná místa v gastronomii. A najednou čtu: Restorant Zlatá Praha hledá kuchaře. Tak jsem tam šel, řekl jsem, že jsem z Prahy, a oni mě hned přijali. (smích) Pak jsem vystřídal ještě pár dalších restaurací, celkem 14 let jsem v Německu pracoval. Vrátil jsem se v roce 2005.

V Německu jste se poznal i se svojí manželkou. Ona je Němka?
Ne, je Češka. Poznali jsme se v Kolíně nad Rýnem, můj kamarád Němec tam vyučoval Čechy němčinu a ona byla jednou z těch, co se učili. Vzali jsme se a pak jsme tam spolu žili ještě deset let. Syn se narodil v Německu a Maruška už tady v Čechách.

Máte tedy dvě děti?
Ano, Filipovi je 13 let a Marušce teď bude sedm. Byl jsem i u obou porodů, myslím, že pro prohloubení vztahu je to velmi důležité, aby byl muž u porodu. Moc si své ženy vážím.

dcera

s manželkou Erikou a dcerkou Maruškou

Jaká kritéria musela mít vaše budoucí žena?
Tak hlavně smysl pro humor, nejlépe pro černý humor, ten já miluju. A pak se mi také samozřejmě musela líbit.

Proč jste nezůstali bydlet v Německu? Tam je to lepší, ne?
Lepší, co je to lepší? Když člověk žije dlouho venku, tak se strašně rád vrátí domů. Ani v Německu není všechno tak dokonalé, i tam se politici hádají a lidé jsou nespokojení. Co se však Němcům nedá upřít, to je národní hrdost, a ta tady u nás chybí.
Mně třeba nejvíc vadí, že když si koupíte v Německu noviny, tak tam nevidíte jediné slovo o tom, že jsou špatní. Němec je ve svých očích vždycky jen dobrý, a když je nějaký skandál, tak je konkrétně o tom jednom člověku a neskandalizuje se všechno okolo. V Německu jsou jenom dobré věci, jenom dobří lidi, jenom dobré zprávy. Němec by si totiž nekoupil noviny, kde by bylo psáno, že to stojí všechno za prd… A u nás by si lidi zase nekoupili noviny, kde je napsáno, že je všechno v pořádku. Naši lidé potřebují číst jen to, jak jsme nejhorší, nejstrašnější, nejchudší...  Tohle mě tady u nás strašně mrzí.

Ale co když to tak je?
Není. I v Německu jsem poznal lidi, kteří jenom „brečeli“, já jsem chudák, tomu se daří, mně ne… a když jsem po několika letech odcházel, tak byli pořád na stejném místě, nepopošli ani o kousek dál. A z těchto, jak já jim říkám, brečounů, se nikdy nic nestane, ani v Německu, ani tady u nás. Pořád si budou jen na něco stěžovat a nic pro zlepšení neudělají. Doufám, že generace po nás už půjde normálním směrem. Projede si svět a domů se vrátí s přehledem.
Jsme chudí? Proboha, čím jsme chudí? Tím, že nemáme auto jako náš soused, tím, že nejezdíme každý rok na dovolenou? To přece není chudoba. Podívejte se támhle do Brazílie, kde 90 % lidí žije v naprosté bídě a jen 10 % je relativně bohatých. Podívejte se na slumy v Indii, nebo do rozvojových zemí, kde lidé žijí pod hromadami plechů, to je bída a chudoba, a ne tady, kde si pořád na něco stěžujeme. Ale abych to uzavřel, ten, kdo zůstane stát na místě tady, tomu by se nedařilo ani venku.

Panečku, kam jsme se až dostali od vaření. Vlastně nenásilnou formou k cestování.  Vy jste velký cestovatel a dobrodruh, ve vašem životopise je uvedeno, cituji: „S ruksakem na zádech jsem objel pomalu celý svět.“ Kde se vám líbilo nejvíc?
Já jsem začal víceméně cestovat tím, že jsem hrál basket, to jsme jezdili reciprocitou. Začal jsem různě po Evropě a pak jsem se ještě za totality dostal i na měsíc do Japonska, a to je pro mě nezapomenutelný zážitek. To je nejlepší země na světě. Říkalo se, že Češi závidí Němcům, Němci závidí Američanům a Američani závidí Japoncům. Je to pravda. To je jediná země na světě, kde je všechno postaveno úplně, ale úplně jinak.

Co všechno?
Prostě celý styl jejich života. Disciplína, kultura, myšlení, i to jídlo... všechno. Třeba už to Thajsko, to už je hodně poevropštělé, ale Japonsko si stále zachovává svou tvář, to je naprostý unikát, úplně jiné než ostatní státy světa.

Je nějaký pokrm, který byste nikdy nevzal do úst?
Já jsem ten, který jí víceméně všechno, a dokonce ani kolikrát nevím, z čeho to jídlo je. (smích) Třeba v takové Indonésii, tam vůbec nemáte jisté, co máte na talíři, tušíte, že to bude něco divného, ale sníte to. A třeba konkrétně v tom Japonsku, co mě úplně dorazilo, to byly takové jakoby špízy na grilu a tekla z toho žluč, prostě žlučové špízy, to bych asi nesnědl. Anebo třeba tam měli to, že vykostili rybu, ty kosti nadrobno nasekali, nasolili, dali je na slunce, a až vyschly, tak je pojídali třeba jako my u nás buráky. Tak to taky nemusím. Ale v Austrálii jsem jedl třeba takové ty obrovské mravence, kterým se ukousne zadeček a on jim pak dorůstá, nebo různé červy, kobylky, prostě proteiny... to jsem si celkem pochutnal. (smích)

sdortem

na dortíku si Jirka Babica pochutná určitě

Fuj, už radši nepokračujte. Neměl jste někdy z těch různých pokrmů střevní problémy?
Mám jeden takový základní recept, nebo spíš rituál, který se snažím dodržovat. Když jedu někam na delší trasu, tak vím, že první dva dny jsou nejvíc prodělečné. Za prvé, přijedete na místo, jste ze všeho úplně nadšení, hned všude všechno kupujete, tak to ne, chce to se uklidnit. Koupit si místní kořalku a pořádně se...

Vydezinfikovat...
...i tak se to dá říct, ale já prostě říkám, pořádně se ožrat. Ta místní kořalka vám totiž vypálí místní bakterie a pak vám nic není, to mám odzkoušeno. A navíc... vy se, jak říkáte, vydezinfikujete, a teprve pak, po probrání, začínáte pomalu přemýšlet, kde jsem, jak se jmenuju, proč tady jsem, kam chci. To když člověk neudělá, tak si pak v té počáteční euforii nestopne prvního taxíka a zbytečně neutrácí.

Zajímavý recept. Ale já bych se z té kocoviny probírala asi celý pobyt. (smích) Cestujete sám, nebo i s manželkou?
Spousta cest bylo sám, potom jsem byl třeba s nějakým kamarádem, s manželkou taky, ale teď to tolik nejde, protože máme dvě děti, které jsou ještě malé.

I tak to muselo být finančně náročné.
Není. Když pracujete, tak si měsíc co měsíc dáte na stranu třeba tisíc korun, nejdůležitější je mít na letenku tam a zpět. A když mám letenku, tak už vyrazím, protože z 90 % jedu do oblastí, které jsou levnější. Já s tím ruksakem nechodím do drahých hotelů, ale spím za normální peníze, poznávám normální lidi.
Řeknu vám takový příklad. Přiletěl jsem na Nový Zéland, do Aucklandu, půjčil jsem si tam auto, protože tím poznáte daleko víc, určil si sám trasu a našel jsem si, že se ubytuji v takovém malinkém neznámém rybářském městečku. Přijel jsem tam, ubytoval se a ptal se, jestli tam mají nějakou hospodu. Jenže oni tam měli jenom takový místní rybářský klub, kam můžou jenom rybáři, tak jsem paní, u které jsem bydlel, poprosil, zda by nedohodla, jestli bych tam mohl přijít. Ona to dohodla, přišel jsem mezi ně, dal si pivo, chvilku po mně koukali a pak, odkud jsem. Bylo to v roce 91, tehdy tam ještě Čechy neznali, dnes je jich tam už plno, a tak já, že jsem Čech. Tehdy tam viděli Čecha snad poprvé. Hned se ke mně sesedli a najednou jeden z nich povídá: „Hele, dneska spíš u nás, to je jasné, zítra pojedeš tam a tam, já tam mám sestru, taky v životě neviděla Čecha a zabijí kvůli tobě jelena.“ A takhle jsem 14 dní jezdil po Novém Zélandu a spal u lidí, kteří v životě neviděli Čecha.

No jo, ale chce to mít štěstí a natrefit na hodné lidi.
Na celém světě jsou stejní lidi. Dobří i špatní. Je jedno, jestli je bohatý, chudý, žlutý, bílý, černý, to je jedno, ale jsou buď dobří, nebo špatní, a ti dobří... a já si myslím, že jsem dobrý člověk, tak ti se nějak vzájemně přitahují.  A tak to máte opravdu všude, poletíte do Moskvy, najdete tam ty samé lidi jako třeba v Brazílii... dobré a špatné.  

Hezky o tom mluvíte. Škoda, že není převaha dobrých lidí i tady u nás. Tady je časté nepřátelství a rivalita. Jistě víte, na co narážím, na váš pomyslný souboj se Zdeňkem Pohlreichem, který prohlašuje, že neumíte vařit.  Dost odvážné tvrzení vzhledem k vašim zkušenostem. Co byste mu vzkázal?
Mně osobně ten člověk vůbec nezajímá. Je mi úplně ukradený, a to, že on si dokolečka pořád něco žvatlá a uráží mě, to je jeho problém. Já jsem vlastně proti němu celou dobu nic pořádně neřekl. Jestli si tímto dělá reklamu, nevím, je to jeho věc, a myslím, že na to jednou i doplatí.

Umí Češi všeobecně vařit?
Umí. Já nechápu, jak někdo může tvrdit, že tady u nás se vaří blafy, to je holý nesmysl. Já neznám jediného cizince, který by sem přijel a řekl by, že tady máme špatné jídlo, pivo... Není to pravda. Česká kuchyně je věhlasná.

Kdo vaří u vás doma?
U nás vaří ten, kdo je zrovna doma.

Narodil jste se prvního máje, to je den lásky a také to býval den práce. S prací jste na tom očividně dobře, a co láska, je pro vás v životě důležitá?
Samozřejmě, to je v životě strašně důležité. A vždycky je a bude. Samotný výběr partnera je velmi důležitý a zaplaťpánbůh, musím zaklepat, mám úžasnou manželku i dvě krásné zdravé děti...

Děkuji za rozhovor, a ať se vás štěstí a láska drží.

mydva

Medailonek

  • Jiří Babica se narodil 1. května 1961 v Praze.
  • Na kuchaře se vyučil v pražských hotelech Palace a Ambassador.
  • Po vojně nastoupil do hotelu Alcron v Praze a vařil tu devět let.
  • Jiří Babica čerpal inspiraci na všech kontinentech, kromě Antarktidy. Učil se v Japonsku, Karibiku, Malajsii, jižní Africe, na Havaji, v Austrálii a na Novém Zélandu, v Indonésii...
  • V roce 1991 se přihlásil do konkurzu na šéfkuchaře v prestižní německé restauraci Petersberger Hof a vyhrál.
  • Momentálně Jiří Babica vaří a moderuje na TV Nova pořad Babicovy dobroty. Stránky pořadu najdete na adrese http://dobroty.nova.cz/
  • Babicovy dobroty vyšly i v knižní podobě
  • Je ženatý, má dvě děti.

Foto poskytli: Jiří Babica a A. Stušková

Čtěte také:

   
13.01.2012 - Rozhovory - autor: Alexandra Stušková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [38] dasena [*]

    Nesnáším BabicuSml23

    superkarma: 0 23.02.2013, 09:23:26
  2. avatar
    [37] Krupová [*]

    Zajímavý člověk. Mám raději  Radka Hadrbolce. A o něm bohužel nikdo nepíše.

    superkarma: 0 15.09.2012, 22:40:27
  3. [36] jithule [*]

    občas se na něj podívám. Má prima recepty

    superkarma: 0 03.04.2012, 18:15:29
  4. avatar
    [35] ekleinovka [*]

    Na pořady o vaření se nedívám,času moc nemám a když,tak raději sport,snad to dnes ta Plzeň Spartě dá!!!!!Sml16Sml16Sml16

    superkarma: 0 03.03.2012, 19:31:32
  5. avatar
    [34] Lubička [*]

    ráda sleduji pořady o vaření i ty zahraniční a pak porovnávámSml22

    superkarma: 0 01.03.2012, 17:13:07
  6. [33] Roland [*]

    Má ráda jeho styl vaření, bohužel ho často v TV nestíhám.

    superkarma: 0 24.02.2012, 11:03:08
  7. avatar
    [32] tepito [*]

    vaří lidovky,moc se s tím nepáře,je to můj člověk

    superkarma: 0 24.02.2012, 07:28:58
  8. [31] akčak [*]

    na Babicu občas koukám ,ale nemusím ho ,nikomu nevnucuji svuj názor

    superkarma: 0 22.02.2012, 11:27:30

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] Jala [*]

    Kdybych měla více času, sledovala bych více pořadů o vaření, protože vaření je v posledních letech můj koníček. Nelíbí se mi Z. Pohlreich, vařit sice umí, ale ten jeho slovník!!! E. Ridi je milý a Babica?

    Občas ho v TV zahlédnu, ale ne cíleně, neviděla jsem jeho pořadů moc a už vůbec ne pravidelně. Na nic si nehraje! Dělá sice trochu tučnější jídla, to je možné  upravit, ale některé recepty se mi docela i líbily. Ty jeho hlášky jsou kouzelné!

    A narodil se na 1. máje. Já o den dřív. Můj tatínek si nepřál, abychom slavili moje narozeniny na Svátek práce. Podařilo se.

    superkarma: 0 20.02.2012, 18:44:18
  2. avatar
    [29] Žofie [*]

    Nevyhledávám ho, ale ani mi nevadí, a když na něj náhodou přepnu program, tak se chvíli i dívám.

    superkarma: 0 14.02.2012, 06:36:47
  3. [28] Danulka K. [*]

    Viděla jsem jedenkrát chviličku pa.Babicu u vaření, od té doby tento pořad nevyhledávám. Podle mě to není kuchař na televizní obrazovku, ale asi má sledovanost, tak je tam dál.

    superkarma: 0 09.02.2012, 09:44:16
  4. avatar
    [27] arminka [*]

    Tak takového patlu jako je  Babica fakt nemusím Sml17

    superkarma: 0 02.02.2012, 20:52:46
  5. avatar
    [26] denkas [*]

    Nedívám se na pořady o vaření.někdy vidím kousek a Babicu zrovna nemusimSml80

    superkarma: 0 14.01.2012, 17:28:32
  6. [25] JessikaJessika [*]

    Zajímavý rozhovor jen mě osobně fascinuje proč žádný z našich televizních kuchařů nikdy na jídelníček nezařadí třeba nějaké speciální jídlo pro lidi s cronovou nemocí či jinou speciální dietou ono je jednoduché vařit normálně když smíte použít naprosto všechno, ale pokud musíte vyřadi skoro všechny ingredience a uvařit pak chutně tomu se pak, už říká umění vařit. A né všechno udělat z polotovarů a napajcovat to kořením.

    superkarma: 0 14.01.2012, 13:25:37
  7. avatar
    [24] Eva_CZ [*]

    Ja se tady divam na porady Gordona Ramsaye, to je borec. Jsem rada, ze nemusim cucet na jeho ceske nahrazky. 

    Ale rozhovor je senzacni, Saso! Sml22Sml67

    superkarma: 1 13.01.2012, 21:31:42
  8. [23] dadma [*]

    ToraToraTora — #21 Já vařím 40 let co jsem vdaná a z prášku nedělám nic.Bramborová kaše je z brambor i knedlíky i bramb.placky i škubánky.Vývar dělám z masa i když ho moc nemusím mám raději polévky jako bramboračka, zelňačka ...atd.Ale vývary dělám ,protože vařím maso našemu psovi.Buď kuřecí a nebo hovězí.A mražená jídla již nekupuji vůbec.I ryby mám raději čerstvé ,občas koupím filé.Jedině co jsem si oblíbila je hotová jíška a nemražené listové těsto.Tak to jsou moje polotovary.

    superkarma: 0 13.01.2012, 20:54:45
  9. [22] libuno [*]

    Občas se podívám, ale slovník a vyjadřování mi nesedí. Navíc naprosto někdy neprofesionální "hrabání se v jídle".

    Nepříjemný hlas, snad kuřácký či opilecký (promiňte, pouze můj dojem, se kterým nemusíte souhlasit).

    Nic nového, reklama ...

    superkarma: 2 13.01.2012, 19:37:45
  10. avatar
    [21] ToraToraTora [*]

    dadma — #19 Vůbec ne, Zdeněk chce jen, aby bramborová kaše byla z mléka, másla a brambor a nikoliv z prášku. Nebo polévka z vývaru a ne z kostky. Vařit se tak dá. Já nekupuji žádné polotovary ani mražená jídla. Všechno vařím ze základních surovin. A je prostě znát, když nepráškuješ a k jídu máš vztah jiný než zasytit a utišit hladovce Sml16 Vnímám jeho vaření jako o lásce k jídlu a radosti z vaření, ne o penězích nebo nóbl restauracích

    1. na komentář reaguje dadma — #23
    superkarma: 1 13.01.2012, 18:27:30
  11. avatar
    [20] Matinea [*]

    No, Babica vaří v podstatě jen lečo 100x jinak Sml80. Všechna jeho jídla vypadají ve výsledku podobně.

    superkarma: 2 13.01.2012, 18:16:24
  12. [19] dadma [*]

    Já teda vařím podle sebe a to co mě naučili doma.Líbil se mě pořad s Emanuelem Ridi,ten také měl hodně jídel od "moje babička".Sympatický chlap.I pan Babica je sympaťák,ale to jídlo ,tak nějak patlá dohromady.Když vaří zdá se mi,že jídlo je  dost kalorické.Oleje používá až, až..Pan Pohlreich udělal z vaření "trochu" akční seriál,ale jinak on vaří na jiné úrovni ,než my doma.Nemám takové suroviny a koření, které k vaření v televizi používají.V hotelích a restauracích se to spotřebuje, ale co já s tím doma? A do extra restaurace bych nešla,abych dala za mini porcičky menu několik set nebo i tisíc, tak to by mě hlad asi přešel.

    A Japonci či vůbec Asiati mě vadí ,že žerou psy,kočky opice,hady, loví verlyby,které jsou před vyhynutím a je jim to jedno.

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #21
    superkarma: 0 13.01.2012, 14:20:35
  13. [18] vladusz [*]

    Moc Vám to sluší paní redaktorko Sml22Sml22Sml22Sml67

    superkarma: 0 13.01.2012, 13:53:00
  14. avatar
    [17] catcat [*]

    Na Babicu občas koukám, nejpodařenější jsou obvykle recepty hostů. Ty jeho jsou tak nějak přeplácané. Ale co mi zásadně vadí, že vaří v hodinkách a přitom všechno žmoulá rukama.  Ble, když vidím ty jeho hodinky, přejde mě i ta zvědavost na pitomé receptySml31Sml68 

    superkarma: 2 13.01.2012, 13:29:42
  15. avatar
    [16] Věrulinka [*]

    Sml67 Babicu a jeho pořad, ráda sleduju Sml67

    superkarma: 1 13.01.2012, 13:19:49
  16. [15] Vladuš [*]

    Já mám tedy radši pana Babicu, než nevybíravého Pohlreicha. Pořad Babicovy dobroty si nenechám ujít.

    superkarma: 1 13.01.2012, 12:30:42
  17. avatar
    [14] evelyn [*]

    kareta — #13 jj, ja teda na Babicu nekoukam, Polreich umi udelat vetsi show, ale Babica je sympatickej i tim, ze z vareni nedela zadnou veduSml80 Taky myslim, ze kazdej se zameruje na neco uplne jinyho, Babica na domaci vareni a Polreich na hospody.

    superkarma: 2 13.01.2012, 12:23:44
  18. avatar
    [13] kareta [*]

    Vařím spíš dle Polrreicha, ale sympatičtejší mi je Babica...obojí umím a obojí nám chutná. ZP se mi líbí, že k vaření nespotřebuje hromadu surovin a Babica se mi líbí, jak improvizuje.Sml67

    1. na komentář reaguje evelyn — #14
    superkarma: 1 13.01.2012, 11:51:00
  19. avatar
    [12] řinka [*]

    Tyto pořady o vaření teda nemusím.Televize s tím vyplňují čas.Sml80Stejně je to stále stejné.To jsou milejší stránky

    http://www.toprecepty.cz/tady najdu všechnoSml16

    superkarma: 0 13.01.2012, 11:40:21
  20. avatar
    [11] ToraToraTora [*]

    Dante Alighieri — #9 Též sleduji Pohlreicha. navíc si  kupuji Apetit a u plotny nestojím celý den. Mám prostě představu o tom, jak to má vypadat. A nikde není psáno, že kvalitní jídlo světové kuchyně musí být drahé. není. A to nekupuji náhražky. Uvařím to, na co mi peněženka dá. Ale tak, jak to má vypadat.

    superkarma: 1 13.01.2012, 10:04:45
  21. avatar
    [10] Klára Wimmerová [*]

    Anai — #5 Sandtnerku mám už konečně taky doma - pídila jsem se po ní dlouho, musela jsem čekat na dotisk, stála docela dost peněz - a před Vánocemi se najednou „vylíhla“ v Makru za asi třetinovou cenu. Sml57 No, nevadí, nemrzí mě to, vaří se podle ní skvěle. Naposled jsem vařila dušené karbanátky se smetanovou omáčkou s kapary - vynikající! Teď bych ráda podle ní upekla klasické věnečky - ale hrozně se toho bojím, je to složité. :(

    superkarma: 0 13.01.2012, 09:58:59
  22. avatar
    [9] Dante Alighieri [*]

    Jsem sympatizant Pohlreicha, ale vařit neumim ani jako Babica. Sml39

    Rozhovor fajn. Sml67

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #11
    superkarma: 0 13.01.2012, 09:32:15
  23. avatar
    [8] átéčko [*]

    Rozhovor dobrý, ale pana Babicu opravdu nemusím.Sml23

    superkarma: 0 13.01.2012, 09:28:28
  24. avatar
    [7] Ferdas [*]

    sympatickej......opravaSml52

    superkarma: 0 13.01.2012, 09:22:57
  25. avatar
    [6] Ferdas [*]

    hlášky pana B."

    Tvrdý játro neni tak dobrý jak měkký játro.

    Mozarella je takovej sýr bez chuti a bez zápachu. Ale je dost populární. Lidi, který hubnou, ho maj rádi.

    Kdo nemá žampiony, tak ať si tam dá nějaký jiný houby. A teď důležitý, kdo nemá žádný houby, tak ať si tam nedává vůbec žádný houby.

    Je to supr... Jednoduchý a postaví to každýho šohaje na nohy, vyčistí tělo, dodá žaludku mikrofloru, vitamíny, odbourá to všechny i volný radikály a hlavě dodá sebevědomí, žloutky prý i vlasy a lesk, taky trochu jsou afrodiziakem. Tak to přece musí bejt i zdravý...

    Ratatule. “Dneska si tady spolu připravíme francouzskou zeleninu a to bude ratatule.”

    Pakliže budete mít štěstí jako já, že váš manžel, babička nebo dcera byli na rybách a přinesli kombinaci lososa, tresku a sumce, což se samozřejmě může podařit...

    Kurkuma je japonskej šafrán, kterej se používá kupodivu v Indii. Je to v podstatě takový barvivo. Ale blíží se to samozřejmě ke kari.

    Ja jsem uvažoval vo tom vůbec jak ten název sekaná moh vzniknout, tak a vyudedukoval jsem si, že pravděpodobně dřív ty mašiny, ty strojky neměli, takže prostě lidi to maso vzali a rozsekali ty zbytky co měli a vznikla jim vlastně takovádle jakoby mletina a z toho voni dělali si takový ruzný samozřejmě pochoutky.

    Nebo jsme dělali v Düsseldorfu takovou akci pro pět tisíc lidí a vezli jsme tam jídlo kamionama. Všechno jsme to přišpendlili, aby to po cestě drželo. Přišpendlili jsme to blbě. Přijeli jsme na místo, otevřeli dveře a puding plaval v nudlích, krabi se v tom plácali… Za tři hodiny jsme to museli dát do původního stavu.

    Mám obchod s lyžema, dělám servis, hraju sport, zpívám, jsem dobrý milovník.

    Sml30

    jinak sympatyckej a rozvohor moc pěknej Sml67

    superkarma: 1 13.01.2012, 09:19:32
  26. [5] Anai [*]

    Já neviděla ani jednou, dívala jsem se jen na Itala v kuchyni, vždy při vaření nedělní večeře. Sml16 K tomuto kuchaři jsem důvěru neměla, protože díky tomu, že jsem se učila vařit právě z náhražek : mám maturitu z vaření a v 70. letech jste nesehnali téměř nic, tak se nahrazoval králík kuřetem a jelen hovězím, atd., o světové kuchyni ani nemluvím.  Proto miluju vaření s přísadami exotickými a originálními a je mi špatně třeba z toho, že by někdo nahrazoval parmazán strouhaným eidamem. Ráda věřím, že v lepších pražských restauracích se vaří česká kuchyně už jinak, než alá závodka,  školní jídelna a nakonec i domácnosti, které za totáče (a bohužel dodnes) především na jídle šetřily. Náhražky podle mě vznikly za protektorátu, kdy nebylo jídlo a pak se to volně posunulo do totáče. Třeba matka dodnes dělá svíčkovou se sekanou. Mám doma Santnerovou, kuchařku z první republiky a tam jsou super recepty na všechno. Vařila podle ní moje tchyně např. zvěřinu a bylo to úžasné. Nicméně po tomto rozhovoru si nějaký díl s Babicou večer pustím z voyo, protože obecně jsi ho, Sašo, uvedla, jako sympatického člověka a vzbudila jsi mou zvědavost.

    1. na komentář reaguje Klára Wimmerová — #10
    superkarma: 1 13.01.2012, 08:43:18
  27. avatar
    [4] ToraToraTora [*]

    Měl si zařídit raději cestovatelský pořad a vyprávět o cizích kuchyních, tam by využil své charisma a zkušenosti. Ale jeho proslulé hlášky typu: Když nemáte parmezán, tak tam dejte eidam , prostě nespolknu jak lžičku medu.

    Ale rozhovor dobrý. Asi se s ním muselo povídat dobře a bylo znát, že je Saša připravená. OK. Tohle beru. Babicu ne, ale dobře odvedená práce.Sml67

    superkarma: 4 13.01.2012, 08:41:51
  28. avatar
    [3] Radek Kříž [*]

    Já ho nemusím...

    prostě kuřecí roládu z vepřového nemusím...

    superkarma: 4 13.01.2012, 08:41:19
  29. avatar
    [2] pajda [*]

    Na Babicu se dívám ráda - líbí se mi, že se skoro v každém díle něco naučím - myslím tím takové ty jednoduché finty, na které člověk sám těžko přijde.

    superkarma: 0 13.01.2012, 07:11:07
  30. [1] lidicka [*]

    V tv je už tolik pořadů o vaření, že se v tom nevyznám - samozřejmě se ani na jeden nedívám. Volný čas trávím smysluplnějiSml30

    superkarma: 0 13.01.2012, 07:06:16

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme