Vaření

Jednoduchý mrkvový salát s jablky

mrkvový salát

Recept na mrkvový salát s jablky snad ani není pravým receptem. Je to nápad na chutnou a velice zdravou snídani nebo svačinu. Voní, chutná a dodá do těla spoustu vitaminů. Kromě toho je výborný i pro trávení.

Mrkev do salátu vždycky strouhám. Nahrubo nebo najemno. Jablka neloupu, protože i ve slupce je spousta vitaminů. Někdy je strouhám nahrubo, jindy krájím na kostičky. Jsou to obměny, které vždycky udělají váš salát trochu jiný.

Ořechy můžete použít různé. Já mám nejraději vlašské, ale skvělé jsou i nasekané lískové ořechy nebo plátky loupaných mandlí. Naprosto skvělé je ořechy ještě před nasypáním na salát opražit nasucho na pánvi.

Suroviny

4 velké mrkve, oloupané
4 velká jablka, naopak neloupaná
ořechy podle chuti
med
hrozinky nebo sušené brusinky

Postup

Nastrouhanou mrkev a nastrouhaná nebo nakrájená jablka dáme do velké mísy. Promícháme. Posypeme ořechy, které mohou být nasekané nebo klidně namleté. Přidáme hrozinky nebo brusinky a dosladíme medem.

Promícháme a můžeme ihned podávat.

mrkvový salát

Výborný tip je dochutit salát medovými ořechy. Na tuto úpravu se nejlépe hodí vlašské ořechy. Ty vcelku nasucho opražíme na pánvi. Zalijeme asi čtyřmi lžícemi medu. Ten se krásně rozpustí a obalí ořechy. Ještě chvíli necháme na plotně. Poté dáme bokem a necháme vychladnout.

Po vychladnutí nám ořechy s medem ztvrdnou. Nalámeme je do mixéru a rozmixujeme na drť. Tou posypeme připravený salát. Ořechovomedová drť se výborně hodí i na bílý jogurt. Mňam!!

Dobrou chuť přeje elly.

   
16.01.2014 - Diety - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [7] Hanďule [*]

    Já zalévání jablecnym nebo pomerancovym dzusem aby nebyl suchý. A výborný je do toho ananasů na kostičky.

    superkarma: 0 19.01.2014, 09:27:10
  2. [6] V19 [*]

    Trefa — #4 takto robievam ako prílohu k jedlu a na sladko ako dezertSml16

    superkarma: 0 18.01.2014, 19:27:55
  3. avatar
    [5] gerda [*]

    Trefa — #4 no vidíš - to mě nenapadlo. Moje varianta chutná hlavně těm, co jsou na sladké a se zelím to bude dozajista výborné k masu.

    superkarma: 0 17.01.2014, 09:45:55
  4. [4] Trefa [*]

    Trefa:ja do toho salatu pridavam kysele zeli.

    1. na komentář reaguje gerda — #5
    2. na komentář reaguje V19 — #6
    superkarma: 0 16.01.2014, 22:05:40
  5. avatar
    [3] gerda [*]

    luneta — #2 mně by nechutnalo, kdyby to bylo moc sladké - to je na zvyku. Navíc je to vitaminová bomba, chuť je pikantní.

    superkarma: 0 16.01.2014, 15:30:20
  6. avatar
    [2] luneta [*]

    gerda — #1 tohle dělá tchýně a je mi líto,že takhle kazí výbornou sladkou mrkev.Mě to díky těm jabkům a citrónu chutná jak zkysaný

    1. na komentář reaguje gerda — #3
    superkarma: 0 16.01.2014, 15:17:24
  7. avatar
    [1] gerda [*]

    určitě je dobrý, ale já dělávám klasiku: jablka neloupám, jen rozpůlím, vykrojím jaderník a tou řeznou plochou ke struhadlu nastrouhám najemno až mi v ruce zůstane jenom slupka. Oškrábanou mrkev nastrouhám taky jemně - množství jablek a mrkve je 1:1. Do toho dám šťávu aspoň ze dvou citronů, lžíci medu a dosladím cukrem. Uznávám argument o zdravých jablečných slupkách, ale to bychom nesměli mít jabka z obchodu. Nemůžu si dovolit kilo za horentní sumu a ta běžná jsou pěstovaná se slupkami vhodnými k transportu, čili tuhýmiSml15.

    1. na komentář reaguje luneta — #2
    superkarma: 1 16.01.2014, 06:06:46

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme