Bulvár

Jedli jsme žáby! Dáte si taky?

Patříte mezi odvážné gurmány, kteří se nebojí ochutnat i to, co se třeba před chvílí někde plazilo, po něčem se slinulo, bzučelo nebo třeba kuňkalo? My ano! A někteří hosté restaurací a naší Fousaté Matyldy také! Jak vám chutnala žabí stehýnka?

k

Nějak jsem ten den neměla potřebu jíst jako pokaždé v Matyldě, a tak jsem vzala kamarádku Kamilu, která za námi pravidelně jezdí, a jela obědvat ke konkurenci.

Konkurenci v uvozovkách, protože právě s „Bohemkou“ si vlastně vůbec nekonkurujeme a navíc tam umějí báječného lososa s chřestem. Když jsme otevírali Matyldu, záměrně jsme si na menu tento pokrm nedávali, abychom měli stále důvod do Bohemky chodit.

U mozzarely a rybky jsme s Kamilou v katalogu studovaly, co musíme do Matyldy objednat.

Ty bláho, tady maj žabí stehýnka a celkem to cenově jde. Co kdybychom je nabídli Varnsdorfu jako specialitu?“ napadlo mě.

Musíš se zeptat kuchaře, jestli je dokáže udělat, jinak proč ne?“ povídá Kamila, „ale mě bys do toho nedostala, je mi nevolno, jen to slyším.“

Nebuď labuť, já je jedla, je to fakt strašně dobrý,“ vysvětluji.

Prase!“

Hele, ujišťuju tě, že když se přeneseš přes pocit, že je to žába, to maso je podobné jako kuřecí, ale stokrát lepší.“

Nikdy! A kdes to pozřela, člověče?

Ále, v Holandsku. Přijdeme do restaurace a jídelák v holandštině. Umím pochopitelně prd, a ne holandsky, takže jsem do toho zírala a jen doufala, že si neobjednám omylem „kuvér“.

Pak jsem spatřila jídlo, co se jmenovalo KIKKERBILLE. Povídám si, „kiker… kikiryký… to bude něco od drůbeže, na tom nic nezkazím.

bA donesli mi žáby. Napřed jsem se chtěla zhroutit a žaludek se mi schoval do podpaží.

To totiž okamžitě poznáš, co to je, protože se to nedá nepoznat. Pak jsem si všimla, jak ten pingl šibalsky pokukuje. Evidentně mu bylo jasný, že vim houby, co si dávám.

Počkej, ty holomku zlomyslnej, já ti dám.

Počala jsem se tvářit, že to zdaleka nevidím poprvé a že doma vlastně obden, jako předkrm, běžně… ty bláho, málem mě ranila mrtvice, když jsem vkládala první sousto.

Ovšem, Kamilo, to je tak dobrý, že si to neumíš představit…

Umim. Bych vrhla.“

Jestli ale chceš,“ navrhla Kamila, „klidně jim to udělej a jako dezert tam dej Ježkovy voči, ať to mají stylové," smála se.

No to je nápad! Bude to moučník, hele, necháme to udělat u cukráře. Mohl by to být nějaký košíček, co bude vypadat jako oko. To je dobrej fór! Dík!“

Dali jsme žabí stehýnka na pátek jako specialitu dne a vytiskli na každý stůl už ve středu upoutávku. Do pátku jsme pak trpělivě zodpovídali dotazy typu: „A to jako vážně budete tady podávat žáby?

Jistě.“

No to je síla, to snad i přijdu,“ pravil jeden pán a nepřišel. :-)

Bylo to fakt dobrý

vZvláštní v pátek bylo, že nejvíce stehýnek šlo německým hostům, kteří jsou buď odvážnější, nebo to prostě znají. Moučník působil všeobecné veselí.

Našli se ale čeští gurmáni, kteří si tuhle skutečnou delikatesu, kterou jsme připravili na víně a šafránu se smetanou a s opečeným bílým chlebem, dali.

I zeptala jsem se slečny, která se napřed deset minut ptala, jestli je to opravdu žába a jak to vypadá, ale nakonec neodolala, jak jí chutnalo.

Musím říct, že jsem nechtěla, ale mám dneska výročí a ukecali mě kamarádi. Šla fjsem do toho jako do studený vody. Pocitově má člověk problém, ale je to vážně moc dobré. Je to pro mě zkušenost a je příjemná. Nakonec, podívejte se na ně," ukázala na společnost u stolu, „vždyť mi to skoro snědli!!

Stehýnek šlo sedm porcí z deseti. Zbyly nám tři porce. Dvě jsem snědla já, protože mně to tedy vážně moc chutná, a jednu si dal přítel Radek, který je už také dříve jedl.

Příště možná zkusíme oblažit sever Čech zase nějakým jiným exotickým živočichem, kterého půjde sehnat a upravit.

Už jste jedli žabí stehýnka? Dali byste si je? Jedli jste nějaké jiné, ne zrovna tradiční maso? Jaké bylo?

   
13.08.2009 - Společnost - autor: Michaela Kudláčková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [65] saruz [*]

    zatím jsem neochutnala

    superkarma: 0 31.12.2012, 03:35:00
  2. [64] Bubuhlubla [*]

    nejedla jsem je,ale dala bych si.Jedla jsem klokana,chutnal jako lepší hovězí.

    superkarma: 0 15.08.2009, 22:56:37
  3. avatar
    [63] cristy.crow [*]

    Michaela Kudláčková — #55 Slyším a nebojím se. Já jsem vrána rychlá, mě jen tak nějaká čtenářka nesežere. Sml24

    superkarma: 0 14.08.2009, 22:18:03
  4. avatar
    [62] kebulkaevulka [*]

    Rikina — #61 Já jsem si to myslela,že to bude chutnat jako slepičí vývar.S tím škubáním souhlasím,máma mi vždycky dává bažanta,protože je líná to škubat,je to pěknej vopruz.

    superkarma: 0 14.08.2009, 19:05:29
  5. [61] Rikina [*]

    kebulkaevulka — #60 Vraní polévka velmi podobně jako slepičí vývar, a prakticky se i stejně vaří. Je lepší z mladých vran, jsou méně tuhé. V historických dobách se vraní polévka vařila jako posilující pro nemocné. Můžou se do toho dát různé bylinky pro lepší příchuť. Ale je to hrozná práce oškubat to ptactvo.

    1. na komentář reaguje kebulkaevulka — #62
    superkarma: 0 14.08.2009, 17:09:09

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [60] kebulkaevulka [*]

    Rikina — #59 Ty jsi vážně jedla vrány?jak to chutná?

    1. na komentář reaguje Rikina — #61
    superkarma: 0 14.08.2009, 16:37:50
  2. [59] Rikina [*]

    Michaela Kudláčková — #55 To bylo dávno, doba her a malin nezralých, dnes jsou přede mnou vrány poměrně bezpečné. Sml57 Eh, přiznám se, neumím anglicky, a doposavad jsem se domnívala, že crow je kohout. Děkuji tedy za rozšíření obzorů.

    1. na komentář reaguje kebulkaevulka — #60
    superkarma: 0 14.08.2009, 16:25:46
  3. avatar
    [58] kebulkaevulka [*]

    Včera jsem se vrátila od Míši,mám pro tebe specialitku,říká mi s úsměvem,to už se moc těším co to je?jsou to žabí stehýnka,s díky jsem odmítla:srabe,a začala se přede mnou cpát.Jinak jsem masožravec,sním veškeré maso,miluji tatarák,ale žabí stahýnka-nenašla jsem odvahu,možná příštěSml23Sml23Sml22

    superkarma: 0 14.08.2009, 12:40:35
  4. avatar
    [57] wtipna [*]

    Žábí stehýnka jsem jedla v rybím domě a byly bezva. Sml57

    superkarma: 0 14.08.2009, 10:58:06
  5. avatar
    [56] OlgaMarie [*]

    Šneky jsem dávala na listy salátu nebo čínského zelí a věřte, že to byla na stole i pastva pro oči. Tchýně vždy zvolala:"Fuj! Šneci!" a děti za ní jásaly, že jich zbude víc na ně. A z ulit je vybíraly a komentovyly:"Ňam, ňam, ňam..." S odstupem času si myslím, že to byl i druh jejich dětské pomsty, neboť se prý do mě beze mě navážela.

    superkarma: 0 14.08.2009, 06:59:00
  6. avatar
    [55] Michaela Kudláčková [*]

    Rikina — #51 ..vraní polévka - Sml23 cristy. crow - vidíš to??Sml57

    ...ale ochutnala bych...vlastně je málo toho, co bych neochutnala...

    1. na komentář reaguje Rikina — #59
    2. na komentář reaguje cristy.crow — #63
    superkarma: 1 13.08.2009, 21:22:54
  7. avatar
    [54] peetrax [*]

    Michaela Kudláčková — #30 ale zabitej a právě staženej králík je přece normální, zabitý prase, drůbež...? Nebo to takhle přijde jen mně? Děje se to u nás, co pamatuju.

    superkarma: 1 13.08.2009, 20:38:26
  8. [53] Andrejka82 [*]

    Nejsem schopna sníst žádné maso Sml24

    superkarma: 0 13.08.2009, 20:01:35
  9. avatar
    [52] Tulinka [*]

    Jo taková šnekárna to je lahůdka.Je tu od nás pár km.Pracovala tam kamarádka,víc jak 2dny nevydržela.Zpracovávají tu šneky,nevím co konkrétně dělala za práci,ale co jsem se doslechla,je to jen pro silné žaludky.Ulity a zbytky se pálí v pecích.Stačí projet okolo a srad cítíte široko daleko Sml43

    superkarma: 0 13.08.2009, 17:50:32
  10. [51] Rikina [*]

    Ale jo, sem s žábou. Já sním skoro všechno, když to neutíká z talíře. Sml57 To je podmínka, tepelné zpracování, výjimku jsem ochotna připustit pro tatarák, neb ten utíkat nedokáže ani za syrova. Sml24 Potvory z moře vytažené taky můžu, a netradiční maso... hm, je vrána netradiční? Taková vraní polívka... Jinak osobně zabít a vykuchat zvládnu rybu, evetuálně drůbež. S králíkem už mám problém, neumím to stáhnout z kůže, a větší zvíře zpracovat na pokrm neumím, jsem městské dítě, které nemělo příležitost přihlížet zabijačkám a podobným záležitostem. Sml80 

    1. na komentář reaguje Michaela Kudláčková — #55
    superkarma: 0 13.08.2009, 17:36:05
  11. avatar
    [50] kuty [*]

    Alka1 — #44 tak to je fakt nářezSml52Sml52Sml52

    superkarma: 0 13.08.2009, 13:48:46
  12. avatar
    [49] *modrá [*]

    a k těm rybkám s očičkama..třeba takový grundle přece nemají chybu

    superkarma: 0 13.08.2009, 13:46:03
  13. avatar
    [48] *modrá [*]

    Alka1 — #44 Sml52

    superkarma: 0 13.08.2009, 13:45:20
  14. avatar
    [47] Alka1 [*]

    Michaela Kudláčková — #45 U toho byl ještě tuším text "Chutná, chutná?" Sml57

    superkarma: 0 13.08.2009, 13:43:19
  15. avatar
    [46] Michaela Kudláčková [*]

    Nestyda — #40 o ou - že se jí omlouvámSml57

    superkarma: 0 13.08.2009, 13:42:59
  16. avatar
    [45] Michaela Kudláčková [*]

    Alka1 — #44 .....Sml52Sml52Sml52Sml30Sml30Sml30 TO JE NÁDHERNÝ!!! Kvílim nahlas!!

    1. na komentář reaguje Alka1 — #47
    superkarma: 0 13.08.2009, 13:40:58
  17. avatar
    [44] Alka1 [*]

    1. na komentář reaguje Michaela Kudláčková — #45
    2. na komentář reaguje *modrá — #48
    3. na komentář reaguje kuty — #50
    superkarma: 1 13.08.2009, 13:36:17
  18. avatar
    [43] kuty [*]

    mě stáhnutý králik nevadí ani když je ještě teplýSml30,jsem na to zvyklá od mala.Ovšem když jsem byla těhotná to jsem nemohla vidět ani zmrazené kuře natož pak čerstvě stáhnutého micáka(micák je králík,kdyby to náhodou někdo nevědělSml30)

    superkarma: 0 13.08.2009, 13:22:09
  19. [42] Nestyda [*]

    cristy.crow — #41 Zase na druhou stranu, jateční zvířátka by padala, jen by zahlédla tento můj krásný výraz v obličeji. Je přívětivý a plný lásky

    superkarma: 0 13.08.2009, 13:19:57
  20. avatar
    [41] cristy.crow [*]

    Nestyda — #40 Ty bys na jatkách dělat nemohla.Sml24

    1. na komentář reaguje Nestyda — #42
    superkarma: 0 13.08.2009, 13:14:49
  21. [40] Nestyda [*]

    Michaela Kudláčková — #38 Maminka Milunka je na ránu? Sml52 Sml52 Sml52 Ta se bude panečku divit, až přijede z dovolené Sml52 Sml52 Sml52

    1. na komentář reaguje cristy.crow — #41
    2. na komentář reaguje Michaela Kudláčková — #46
    superkarma: 0 13.08.2009, 13:08:11
  22. avatar
    [39] cristy.crow [*]

    Michaela Kudláčková — #37 No já právě taky ne a i když do toho nejdřív dere prase rypákem(koneckonců vejce je na tom ještě hůř), nevadilo by mi to vyzkoušet. Sml24

    superkarma: 0 13.08.2009, 13:06:41
  23. avatar
    [38] Michaela Kudláčková [*]

    Nestyda — #36 ...fuj Sml79- nejhorší jsou necitlivý dospělý, který způsobí dítěti takovýhle trauma - to je na ránu!

    1. na komentář reaguje Nestyda — #40
    superkarma: 0 13.08.2009, 13:05:45
  24. avatar
    [37] Michaela Kudláčková [*]

    cristy.crow — #34 ...já ne...zkusila bych to - klidně.

    1. na komentář reaguje cristy.crow — #39
    superkarma: 0 13.08.2009, 13:04:33
  25. [36] Nestyda [*]

    Je pravda, že králíka sežeru. Měla jsem období, kdy jsem ho do pusy nedala, několik let, a bylo to ze zážitku, kdy jsem viděla mamku, jak králíka vraždí. Ono se mu totiž nechtělo umřít. Já řvala, byla jsem holka, vzlykala a dostala jsem strašně vynadáno: "Neřvi, jinak neumře!" Tak ještě trauma, že mu prodlužuju to utrpení. Byl černej a měl krásný oči... řvala bych zase...

    Ale žabáky nebo šneky, ani náhodou. Věřím, že to může bejt lahůdka, ale já je miluju živý. Když někde vidím třeba ropuchu obecnou, dovedu na ní čumět hodiny. Na ještěrky, na šneky... Šneky si ku radosti maminky pěstitelky nosím domů, aby je na chodníku nikdo nezašlápl.

    Je fakt, že jsem kdysi četla o firmách v Rusku, kde žáby chovali právě za účelem následné konzumace... Byli to skokani a já řvala jako pitomá...

    1. na komentář reaguje Michaela Kudláčková — #38
    superkarma: 0 13.08.2009, 12:52:57
  26. avatar
    [35] cristy.crow [*]

    Michaela Kudláčková — #33 No to prase vypadá jak velký strýc. Sml24 Nebudu si z toho dělat legraci. Ne, znovu, díky bohu neviděla a neuvidím. Mně dává občas zabrat i porcování kuřete a to nemá hlavu.

    superkarma: 0 13.08.2009, 12:49:58
  27. avatar
    [34] cristy.crow [*]

    Holky a jedly jste někdy lanýže ? Jaké to je ?

    1. na komentář reaguje Michaela Kudláčková — #37
    superkarma: 0 13.08.2009, 12:48:10
  28. avatar
    [33] Michaela Kudláčková [*]

    cristy.crow — #31 ..vypadá jako mimino...strašný - žabka je proti tomu prdSml15

    1. na komentář reaguje cristy.crow — #35
    superkarma: 0 13.08.2009, 12:47:27
  29. avatar
    [32] ToraToraTora [*]

    Žabí stehýnka mě trochu zklamala. Na to, kolik povyku se okolo toho nadělá, to bylo sice dobré, ale že bych lepšího nic nejedla se nedá říct. Stejně jako mušle, chytí pach toho, v čem se vaří, což je u nás většinou kořenová selenina, cibuka a slanina. To šneci po burgundsku jsou famózní, s opečenou křupavou bagetkou...

    superkarma: 0 13.08.2009, 12:46:06
  30. avatar
    [31] cristy.crow [*]

    Michaela Kudláčková — #30 Díky bohu ne. Já sice nezvracím, když vidím krev, ani se po večerech neopásávám vnitřnostmi, ale něco vidět hned po stažení... to bych.. no blinkala bych, co bych to nepřiznala.

    Ale možná že jako dítě ne, to jsem měla zabíjačky docela ráda. Chodila jsem se dívat do prasete.Sml24

    1. na komentář reaguje Michaela Kudláčková — #33
    superkarma: 0 13.08.2009, 12:38:57

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme