jehněčí kýta pečená pomalu

K chutnému jehněčímu masu se nedostaneme tak čas. Kdo má svůj zdroj kvalitního domácího jehněčího masa, má štěstí. Já jsem tentokrát připravovala jehněčí poprvé a ochutnala ho asi podruhé v životě. Bohužel k jehněčímu masu má řada lidí předsudky, někteří tvrdí, že maso zapáchá a má nepříjemnou pachuť. Není to pravda a dobře připravené maso chutná skvěle!

Na doporučení kamarádky jsem jehněčí kýtu pekla nevykostěnou, vcelku. Rozdělila se se mnou také o svůj osvědčený recept, který doufám zase brzy vyzkouším. Nejdůležitější je neuspěchat pečení a držet opravdu nízkou teplotu. Vyplatí se nám trpělivost!

Suroviny

1 jehněčí kýta
hrubá sůl a čerstvě mletý pepř
česnek - podle chuti
čerstvý nebo sušený tymián
olej

Postup

Důležité u jehněčího masa je důkladné odblanění a zbavení přebytečného tuku. Tuto práci jsem měla ušetřenou, protože jsem ji neodflákla před umístěním masa do mrazáku. Takže jsem kýtu den předem vytáhla a nechala rozmrazit.
upečená jehněčí kýtaTroubu předehřejeme na 80 °C. Připravíme si velkou pánev, na které rozehřejeme olej a kýtu ze všech stran osmahneme, aby se maso zatáhlo.
Kýtu nasolíme hrubou solí, okořením čerstvě mletým pepřem, tymiánem a rozdrceným česnekem.
Mřížku v troubě umístíme do poloviny a na dno trouby dáme plech s vyšším okrajem, do kterého nalijeme na dno vody.
Maso pečeme asi čtyři až šest hodin. Záleží na tom, jak máte rádi maso propečené. Podle mého vkusu bylo krásně „krvavé“ a k jídlu už po čtyřech hodinách. Bylo růžové, uvnitř maličko krvavé. Podle vkusu manžela bylo šest hodin akorát. Ale maso stále nebylo vysušené, ale krásně jemné a chutné.

Pomohli jsme si vidličkou s teploměrem, kdy jsme měřili teplotu masa uvnitř pečeně. Byla okolo 55 °C.

Maso je výborné jen tak, s čerstvou bagetkou nebo s brambory a se zeleninou. Určitě vyzkoušejte!

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama