Bulvár

JEZTE ČESKY - rok v naší kuchyni

Česká kuchyně, to nejsou jen omáčky, knedlíky a jiná, složitě připravovaná či kalorická jídla. Jsou to především čerstvé sezónní suroviny a inspirace tradicemi - vždyť naše babičky vařily tak jednoduše, dobře a také levně!

JEZTE ČESKY - rok v naší kuchyni

Česká kuchyně, to nejsou jen omáčky, knedlíky a jiná, složitě připravovaná či kalorická jídla. Jsou to především čerstvé sezónní suroviny a inspirace tradicemi - vždyť naše babičky vařily tak jednoduše, dobře a také levně! Kniha představuje nápadité recepty ze surovin, které jsou na našich zahrádkách či v obchodech dostupné v daném ročním období. Autorky vaří z brambor, které vyrostly na našich polích, z masa, které bylo odchováno na českých farmách, nebo z bylinek, které si samy vypěstovaly v truhlících. Oprášily staré recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám. Neopomíjejí ani vánoční či velikonoční menu nebo pochoutky z posvícení. Naučí vás také domácí marmelády, nanuky a sirupy. Navíc v knize najdete zajímavosti a reportáže z tradiční zabijačky, z výlovu rybníka i z honu. Zavede vás do českých lesů, provede vás po vinicích a všechno, co na jejích stránkách najdete, si s obrovskou chutí uvaříte.

Tato kuchařka přináší osvědčené tipy, jak používat zdravé lokální sezónní suroviny v kuchyni - autorky oprášily staré české recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám. Naučí vás připravovat domácí marmelády, sirupy i nanuky, nezapomínají ani na netradiční vánoční a velikonoční menu nebo pochoutky z posvícení. Navíc v knize najdete zajímavosti a reportáže z tradiční zabijačky nebo z honu.

kniha

Příběh za knihou

I když jsme se při přípravě této knihy inspi¬rovaly starými českými kuchařkami, nenaleznete v ní žádné výrazy jako „vraž tam kopu vajec a hroudu másla“. Těšit se můžete na jednoduché, chutné a sezónní recepty z čerstvých a lokálních surovin. Ty dnes již běžně seženete v obchodech, na trzích a na farmách. Zvlášť, když si ráno přivstanete...

Nejsme profesionální kuchařky. Proto nečekejte desítky ingrediencí, které by se vám tak akorát doma kupily. Věříme totiž, že v jednoduchosti je krása a jídlo se musí hltat všemi smysly. A když vám něco zbude od snídaně, proč to nepoužít při přípravě oběda nebo večeře? Navíc milujeme tradice, při kterých se sejde celá rodina, takže v knížce nechybí ani recepty na velikonoční a vánoční stůl.

Také nás vždycky trápilo, že si česká kuchyně neprávem vysloužila špatnou pověst o nezdra¬vém, hutném a složitém jídle. Naše kuchařka proto dokazuje pravý opak. Vždyť naše ba¬bičky a prababičky nepekly jen kopce buchet z bílé mouky ani nepodávaly každý den husu. Nekupovaly vejce nebo česnek dovezený od „sousedů“. A právě takovým tématům, jako je domácí produkce, jsou věnovány reportáže a v době přípravy knihy dostupné statistiky, díky kterým vlastně vznikl nápad pustit se do této tak trošku jiné a snad i poučné kuchařky.

Dobrou chuť, Česko!

A jeden TIP na závěr: PAŠTIKA z drůbežích jate

pastikaNa 4 porce:

  • 250 g drůbežích jater
  • 4 šalotky nebo 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 200 g másla
  • 1 lžíce oleje
  • 3 lžíce (50 ml) suchého cherry
  • sůl a pepř

1. Játra očistěte od blanek a žilek a ponechejte je vcelku. Šalotku a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.

2. V pánvi rozpusťte polovinu másla s olejem. Vsypte šalotku a restujte ji asi 1 minutu, jen aby změkla. Pak přidejte česnek a drůbeží játra a na mírném ohni restujte asi 8 minut - uvnitř by měla být lehce narůžovělá. Zalijte je cherry, promíchejte a sundejte z ohně.

3. Orestovaná a lehce zchladlá játra a vše z pánve rozmixujte. Směs osolte a opepřete. Rozdělte do skleniček nebo misek. Zbytek másla rozpusťte a na povrch paštiky nalijte malinkou vrstvičku. Nechte vychladnout v lednici.

P.S.: Pokud paštiku připravujete pro sváteční příležitost, vmíchejte do směsi 100 ml vyšlehané smetany a pak teprve nechte v lednici ztuhnout.

   
14.11.2012 - Knihy - autor: (red)

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [40] bleblemcy [*]

    Vařím podle svojí staré kuchařky a vyhovuje to nejen mě, ale i strávníkům

    superkarma: 0 21.03.2013, 04:59:36
  2. avatar
    [39] dasena [*]

    Podle kuchařek nevařímSml23

    superkarma: 0 18.12.2012, 15:06:30
  3. [38] Evuš [*]

    Vypadá to na pěkné čtení a pěkné nápady.

    superkarma: 0 14.11.2012, 22:02:29
  4. avatar
    [37] ekleinovka [*]

    Paštiku jsem ještě nedělala

    superkarma: 0 14.11.2012, 21:20:37
  5. [36] babočka12 [*]

    Kuchařek mám doma několik,nakonec vařím z každé tak dva až tři recepty.

    superkarma: 0 14.11.2012, 21:06:57
  6. avatar
    [35] saruz [*]

    paštiku z jater dělávám, ale bez cherry, zato s brusinkami a je moc dobrá Sml22

    superkarma: 0 14.11.2012, 19:40:54
  7. [34] V19 [*]

    kuchárskych kníh mám zopár, ale málokedy varím podľa nich Sml15

    superkarma: 0 14.11.2012, 19:13:45
  8. [33] Trefa [*]

    Trefa:ja uz jsem stara a znam pravou ceskou kuchyn.varim ceska jidla,pecu ceske buchty,vdolky livance.zajice umim uvarit take ,srnci na omacce je vyborne.

    superkarma: 0 14.11.2012, 18:54:03
  9. avatar
    [32] arminka [*]

    kuchařku už nebrat,... je jich plná knihovna Sml30

    superkarma: 0 14.11.2012, 18:51:57
  10. avatar
    [31] blesksoft [*]

    aby ro nebyly recepty ala Dobromila vraž tam 10 vajec Sml30

    superkarma: 0 14.11.2012, 18:33:50

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] Lydia001 [*]

    Paštiku doma občas děláme a je dobrá. Ale jinak já osobně preferuji různou variaci kuchyň.

    superkarma: 0 14.11.2012, 18:23:38
  2. [29] jukl [*]

    také vlastním několik kuchařek

    superkarma: 0 14.11.2012, 17:41:38
  3. avatar
    [28] daska59 [*]

    Mám už plnou skříňku kuchařek, málokdy hledám radu Sml16

    superkarma: 0 14.11.2012, 17:38:55
  4. avatar
    [27] tajnostii [*]

    Staré české kuchařky jsou nejlepšíSml22

    superkarma: 0 14.11.2012, 17:17:22
  5. [26] jerenika [*]

    Takových kuchařek doma už mám, a většinou leží jen ve skříni Sml3

    superkarma: 0 14.11.2012, 17:04:20
  6. avatar
    [25] Kytinkak [*]

    ToraToraTora — #16 už týden o ní mluvím, že ji zkusím, viděla jsem ji v prostřeno, tvůj recept se mi zdá jednoduššíSml16

    superkarma: 0 14.11.2012, 16:50:35
  7. avatar
    [24] Altamora [*]

    black.bird.third — #11 Když se představy o české kuchyni smrsknou jen na svíčkovou s knedlíkem, vepřovou pečeni, husu a cokoliv v trojobalu, tak je česká kuchyně nudná a nezdravá. Ve skutečnosti se ale vařila spousta jiných jídel, těch běžných, levnějších, a ta tak nezdravá nejsou. Hlavně se vařilo to, co se urodilo v nejbližším okolí a vařilo se různě v různých ročních obdobích. Takže v létě to nebývalo tučné vepřové, ale spíš jídlo bez masa a v neděli nějaká ta slepice nebo králík, někde i ryba, raci. Tukem se taky dost šetřilo. Sádlo ze zimní zabíjačky muselo vydržet co nejdéle, máslo měli jen ti, co chovali krávu, olej nebyl. Až za socíku se rozlezla měšťanská kuchyně a lidi se začali přejídat.

    superkarma: 0 14.11.2012, 16:15:02
  8. [23] magic11 [*]

    ToraToraTora — #16 Sml67 zkusím to podle tebe, taky se mi nechce shánět nikde cherry

    superkarma: 0 14.11.2012, 16:09:46
  9. avatar
    [22] gerda [*]

    juchů, a já si jdu zítra do antikvariátu pro Chuťový místopis od Tilschové Úlehlové, už se nemůžu dočkat.Sml36

    superkarma: 0 14.11.2012, 16:06:42
  10. avatar
    [21] tepito [*]

    kuchařek už mám moc...

    superkarma: 0 14.11.2012, 15:52:37
  11. avatar
    [20] xx-b [*]

    staré české kuchařky mám moc ráda a často v nich listuji... Sml16

    superkarma: 0 14.11.2012, 15:51:39
  12. [19] Saritka [*]

    Určitě dobré.Sml59

    superkarma: 0 14.11.2012, 15:44:41
  13. avatar
    [18] ivory [*]

    jé, zrovna tenhle recept jsem tuhle viděla (už jsem o kuchařce četla v časopise), a hned putoval do kuchařky Sml22

    superkarma: 0 14.11.2012, 15:12:59
  14. avatar
    [17] delfi.na [*]

    hmm .. zní to dobře, jen to vyzkoušet Sml58

    superkarma: 0 14.11.2012, 14:46:44
  15. avatar
    [16] ToraToraTora [*]

    ladouch — #10 Zkus tedy portské, je to také sladké dezertní víno nebo ho pro začátek vynechej uplně. paštika se povede a pokud zkusíš přidat např brusinky, bude dokonalá a cherry ti v ní chybět nebude. Dělám ji obdobně a protože cherry dodává paštice vůni, lze ho nahradit i jiným aromatickým kořením např rozmarýnkou

    1. na komentář reaguje magic11 — #23
    2. na komentář reaguje Kytinkak — #25
    superkarma: 0 14.11.2012, 14:42:13
  16. avatar
    [15] Jindriska8 [*]

    Paštiku dělám a je výbornáSml22

    superkarma: 0 14.11.2012, 14:42:07
  17. [14] step1 [*]

    Abych vařila z českých surovin, k tomu nepotřebuji kuchařku, ale české zboží v obchodě. Sml16

    superkarma: 0 14.11.2012, 14:14:50
  18. [13] anina4 [*]

    Ivushka12 — #12 moje máma taky, já to ještě nezkoušela

    superkarma: 0 14.11.2012, 14:08:09
  19. [12] Ivushka12 [*]

    Paštiku z kuřecích jater dělávala moje babička a jak to bývá u babiček.... úplně nejlépe ze všech.... Sml16

    1. na komentář reaguje anina4 — #13
    superkarma: 0 14.11.2012, 13:29:21
  20. avatar
    [11] black.bird.third [*]

    hubajda — #5 Třeba tchýně vaří jen českou kuchyni, samé sádlo, máslo, olej, koření ... co o to, je to dobré, ale zdravé - ani náhodou.

    1. na komentář reaguje Altamora — #24
    superkarma: 0 14.11.2012, 13:28:54
  21. avatar
    [10] ladouch [*]

    Paštiku určitě zkusím, jen sehnat někde to cherry.Sml58Sml58

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #16
    superkarma: 0 14.11.2012, 13:10:54
  22. avatar
    [9] ToraToraTora [*]

    Česká kuchyně je vynikající, nápaditá a zdravá a ne že ne. Je fajn občas si odskočit s chutěmi za hranice, ale stejně : doma je doma

    superkarma: 1 14.11.2012, 13:03:52
  23. avatar
    [8] vmarta [*]

    česká kuchyně je super, mám ji ráda a paštiku...vyskouším

    superkarma: 0 14.11.2012, 13:01:56
  24. avatar
    [7] Jitullinka [*]

    Jsme Češi, žijeme v Čechách, tak si myslím, že převážná většina jídel je také českých, ne?Sml80

    superkarma: 0 14.11.2012, 13:01:47
  25. avatar
    [6] Žofie [*]

    Touhle knížkou bych nepohrdla Sml22

    superkarma: 0 14.11.2012, 13:00:19
  26. avatar
    [5] hubajda [*]

    vylozene ceska kuchyne neni moc zdrava

    1. na komentář reaguje black.bird.third — #11
    superkarma: 0 14.11.2012, 12:51:55
  27. avatar
    [4] hubajda [*]

    takovou pastiku dela mamka jen tam jeste dava brusinky a mandle a je moc dobra

    superkarma: 0 14.11.2012, 12:50:47
  28. avatar
    [3] rusalka2008 [*]

    česky a zdravě...

    superkarma: 0 14.11.2012, 12:49:18
  29. avatar
    [2] Hanula [*]

    Sml16už jsem na tu knížku koukala... dobrý tip na dárek k vánocům

    superkarma: 0 14.11.2012, 12:47:23
  30. [1] Roland [*]

    Já upřednostňuji českou kuchyni před zahraniční.

    superkarma: 0 14.11.2012, 12:42:33

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme