Vaření

Jezte mořské řasy, nedostanete rakovinu!

Milan Fryč vaří rád. Není líný vyrábět se se složitým jídlem třeba jen sám pro sebe. Mohlo by se říct, že se to u profíka rozumí samo sebou, ale kdeže, je to vzácný dar. Na návštěvy chodí zásadně s kastrůlky – a jak je, panečku, vždycky vítán!

Když se ho začnete ptát na brouky a jiné excentričnosti, zrozpačití. Zjevně kolísá mezi vlastní přirozeností, která je poctivá, omáčková a roládová, a profesionálním zájmem.

 

Co jsi, Milane, v životě jedl nejšílenějšího?

To byl asi nakládaný had v Koreji. U nich je to velice obřadná záležitost. Toho hada strčí do pálenky ještě zaživa. Pak láhev někam uloží a nechají uležet třeba sedm, deset let, čeká se na obzvlášť vzácného hosta nebo slavnostní příležitost, jako když u nás někdo doma schovává láhev francouzského koňaku. Pak se had vyndá, nakrájí na špalíčky – páteř je za tu dobu úplně měkká – pojídá se a zapíjí pálenkou z lahve.

Pokud vím, byl jsi taky na Seychelách. Tam mají jaké chutě?

Hlavně ryby, hodně, hodně ryb, jedí je každý den. Jinak je tam jídelníček dost přizpůsobený Evropanům. Jen jednou jsem se opravdu podivil – vyskytuje se tam určitý druh kaloně, zajímavé zvíře, která se podobá našim netopýrům, ale je metr velké. Říkali jsme mu ovocánek, lítají tam všude, dělají rámus s živí se jenom zkvašeným ovocem. No, a v jedné restauraci jsem je objevil na jídelním lístku. Kolega to chtěl zkusit, ale já mu to rozmluvil. Tak ty se tady nad nimi rozplýváš a pak si ho dáš k obědu? – říkal jsem mu. To je stejné, jako kdyby sis v Řecku objednal toulavou kočku.


Na Seychelách je ještě jedna zvláštnost – ořechy zvané coco de mer, mořské kokosy. Rostou  jenom na dvou ostrovech na světě. Námořníci, kteří začali ostrovy kolonizovat, ty ořechy lovili z moře, nemohli ale přijít na to, jak a kde vlastně rostou. Vyrábí se z nich kvašený nápoj. Tyhle ořechy jsou opravdová vzácnost, prodávají se jako suvenýry a na jejich vývoz musíte mít povolení. Těm námořníkům se určitě líbil i jejich tvar, který výrazně připomíná ženskou... postavu.

Nedávno jsme slavili narozeniny v restauraci a na jídelníčku tam měli žabí stehýnka. Nevěděla jsem, že se to už dá u nás dostat!

Žabí stehýnka nejsou žádná velká vzácnost. Dělají se na všechny možné způsoby, grilovaná, smažená, marinovaná… Připravují se jen zadní části nohy, zbytek žáby se vyhodí. Ty žáby ale nepocházejí z přírody, aspoň ne legálně. Pěstují se na farmách. Podávají se většinou jako předkrm. Je to jemné, křehké maso, podobné telecímu.

Co bys  nám z těchhle nóbl lahůdek nejspíš doporučil? Je to opravdu tak dobré, nebo je to hlavně snobárna?

Skutečně vynikající maso mají hlemýždi. Chutná trochu jako mozeček. Masíčko se z ulity vytáhne speciální jehlou. Výborné jsou taky křepelky – dají se už celkem běžně koupit v supermarketech. Křepelky jsou maličké, stehýnko mají jako můj prst. Člověk se tím nenají, je to jen taková chuťovka, specialitka, balí se třeba do parmské šunky nebo kombinuje s exotickým ovocem.

A co lanýže?

Těch se dává opravdu jen maličko, mají strašně intenzivní chuť a vůni. Však taky díky tomu je ti psi nebo prasata vyňuchají…Používají se spíš na dochucení jídla, třeba paštik nebo mletého masa. Jsou hodně drahé, jedna porce ochucená lanýži přijde třeba na 700 korun.

Dobře, zpátky k exotice. Vykládal jsi mi o tom, jak jsou mořské řasy zdravé, ale sám je nejíš…

Mořské řasy… no, moc dobré mi nepřipadají, je to vážně nezvyk. Jsou hodně cítit rybinou a mají divnou příchuť. Skutečně jsou ale velice zdravé, a pokud je někdo může jíst, nemusí se bát civilizačních nemocí. Řasy se dopravují v sušeném stavu, před úpravou se musí na chvíli namočit do vývaru nebo marinády.

Jsi spíš zvědavý ochutnávač, nebo se do neznámých potravin moc nehrneš?

Zvědavý jsem, ale musím předem vědět, z čeho to je a co to je. Pak se i odhodlám to ochutnat.

Je něco, do čeho bys nikdy nešel?

Nejedl bych žížaly a mravenčí vajíčka.

Brouky by sis dal?

U nás k tomu stejně není příležitost. Tahle surovina se nedá skladovat, oni to doslova vytáhnou z hlíny, opláchnou a šup s tím na pánev. Musí to být úplně čerstvé, dělají to na přírodním oleji a jí se to vším všudy, i s krovkami a nožičkami. Ten chitin buď změkne, nebo se z toho naopak stanou křupky.

Díky. Co budeš mít dneska k večeři?

Kuřecí medailonky na kari s rýží. Chodím si pro ni do čínské prodejny, jinou už vůbec nedělám.

   
22.05.2007 - Sezona - autor: Eva Jedelská

Komentáře:

  1. [9] jithule [*]

    ivory — #8 já taky

    superkarma: 0 25.12.2012, 19:19:30
  2. avatar
    [8] ivory [*]

    řasy chci ochutnat už dlouho...

    1. na komentář reaguje jithule — #9
    superkarma: 0 14.11.2012, 17:10:50
  3. avatar
    [7] hubajda [*]

    Sml16Sml16Sml16

    superkarma: 0 12.11.2012, 23:22:30
  4. [6] lucsej [*]

    to si nemyslimSml57

    superkarma: 0 18.07.2009, 12:15:42
  5. avatar
    [4] batka [*]

    como_ves_chido: tepelnou úpravou se minerály v řasách neztrácejí. před použitím by se měly hodinu namáčet a pak vařit. já je vařím s luštěninama, nebo dávám do různých salátů, těstovinových atd. omeleta je dobrý tip

    superkarma: 0 23.05.2007, 14:40:24
  6. avatar
    [3] Kelly [*]

    S tím nadpisem opatrně. Něco podobného hlásala vegetariánka Linda McCartney ...

    superkarma: 0 22.05.2007, 10:55:57

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme