Pokud někdo zjistí, že nemůže jíst potraviny, které obsahují lepek, změní se mu život. Jak moc musí být dieta bez lepku přísná? Je nutné vyloučit všechny potraviny, které obsahují lepek?

Záleží na tom, jakou má stanovenou diagnózu. Pokud musí držet bezlepkovou dietu kvůli celiakii, pak musí vyloučit lepek úplně. Tato dieta je celoživotní, protože jiný lék na toto onemocnění dosud neexistuje.

Na co si dát největší pozor?

Dá se říct, že si musí dát pozor na všechno. Hlavně musí vyloučit všechny potraviny, které jsou z obilovin obsahujících lepek, tj. pšenice, žito a ječmen. Problematický je i oves. To znamená, že nemůže jíst běžné pečivo, chléb, strouhanku, sušenky, zákusky, těstoviny a hotová jídla, kde je mouka použitá k zahuštění, či zapékání, obalování atd.

Jak se orientovat v obchodech, v nákupu surovin pro domácí vaření?

Je potřeba číst složení uvedené na etiketách výrobků. Platí nařízení o poskytování informací spotřebitelům a podle něho musí být vždy uvedeny alergeny, které byly použity při přípravě výrobku. To jsou v prvé řadě obiloviny obsahující lepek. Výrobky speciálně vyrobené pro lidi s nesnášenlivostí lepku bývají označeny Bez lepku. Takový výrobek může obsahovat maximálně 20 mg lepku na 1 kg potraviny ve stavu v němž je prodávána konečnému spotřebiteli. Mohou být i označeny logem přeškrtnutého klasu.

Co když ale na potravinách nebo surovinách označení není?

Označení Bez lepku nebo logem je dobrovolná informace, takže výrobce ji opravdu použít nemusí. Pak ale platí základní pravidlo, že alergeny musí být vždy uvedeny.

Co bývá největším problémem se změnou jídelníčku? Pečivo?

Člověk, který musí dodržovat bezlepkovou dietu, musí o své stravě více přemýšlet. I když se dostupnost těchto potravin zlepšila – v každém velkém obchodě se dá prakticky koupit něco, co lepek neobsahuje, stejně ještě pořád není běžné, že se dá zejména pečivo koupit všude. Příprava jídla doma se dá zvládnout, horší to je se stravováním mimo domov.

Je pravdou, že jsou bezlepkové potraviny drahé a pro některé celiaky finančně náročné? Jak to vidíte? Je to mýtus, nebo pravda?

Bohužel je to pravda. Byla dělaná studie o finanční náročnosti bezlepkové diety a náklady jsou o cca 3 000 Kč měsíčně vyšší než při racionální stravě. I když je bezlepková dieta jediným lékem na celiakii, tak ze zdravotního pojištění není žádná úhrada. Některé zdravotní pojišťovny přispívají z fondů prevence, ale buď je to jen dětem, nebo jsou tyto částky zanedbatelné.

Jsou některé potraviny, kde byste nečekali, že obsahují lepek, a přitom jej obsahují? Například uzeniny, jako je šunka? Koření? Máte i nějaké další příklady?

Tohle se pořád traduje, že se mouka přidává všude. Ale od doby, kdy platí povinnost informovat spotřebitele o složení potravin, je možné lepek dohledat ve všech výrobcích. Je potřeba číst etikety. Řada výrobců běžných potravin změnila receptury, aby jejich výrobky neobsahovaly mouku. To platí zejména o uzeninách, kečupech, jogurtech. Ale i koření.

Dospělí si nějak poradí a rozumově si své potíže a omezení vysvětlí. Co byste ale poradila maminkám, když se celiakie zjistí u dětí? Které navíc třeba milují klasické rohlíky?

Podle zkušeností se dá říct, že děti, pokud se jim vysvětlí, co mohou a co ne, tak se s tím srovnají. Je to opravdu o tom přizpůsobit jídelníček rodiny, aby se dítě necítilo nějak omezené. Také platí, že je nutné získat dostatek informací o tom, co je nutné vyřadit a co mohou, aby neměly komplikovaný život víc, než je nezbytně nutné. Opravdu to jde i bez lepku.

Reagují na celiaky například školní jídelny? Máte takovou zkušenost? Nebo si dítě musí nosit obědy z domova?

Se školním stravováním je to komplikované. I když mají školní stravovací zařízení možnost připravovat dietní jídla, tak ne vždy vychází rodičům dětí vstříc. Pak je donáška jídla z domova jednou z možností, aby se dítě najedlo.

Pokud přece jen jako celiak má neodolatelnou chuť na něco, co nesmí – například na pizzu. Jsou na trhu nějaké doplňky stravy, které člověku, který drží bezlepkovou dietu, pomohou se zpracováním lepku? Takže si může výjimečně takový pokrm někdy dát a nemá z toho problém?

Na trhu sice jsou potravinové doplňky, které údajně mají pomáhat štěpit lepek. Problém je v tom, že nejsou věrohodné studie, jestli opravdu fungují a komu by mohly pomáhat. Pro celiatiky platí, že takové přípravky nemohou nahradit přísnou bezlepkovou dietu a tak se ani nedoporučuje s nimi experimentovat. Ale pokud se zmiňujete např. o pizze, tak se dá koupit bezlepková pizza, jejíž konzumace je bezpečná.

Jak byste zhodnotila situaci v nabídce potravin nyní a dříve?

To je velký rozdíl. Dřív byla nabídka bezlepkových výrobků prakticky velmi omezená, jak co se týče sortimentu, tak i dostupnosti. Situace se opravdu zlepšila, i když pořád je rozdíl nakoupit si výrobky bez lepku na malém městě či vesnici a ve velkých aglomeracích. Existuje ale řada e-shopů, kde si mohou zákazníci výrobky vybrat.

Kde mohou zájemci o bezlepkovou dietu hledat relevantní informace?

Nejjednodušší by bylo říci, že na internetu. Bohužel tam ale najdete řadu nepřesných informací. Proto je dobré se obrátit na stránky pacientských organizací celiaků, které shromažďují přesné informace, jako např. stránky Společnosti pro bezlepkovou dietu www.celiak.cz. Také jsou k dispozici informační brožury Bezlepková dieta – Jde to i bez lepku, které se zaměřují na všechny aspekty života s bezlepkovou dietu. Během měsíce května se navíc může zapojit do projektu Květen měsíc bez lepku a na stránkách www.zitbezlepku.cz si vyzkoušet jednoduchý test, který může ukázat na první příznaky. Stejně tak se i objednat na konzultaci zdarma právě během května, kdy při registraci na stránkách máte telefonickou konzultaci s nutričním terapeutem.

No a v neposlední řadě se konají akce pro celiaky – např. Gluten Free Prague Expo, kde jsou přednášky o nemoci, bezlepkové dietě a zároveň široká nabídka bezlepkových výrobků jak k ochutnání, tak ke koupi. Nejbližší akce se koná 19. 5. 2018 na Výstavišti Expo Praha Letňany.

Děkujeme vám za odpovědi!

Přečtěte si také:

Reklama