Reklama

Střevní onemocnění postihne ročně desítky tisíc lidí, nejčastěji v létě. Jejich původcem mohou být plísně i různé bakterie. Nejznámější a zároveň velmi obávanou bakterií je bakterie rodu Salmonella. Salmonelóza je infekční onemocnění, které ročně postihuje v České republice asi 30 000 lidí. Téměř vždy je ale na vině špatná tepelná úprava nebo nevhodné skladování rizikových potravin.

Potraviny samy o sobě již bakterie obsahují. Při vhodném skladování a uchování potravin ve vhodném obalu se plísně ani bakterie nemohou v potravinách množit. Dostane-li se však potravina do optimálních podmínek (například vyšší teplota, vlhkost), stane se velmi vhodná pro růst a rozmnožování bakterií

Rozmnoží se, než dojedete domů

Víte, že některé potraviny nemusí cestu domů z marketu vůbec přežít bez úhony? Když srovnáváte do ledničky dnešní nákup, často to může být několik desítek minut od chvíle, kdy jste do košíku dala chlebíčky či bagety z chladicího pultu.

V obchodě mohly tyto lahůdky vypadat jako právě připravené. Jenže ještě jste musela dokončit nákup, vystát frontu u pokladny, pár minut čekat v horku na autobus a posléze absolvovat v ještě vyhřátějším autobuse cestu přes několik zastávek. Samozřejmě vše nesete v igelitové tašce, která se rychle zapaří. Možná byste se divila, jakou rychlostí se vám během té „chvilky“ bakterie na lahůdkách pomnožily.

Ani u zboží z chladicího pultu ovšem nemáte nikdy jistotu. „Stačí, když si na benzínce koupíte tři dny starou bagetu. Za tu dobu se na použitých surovinách stačí bakterie bohatě pomnožit,“ vysvětluje primář infekčního oddělení Masarykovy nemocnice, Pavel Dlouhý. „Totéž platí o obložených chlebech, chlebíčkách, i o různých majonézových salátech.“

Pozor na rizikové potraviny

Existuje několik rizikových potravin, jejichž rizikovost je přímo úměrná okolním teplotám. Patří mezi ně maso, uzeniny, drůbež, mořské plody, mléčné výrobky, vejce, vařená rýže, vařené těstoviny, hotové saláty (majonézové, těstovinové, rýžové, ovocné, zeleninové). „Oblíbená pochoutka na žízeň – mražené krémy a zmrzliny – nás v létě nakazí nato tata. Obsahují totiž vaječné žloutky – největší zdroj salmonelózy,“ varuje lékař. Obzvlášť rychle se mohou nebezpečné bakterie množit v rybím mase.

Ryby obsahují velké množství vody, což za takových podmínek napomáhá kažení. V jejich slizu je navíc spousta mikrobů, které se v teple množí mnohem rychleji. Ještě horší je, když je ryba zmražená, po cestě domů totiž rozmrzne, a v mase se tak rychleji namnoží mikroby či bakterie.

Obal napoví

Nezastupitelnou úlohu ve správném skladování má značení potravin. Na obalu každého výrobku se lze dočíst, jakým způsobem danou potravinu nejlépe uchovávat a skladovat v domácnostech.

Bezpečná teplota

Vyšší teploty jsou ideální pro rychlejší množení nebezpečných bakterií. Teploty mezi 5 °C a 60 °C jsou vhodné pro jejich růst. Je tedy důležité udržovat rizikové potraviny v takzvané bezpečné zóně buď pod 5 °C nebo nad 60 °C. Rizikové potraviny, které byly ponechány mimo chladničku při teplotě nad 25 °C déle než 4 hodiny, jsou již nebezpečné a jejich konzumace se v žádném případě nedoporučuje

„Chlaďáky“ nakonec

Pokud se chcete vyhnout číhajícím nepříjemnostem, vybírejte zboží z chladicích pultů až na konci svého nákupu. Rizikové (nejen) mražené a chlazené potraviny tedy nakupujte až na samém konci nákupu. Postarejte se o to, abyste s nimi co nejdříve dorazila domů. Rozhodně nenechávejte nákup v rozehřátém kufru vozidla. Pokud předem víte, že doba, než dorazíte domů, přesáhne 30 minut, určitě si pořiďte alespoň izolovanou mrazicí tašku nebo přenosný box, aby se jídlo cestou domů nerozmrazilo.

Vyčistěte kuchyň!

Potraviny zpracováváte ve své kuchyni, dejte si tedy pozor na povrchy, kde jídlo uchováváte a pracujete s ním. Na místech, která přicházejí do styku s vodou, potravinami a odpadky, se hromadí bakterie, jež mohou ohrožovat zdraví členů domácnosti. Odpadkové koše, odtoky, dřezy, spáry a špatně dostupné kouty jsou rájem pro bakterie, které se rozmnožují ve vlhkém prostředí a produkují nepříjemný hnilobný zápach.

Dezinfekční přípravky používejte bezpečně. Před použitím si vždy přečtěte údaje na obalu a připojené informace o přípravku. Naším aktuálním tipem je například Domestos Likvidátor špíny

Víte, jak správně uchovávat potraviny?