Vaření

Jehněčí rillettes

jehněčí rillettes

Mnoho oblíbených pokrmů, které u nás zdomácněly, jsem poznala díky odbornici na francouzskou kuchyni, Dagmar Derré. Ta mi ukázala také kouzlo rillettes (čti rijet). Toto francouzské jídlo, jehož název zní složitě a tajuplně, je vlastně obyčejné maso, dochucené solí, pepřem a bylinkami, případně jinými surovinami. Vaří se dlouho, několik hodin, až se úplně rozpadá. Poté se přemístí do menších nádob, mističek a krabiček, nechá se vychladit a skladuje se v lednici.

U nás doma obvykle připravujeme rillettes vepřový a kachní. Tentokrát jsem však vyzkoušela jehněčí. Chutná dokonale!

Suroviny

2 kg tučnějšího jehněčího masa
250 g sádla
2 velké červené cibule
4 stroužky česneku
velký stonek šalvěje
30 g soli
trocha vody

Postup

V receptu, podle kterého tradičně rillettes připravuji, se na začátku používá sádlo, které se rozkrájí na kostky a vyškvaří. Já jsem však měla smůlu. U mého oblíbeného řezníka sádlo nebylo a k jinému se mi nechtělo jezdit. Použila jsem proto sádlo již vyškvařené, koupené u toho samého řezníka. To jsem rozpustila v hrnci a přihodila na něj maso, nakrájené na kostky.

Maso důkladně osmahneme, v množství tuku, ve kterém se koupe, mi nehrozilo, že by se připálilo. Až bylo maso pěkně osmahnuté, přilila jsem trochu vody a pod pokličkou nechala probublávat 3 hodiny.

Po třech hodinách přidáme sůl, čerstvě mletý pepř, česnek, cibuli nakrájenou na půlkolečka (ta se po dalším vaření úplně rozplyne), česnek a šalvěj. Promícháme a necháme probublávat další 3 až 5 hodin, tentokrát bez poklice. Maso se úplně rozpadá a voní dozajista po celém domě. Úžasné!

Kdo pracoval s masem s kostmi (kachna třeba), tak teď vytáhne ze směsi všechny kosti, šalvěj a prostě všechno, co v rillettes nemá co dělat. Nyní maso nabíráme děrovanou naběračkou, tedy bez tuku, a plníme do připravených nádob. Já používám malé zapékací misky, ramekiny. Ale můžou to být jakékoliv keramické misky, aluminiové misky, skleničky.

Povrch naplněných nádob zalijeme tukem, který nám zbyl v hrnci. Necháme úplně vychladnout, přikryjeme povrch (třeba potravinovou fólií) a skladujeme v lednici. Tam nám vydrží asi týden. Kdo chce rillettes uchovat déle, může si ho v pohodě zamrazit. Ale u nás tohle nikdy nehrozí. Část hotové pochoutky rozdám a část sníme.

Dobrou chuť přeje elly.

   
22.10.2012 - Maso a ryby - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [36] Zrzka v kuchyni [*]

    Ooo, to vypadá výborně. Často dělám z vepřového, tak tenhle musím taky zkusit :)

    http://zrzkavkuchyni.cz/domaci-rillettes/

    superkarma: 0 17.04.2015, 20:24:38
  2. [35] denisa23 [*]

    Jehněčí maso nevařím.Jako dítě mi nechutnalo.

    superkarma: 0 20.03.2013, 18:40:44
  3. [34] musilovahana [*]

    Jehněčí maso nejím.

    superkarma: 0 07.11.2012, 10:42:23
  4. avatar
    [33] kapkamore [*]

    Jehněčí maso je výborné, musí se jíst teplé...

    superkarma: 0 29.10.2012, 23:09:06
  5. avatar
    [32] saruz [*]

    Tohle bych ráda ochutnala.

    superkarma: 0 27.10.2012, 21:30:11
  6. avatar
    [31] Žábina [*]

    jehněčí máme rádi, dělám ho buď pečené na tymiánu nebo nakrájím na kousky a udělám špízy

    tohle mi přijde zbytečně zdlouhavé

    superkarma: 0 24.10.2012, 14:33:59

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] arminka [*]

    koukám na to a už slintám Sml22Sml30

    superkarma: 0 22.10.2012, 22:10:52
  2. [29] Trefa [*]

    Trefa:recept si opisu ale jehneci nikde nesezenu.

    superkarma: 0 22.10.2012, 19:31:15
  3. avatar
    [28] daska59 [*]

    Jehněčí mám ráda, tak proč to nezkusit? Sml16

    superkarma: 0 22.10.2012, 18:39:34
  4. [27] jithule [*]

    ještě sehnat to jehně

    superkarma: 0 22.10.2012, 16:54:01
  5. avatar
    [26] dajrin [*]

    Pokud neochutnám, nemůžu posoudit... Sml16, ale na fotečce vypadá lákavě.

    superkarma: 0 22.10.2012, 15:26:37
  6. avatar
    [25] tajnostii [*]

    Asi nic pro měSml23

    superkarma: 0 22.10.2012, 13:57:43
  7. avatar
    [24] denkas [*]

    Vařit6-8 hodin?! Nic pro mě.A jehněčí mě nějak neláká.Ale když by to někdo jiný uvařil,tak ochutnám

    superkarma: 0 22.10.2012, 13:38:27
  8. avatar
    [23] hubajda [*]

    tak to nemusime Sml23Sml23Sml23

    superkarma: 0 22.10.2012, 13:36:34
  9. avatar
    [22] Jindriska8 [*]

    Kdysi jsme jehněčí ochutnali,ale neláká nás to.

    superkarma: 0 22.10.2012, 13:16:35
  10. [21] step1 [*]

    Jehněčí jsem ještě nejedla a recept mi připadá dost mastný. To nemusím.

    superkarma: 0 22.10.2012, 12:36:09
  11. [20] doginka [*]

    Ani si nepamatuji,kdy jsme naposledy měli jehněčí

    superkarma: 0 22.10.2012, 12:27:17
  12. [19] Saritka [*]

    To zrovna nemusím.Sml23

    superkarma: 0 22.10.2012, 11:56:00
  13. avatar
    [18] gerda [*]

    xx-b — #11 ono to bude spíš paštika.

    superkarma: 0 22.10.2012, 11:02:31
  14. [17] DCOlga [*]

    Tak to mě neláká, skopové nejím v žádné podobě.

    superkarma: 0 22.10.2012, 10:45:17
  15. [16] magic11 [*]

    někdy to zkusím z vepřového, ale až budu mít tu spoustu času, kterou to chce

    superkarma: 0 22.10.2012, 10:39:51
  16. avatar
    [15] delfi.na [*]

    aj jaj ... chuťové buňky už teď se mi zbláznily  Sml16 To určo musím vyzkoušet Sml58

    superkarma: 0 22.10.2012, 10:18:14
  17. avatar
    [14] ToraToraTora [*]

    Tak to vypadá přesně na ten pokrm, u kterého se každá hodina vyplatí a stane se tak naprosto dokonalým vrcholem slavnostní tabule. Určitě to zkusím. už rok si slibuji pěkné zapékací misky,a le nějak jsem se k tomu nedostala. Mám totiž doma plnou skříň forem formiček, misek, pekáčků, pekáčků a tak se ve mě pere praktická a labužnická půle.

    superkarma: 0 22.10.2012, 10:14:20
  18. avatar
    [13] Kytinkak [*]

    tak tohle bych nemusela

    superkarma: 0 22.10.2012, 10:09:15
  19. avatar
    [12] ladouch [*]

    Jehněčí se u nás nejí, nemáme ho rádi.Sml23Sml23

    superkarma: 0 22.10.2012, 10:09:04
  20. avatar
    [11] xx-b [*]

    no, raději si dám kus masa v celku než nějaké rozpadnuté v takovém množství tuku Sml30 ale určitě to může být dobré...

    1. na komentář reaguje gerda — #18
    superkarma: 0 22.10.2012, 10:06:47
  21. avatar
    [10] Hanula [*]

    Sml16jehněčí mám ráda, ale takto jsem ho nikdy nejedla

    superkarma: 0 22.10.2012, 09:32:55
  22. avatar
    [9] blesksoft [*]

    jehněčí nemusíme Sml23

    superkarma: 0 22.10.2012, 09:21:40
  23. [8] kimil [*]

    Jehněčí máme rádi, ale u nás není vůbec k dostání, ale ráda bych recept vyzkoušela

    superkarma: 0 22.10.2012, 08:53:40
  24. [7] Sniewa [*]

    jo, a když nemáte jehněčí, tak výborné rillettes jsou z vepřového bůčku. Nakrájíte prorostlý bůče na kousky, prosolíte a přidáte tak 1 dl bílého vína a trochu vody a necháte na 8 hodin v pomalém hrnci. Pak jen maso jemně vidličkou rozmačkáte a plníte do sklenic. Když to naplníte vařící a zavíčkujete, tak vám to vydrží jako konzerva. U nás to ale nejde vyzkoušet, jak dlouho to vydrží, protože mi to hned sežerou :-)))) - jako pomazánku na chlebu

    superkarma: 0 22.10.2012, 08:26:48
  25. [6] Sniewa [*]

    Na rillettes je nejlepší pomalý hrnec. Vše jen naházíte a zapnete na 8 hodin. Ještě podle pravého francouzského receptu se přidává k masu trochu bílého suchého vína. Nemá to chybu!!

    superkarma: 0 22.10.2012, 08:22:36
  26. avatar
    [5] gerda [*]

    nechala bych se pozvat, určitě je to pochoutka. Francouzi vařit dovedou. Ale tohle dělávali na klasické plotně, kde na nějaké hodině času nezáleželo, pro moderní kuchyni - možná někde na chalupě?

    superkarma: 0 22.10.2012, 08:17:38
  27. avatar
    [4] lenig [*]

    jehněčí není  k mání a  popravdě mě neláká, jedla jsem ho asi 3x v životě, vždy to připravil někdo druhý, chutnalo mi to, ale sama bych se do toho nepouštěla Sml80

    superkarma: 0 22.10.2012, 08:00:00
  28. avatar
    [3] Žofie [*]

    K tomuhle masu se vůbec nedostanu a asi mě to ani neláká Sml23

    superkarma: 0 22.10.2012, 07:33:01
  29. [2] funnka [*]

    moc velká spotřeba elektriky

    superkarma: 0 22.10.2012, 07:23:51
  30. [1] lidicka [*]

    Může to být dobré, ale je to náročné na časSml22

    superkarma: 0 22.10.2012, 06:28:54

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme