Určitě jste v posledním týdnu zaznamenali vášnivé televizní diskuse i články v novinách o nejnovějším vědeckém úspěchu Holanďanů, kterým se jako prvním na světě podařilo vypěstovat v laboratoři poživatelné vepřové maso.
Co o tomto objevu víme?
Maso bylo vypěstované v roztoku s obsahem vepřových embryonálních buněk tak, že do něj vědci ponořili svalovou tkáň z živého prasátka a poté ji vložili do bioreaktoru. Výsledkem sice nebyl vepřový řízek, ale něco jako vepřová kaše - lepivé shluky nakopírovaných buněk odebraného svalu. Bohužel neměly však tak pevnou strukturu jako opravdové maso, chyběl jim k tomu hlavně pohyb, proudění krve, prostě život.
K čemu je to dobré?
Představte si tedy narůžovělou kaši, která má chemické složení vepřového. Sliny se vám asi nesbíhají, že? Ale přečetli jste si někdy na etiketě složení paštiky? Já mám zrovna v ruce Májku od Hamé, kde inzerují 4% masa! A to si ještě dovedu představit jaké kvality. O namletých vedlejších produktech už raději ani nepřemýšlím, to bych dnes byla bez oběda. Vím ale, že bych je z fleku vyměnila za laboratorní vepřové - horší určitě nebude. A taky si dovedu představit, jaké dobré granulky by papali všichni pejsci a kočičky. Žádný šrot a kafilerie.
Čeká nás zvířecí ráj?
Holanďané jsou na svůj objev patřičně pyšní a přesvědčují svět, že do pěti let si budeme moci na pultech koupit párky a salámy plněné tímto vynálezem. Já osobně jsem pro, i když vím, že tento názor se mnou hodně z vás sdílet nebude. Ochránci zvířat zase jásají nad množstvím zachráněných prasečích životů, protože z jednoho čuníka se vlastně dají vypěstovat miliony tun vepřového. Stejně tak to jistě půjde z ryb, krav, ovcí a z dalších hospodářských zvířat, takže objev má i humanitární a ekologický význam.
Odborníci ještě poukazují na úbytek skleníkových plynů, které vyprodukují chovy živých zvířat. Kdo netuší, představte si stále plynatý dobytek, který svým trávením narušuje atmosféru a vytváří ozonové díry. Je zvláštní, že ji nenarušuje 6 miliard lidí. My přece taky máme větry.
Konec bídy?
Do třetice mě napadá likvidace bídy světa. Celá Afrika by se mohla cpát masem, které v současnosti skoro ani nezná. Takové masové placky pečené na horkých kamenech s maniokem, no nebylo by to k sežrání?
Nový komentář
Komentáře
no to teda v zadne pripade






no tak to ani náhodou,to bych nejedla
tak to urcite bych do pusy nevzala
ne,fuj to bych nejedla!
v poslední době jíme i to,co bychom nikdy do pusy nedali...v jídlech i masech jsou chemikálie o kterých nemáme tušení...
První, co mě napadlo při čtení článku, byl další likvidační plán Evropské unie na zemědělskou výrobu. Umělé vepřové se doveze kdo ví odkud a prasata už nebudou potřeba. Umělé skopové- konec ovcí, vlna už stejně nejni moderní...Ještě vyrobit umělé mléko a nebude potřeba ani chovat krávy. A po přidání správné přísady si k večeři v restauraci můžete dát i sekanou z anakondy.
No nevím...asi jsem staromodní, ale radši si dám to maso z živého zvířátka- a to nejsem žádný velký masožravec- stačí mi maso 2x za týden- a možná bych se i uskromnila. Stejně tak mám strach z geneticky modifikovaných obilovin- nerada bych měla vnoučata s tykadlama.
děkuji, už jsem blinkala
No, oni nás na to už dlouho připravují. Stačí se kouknout na složení některých uzenin, kde je masa méně než polovina a doplněná moukou, vodou a bůhví čím dalším. Hlavně, že je to levný a lidi to kupují. Já raději poctivou uzeninu - šunčičku s 95% masíčka
tak to určitě ne
Nene,nějak mi došla chuť
Co ještě bude umělé, bože kam to spějeme!!!!!!!!!!!
Ať to nejdřív otestují v hladovějící Africe... A pak se uvidí
asi né, čerstvé je čerstvé
radši nee.čekají nás amarouny? brr
kdybychom bejvávali věděli co jsem jedli dříve, tak bychom dávno zemřeli hlady.
Náhražky nejsou dvakrát dobré-je to podobné jako u sójového masa.S masem to taky nemá nic společného a kupuje se to o 106.Takže bude záležet na každém z nás jak se k tomuhle problému postavíme-budeme to jíst my a nebo přejít na vegetariánskou stravu,ale to by byl nářez jak dělo!!!
A jak se říká -co oko nevidí, srdce nebolí a žaludek sní!!!
Tanka22 — #10 údajně...tak tyhle poznámky jsou to pravé, co tu chybělo. Ale jo, od plic si zanadávat jako fotři u piva nepokoušeje se nalézt řešení, jen ulevit jazyku a duši, proč ne. Zvlášť, když za to jsou body.
Nedavno sel na CT2 dokument. Tam bylo receno, ze hlad a bida jsou umele vytvorene, momentalne ma pry planeta na to uzivit 12miliard lidi. Ale kdyz se holt soja na vykrm prasat vozi z Ciny a na polich se misto potravin pestuji pohonne hmoty...
zní to zajímavě ale, nevím nevím jestli bych do toho šla
Tee.. — #8 Dovolim si rict, ze zrovna kureci a kruti je udajne nejvetsi hnus s nejvyssim obsahem hormonu... v hovezim je ho naopak nejmene..
s názorem milá Simono, docela souhlasím. Není to žádný labůžo, ale horší než ta paštika, 4% salám a 1% šunka to nebude....alespoň co se týče výživových hodnot...
Ale v tom případě bych stejně asi radši dala přednost smaženýmu květáku nebo sojovýmu plátku - pro jistotu :-)
Plyny v souvislosti s chovem zvířat, myslím, nejsou myšleny větry a kravské prdy, nýbrž čpavky a produkty z hnoje a lejn, močka, znečištění spodních vod apod... takovej smrad z prasečáku je fakt síla a bydlet u něj bych nechtěla už jen proto, že tuším, že navrtaná studna by dávala vodu jisté barvy...