Vaření

Jihlavanka s limitovanou edicí hrnků a dalších výrobků z pravého českého cibuláku

jihlavankaOblíbenou kávu Jihlavanka si letos můžete vychutnat v pravém českém cibuláku, a to díky věrnostnímu programu, který připravila naše kávová jednička spolu s porcelánkou v Dubí u Teplic. Každá chvíle, kdy si budete vychutnávat třeba tolik oblíbeného „českého turka“ či jinak připravený šálek kávy, se tak může změnit v okamžik naplněný sváteční pohodou. Hrnečky a další výrobky z limitované edice originálního českého cibuláku získáte do své nové sbírky za „Jihlavánky“ z obalů pražených i instantních káv Jihlavanka. Porcelánka v Dubí patří mezi české „rodinné stříbro“ a tuto limitovanou edici vyrábí výhradně pro značku Jihlavanka.

O věrnostním programu

Udělejte si doma místo na krásné dárky už teď! Nový program s odměnami za věrnost v podobě limitované edice výrobků z pravého, ručně malovaného a čtyřikrát vypalovaného českého cibuláku startuje v dubnu a potrvá až do konce roku 2013. Nasbírané „Jihlavánky“ z obalů káv mohou zákazníci proměnit nejen na jedinečné „bucláky“, v nichž se dobře rozvine chuť a vůně kávy a nápoj dlouho drží správnou teplotu, ale také cukřenku, podšálek či rovnou celé sety originálního cibuláku. Ten vyrábí speciálně pro Jihlavanku tradiční porcelánka v severočeském Dubí. „Cibulák je u nás velmi oblíbený, stejně jako nejprodávanější pražená káva Jihlavanka. Věříme, že naši zákazníci spojení těchto dvou značek ocení – obě vyjadřují trvalé hodnoty jako je rodina, tradice, kvalita a poctivá práce“, říká Lenka Šíšová, brand manažerka značky Jihlavanka.

Cibulák

Slavný porcelán „s modrou krví“ vděčí za svůj název vlastně chybě. Oblíbené orientální motivy, které se začaly v Evropě uplatňovat při výzdobě svátečního porcelánu, lidé špatně interpretovali – opakující se motiv granátového jablka si vyložili jako cibulku a tak vznikl a záhy zlidověl název cibulák. Jednotlivé části originálního rostlinného dekoru, který si vystačí s jedinou barvou, mají i svou symboliku: granátová jablka vyjadřují plodnost, větvička chryzantémy s velkým květem je symbolem neúprosného času, bambusová větvička s liánou znamená soudržnost, broskev nesmrtelnost a květ pivoňky představuje bohatství a vznešenost. Cibulák působí jako celek velmi harmonicky a navozuje pocit pohody. I proto nás jako jeden z mála vzorů provází po mnoho generací; často se dědil a léta byl znamením vkusu, kvality a také společenské prestiže. Porcelánka v Dubí vyrábí originální cibulák již od roku 1885, z toho posledních 100 let pod jednou ochrannou známkou se symbolem trojcípé královské korunky. Cibulák se dnes vyrábí tradiční „podglazurovou“ technologií už jen ve čtyřech porcelánkách na celém světě; ten nejkvalitnější pochází z českého Dubí a německé Míšně.

Jak vzniká limitovaná edice cibuláku za Jihlavánky?

Základ tvoří kvalitní porcelánová hmota. Ta se skládá z 50 % z kaolínu, jenž dodává hmotě plastičnost a po vypálení výrobkům bílou barvu, dále se přidává 25 % křemene pro tvrdost a stejný podíl živce kvůli průsvitnosti. Porcelánová hmota se zpracovává ručně na poloautomatickém hrnčířském kruhu (tak vznikají například typické buclaté hrnečky) nebo pomocí sádrové formy. Následuje sušení a pak první vypalování při teplotě 950o C. Na jednou vypálený biskvitový střep se ručně aplikují obtisky, které si v Dubí sami vyrábějí ocelotiskem nebo sítotiskem, a to tak, že se cigaretový papír, na němž jsou obtisky natištěné, rozmočí vlažnou vodou – obrázek zůstává na výrobku a papír se odstraní. Některé části vzoru se pak ještě domalovávají ručně. Následuje glazování a další pálení, tentokrát při teplotě 1400o C. Limitovaná edice Jihlavanka je dokonce čtyřikrát vypalovaná: na tradičně vyrobené kousky porcelánu aplikují zkušené malířky elegantní ruční nápis Jihlavanka, který je překryt další vrstvou glazury a nakonec finálně, počtvrté vypálen. Všechny výrobky z limitované edice Jihlavanka jsou dekorované pod glazurou, a proto se hodí pro použití v myčkách i mikrovlnných troubách.

Jak si vychutnat Jihlavanku?

jihlavankaNesmrtelný český turek. Víte, že osm z deseti šálků, připravených z pražené kávy, se v Čechách a na Moravě podává na způsob českého turka? Má to svůj dobrý důvod, a není jím boj s časem! Takto připravená káva má totiž intenzivní chuť a bohatě rozvine své aroma. Metoda spaření mleté kávy vodou těsně pod bodem varu se při dodržení jednoduchých pravidel dodnes využívá při hodnocení kávy znalci např. při nákupu kávy, v průběhu pražení a vytváření směsí nebo při degustacích na soutěžích. A právě pro přípravu českého turka se nejlépe hodí intenzivní káva Jihlavanka Standard nebo příjemná Jihlavanka Standard Extra Jemná. Jsou vyváženou směsí kávových zrn Robusta a Arabica, pražených do středně hnědého skořicového odstínu a mletých najemno. Při správné přípravě se dokonale vyluhují a výsledkem je lahodný český turek s intenzivním aroma a jemnou oříškovou pěnou na povrchu.

Jihlavanka jinak. Pokud si chcete vychutnat svůj šálek kávy jinak, připravte si jej v ručním presovači. Nejlépe se bude hodit Jihlavanka Extra Special ze 100% kávy Arabica, která je přímo určená pro tento způsob přípravy a je mletá na středně hrubý stupeň. A pokud spěcháte, bude pro vás tou pravou volbou některá z rychle rozpustných instantních káv Jihlavanka.

Tipy pro přípravu chutné kávy

Ať už připravujete kávový nápoj z pražené mleté kávy na způsob českého turka, v ručním presovači nebo sáhnete po instantní kávě, kvalita a teplota vody zásadně ovlivňují to, zda si na černém moku opravdu pochutnáte. Používejte čerstvou vodu a nechejte ji dobře odtéci. Pokud doma nemáte opravdu kvalitní mlýnek, raději kupujte kávu mletou a balenou v ochranné atmosféře nebo vakuově balenou a sáček kávy uchovávejte uzavřený sponou v hermetické dóze v chladničce. Velmi záleží i na teplotě vody, kterou kávu zaléváte. Pro přípravu českého turka použijte vodu mírně pod bodem varu, asi 98 °C. Pro přípravu v ručním presovači je ideální teplota kolem 95 °C a pokud máte čas jen na šálek nápoje z instantní kávy, ohřejte vodu jen na 90 °C, abyste kávu nespálili.

Více o značce, recepty a další tipy najdete na www.jihlavanka.cz.

   
07.05.2013 - Vaření - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [6] balsda [*]

    Pěkný hrnek, ale pro mě moc malý...

    superkarma: 0 21.07.2013, 20:53:34
  2. avatar
    [5] saruz [*]

    Máme oblíbenou jinou značku kávy, takže cibulák nebude.

    superkarma: 0 25.05.2013, 09:45:55
  3. avatar
    [4] terezalah [*]

    krásný cibulákový hrnek, ... by se mi hodil na chaloupku :)

    superkarma: 0 24.05.2013, 15:00:05
  4. [3] jukl [*]

    od jisté doby Jihlavanku už nekupuji

    superkarma: 0 07.05.2013, 18:18:31
  5. avatar
    [2] kobližka [*]

    Já teda považuju tuhle kávu za jednu z nejhorších.

    superkarma: 0 07.05.2013, 09:24:30
  6. avatar
    [1] lenig [*]

    Sml80Jihlavanku piju, ale sama, takže koupím jednou za pár měsíců kikovéí balení a vystačím na dlouho

    superkarma: 0 07.05.2013, 09:21:57

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme