Reklama

Každoročně si slibuje, že už příště péct nebude, ale zase jí to nedá. Naše čtenářka s nickem miuka si nedokáže představit, že by před Vánocemi neměla provoněný dům cukrovím.

Dobrý den, mám chvilku, než z trouby vytáhnu vanilkové rohlíčky, tak přidám i já svůj příspěvek k dnešnímu tématu.

Každý rok si doma řekneme, že se už asi nic péct nebude a pak se do toho stejně dáme. Nedovedu si totiž představit, že bych před Vánoci neměla provoněný dům od cukroví. Je pravda, že teď už toho nepečeme tolik, jako když jsem byla malá, ale je to prostě taková tradice, kterou určitě budeme dodržovat pořád. Sice se snížil počet druhů (letos to jsou pracny, linecké, vanilkové rohlíčky, košíčky, rumové měsíčky, plněné kokosky, raffaello a jednoduché pečené čokoládové kuličky - na ty přikládám recept i foto), ale ono to stačí.

p

Pak má stejně člověk akorát špatné svědomí, že se cpe a že zbytečně ztloustne. A vlastně i kdybychom nechtěli péct, tak „musíme“ pro našeho dědu. Napečeme, zabalíme, odvezeme. Akorát je to trochu jako skládat maturitu, protože děda byl cukrář, předal nám svůj poklad = jím ručně psané recepty, takže se musíme snažit. A asi je to v pořádku, zatím si nestěžoval a všechno snědl.  :-D

Vždycky pro inspiraci nakoupím pár časopisů s vánočními recepty a občas zkusíme nějakou novinku, pro zpestření. Letos to ovšem bude bez experimentů. Uděláme ten loňský. Sice to není cukroví jako takové, ale mám ho z vánočního speciálu jednoho časopisu. Jde o nugát z arašídového másla a čokolády. Ano, zní to divně - dělat něco sladkého z burákového másla, ale překvapivě je to dobré. Navíc nevím, co z toho másla udělat jiného (když už jsem ho dostala), na chlebu ho nejím. Takže už máme víceméně napečeno, kokosky, košíčky a raffaello doděláme až tak 23. 12.. Jo a ještě pečeme tvarohovou štolu. Přebytků moc není, většinou už pečeme menší množství. A pokud přece jenom něco zbyde, dá se to dát do mrazáku. Někdo si možná řekne no fuj, ale pokud to tam není moc dlouho, jde to s chutí sníst.

A tady už je ten slíbený recept na čokoládové kuličky, které zvládne opravdu každý:

150g másla, 150g moučkového cukru, 150g hořké čokolády, 150g lískových oříšků (mletých), 150 g hl. mouky, 1 vejce, 1 lžíci kakaa, lískové oříšky na ozdobení (celé).

Smíchat cukr s máslem, přidat vejce. Postupně do toho přisypávat nastrouhanou čokoládu, mleté oříšky, mouku, kakao. Hotové těsto by mělo odpočívat v chladnu do druhého dne. Pak se tvarují kuličky a do každé se vmáčkne celý oříšek. Peču na pečícím papíře na 185°C asi tak 10 minut. Po upečení je to docela tvrdé, ale nebojte se, změknou. Jen jsme letos udělali nějak velké kuličky a docela se při pečení roztáhly :-) Ono totiž když do nich vkládáte ten oříšek, stane se z kuličky placička.

miuka  

Milá miuka, děkujeme za pěkný příspěvek i recept. Moje maminka tohle cukroví taky dělá

Text nebyl redakčně upraven