Domácnost

Jihoameričtí vědci upravují fazole, aby nenadýmaly

SAO PAULO – Venezuelští výzkumníci předstoupili před konzumenty s novou metodou úpravy fazolí, které pak nezpůsobují konzumentům nepříjemnou plynatost střev.

Nová metoda spočívá v technologicky nepříliš složitém postupu fermentace.
Takto upravené fazole jsou potom komerčně baleny a distribuovány do obchodů. Pokrmy z fermentovaných fazolí jsou stejně chutné, ale lidé po nich netrpí větry.

S novou metodou úpravy oblíbených luštěnin přišel profesor Marisela Granito z Univerzity Simona Bolivara, který v deníku Folha de Sao Paulo prohlásil, že přes devadesát procent všech látek obsažených ve fazolích, které se ve střevech mění na nepříjemný plyn, jsou díky fermentaci, tedy kvašení, odstraněny.
Impulsem pro začátek vývoje speciálních fazolí byl ve Venezuele pokles konzumace pochutiny pabellon creollo.

„Začalo to všechno úsměvně – snížením obliby venezuelského národního jídla pabellon creollo, které obsahuje velké množství fazolí. Mimo nich tam najdete i rýži, rajskou omáčku, maso a banány. Tohle venezuelské jídlo je bohužel známé nejen jako národní, ale také tím, že po něm konzumenti trpí větry,“ řekl profesor s tím, že mu každý Venezuelan potvrdí, že neexistuje nic, co by více nadýmalo.
Podle Granita vzniklo kvůli časté plynatosti venezuelských obyvatel v zemi již řada vtipů a pověr, které svým objevem hodlá vědec alespoň částečně vymýtit.  

    
   
28.07.2003 - Dům a byt - autor: Pluspress.cz

Komentáře:

  1. avatar
    [8] Simba [*]

    mamča: Červené pavouky? Proč zrovna červené?
    Ale je fakt, že fazole asi mají být se vším všudy, i když osobně je nejím, ne kvůli , ale ta chuť mi nějak nejede.

    superkarma: 0 02.12.2003, 16:52:26
  2. avatar
    [7] Ťapina [*]

    Kdo ví, jak by pak chutnaly, kdepak, radši normální prdící fazole

    superkarma: 0 01.12.2003, 22:57:14
  3. avatar
    [4] Eva_CZ [*]

    Exupery:

    Ja do vseho ( snad s vyjimkou krupicove kase, kterou ale stejne nevarim ), davam mraky cibule, takze u nas je veselo porad!
    Takze kdyz je cocka, nebo hrach, ani se nepozna nejaky vyrazny rozdil!
    Uz v detsTvi mi dedecek rikal ,,Pani Vetrovna".

    superkarma: 0 28.07.2003, 17:45:16
  4. avatar
    [3] Exupery [*]

    Asi jsem divná, ale nezpozorovala, že bych prděla po fazolích či hrachu víc než po jiných jídlech. Buď teda prdím hodně po všem a nebo mám dobrý trávení. A taky by se luštěniny měly vařit s hrstí oregana nebo majoránky (není tam pak cejtit) a ve dvou vodách. Pak se prý po nich neprdí

    superkarma: 0 28.07.2003, 17:24:02
  5. avatar
    [2] _Lucky [*]

    Chtělo by to recept. Zní to zajímavě!

    superkarma: 0 28.07.2003, 16:03:03
  6. avatar
    [1] Eva_CZ [*]

    Nechte aspon fazole fazolema!
    Za chvili si normalni clovicek uz ani nepoprdi!

    superkarma: 0 28.07.2003, 11:31:52

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme