Kuskus (Couscous) je marocké lidové jídlo. Kuskus je tvrdozrnná pšenice zpracovaná do drobných kuliček, nejčastěji se vyrábí z bílé pšenice zbavené obalových vrstev, takže přichází o řadu vitaminů, minerálů a o vlákninu. Proto je lepší celozrnný kuskus, který si všechny tyto prvky zachovává, navíc pokud ho koupíte v bio kvalitě, uděláte pro zdraví to nejlepší.

kus

Kuskus je variantou rýže nebo těstovin, používá se jako příloha k masu nebo k zeleninovým pokrmům, k omáčkám. Hodí se do ovocných i zeleninových salátů, dá se připravit na sladko jako moučník, lze ho konzumovat teplý i studený.

Zkuste ho servírovat na zelném listu, budete originální!

Příprava trvá asi 20 minut. Recept je pro 4 osoby.

Jogurtovo-tvarohový pudink - recept z www.namasle.cz/recepty-kuchare/madeta

Ingredience

  1. 160 g kuskusu
  2. 1 kostka zeleninového bujonu
  3. 15 g olivového oleje
  4. 80 g cibule
  5. 600 g míchané zeleninové směsi
  6. 100 g Balkánského sýra

Postup přípravy:

  • Kuskus dejte s rozdrobeným bujonem do misky, přelijte vroucí vodou a nechte dle návodu na obalu kuskusu změknout.
  • Zeleninu zlehka povařte v osolené vodě, zceďte a zamíchejte do kuskusu, ze kterého jste předtím slili přebytečnou vodu, byla-li nějaká.
  • Na oleji osmažte na proužky nakrájenou cibulku. Kuskusové rizoto servírujte na salátovém listu s osmaženou cibulkou a sypané nadrobeným balkánským sýrem. Kdo chce, může si jako přílohu dát celozrnné pečivo.

Za redakci Vám přejeme dobrou chuť!

Reklama