Namluvil vám někdo, že se po pivu tloustne? A že je pití piva nezdravé? Pak nevěděl, o čem mluví! Pivo – jeden z nejstarších nápojů světa – má totiž na lidské zdraví přímo blahodárné účinky! Slovy dietologů je pivo vhodným rehydratačním, izotonickým a iontově vyváženým nápojem s nízkým obsahem alkoholu a řadou vitaminů. Nesmíte to s ním ovšem přehánět! Optimální dávka je 0,5-1 litr denně pro muže a 0,3-0,6 litru pro ženy.

Čím nám pivo prospívá? (podle studie Mgr. Věry Husákové, MUDr. Simona Jiráta)

• Chrání nás před vznikem aterosklerózy, a snižuje tak riziko infarktu.
• Snižuje krevní tlak, rozšiřuje cévy a pozitivně působí na hydrataci organismu
• Obsahuje důležité minerály (především draslík a hořčík), zpomaluje vznik osteoporózy
• Obsahuje množství vitaminů především řady B
• Snižuje hladinu krevního cukru a příznivě ovlivňuje metabolizmus cukrů a tuků
• Obsahuje méně kalorií než mléko, ale i řada džusů, o slazených limonádách ani nemluvě.
• Představuje pro organismus lehce dostupný zdroj energie
• Snižuje stres a napomáhá relaxaci a regeneraci organismu
• Pivo má antibakteriální účinky a dokáže nahradit aspirin
• Povzbuzuje chuť a trávící proces – což je jediné riziko, pokud chcete držet dietu
• Je močopudné a napomáhá vylučováním žluče, čímž působí proti vzniku žlučových a močových kamenů
• Obsahuje antioxidanty (rostlinné polyfenoly), které brání vzniku a rozvoji rakoviny

Vynález piva bývá připisován egyptskému bohu slunce a vegetace, vládci podsvětí Osidirovi. Staří Egypťané vařili různé druhy piv již 3000 let př. Kr. Mezi oblíbené „značky“ patřilo pivo z chleba s příchutí šafránu, jalovce nebo zázvoru a pivo z ječného chleba zalitého datlovou šťávou.

Podle nejnovějších výzkumů irských vědců zaostávali ve vaření piva Keltové za Egypťany o pouhých 500 let. Staroirské pivo, stejně jako egyptské, však ještě neobsahovalo chmel a proto bylo sladší.

Recept na staroirské pivo
Vodu ve dřevěné kádi zahřejeme nad žhavými kameny na 60 až 70 °C. Pak přimícháme namletý ječmen. Směs vaříme 45 minut a necháme tři dny kvasit v chladném prostředí. Výsledkem je lahodný pěnivý mok, na kterém si pochutnávali už Keltové!

Nejstarší nálezy, dosvědčující vaření piva ve středoevropské oblasti, pochází z období 800 let př. Kr. z okolí města Kulmbach. V Čechách se o vaření piva poprvé dozvídáme až roku 1088 z „Nadační listiny pražského kolegiátního kostela na Vyšehradě“. V té době už se do piva přidával chmel.

Pijete pivo? Jaké vám nejvíce chutná? Ochutnala jste někdy ovocné pivo? Kolik piva průměrně vypijete?

Hlasujte v naší anketě na hlavní stránce magazínu!

 

 

Reklama