• 1 střední cibule
  • 400 g hrášku (mražený)
  • 1 střední brambora (na zahuštění)
  • 50 ml smetany na zjemnění
  • 50 g másla
  • 200 ml zeleninového vývaru (bujón)
  • 50 g mladých kopřiv
  • 50 g dušené šunky
  • Strouhanku, vejce

Nakrájenou cibulku zpěníme na másle a přidáme hrášek, lehce orestujeme a nakonec zalijeme vývarem. Poté přidáme najemno nakrájenou bramboru, která polévku zahustí. Vše vaříme doměkka, pak rozmixujeme, přidáme smetanu a najemno nasekané kopřivy.

Při vaření se můžeme pustit do přípravy kroketek. Šunku můžeme buď nasekat, nebo rozemlít, pak přidáme trochu strouhanky a vejce tak, abychom vytvořili tuhou pěnu. Z takto připravené pěny tvoříme kuličky. Vytvořené kuličky pak necháme chvíli v chladu na zatuhnutí. Tak to připravené kroketky obalíme klasickým trojobalem a můžeme smažit.

Jakmile dosmažíme kroketky můžeme zahájit servírování polévky.

Recept pro nás připravil Tomáš Procházka, šéfkuchař pražské restaurace Relief.

Foto: Shutterstock

Uložit

Uložit

Uložit

Reklama