Zdraví

Jím jen syrovou rostlinnou stravu. Jsem vitarián!

 

Že není možné se takto stravovat a neumřít hlady, infarktem před pekárnou nebo řeznictvím, či na následky nedostatku některých důležitých látek? Světe div se, vitariáni nejen že žijí a mají děti. Mnozí z nich tvrdí, že se zbavili některých svých dosavadních neduhů, např. alergií, častých viróz apod. Seriózní studie dle mých informací ale neexistují.

S definicí zdravého způsobu stravování je to v dnešní době velice těžké, mnoho renomovaných odborníků má na různé výživové směry poměrně protichůdné názory. Připomeňme např. vegetariánství, které je u nás poměrně opovrhované, pokud se třeba u pediatra neprozíravě zmíníte, že jste jen sympatizant vegetariánské výživy, začne se nenápadně mluvit v lepším případě o podvýživě, v horším o sociálních pracovnicích. A zatím bylo už v roce 2003 vydáno stanovisko Americké dietetické asociace a Kanadských dietologů, které tvrdí, že správně rozvržená vegetariánská strava je zdravá, nutričně vyvážená a zdravotně přínosná v prevenci i léčbě různých onemocnění.
K českému vydání stanoviska ADA se dokonce písemně vyjádřil i MUDr. Pavel Frühauf, CSc. primář Kliniky dětského a dorostového lékařství 1. LF UK a VFN Praha, člen výboru Pracovní skupiny pro dětskou gastroenterologii a výživu ČPS JEP, který uvedl: „Pokud je dieta správně vedena a vypracována, nemůže se proti ní zásadně mnoho namítat.“ Toto  tvrzení je na české konzervativní stravovací poměry velmi pokrokové.

Pozor, nezaměňujte však vitariánství se zmíněným vegetariánstvím nebo veganstvím, neboť tyto výživové směry jsou pro vitariány stále jen „vařáci“ – tedy ti, co k přípravě pokrmů využívají jakékoliv tepelné úpravy.

 

Příklad denního jídelníčku vitariána

Snídaně: mandlové mléko (vyrábí se za studena z namáčených rozmixovaných mandlí a vody), sušené pohankové placičky (opět se vyrábí za studena z máčené pohanky - lámanky a sušeného ovoce), k tomu jakékoliv čerstvé ovoce.

Svačina: směs oříšků a rozinek, jablko

Oběd: ovesná kaše  (máčený ovesný šrot, pomleté sezamové semínko, med nebo třtinový cukr, vanilka, trocha za studena lisovaného oleje, ovoce dle chuti a sezónní nabídky. Kaši lze posypat libovolnými semínky, např. slunečnicovými)  

Svačina: zelenina dle chuti nebo vynechat

Večeře: polévka „Gaspacho“ (základní surovinou jsou rajčata, dále cibule, paprika, okurka, olivový olej, citrónová šťáva, česnek, mořská sůl a podle chuti feferonka – vše se pomixuje a posype bazalkou)

Když „honí mlsná“: slunečnicový „pudink“ s banánem (na hladkou kaši pomixovaná slunečnicová semínka s banánem)


Zhruba tak může vypadat průběh dne z pohledu stravovacích návyků vitariána, tedy osoby, která konzumuje pouze syrovou rostlinnou stravu. Podotýkám jen, že jak jsem měla možnost vypozorovat, uvedený jídelníček je co do množství jídla pro průměrného vitariána poměrně bohatý.

 

Proč to dělají?

Teplem upravená strava je prý pro lidstvo nepřirozená, návyková a potraviny znehodnocuje. Během úpravy prý dochází k nepřirozeným modifikacím, ničí se mnoho cenných látek jako např. enzymy, které jsou důležité pro dobré trávení, a také se částečně či úplně přichází o některé vitamíny.

Úprava potravin pomocí tepla způsobuje jev zvaný leukocytóza. Leukocytóza je popisována jako zvýšení výskytu bílých krvinek (plní obranou funkci při průniku cizích částic do organismu) v krvi. To je dle zastánců vitariánství důkaz, že tepelně zpracované poživatiny jsou pro tělo neznámou látkou, a ještě k tomu je tělo identifikuje jako nebezpečné.

Při  konzumaci syrové a výhradně rostlinné potravy nedochází k žádným nepřirozeným změnám ve struktuře potravin. Tělo s jejím zpracováním a vyloučením nemá nejmenší problémy, je pro ně naprosto přirozená. Zastánci tohoto směru stravovaní si cení toho, že při přípravě jejich jídelníčku nedochází prakticky k žádným nutričním ztrátám, tedy kromě těch, které způsobuje transport a skladování.

 

A co tedy vlastně jedí?

Na stůl konzumenta syrové rostlinné stravy patří samozřejmě ovoce a zelenina, obilná zrna, semena a ořechy, sušené plody, za studena lisované oleje, různé druhy kultivovaných i volně rostoucích bylin včetně mořských a sladkovodních řas.
Není povolená jakákoliv tepelná úprava potravin. Hojně se využívá odšťavňování, mixování, klíčení a sušení (na slunci, na topení apod.). Ernst Günter,
autor velmi zajímavé, ale místy šokující a možná i trochu nebezpečné knihy s názvem „Přirozená strava“,  povoluje používání syrového neupraveného mléka a mléčných výrobků vyrobených bez použití tepla.


Jaká jsou rizika a nevýhody?

Kde vzít v ČR kvalitní ovoce a zeleninu, a to především v zimě a… nekrást? Pokud nejste majiteli, nebo dobrými známými majitele nemovitosti s rozlehlou zahradou nebo nějakého zahradního pozemku, jste „namydlení“, neboť se stanete závislými na nabídce obchodů a hypermarketů, nebo na finančně velmi náročných nákupech BIO ovoce, zeleniny a dalších povolených produktů v obchodech se zdravou výživou. O kvalitním syrovém mléku ani nemluvě.

Většina odborníků varuje při dlouhodobé vitariánské dietě před rizikem nedostatku mnoha důležitých látek, především bílkovin, dále omega-3 nenasycených mastných kyselin, dále některých vitaminů skupiny B (především B12), železa, vápníku, jódu a zinku.
Proti tomu se tradičně ohrazují odborníci z řad zastánců syrové stravy a nabízejí pro mnoho klasických strávníků neznámé a výživově velmi inspirativní potraviny. 

Další nevýhodou se zdá být poměrně chudá nabídka stravy při delší dobu trvajícím cestování, např. týdenní toulky po horách apod. Pokud máte doma dospívající dceru - pozor! Vyskytly se názory typu: Vegetariánství -veganství - vitariánství - a konečná stanice anorexie. Samozřejmě tento postup není pravidlem, ale v jisté věkové kategorii, především u dívek, určité riziko hrozí.

 

Dle mínění většiny odborníků je uvedený způsob stravování nutričně rizikový, jeho přednost vidí však mnozí v  tom, že ho lze výborně využít při delší dobu trvajících detoxikačních kůrách.

 

Co vy na to, ženy-in, jak se vám tento výživový směr líbí?

Nemáte chuť to na týden vyzkoušet?                              

Zdroj: Ernst Günter, Přirozená strava

          www.vitarian.cz, www.living-foods.com

   
23.01.2007 - Zdraví - autor: Martina Machova

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [68] Mária [*]

    o tomhle jsem jeste neslysela a rozhodne se nepridam

    superkarma: 0 04.12.2007, 12:06:15
  2. [66] Dobroslava [*]

    BMV 29,74 Není mi známo ,zda mám tuto dietu zkusit.Teprve dnes jsem našla tuto stránku.

    superkarma: 0 25.01.2007, 18:01:33
  3. [65] Josef [*]

    Moc se mi to líbí,hned bych to vyzkoušela, jsou nějaké dostupné brožury a materiály podle kterých bych to mohla vyzkoušet. Moje dvě dospělé děti jsou vegetariáni a zeť vegán.Než jsem si zvykla na jejich stravu chvíli jsem oponovala a moc jsem to neschvalovala-důvody uvádíte v článku.Pak jsem si zvykla a teď to obhajuji.ahoj

    superkarma: 0 24.01.2007, 12:08:13
  4. avatar
    [64] Canadian [*]

    K te debate nize o zelezu a horciku coby centralnimu atomu => takova sikovna zamena muze vyhodit do vzduchu spoustu veci "jen jiny centralni atom" je podobne tvrzeni jako "ty dva pocitace jsou naprosto stejne, jen ten v levo ma uplne jinou zakladni desku a grafickou kartu"

    Jinak souhlasim s Tapinou a tim "obalovanim kousku pravdy".

    Navic kazdy ma trochu jine pochody, co nekomu pomuze, druheho prizabije

    superkarma: 0 23.01.2007, 23:23:44
  5. avatar
    [63] honuska [*]

    Jak to tu čtu, dostala jsem chuŤ na kuřecí maso se zeleninovým talířem, mňam.

    superkarma: 0 23.01.2007, 20:32:19
  6. avatar
    [62] Radka27 [*]

    Tímto ovšem nehaním čerstnou zeleninu a ovoce. Naopak. Ke kusu masa jedině zeleninka. Taky jím půl čerstvého ananasu denně, mrkev, rajče a jablko. Někdy banán. Vařené brambory.

    superkarma: 0 23.01.2007, 19:59:46
  7. avatar
    [61] Radka27 [*]

    Cože? Život bez masa? Tak to NIKDYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY

    superkarma: 0 23.01.2007, 19:55:56
  8. avatar
    [58] Juana [*]

    Že se tady pořád hádáte. Tak buďte tolerantní a uznejte, že někomu prostě dělá dobře nějaký způsob stravy a jinému zas úplně jiný, jde jenom o to najít pro sebe ten správný. Jsou lidi, co musí mít minimálně 7x týdně maso, aby mohli pořádně fungovat a jiní, co zase potřebují hlavně rostlinnou stravu. Tak proč by zas někomu nemohla vyhovovat jenom syrová potrava?

    superkarma: 0 23.01.2007, 15:08:54
  9. avatar
    [56] Vivian [*]

    evadolezalova: no to teda jo...

    superkarma: 0 23.01.2007, 14:18:32
  10. avatar
    [55] evadolezalova [*]

    není nad to se pořádně nacpat ...

    superkarma: 0 23.01.2007, 13:41:11
  11. avatar
    [54] Ťapina [*]

    janinkab: Tak v tomhle jsem rozhodně jinak naprogramovaná, protože sice mám taky z čeho trávit, jenže než by to z těch rezerv došlo do krve, dávno bych ležela v bezvědomí. Nevydržela bych ani dvanáctihodinovou hladovku. A syrové ovoce nebo zelenina mi dá energii tak na půl hodiny, pak potřebuju nějaké normální jídlo

    superkarma: 0 23.01.2007, 13:36:45
  12. avatar
    [53] janinkab [*]

    Ťapina: Možná je každý jinak naprogramovaný. Už jsem to tady psala- jedla jsem takhle, aniž bych věděla, že je to nějaký dietní směr. A dělalo mi to dobře. A taky jsem zkusila týdenní hladovku- mám z čeho trávit, tak si to můžu dovolit- a bylo mi úplně skvěle. Organismus spoustu energie vyplácá právě na trávení- proto jsme tak líní po obědě- a jednodušší strava mu prospívá. Netvrdím, že jen syrová- jen si myslím, že třeba salátová okurka se bude lépe trávit, než segedín s knedlíkama.

    superkarma: 0 23.01.2007, 13:26:31
  13. avatar
    [52] Rybulka [*]

    Ťapina: Tak já se tedy omlouvám za svůj názor

    superkarma: 0 23.01.2007, 13:25:43
  14. avatar
    [51] Ťapina [*]

    Rybulka: Zrovna tak bych mohla napsat, že moje zdraví je zásluha toho, že skoro nic syrovýho nejím

    superkarma: 0 23.01.2007, 13:12:28
  15. avatar
    [50] renike [*]

    to bych se zblaznila,kdybych mela stravovat podle tohoto typu

    superkarma: 0 23.01.2007, 13:09:06
  16. avatar
    [49] Rybulka [*]

    pajda: Já jsem jen napsala, že se tenhle způsob používá a že věřím, že může zabrat.
    Osobně si myslim, že moje zdraví je hodně zásluha syrový stravy, resp. ovoce a zeleniny.

    superkarma: 0 23.01.2007, 13:04:18
  17. avatar
    [48] aiša [*]

    sem vsežravec

    superkarma: 0 23.01.2007, 12:45:41
  18. avatar
    [46] pajda [*]

    Rybulka: moc bych tomu nevěřila. Ona totiž neexistuje žádná studie, která by dokládala, kolik lidí zemřelo jen proto, že se včas neléčili a místo toho drželi dietu. Každý léčitel ti řekne o jednom dvou pacientech, kteří se "zázračně uzdravili", ale nikdy jsme neslyšela o léčiteli, který by ti poctivě dodal "ale dalších x mi umřelo". Přitom i takoví 100% existujou. V nemocnicích je to naopak - tam se udává i neúspěšnost léčby a řada lidí si vybírá právě jen tu neúspěšnost...nepopírám, že celková změna životosprávy má vliv na životní styl, ale opravdu si myslím, že člověk, který vynechá 90% stresu, má mnohem větší šanci než ten, který za stávajících podmínek drží sebelepší dietu...a nemocní jsou finančně zajištění (byť i mizerně), nemají stres ze zaměstnání a navíc, pokud se smíří s tím, že stejně umřou, uklidní se často i vnitřně, což je nejpodstatnější krok k uzdravení. Kdyby bylo uzdravování tak jednoduché, tak bychom se všichni chodili pást...

    superkarma: 0 23.01.2007, 12:05:30
  19. avatar
    [45] SENSITIVESKIN [*]

    Nejsi vitarián, ale cvok!

    superkarma: 0 23.01.2007, 12:03:20
  20. avatar
    [44] Rybulka [*]

    Já jím hodně syrového ovoce a zeleniny a musim říct, že jsem celej život zdravá jako řípa. Ale rozhodně se nestravuju až tak jednostranně, hlavně v zimě by mi tepelná úprava chyběla. A co třeba čaj nebo kafe, v zimě naprostá nezbytnost!
    Jinak ale vím, že tenhle způsob stravování se používá na léčbu nádorů a věřím, že to může zabrat

    superkarma: 0 23.01.2007, 11:39:34
  21. avatar
    [43] Ťapina [*]

    pajda: No, četla jsem z toho jen něco, nechce se mi to číst celý. Přijde mi to jako takový ten styl informací, kdy se vezme jedna pravda (aby to vypadalo pravděpodobně, obalí se haldou nesmyslů a vydává se za pravdivý celek. Ano, všechny aminokyseliny nepotřebujeme, spoustu si jich umíme vyrobit - z jiných aminokyselin, které se získávají z bílkovin Kráva samozřejmě taky umí vyrobit veškeré potřebné živiny z pár druhů rostlin. Jenže na to má stolitrovou nádrž na biologické experimenty, kde za ni pracují miliardy přátelských bakterií a prvoků To se to vyrábí

    superkarma: 0 23.01.2007, 11:38:31
  22. avatar
    [42] pajda [*]

    Ťapina: zkus si přečíst ten odkaz, třeba se z něj něco dozvíš. Mě z toho vyplynulo, že když pominu drobný rozdíly mezi hořčíkem a železem, tak v podstatě můžu zapomenout na to, že bych potřebovala všechny aminokyseliny a vystačím si jen s některými. A tím pádem nemusím štěpit bílkoviny a tedy je ani přijímat...

    superkarma: 0 23.01.2007, 11:34:27
  23. avatar
    [41] Ťapina [*]

    Jinak mně přijde divný jakýkoliv směr, kdy se jí jenom něco. V případě ovocné monodiety bych asi měla přebytek vody, stačí, jak se naběhám třeba po melounu Organismus by se časem asi přizpůsobil, no ale proč by se měl přizpůsobovat něčemu netradičnímu?

    superkarma: 0 23.01.2007, 11:28:48
  24. avatar
    [40] Vivian [*]

    Asi to něco do sebe má, ale já bych to nespíš nevydržela... Pokud je někdo ale o tom bezvýhradně přesvědčen, tak se to určitě dá... jen to chce hodně přemýšlet o skladbě jídelníčku, aby nic nechybělo. Ale to je potřeba, i když jí člověk "normálně", žejo...

    superkarma: 0 23.01.2007, 11:24:19
  25. [39] FAXÍK [*]

    ovoce a zelenina mi chutná,ale maso naše tělo potřebuje

    superkarma: 0 23.01.2007, 11:22:08
  26. avatar
    [38] Ťapina [*]

    pajda: No jedno a totéž sice ne, ale hodně podobné. Je to ta stejná složitá konstrukce, která má v případě hemoglobinu uprostřed železo, v případě chlorofylu hořčík. Nicméně nevím, co to má celé společné s nutričním pokrytím bílkovin, jen kvůli hemoglobinu je nejíme.

    superkarma: 0 23.01.2007, 11:19:28
  27. avatar
    [37] Lilinka [*]

    Jako krátkodobou očistu organismu si takovou stravu dokážu představit. Zejména v létě To stejně nejím nic jiného, než ovoce a zeleninu, pečivo, sem tam nějakou polévku. Ale žít takhle celý život? To si nedokážu představit Nemusím být odborník na výživu, aby mi cosi napovídalo, že tomu něco chybí...Já nevím, tyhle extrémy ve stravování mi nikdy nic neříkaly...

    superkarma: 0 23.01.2007, 11:13:50

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [36] janinkab [*]

    Takhle podobně jsem jedla půl roku. I když ještě jednodušeji- jen syrové ovoce a zelenina, semínka a ořechy. Žádné máčené obilniny. A dostala jsem se k tomu pouhým vypouštěním potravin, po kterých mi nebylo dobře. Měla jsem dlouhodobé zažívací problémy, bylo mi špatně i po jogurtu nebo suchém rohlíku. Nic mi nechybělo, a navíc jsem se cítila úžasně a taky jsem hodně zhubla. Zažívání fungovalo a vůbec neprotestovalo.

    superkarma: 0 23.01.2007, 11:12:21
  2. avatar
    [35] wich [*]

    Jako detoxifikace jednou za rok 1 - 3 měsíce je vitariánství velmi účinné. Pokud se tak někdo chce stravovat stále, je zásadní problém v tom, že často neumí správně stravu nakombinovat tak, aby pokryla denní potřebu vitamínů, minerálů apod.

    superkarma: 0 23.01.2007, 11:12:20
  3. avatar
    [34] pajda [*]

    Martina Machová: a to bych měla vážně věřit tomu, co je v tom odkazu uvedené, že hemoglobin a chlorofyl je jedno a totéž? Já si nějak nejsem jistá, že bych vyžila ze stejného základu jako dejme tomu mrkev...

    superkarma: 0 23.01.2007, 11:10:39
  4. avatar
    [33] Meander [*]

    Jojo, není nad čistě rostlinou stravu. Když se k tomu užívá B12 a taurin v tabletách. Jinak nechápu, co je na syrovém mléce nebezpečného. Já na něm celkem v klidu vyrostla. Nesnáším tuhle hysterii.

    superkarma: 0 23.01.2007, 11:06:53
  5. avatar
    [32] lilithheta [*]

    Juana: Z lososa je moc dobrý. Na klasickém tataráku si pochutnám min. po 2

    superkarma: 0 23.01.2007, 10:51:39
  6. avatar
    [31] marcellina* [*]

    superkarma: 0 23.01.2007, 10:34:24
  7. avatar
    [30] Midsummer [*]

    Gabi:
    suši možná ochutnám, až se znovu narodím: se šikmejma očima

    superkarma: 0 23.01.2007, 10:26:56
  8. avatar
    [29] Juana [*]

    Gabi: Tataráček z lososa, to by taky šlo, to si občas dělá manžel. I když já teda syrový maso nepozřu, hnusí se mi to.

    superkarma: 0 23.01.2007, 10:20:48
  9. avatar
    [28] Juana [*]

    V létě bych to zvládla, na pročištění organismu, po nějakou dobu konzumovat, když je horké léto, stejně většinou jím jenom saláty a ovoce. Ale v zimě potřebuju teplou kalorickou stravu, sice vždycky přiberu, ale jak se oteplí, změním jídelníček a kila jdou zase dolů.
    Ovesný vločky rozmáčený v mléku s rozinkami a ořechy - to si občas dělám i v zimě. A ty slunečnicový semínka rozmixovaný s banánem asi vyzkouším. Směsku rozinek s oříšky a mandlemi baštím naprosto pravidelně teď po vánocích, zbylo mi jich hodně po pečení a moc mi to chutná.

    superkarma: 0 23.01.2007, 10:18:57
  10. avatar
    [27] Gabi [*]

    Midsummer: co třeba carpacio nebo rybí suši (ale bez rýže, když se nesmí vařit)

    superkarma: 0 23.01.2007, 10:17:33
  11. avatar
    [25] Midsummer [*]

    Martina Machová: myslíš syrovej řízek???

    superkarma: 0 23.01.2007, 10:00:58
  12. [22] Anai [*]

    Je to asketismus a ten je mi cizí. Jím velmi zdravě, hodně zeleniny a většinou jen ryby a bílé maso, ale jsem gurmet (nebo gurmán, nebo jak....?), ráda vařím a ráda jím to, na co mám zrovna chuť!

    superkarma: 0 23.01.2007, 09:23:11
  13. avatar
    [21] Pentlička [*]

    Tohle bych nesnesla. Mám ráda teplé jídlo, zvlášť v zimě. A nemyslím si, že takové stravování by bylo obzvlášť zdravé.

    superkarma: 0 23.01.2007, 09:17:22
  14. avatar
    [20] Ch.Z. Kochanská [*]

    Nyotaimori: proč asi byla poslední Rimmerova slova: polévka Gaspacho??
    U nás v restauraci ji v létě zařazují do menu a vždy upozorní včechny Rimmery, že se servíruje studená!!

    Věřím, že tento způsob stravování může zlepšit spoustu neduhů, ale dlohodobě bych do toho nešla.

    superkarma: 0 23.01.2007, 09:03:47
  15. avatar
    [19] Amálie [*]

    Zeleninu a ovoce miluju, ale tak 3x do týdne potřebuju maso a každý den nutně potřebuju teplé jídlo. Jinak je mi zle.

    superkarma: 0 23.01.2007, 08:59:47
  16. avatar
    [17] Midsummer [*]

    ... a jak to dělají s řízkama ???

    superkarma: 0 23.01.2007, 08:51:57
  17. [16] Rikina [*]

    Nelíbí. Kdyby to muselo být, kvůli chorobě nějaké, tak ano. Ale bez nadšení. Nic proti zelenině a ovoci, mám to ráda, jenže právě nemám tu farmu, abych se mohla živit jenom tím. Kromě toho si myslím, že jíst je vhodné všechno. Člověk je velmi přizpůsobivý tvor a dokáže přežít na neuvěřitelně jednostranné výživě, to ovšem ještě neznamená, že je to zdravé a prospěšné.

    superkarma: 0 23.01.2007, 08:48:46
  18. avatar
    [14] Gabi [*]

    pajda: , už takhle měsíčně utratím horentní sumy za ovoce a zeleninu pro čtyři lidi.

    superkarma: 0 23.01.2007, 08:23:20
  19. avatar
    [13] pajda [*]

    Gabi: jo, přesně. Ideální stav...jinak mi tady chybí v tom jídleníčku množství. Jídelníček "pro chudé" totiž zahrnuje např. na snídani pro jednu osobu půl kg kiwi nebo stejné množství salátu z exotických plodů, jablka nebo hrušky či zelí totiž nejsou v našem podnebí dostačující - to je to uvedené "ovoce"...po přepočtu mě jídlo na jeden den vyšlo asi 150 Kč a to tam ještě bylo upozornění, že jde o jídelníček velmi okleštěný a vybraný tak, aby náklady byly opravdu nízké.

    superkarma: 0 23.01.2007, 08:16:09
  20. avatar
    [12] kareta [*]

    Ušetří na vybavení kuchyně , zkusím rozmixovat mandle

    superkarma: 0 23.01.2007, 08:00:43
  21. avatar
    [11] Gabi [*]

    pajda: takto by se mi taky líbilo, připomíná mi to program mé týdenní dovolené

    superkarma: 0 23.01.2007, 07:58:32
  22. avatar
    [10] Lenika [*]

    Proč by měla být tepelná úprava nepřirozená? přece od objevení ohně si pračlovíčci určitě opékali cokoliv jim do pracky přišlo

    superkarma: 0 23.01.2007, 07:56:35
  23. avatar
    [9] lilithheta [*]

    Můžou vitariáni tatarák? - ten je taky za studena a moc

    superkarma: 0 23.01.2007, 07:56:23
  24. avatar
    [8] Gabi [*]

    Ale jo, všechno tohle mi chutná, jen mě trošku překvapují ty kaše za studena - léta všichni vysvětlují, jak jsou obilniny lepší tepelně upravené. Ale postrádala bych ryby a mořské potvory - dala bych si je syrové, ale ne živé

    superkarma: 0 23.01.2007, 07:55:34
  25. avatar
    [7] Aja [*]

    Na tohle stravování by se měli dát jen už dospělí a zralí jedinci, z vlastní vůle a přesvědčení.

    superkarma: 0 23.01.2007, 07:55:13
  26. avatar
    [6] Luciš [*]

    Ta příprava musí být děs. Máčet oves, pohanku, shánět suroviny. Razím zlatou střední cestu. Zelenina syrová, vařená, zdravé pečivo, zdravá úprava masa, ryb, ne moc tučné jogurty, sýry, jednou za čtrnáct dní slavnostnější oběd ve stylu české kuchyně. Fast foody nemusím, ale svíčkové se dvěma, bramborovým knedlím s uzeným, guláši s chlebem neodolám. Stejně miluju zapečené brambory s brokolicí, lilek s rajčaty, těstoviny na všechny způsoby, všechny druhy rýže a jednoduše upraveného rybího, kuřecího, libového vepřového. Mmch tu ovesnou kaši s medem (z polotučného mléka) si o víkendu dávám často taky.

    superkarma: 0 23.01.2007, 07:48:15
  27. avatar
    [5] pajda [*]

    Jo, tohle funguje. Mám doma knížku člověka, který se takto živí 50 let a je neuvěřitelně zdravý. A snímek jeho dne? Ráno vstane, zacvičí si, popřípadě si zaplave a dá si saunu. Pak si dá jednoduchou snídani, hodinu relaxuje a pak dvě hodiny pracuje - dělá poradce bohatým Američanům - vysvětluje jim, co mají jíst. Poté si dá oběd, hodinu až dvě relaxuje, pak si vyjde na procházku. Opět asi dvě hodiny pracuje, poté si dá svačinku, zaplave si nebo si zacvičí, pak večeře a opět relaxace, doplněná krátkou procházkou před spaním. Normální život nikdy nevedl...jo, mít život bez stresu a ordinovat si fyzickou zátěž sama, taky nebudu mít potíže a myslím, že by to nebylo tím jídleníčkem.

    superkarma: 0 23.01.2007, 07:45:00
  28. [4] Nikol [*]

    Podle mě není dobrý žádný extrém ve stravování a pouze syrová strava tímto extrémem určitě je. Souhlasím s Blueberry - krátkodobě by to šlo.

    superkarma: 0 23.01.2007, 07:39:57
  29. avatar
    [3] artepa [*]

    Já teda potřebuju pořádnou flákotu

    superkarma: 0 23.01.2007, 06:46:19
  30. avatar
    [2] Blueberry [*]

    Cetla jsem kdysi knizku nejake Rusky, ktera se s rodinou prestehovala do Ameriky - vsichni byli zdravotne neuveritelne zdevastovani, doktori je v podstate odepsali. Ona zacala praktikovat syrovou stravu, dostala se ze vsech neduhu a kdyz rodina videla, ze to pracuje, pridala se. Dneska jsou vsichni zdravi jak buci. Ja bych se na to dala kratkodobe, jako soucast vycisteni organismu, nebo v pripade vazne nemoci.

    superkarma: 0 23.01.2007, 00:42:27

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme