Vaření

Jemná lososová fáš se špenátem

lososová fáš se špenátem

V kabátku ze zelených špenátových listů se skrývá jemná a nadýchaná lososová fáš. Můžete ji podávat k salátu, jako předkrm nebo s kouskem pečiva jako chutnou a lehkou večeři. Výborně chutná se sklenkou bílého nebo růžového vína. A díky vaření ve formičce vypadá naprosto nádherně.

Fáš je směs mletého masa, velice jemná, doplněná vejci, případně trochou smetany, houskou, bylinkami. Můžete jí plnit různé masové rolády, ale také uvařit ve formě a podávat jako samostatné jídlo.

Já jsem zvolila vaření ve formičce a při servírování doplnila baby špenátem a mungo klíčky. Výborné chuti doplnila sladkokyselá citrusová omáčka. Teď už jen křupavá bagetka nebo jiné oblíbené pečivo. A máte na stole skvělou večeři, jako my. Nebo také předkrm, kterým opravdu ohromíte.

Můžete podávat teplé i studené, záleží na vaší chuti. My jsme zkoušeli obě varianty a nedokáži se rozhodnout, která byla lepší.

lososová fáš

Suroviny

  • 300 g čerstvého lososa bez kůže
  • 2 lžíce najemno nasekaného čerstvého kopru
  • sůl a bílý pepř
  • 1 bílek
  • 150 ml smetany na šlehání
  • baby špenát

Postup

Lososa nakrájejte na menší kousky, přidejte kopr, sůl a pepř. Tuto směs dejte do nádoby se sekacím nožem. Ideálně do té, která se dodává k ponorným mixérům. Rozmixujete na jemnou směs - fáš. Až je směs hladká, přidejte smetanu a bílek.

Ještě několikrát zmáčkněte, až se směs promíchá.

lososová fáš

Připravte si kousky potravinářské folie. Na ty položte nerezové tvořítko, které vystelete špenátovými listy a naplníte lososovou fáší. Snažte se malou lžičkou utlačit. Nahoře zase překryjte špenátem. Celou nerezovou formičku zavřete do folie, kterou pořádně utáhnete. Ideálně by spoj měl být nahoře, ať do formičky nevnikne voda.

Připravte si vodní lázeň. Do širokého hrnce dejte pařáček. Na něj položte připravená tvořítka s fáší. Opatrně nalijte vodu tak, aby dosahovala maximálně do poloviny výšky formičky.

Nyní zapněte plotnu, určitě ne naplno. Fáš se musí pošírovat, teplota vody musí být okolo 80 - 85 °C. Takto „vařte“ asi půl hodiny.

Po uvaření vyndejte z vody a nechejte vychladnout. Poté vyklopte z tvořítek, nakrájejte na plátky a podávejte. Tato fáš bude ještě teplá. Můžete nechat také vychladnout při pokojové teplotě a poté ještě zachladit v lednici a podávat studenou.

lososová fáš

Servírování záleží na vás. Fáš se dá použít i na raut, kde můžete na jeden velký talíř vyskládat všechny plátky fáše, ozdobit třeba kaviárem, plátky citronu a koprem.

Ke snídani můžete fáš podávat s plátky uvařeného vejce, na večeři třeba se špenátovým salátem jako my.

Dobrou chuť přeje Elly.

   
16.11.2015 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [10] monkee [*]

    elly — #9 Sml68 Netušíš, kolik bídy existuje mezi lidmi - i obyčejný mixér je pro ně přepychSml80 a musí si ho půjčovat.

    superkarma: 0 21.11.2015, 23:12:39
  2. avatar
    [9] elly [*]

    monkee — #6Nemůžu Sml16 Chci, aby bylo vidět s jakými spotřebiči pracuju a jaké suroviny používám. Hodně lidí se na to ptá, hodně lidí chce třeba i poradit jaký mixér, robot či jiného pomocníka si koupit. Na tom rozhodně není nic fuj Sml52

    1. na komentář reaguje monkee — #10
    superkarma: 0 17.11.2015, 14:17:42
  3. avatar
    [8] RenataMor [*]

    Sml80

    superkarma: 0 17.11.2015, 10:56:18
  4. [7] mnB [*]

    Dobrý den,děkují za skvělý a zdrávy receptík,pokyrmy z ryb si vařím 3x týdně,kdy lososa musím mít alespoň 2x tydně,je to můj nej-pokrm,ihned zítra si lososa připrvím dle Vášeho receptu. Děkují s přáním krasného dne Sml76 Božena Krivonaková

    superkarma: 0 16.11.2015, 23:07:02
  5. avatar
    [6] monkee [*]

    elly — #4 Opravdu nebylo možné tu značku mixéru rozostřit? Fuj, elly... článek patří opět mezi reklamu.Sml15

    1. na komentář reaguje elly — #9
    superkarma: 0 16.11.2015, 18:09:36
  6. avatar
    [5] Eliana [*]

    elly — #4tak k elegantnímu tvoru jako je losos jedině fášSml16, ale mňam mňam...

    superkarma: 0 16.11.2015, 11:55:54
  7. avatar
    [4] elly [*]

    Eliana — #3klidně i tak Sml67 Používají se oba dva výrazy - fáš i fašírka. Já to mám tak, že slovo fašírka mám spíš spojené s kusem pořádné flákoty. K jemnému rybímu masu se mi hodí spíš fáš :-D Ale to je spíš můj osobní dojem...

    1. na komentář reaguje Eliana — #5
    2. na komentář reaguje monkee — #6
    superkarma: 0 16.11.2015, 10:57:17
  8. avatar
    [3] Eliana [*]

    Panečku se olizuju až za ušima...jinak slovo fáš kdysi zlidovělo a můj tatínek by to nazval fašírkouSml30

    1. na komentář reaguje elly — #4
    superkarma: 0 16.11.2015, 10:24:46
  9. avatar
    [2] Babca.p [*]

    Tohle musím vyzkoušet. Máme rádi jak lososa tak špenát :-)

    superkarma: 0 16.11.2015, 09:07:16
  10. [1] bobani [*]

    mňam

    superkarma: 0 16.11.2015, 08:48:59

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme