Ještěrka je velmi plachý tvor. Sotva se kolem ní něco „šustne“, hbitě mizí mezi kameny. Ale podzimní chlad z ní udělal „cvičené“ zvířátko, které ochotně zapózovalo před fotoaparátem.

Málokdy si ji můžete tak dobře prohlédnout, pokochat se její křehoučkou krásou a třeba se jí na chvilku ozdobit…Pak jsme ji samozřejmě pustili, aby se schovala a pomalu přichystala k zimnímu spánku, ketrý bude trvat až do poloviny dubna.

n

Pár zajímavostí: Ještěrka na fotkce je podle nenápadného zbarvení samička. Samečci mají zelenou barvu a jsou celkově pestřejší. Ještěrka obecná se živí drobným hmyzem, ale bohužel i sama je častou potravou mnohých predátorů. Přestože je u nás poměrně rozšířená, je přísně chráněná a nesmí se chovat v zajetí.

Reklama