Reklama


Nasávám vůni „svařáku“, okukuji stánek se svíčkami z včelího vosku, nízké zimní sluníčko drkotá zuby stejně jako já, a tak si alespoň hřeji ruce o papírový pytlík plný horkých pečených kaštanů. Což teprve, když začnu přesunovat obsah sáčku do úst. Paráda!

Odkud se vzaly?
Kaštanovník jedlý pochází z Malé Asie, Kavkazu a jižní Evropy. Největšími producenty jsou Čína, Korea a Itálie. Ročně se na světě vyprodukuje až 500 000 tun této pochoutky. 
 
Co obsahují?
Jedlé kaštany jsou poměrně bohaté na vitamíny B, C a  E. Pro mnohé bude překvapením, že mají nízký obsah tuků, narozdíl například od vlašských ořechů. Zato však obsahují mnoho škrobů  - přes 40 %.

soutěžní otázka 3 – Kdo je Michael z filmu Underworld?

Použití je všestranné
Kaštany jsou vhodné nejen na pečení (před pečením se slupka nařízne, plod nemá zčernat), ale jsou dobré i vařené jako příloha, naše babičky jimi nadívaly maso. Lze z nich připravit vynikající nízkotučné krémy a cukrovinky. Například v Lionu se z kaštanů, medu a karamelu kdysi vyráběl prý vynikající nugát. Velmi zajímavé je jejich využití k výrobě mouky, ta je v některých zemích velmi oblíbená při bezlepkové dietě. Upečete z ní prakticky cokoliv - chleba, koláče apod. Asi nejkurióznější použití kaštanů je využití kaštanové moučky k výrobě piva. Tento mok se vyrábí na Korsice, která je proslulá pěstování těchto plodů. Ostatně zde není problémem sehnat i kaštanová vína a likéry.

Při nákupu je nutné sledovat kvalitu plodů. Velmi snadno podléhají plísním, což poznáte podle černě zbarveného jádra. Jedlé kaštany by se měly spotřebovat rychle, neboť vysycháním tvrdnou a stávají se nepoužitelnými. Některé zdroje však uvádí, že po 24 hodinovém namočení do vody lze kaštany opět použít.
 
Porovnání nutričních hodnot ve 100g  jedlých kaštanů a 100g jablka

                      kaštany             jablko            DDD - doporučená denní dávka

Voda                52 %                84.8 %

Bílkoviny          2.9g                0,2g            
Tuky                1,5g                 0,6g            
Škroby             42,1g               14,1g 
 
B1 vitamin       0,22mg            0,03mg          1,4mg
B2 vitamin       0,22mg            0,02mg          1,6mg
B3 vitamin       0,6mg              0,1mg            18mg
C vitamín         27mg               6,2mg            60mg
E vitamín         1,2mg               není               10mg   
Vápník             27mg                7g                 800mg
Fosfor              88mg                10mg            800mg
Železo              1,7mg               0,3 mg          14 mg
Sodík                6 mg                 1 mg              příjem bývá dostatečný, vyhláška DDD neuvádí
Draslík             454 mg             110 mg           příjem bývá dostatečný, vyhláška DDD neuvádí
 
 
Chutnají vám jedlé kaštany? Konzumujete je pouze pečené, nebo z nich připravujete nějakou dobrotu?