Reklama


Kdy
ž Česká televize vysílala pořad Pod pokličkou, soustředila jsem se spíše na kreslené postavičky a jejich „drž pec“ než na zajímavé informace o potravinách, se kterými se každý den setkávám. Proto jsem s nadšením přivítala knihu Pod pokličkou na motivy tohoto pořadu.

 

Nejsem žádná zapálená kuchařinka, ale tato publikace je určena i pro zcela kuchařské laiky. A to nejen pro ženy, ale i muže. Vždyť koho by nezajímalo, jak s jednotlivými potravinami zacházet, aby v nich zůstalo co nejvíce vitaminů nebo jak je skladovat, vařit a jíst.

 

Každé ze dvaceti čtyř potravin, které se používají ve středoevropské kuchyni, je věnována jedna kapitola. Namátkou některé z nich vybírám, abyste měla představu, o čem si lze přečíst. Dozvíte se například o bramborách, čokoládě, soli, rybách, ale také o pohance, polévkách či sýrech. Zajímavé je i povídání o tropickém ovoci nebo koření.


Ukázka z knihy:

Velmi obecně lze říci, že černé čaje se vyluhují tři až pět minut, zelené a polozelené čaje jednu až dvě minuty. Po této době se čaj slije. Časy jsou pouze orientační a mění se podle kvality a odrůdy čaje. U černých čajů platí, že na spodní hranici dostáváme čaj povzbuzující, na hranici horní naopak čaj uklidňující.  

 

Velké plus knížky spočívá v tom, že u každé kapitoly najdete doporučení pro maminky, od kolika let může dítě konzumovat jednotlivé potraviny.

Pro zábavu i poučení je připravena rubrika „Kdo ví, odpoví…“ a  pro inspiraci zajímavý recept, který má výhodu v tom, že je vždy rychlý a potřebné suroviny jsou snadno dostupné. Kdo by odolal například receptu na přípravu čokolády či Italské rybě v červené košili. A jeden kuchařský tip jsem pro vás vybrala…


Ukázka z knihy:


Kuřecí prsíčka s ananasem

Potřebujete: 750 g kuřecích řízků, 100 g másla, 250 g ananasového kompotu, 50 g mandlí a sůl.

Kuřecí řízky lehce naklepeme, osolíme a opečeme na másle. Přiměřený díl alobalu potřeme máslem, vložíme řízky, ozdobíme ananasem, pokapeme zbytkem másla, posypeme oloupanými a nakrájenými mandlemi. Alobal dobře uzavřeme a v troubě pečeme 15 minut. Jako přílohu podáváme smažené bramborové hranolky.

  

Po přečtení jsem pochopila, že každý by měl mít takovou knihu doma. Vždy se bude hodit, aby se do ní člověk podíval a zopakoval si informace o potravinách, se kterými přichází do styku náš žaludek téměř každý den.

 

Chtěla byste knihu Pod pokličkou? Máte možnost ji získat…

SOUTĚŽ - SOUTĚŽ - SOUTĚŽ - SOUTĚŽ!


Soutěžní otázku najdete ZDE.

Ze správných odpovědí bude vylosováno pět výherců, kteří obdrží knihu Pod pokličkou od Nakladatelství XYZ.


14. DUBNA - VYHODNOCENÍ

Milé ženy-in, soutěže o knihu se zúčastnilo celkem 2113 z vás. Šedesát odpovědí bylo špatně.

odpověď na soutěžní otázku: Kromě známého česneku, který je také nazýván kuchyňský, existuje ještě:   b)  česnek medvědí
- ten v zemi vytváří jen malou kuželovitou cibuli, a proto se z něj užívají jen listy - ty regulují činnost žaludku, podporují trávení, urychlují hojení ran a vředů, uklidňují křeče hladkého svalstva, ničí střevní parazity.

Ti, kteří od nás obdrží knihu Pod pokličkou:
Visnery
mzdovka
Klady1
zazi
Buža

Gratulujeme!!!

Kniha bude výherkyním brzy doručena.