Zdraví

Jezte brokolici a zůstanete mladí a zdraví

V brokolici a jiné brukvovité zelenině jsou podle vědců látky, které se aktivně podílí na obnově imunitního systému, který s věkem člověka slábne. Objevená konkrétní látka by mohla posloužit jako klíč k vývoji preparátu, který bude přímo obnovovat imunitní systém. Pokud chceme zachovat co nejvíce účinných látek, je dobré brokolici připravovat v páře. I tak ovšem tepelnou úpravou značně ztrácí. Jinak je prý brokolice mnohem lépe stravitelná, nežli například květák, a pro děti se také více doporučuje, pro vyšší obsah vitaminů a stopových prvků. Pro mnoho lidí je i chutnější.

A máme tip na večeři.

   
28.03.2008 - Zdraví - autor: Michaela Kudláčková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [43] gerda [*]

    OlgaMarie: ten salát byl asi polníček, taky jsem ho pěstovala. Nevymrzal a na jaře bylo hned něco zeleného. Černý kořen znám, je to lahůdka, jenomže se to zemědělcům nechce pěstovat, protože by asi musel stát majlant a byl by neprodejný - nízký výnos, těžko se ze země dobývá. Ale oškrábaný a vařený s máslem....mňam!

    superkarma: 0 31.03.2008, 07:19:46
  2. avatar
    [42] ivetah [*]

    Mám ráda brokolici,víc jak květák.Dělám ji často,zapečenou nebo i polévku.

    superkarma: 0 30.03.2008, 22:24:54
  3. avatar
    [41] biancab [*]

    Miluju brokolici na jakýkoliv způsob

    superkarma: 0 30.03.2008, 19:05:05
  4. avatar
    [40] Ch.Z. Kochanská [*]

    OlgaMarie: Černý kořen neznám, zato spoustu medvědího česneku už jsem letos spásla.

    superkarma: 0 29.03.2008, 15:39:46
  5. avatar
    [39] OlgaMarie [*]

    Ch.Z. Kochanská: gerda: My jsme to na zahrádkách měli. Květák měl růžici nic moc a u brokolice to tolik nevadilo. A ještě jsme měli "jetelíček" nebo jak se to jmenovalo na salát. Nevymýšlím si, opravdu se jedná o běžnou venkovskou zeleninu. Když jsem viděla brokolici poprvé s cenou v krámě, málem jsem upadla. A navíc jsem měla zafixováno, že ten kmínek se dává králíkům a nechápala jsem, proč je v krámech tak velký, když se nejí.
    A víte, co je černý kořen? Kdybyste ho viděly, kupte. Při čištění ho hned dávejte do okyselené vody, aby nezčernal. Příprava je shodná s karfiolem, ale doporučuji úpravu jako artyčoky.

    superkarma: 0 29.03.2008, 10:50:10
  6. [38] Rikina [*]

    tyrkys: ježiš, to je receptů Dík.

    superkarma: 0 29.03.2008, 01:56:59
  7. avatar
    [37] tyrkys [*]

    Rikina: http://www.labuznik.com/search_result.php?query=brokolice&relation=AND&order=nazev%2BASC&in=all

    superkarma: 0 29.03.2008, 01:43:01
  8. avatar
    [36] tyrkys [*]

    Rikina: třeba zapéct s těstovinami a sýrem. http://www.apetitonline.cz/recepty_search_result.html

    superkarma: 0 29.03.2008, 01:40:41
  9. avatar
    [35] janatka [*]

    Já mám moc ráda zapečenou brokolici s nivou a taky se sýrovou omáčkou.Obalovaná je taky dobrá.

    superkarma: 0 28.03.2008, 22:00:48
  10. [34] Pianistka [*]

    Rikina: třeba je 10 minut napařit a jíst jen tak posolenou. Můj chlap si to radši vaří ve vodě s trochou podravky.

    superkarma: 0 28.03.2008, 17:46:00
  11. [33] Rikina [*]

    Když já nevím, co se s brokolicí dělá, aby byla jedlá... syrovou by mě nějak nenapadlo jíst.

    superkarma: 0 28.03.2008, 17:36:39
  12. avatar
    [32] Rayne [*]

    Miluju brokolici se sýrovou omáčkou.

    superkarma: 0 28.03.2008, 17:30:19

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [31] MEK [*]

    tak to máme rádi zase já a přítel,synátorovi je po tom šoufl

    superkarma: 0 28.03.2008, 17:00:14
  2. avatar
    [30] femme [*]

    miluju brokolici

    superkarma: 0 28.03.2008, 15:20:10
  3. avatar
    [29] Žábina [*]

    gerda: já to udělám v kombinaci s kynutým těstem, myslím že to bude taky dobré

    superkarma: 0 28.03.2008, 14:44:23
  4. avatar
    [28] wich [*]

    Brokolici mám ráda v zeleninové polévce a pak asi jako většina - těstoviny, sýrová omáčka + brokolice

    superkarma: 0 28.03.2008, 14:36:40
  5. avatar
    [27] Midsummer [*]

    gerda: díky - už podle popisu to vypadá velice lákavě. Stoprocentně to vyzkouším. Já jsem měla dnes takovou tu míchanici z osmažených jater na cibulce a těstovin, ochucenou vydatně bylinkama a zamíchala jsem do toho lehce povařenou brokolici - i tato kombinace byla výborná. Ona ta brokolice se fakt hodí ke spoustě věcí.

    superkarma: 0 28.03.2008, 14:31:59
  6. [26] Pianistka [*]

    gerda:
    Já mám nejradši brokolici samotnou jako přílohu nebo se sýrem, ale to už je dost kalorická bomba, bo čím víc sýrové majdy, tím líp. Jediný recept který mě kdy zklamal byla Božská brokolice tady na receptech - vypadalo to fakt božsky, ale jíst se to nedalo.

    superkarma: 0 28.03.2008, 14:14:10
  7. avatar
    [25] gerda [*]

    Žábina: uvidíš, že je to dobré, já měla poprvé trochu strach z toho těsta, že je to jalové, ale v kombinaci s náplní je to moc dobré. Může tam být i jiný sýr, ale zůstala jsem u Nivy.

    superkarma: 0 28.03.2008, 14:12:52
  8. avatar
    [24] Žábina [*]

    gerda: to zní dobře, s dovolením si to opíšu a vyzkouším...jinak u nás se taky brokolice jí, dělám z ní placičky na způsob květákových a ty jsou taky dobré jak teplé tak studené

    superkarma: 0 28.03.2008, 14:10:54
  9. avatar
    [23] gerda [*]

    jo, a přesvědčila jsem se, že se to dá samozřejmě dělat s Herou, ale když tam dáte máslo, je to úplně jiná chuť. Normálně s Herou nebo náhražkama dělám kde co, ale tento koláč chce máslo.

    superkarma: 0 28.03.2008, 13:57:45
  10. avatar
    [22] gerda [*]

    přemluvily jste mě! našla jsem to v kalendářových receptech a je to jednoduché. Udělá se těsto z 1 a půl hrnku polohrubé mouky, trochy soli, 1 prášku do pečiva a půlky másla. Vajíčko být nemusí. Přikápne se tolik mléka nebo vody, aby to šlo zpracovat do ne příliš tvrdého těsta. Rozválí (nebo ručně rozmačká) se to na plech na kulato a kraje se vymodelují do takového mantinelu. Na to se dá toto: předvařená usekaná brokolice, 3 celá vajíčka, strouhaný sýr - mně nejvíc chutná Niva, cca 15-20 Dg, 1 vaničkový tvaroh, 1 lžíce oleje. solit jen nepatrně, kvůli slanému sýru, okořenit bazalkou. toto se rozetře rovnoměrně na syrové těsto a společně se to peče do růžova. Dobré je i studené.

    superkarma: 0 28.03.2008, 13:52:30
  11. avatar
    [21] Midsummer [*]

    gerda: Pianistka: JÓO - napiš to sem, je nás na to zvědavejch víc. Já bych se po brokolicovejch kombinacích utloukla.

    superkarma: 0 28.03.2008, 13:41:05
  12. avatar
    [20] Krustýna [*]

    Brokolici máme všichni rádi.

    superkarma: 0 28.03.2008, 13:38:25
  13. [19] Pianistka [*]

    gerda: napiš to sem

    superkarma: 0 28.03.2008, 13:15:06
  14. avatar
    [18] gerda [*]

    OlgaMarie: Ch.Z. Kochanská: já to taky považuju za luxus poslední doby, u nás jsme byli rádi, když nám narostl květák

    superkarma: 0 28.03.2008, 13:00:06
  15. avatar
    [17] gerda [*]

    Gluszná: napíšu to do vzkazů

    superkarma: 0 28.03.2008, 12:55:29
  16. avatar
    [16] Ch.Z. Kochanská [*]

    OlgaMarie: Za mého mládí v zelenině brokolici neprodávali. Asi ji znali pouze zahrádkáři.
    Brokolici mám velmi ráda.

    superkarma: 0 28.03.2008, 12:51:32
  17. avatar
    [15] arjev [*]

    objeveno dávno používané v dávnověku

    superkarma: 0 28.03.2008, 12:19:32
  18. avatar
    [14] OlgaMarie [*]

    Brokolice, kadeřávek a jáhly. To vše bylo za mého dětství jídlo pro chudé. Teď je to móda. Kadeřávek je přímo ňamka a na zahradě se může nechat i pod sněhem.

    superkarma: 0 28.03.2008, 12:12:01
  19. avatar
    [13] Evikus [*]

    Taky miluju brokolici se sýrovo-česnekovou omáčkou

    superkarma: 0 28.03.2008, 11:48:59
  20. avatar
    [12] Midsummer [*]

    Majucha: Věrulinka: brokolici nad párou stačí 7 minut

    superkarma: 0 28.03.2008, 11:34:47
  21. avatar
    [11] Lilinka [*]

    Já i můj přítel brokolici milujeme. Těstoviny s brokolicí a sýrovou omáčkou jsou naším nejčastěji vařeným jídlem

    superkarma: 0 28.03.2008, 11:20:17
  22. avatar
    [10] Věrulinka [*]

    Majucha: vařím si ji nad párou, jenom tak 10-15 minut a je moc dobrá a chroupe , poleju sýrovou omáčkou

    superkarma: 0 28.03.2008, 11:17:37
  23. [9] clivia [*]

    Já jí mám nejraději syrovou s dipem - česnekový mňam.

    superkarma: 0 28.03.2008, 11:12:52
  24. [7] Gluszná [*]

    Gerdo, jaký je recept toho skvělého koláče?

    superkarma: 0 28.03.2008, 11:09:04
  25. avatar
    [6] Luciš [*]

    brokolici si dávám i do knedle s vajíčkem

    superkarma: 0 28.03.2008, 10:57:30
  26. avatar
    [5] Májík [*]

    zrovna včera jsem jí měla k večeři jako přílohu k rybě,ale syn jí tvrdošíjně odmítá a objeví jí v každém jídle,kam jí vpašuju

    superkarma: 0 28.03.2008, 10:50:49
  27. avatar
    [4] Landriel [*]

    Brokolici můžu, pěkně zalít sýrovou omáčkou a mňam.

    superkarma: 0 28.03.2008, 10:44:00
  28. avatar
    [3] gerda [*]

    Ještěže je jí všude kolem dost, mám vystaráno s vařením. Miluju brokolicový koláč se sýrem

    superkarma: 0 28.03.2008, 10:43:59
  29. avatar
    [2] MicinkaM [*]

    Dnes z ní budu dělat polévku

    superkarma: 0 28.03.2008, 10:41:58
  30. avatar
    [1] *modrá [*]

    Brokolici mám ráda

    superkarma: 0 28.03.2008, 10:40:41

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení

Náš tip

Doporučujeme