Vaření

Jehněčí kýta pečená pomalu

jehněčí kýta pečená pomalu

K chutnému jehněčímu masu se nedostaneme tak čas. Kdo má svůj zdroj kvalitního domácího jehněčího masa, má štěstí. Já jsem tentokrát připravovala jehněčí poprvé a ochutnala ho asi podruhé v životě. Bohužel k jehněčímu masu má řada lidí předsudky, někteří tvrdí, že maso zapáchá a má nepříjemnou pachuť. Není to pravda a dobře připravené maso chutná skvěle!

Na doporučení kamarádky jsem jehněčí kýtu pekla nevykostěnou, vcelku. Rozdělila se se mnou také o svůj osvědčený recept, který doufám zase brzy vyzkouším. Nejdůležitější je neuspěchat pečení a držet opravdu nízkou teplotu. Vyplatí se nám trpělivost!

Suroviny

1 jehněčí kýta
hrubá sůl a čerstvě mletý pepř
česnek - podle chuti
čerstvý nebo sušený tymián
olej

Postup

Důležité u jehněčího masa je důkladné odblanění a zbavení přebytečného tuku. Tuto práci jsem měla ušetřenou, protože jsem ji neodflákla před umístěním masa do mrazáku. Takže jsem kýtu den předem vytáhla a nechala rozmrazit.
upečená jehněčí kýtaTroubu předehřejeme na 80 °C. Připravíme si velkou pánev, na které rozehřejeme olej a kýtu ze všech stran osmahneme, aby se maso zatáhlo.
Kýtu nasolíme hrubou solí, okořením čerstvě mletým pepřem, tymiánem a rozdrceným česnekem.
Mřížku v troubě umístíme do poloviny a na dno trouby dáme plech s vyšším okrajem, do kterého nalijeme na dno vody.
Maso pečeme asi čtyři až šest hodin. Záleží na tom, jak máte rádi maso propečené. Podle mého vkusu bylo krásně „krvavé“ a k jídlu už po čtyřech hodinách. Bylo růžové, uvnitř maličko krvavé. Podle vkusu manžela bylo šest hodin akorát. Ale maso stále nebylo vysušené, ale krásně jemné a chutné.

Pomohli jsme si vidličkou s teploměrem, kdy jsme měřili teplotu masa uvnitř pečeně. Byla okolo 55 °C.

Maso je výborné jen tak, s čerstvou bagetkou nebo s brambory a se zeleninou. Určitě vyzkoušejte!

Dobrou chuť přeje elly.

   
03.01.2012 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [6] delfi.na [*]

    mno vida, jak se dá péct jehněčí Sml58

    superkarma: 0 06.01.2012, 12:23:36
  2. avatar
    [5] Věrulinka [*]

    hm, to bych mohla papat, to musí být ňamkaSml67

    superkarma: 0 03.01.2012, 13:25:27
  3. avatar
    [4] v.poho [*]

    elly — #3 Jehněčí je ale o pár tříd lepší než skopové ze staré ovce. A to víš, u nás se zužitkovalo všechno. 

    A fakt je, že vlažné skopové kdysi ve Španělsku bylo fakt humus.

    A jednou na nějaké bio farmě, kde jsme strávily s kamarádkami dovču, musela jsem jimpo tom, co nám připravila majitelka, dlouho vysvětlovat, že DOBŘE připravené skopové je fakt lahůdka.  Sml16

    superkarma: 0 03.01.2012, 10:54:24
  4. avatar
    [3] elly [*]

    v.poho — #2 my jsme část masa snědli zatepla a část jsme nakrájeli zastudena na tenké plátky do masové mísy a bylo super i studené.

    1. na komentář reaguje v.poho — #4
    superkarma: 0 03.01.2012, 09:20:26
  5. avatar
    [2] v.poho [*]

    Jehněčí je vynikající. Když jsme byli malí, naši ovečky pěstovali, tak mi to nebylo vzácností.

    Ale skopové se víc jak jakékoli jiné maso musí umět připravit a především jíst opravdu teplé. Kdysi jsme ho měli na dovolené a nebylo k jídlu.

    1. na komentář reaguje elly — #3
    superkarma: 0 03.01.2012, 07:02:25
  6. [1] lidicka [*]

    Jehněčinu jsem nikdy nejedla, ale vypadá chutněSml16

    superkarma: 0 03.01.2012, 06:29:46

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme