Reklama

 

Edice Jídlo jako lék

Olivová kuchařka

      Jsou potraviny, které jsou pro lidský organismus úplný elixír zdraví. Jenže zavést je do jídelníčku našich nejbližších není vždy úplně snadné. Špenát nebo červená řepa mohou být sebezdravější, ale děti se nad nimi s odporem ušklíbají.

      To s olivovým olejem je to snadnější. Ať už ho přidáte do salátu, do polévky, do těsta na koláč nebo na něm usmažíte řízky, vždy jídlu dodá jemnou vůni a lahodnou chuť, která potěší i největšího odpůrce zdravé stravy.

      A zdravý tedy olivový olej opravdu je. Jedině v olivovém oleji najdete velké množství velice prospěšných látek, které byste marně hledali třeba v sádle, margarínu nebo obyčejných olejích. Olivový olej nabízí vitaminy A, D, K i antioxidant E, přispívající k ochraně před stárnutím, nádorovým onemocněním a prospívající stavbě kostí. Kromě vitamínů jsou v olivovém oleji i nenasycené mastné kyseliny, které působí blahodárně v našem metabolismu a podporují vstřebávání živin, a hojnost minerálních látek - zvláště železa, draslíku, hořčíku a vápníku, a přírodní barviva karoten a chlorofyl. Olivový olej pomáhá snižovat cholesterol, pomáhá snížit krevní tlak, pomáhá chránit organismus proti rakovině. Vědci se domnívají, že antioxidanty v olivovém oleji také přispívají ke zpomalení stárnutí.

      Jenže jak na to? Jak olivový olej v kuchyni využít? A jak si z té široké nabídky nejrůznějších produktů vybrat? A co olivy, dají se využít i nějak jinak, lépe než jen jako chuťovka k vínu?

      Pokud jste s olivovým olejem nezačali (nemusí to být nutně od dětství), neváhejte zakoupit svou první láhev kvalitního oleje, ať už je vám „cet“ nebo „sát“. A pokapejte si několik koleček rajčat na ochutnání. Sem tam k tomu snězte pár oliv, zelených nebo černých, a uvidíte sami, že vám zachutnají. Věřte, že každá kapka olivového oleje vašemu tělu jen prospěje! Každá a v každém věku!

 

 

Dobré rady     

·         Nejjednodušší a také nejspolehlivější rada, jak vybrat ten nejlepší olivový olej, zní: „Nebojte se ho ochutnat!“ 

·         Vždy kupujte raději olivy ve sklenicích nebo plechovkách. V pevném obalu je jim lépe než v pytlíku, v němž se snadno potlučou a pomačkají.

·         Používejte jen kvalitní oleje. Bývají sice o něco dražší než zcela obyčejné oleje, ovšem výsledná chuť pokrmu a spokojení strávníci jsou pro každého kuchaře tou nejlepší odměnou! Naše babičky měly dobré úsloví: „Nejsem tak bohatá, abych mohla kupovat laciné věci.“

 

      Ještě více tipů, jak co nejlépe využít potenciálu oliv a olivových produktů, najdete v knize Olivová kuchařka z nakladatelství Smart Press. Více informací a ukázky z knihy na www.smartpress.cz

 

 

 

O knize

      Snažíte se používat olivový olej, ale stále tápete, který je ten pravý? Chybí vám přesné a srozumitelné informace a dobré rady? Anebo prostě jen rády (rádi!) experimentujete v kuchyni? Pak právě pro vás je tu Olivová kuchařka z edice Jídlo jako lék. V ní dostanete odpovědi na vaše otázky a už nebudete muset přemýšlet, zda a proč začít používat olivový olej, jaký druh si vybrat a který olej použít ve vašich oblíbených pokrmech.

      Poradí, jak si vybrat olivový olej, jak s ním vařit, smažit, péct. Recepty vycházejí ze středomořské kuchyně, ale zjistíte, že s pomocí olivového oleje můžete připravit i typická středoevropská jídla. Důraz je kladen na maximální použitelnost receptů a dostupnost ingrediencí v českých podmínkách. Recepty mají spočítánu energetickou hodnotu a obsah cholesterolu.

      Zajímavá je také kapitola o tom, jak s pomocí olivového oleje účinně bojovat proti zdravotním potížím a jak jej využít v kosmetice a domácnosti.

 

O autorkách

Ing. Jarmila Teplíková

Autorka je zanícenou propagátorkou hub, ale i exotických a málo známých druhů zeleniny a ovoce, koření, bylin a méně známých rostlin. Své články publikuje v mnoha časopisech, vystupuje v České televizi i v Českém rozhlase Praha a přednáší na VŠ. Doposud napsala šest populárně-naučných knih, například o chřestu a hlívě ústřičné.

Ing. Lenka Světová

Pravidelně publikuje články týkající se zdravého stravování dětí a pobytu dětí v přírodě v časopisu Děti a my. Při toulkách Evropou ji zaujala zejména středomořská kuchyně.

Dagmar Derré

Svého manžela doprovázela na dlouhodobých pracovních pobytech v Singapuru, v Indonésii, procestovali společně část Asie. Bohaté zkušenosti z cestování a zejména znalost gastronomických zvyklostí nyní využívá při publikační činnosti v českém tisku.

 

Právě vychází v nakladatelství Smart Press, s.r.o., k dostání u dobrých knihkupců (distribuuje Grada Publishing, a.s.), telefonické objednávky na tel: 608 265 336, objednávky a ukázky z knih jsou možné také přes www.smartpress.cz, nyní i s vánočním dárkem.

 

 

Zapojte se do soutěže, ve které tři výtisky Olivové kuchařky můžete získat.

Soutěž probíhá ZDE (klikni).