Zdraví

Je mnoho důvodů, proč zhubnout

 

Lidé vidí za hubnutím jen krásnější a štíhlejší tělo. Jenže existuje mnoho žen, které musí zhubnout kvůli zdravotním rizikům. Možná se budete divit, co všechno se vám v těle zlepší, když zhubnete.

V první řadě se vám určitě zvedne sebevědomí a budete hrdí na to, že jste sami nad sebou zvítězili. Naučíte se správně jíst, budete méně unavení. Při sportu se navíc vylučují do krve hormony štěstí (endorfiny), takže budete mít lepší náladu a budete lépe odolávat stresu.

Kromě toho prospějete také srdci. Ne jen kvůli tomu, že jako štíhlá žena budete muži obletována, ale hlavně díky tomu se vám sníží riziko infarktu. Obezita s sebou totiž nese i zanášení cév cholesterolem. Navíc fyzická aktivita posiluje také svaly srdce.

Dále jsou na řadě plíce. Lapáte po dechu, sotva vyjdete schody jen do druhého patra? Tak zhubněte a začněte se hýbat!
Obezita také dokáže narušit fungování hormonů, a to takovým způsobem, že pak dochází ke komplikacím při početí dítěte. Nadváha je zátěží pro klouby. Proto je dobré dostat se na svou ideální váhu, aby vás klouby mohly nosit co nejdéle.

Když zhubnete 10 % ze své hmotnosti, snížíte tak riziko vzniku cukrovky na polovinu. Cukrovka postupně poškozuje ledviny a oči.

Obézní lidé trpí během spánku nebezpečnými přestávkami v dýchání. Spánek je pak nekvalitní, nemocný se budí a následkem toho je ráno nevyspalý a přes den unavený.

Je potvrzeno, že ženy, které zhubly, mají menší riziko vzniku rakoviny prsu.

Studie prokázaly, že více než polovina výrazně obézních lidí má ve svém sexuálním životě obtíže. Nejenom že mají fyzické problémy, ale někteří se v důsledku malého sebevědomí pohlavnímu životu záměrně vyhýbají.

Tukové zásoby u lidí s nadváhou představují izolační vrstvu, která nutí tělo k silnějšímu pocení, proto se silní lidé potí snáze než štíhlí.

Tloušťka také způsobuje oční komplikace. Ty způsobuje cukrovka, která je u obézních lidí běžná. Navíc společně s obezitou často kráčí i vysoký krevní tlak. Tlak se zvyšuje i v oku, což je charakteristické pro vznik zeleného zákalu - glaukomu. Je jednou z nejčastějších příčin oslepnutí v dospělosti, i proto se vyplatí zhubnout.

 

  1. Jak zhubnutí působí na lidského ducha?
  2. Jak obézní lidé sníží riziko vzniku cukrovky?
  3. Na jaký ze základních vjemů má tloušťka negativní vliv?

 

Výsledky kvízu a účinné rady na zhubnutí najdete na

http://www.doformy.cz/kviz163

   
10.10.2007 - Zdraví - autor: Markéta Breníková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [177] Esko [*]

    pryc

    superkarma: 0 07.12.2007, 08:46:13
  2. [176] Mária [*]

    superkarma: 0 04.12.2007, 12:12:12
  3. avatar
    [175] Ilona [*]

    Já jsem přibrala až po mateřské dovolené, když jsem znovu nastoupila do práce - za 8 let 18 kilo, mám sedavé zaměstnání, celý den není čas na pořádné jídlo, a když dorazím odpoledne domů, sním všechno co se dá. Teď stačí abych vyšla pár schodu a už funím.

    superkarma: 0 21.10.2007, 16:35:51
  4. avatar
    [173] Vivian [*]

    Zuza.N: já už se taky těším, až to bude dole, to bude úleva... Připadám si vždycky v poradně jako největší vepř, když se tam potkávám s matkama, co "ztloustly" třeba z 50 na 65 kg

    superkarma: 0 12.10.2007, 22:15:03
  5. avatar
    [172] Zuza.N [*]

    Vivian: já se v těhu dostala daleko za stovku, bylo to tak strašně trapné, když se u doktora ta váha přehoupla přes tu kulatou sumu, fuj, a to jsem byla teprve v 5. měsíci, byla jsem tlustá už předtím. Cítila jsem se strašně, ale přesto jsem si těhotenství moc užila, bylo to nádherné...přibrala jsem teda 25 kilo, ale než malému byl rok, bylo to všechno dole a dostala jsem se o deset kilo pod původní váhu, ale nešlo to samo, byla to pěkná makačka. Už skoro rok si to držím a chtěla bych sundat ještě dalších 10, jen se do toho pustit, nějak se mě drží žravá...Ale na kloubech je znát každé kilo, bya to fakt úleva, když jsem shodila.

    superkarma: 0 12.10.2007, 00:46:51
  6. avatar
    [171] Solei [*]

    kareta: no jo, sůl zvedá tlak (včera mi dochtorka naměřila 85/60) prima, takže dát si takový dobře posolený flák masa je určitě v pořádku. Jenže jak já tu svou znám, tak by jí na té soli vadilo to maso :-(

    superkarma: 0 11.10.2007, 14:11:39
  7. avatar
    [170] kareta [*]

    evelyn: možná, kdyby si před konzumací zaběhali a zacvičili

    superkarma: 0 11.10.2007, 13:24:43
  8. avatar
    [169] evelyn [*]

    kareta: sul neni zdrava zvedla by stravnikum tlak

    superkarma: 0 11.10.2007, 13:13:55
  9. avatar
    [168] kareta [*]

    Amálie: evelyn: psala jsem, že nemluvím plynně
    Ta sůl se stejně oškrábe, aspoň je víc láku

    superkarma: 0 11.10.2007, 13:12:04
  10. avatar
    [167] evelyn [*]

    Amálie: ja ne

    superkarma: 0 11.10.2007, 12:19:06
  11. avatar
    [166] Amálie [*]

    evelyn: kareta: Akorát máte trochu bordel v množství soli.

    superkarma: 0 11.10.2007, 11:49:57
  12. avatar
    [165] paji [*]

    Když člověk zhubne nějaké to kilo,tak se mu život otočí úplně celý naruby a to v tom pozitivním smyslu,vím o tom své.

    superkarma: 0 11.10.2007, 09:51:59
  13. avatar
    [164] Solei [*]

    kareta: losos v kopru je strašný, mně osobně nechutná. Taky dávám místo okurky avokádo, ale ještě radši mám mango (jen je problém sehnat slušné).

    Amálie: já má knihu o sushi a ani na internetu jsem na to nenarazila. Proto mám prosbu, kdybys nááááhodou ten recept nasla tak mi ho prosím napiš. Moc ráda zkouším nové věci.

    superkarma: 0 11.10.2007, 08:45:55
  14. avatar
    [163] evelyn [*]

    olafka: nejen vari i pece

    superkarma: 0 11.10.2007, 07:34:07
  15. avatar
    [162] olafka [*]

    evelyn: kam vlezeš, tam se vaří

    superkarma: 0 11.10.2007, 00:06:42
  16. avatar
    [160] evelyn [*]

    kareta: napsala jsi 4 lzice soli

    Ja lososa nemam moc rada, ja to kupuju jen navstevam, co vim, zeto maj rady, kdyz zbyde, tak to vyhodim

    superkarma: 0 10.10.2007, 20:04:25
  17. avatar
    [159] kareta [*]

    evelyn: pst, švindlovala jsem
    Je ten losos takhle dobrý?

    superkarma: 0 10.10.2007, 19:37:21

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [158] evelyn [*]

    kareta: potforo ty umis

    superkarma: 0 10.10.2007, 19:22:37
  2. avatar
    [157] evelyn [*]

    1kg lososa, nejradeji stredni dil
    1 velky svazecek kopru
    1 pl.lzice cukru
    1 1/2 cajove lzicky bileho pepre (drceneho)
    1pl. lzice hrube soli

    Oskrabat lososa, ususit jej do cista, ale neoplachovat. Roztahni ho u patere, vykosti, ale kuzi nech. Smichej cukr, pepr a sul a vetri smes do masa z vnitrni strany. Koprem obloz po vnejsich stranach. Potom vloz polovinu lososa do velkeho pekace vnejsi stranou nahoru, druhou pulku vnejsi stranou k vnitrni prvni pulce. Prikryj talirkem, poradne zatizit, vlozit do chladna a nechat den odpocivat. Nekolikrat otocit a prokladat koprem.
    Potom koreni oskrabat a lososa krajet na tenoucke sikme platky, nebo 2 cm siroke rovne pouzky bez kuze. Polozit na chlazeny tac a oblozit ozdobne koprem. Kuzi nakrajet na 1cm siroke prouzky a posekat, oblozit ji potom lososa, jako delikatesni garnering.

    Podava se s hrubou lososovou omackou (neznam, ale muzu mrknout) nebo olejem, vinnym octem, cukrem, sul, horcice a najemno nasekanym koprem z techto surovin udelame vlastni sos podle sve chuti. Recept je pro 6 osob

    superkarma: 0 10.10.2007, 19:21:52
  3. avatar
    [156] kareta [*]

    Amálie: zhruba tak- 2 lososové filety (1 kg)svazek kopru
    4 lžíce hrubé soli
    3 lžíce cukru
    )1 lžička bílého pepře

    sůl, cukr pepř smícháš, odkostíš lososa, posypeš smíchanou směsí, položíš kůží na dno zapékací nádoby, nasekáš kopr, 2/3 dáš na rybu v nádobě, položíš na to druhý filet, nasypeš zbytek kopru, zakryješ nádobu alobalem, zatížíš a v lednici 2 dny chladíš. Denně 2x obrátit. pak se z toho krájí plátky filetovacím nožem

    superkarma: 0 10.10.2007, 19:07:32
  4. avatar
    [155] evelyn [*]

    kareta: jsem si tipla, neni nas hodne

    superkarma: 0 10.10.2007, 19:04:03
  5. avatar
    [154] Amálie [*]

    evelyn: Jestli se můžu přimluvit....přelož...

    superkarma: 0 10.10.2007, 18:59:11
  6. avatar
    [153] kareta [*]

    evelyn: jak jsi uhodla, že nemluvím plynně vikingsky?

    superkarma: 0 10.10.2007, 18:57:03
  7. avatar
    [152] evelyn [*]

    *daisy*: kareta: kdyz budete hodne, mozna vam ho prelozim

    superkarma: 0 10.10.2007, 18:41:27
  8. avatar
    [151] kareta [*]

    evelyn: to je přesně on

    superkarma: 0 10.10.2007, 18:34:38
  9. avatar
    [150] *daisy* [*]

    evelyn: jsi poklad, recept vypada opravdu lakave

    superkarma: 0 10.10.2007, 18:26:31
  10. avatar
    [149] evelyn [*]

    kareta: nasla jsem ten recept

    GRAVAD LAX


    1 kg lax, helst mellanbiten
    1 stor knippa dill
    1 msk socker
    1½ tsk krossad vitpeppar
    1 msk grovt salt

    Skrapa laxbiten och torka den ren, men skölj den inte. Klyv den längs ryggbenet. Skär bort alla ben, men låt skinnet sitta kvar. Blanda socker, peppar och salt och gnid in fisken på köttsidorna med denna kryddblandning.
    Lägg rikligt med dill på innersidorna av laxhalvorna och placera sedan den ena laxhaIvan i en stor form med köttsidan uppåt. Lägg den andra halvan över med innersida mot innersida och på så sätt att tjocksidan på den ena halvan kommer mot tunnsidan på den andra. Täck med en tallrik, lägg på en tyngd och låt laxen ligga svalt i press under ett dygn. Vänd den en eller ett par gånger och fyll på med färsk dill.
    Skrapa bort kryddorna och skär upp laxen i tunna, sneda skivor (eller ca 2 cm tjocka raka remsor), fria från skinnet. Lägg upp skivorna på ett kallt fat och garnera med friska dillkvistar.
    Skär skinnet i 1 cm breda remsor och halstra dem. Lägg upp dem runt laxen som "delikatessgarnerig".
    Servera laxen med gravlaxsås eller med olja, vinäger, socker, vitpeppar, salt, senap och finklippt dill så att var och en kan blanda till en sås efter sin egen smak. (6 pers.)

    superkarma: 0 10.10.2007, 18:17:32
  11. avatar
    [148] kareta [*]

    Amálie: já ho zasyrova nakrájím na tenké plátky a tak to tam dávám A místo okurky avokádo, něco wasabi a tlačím to do sebe, třeba všech 5 rolek...Nemusím se dělit, protože to nikdo nechce Nakládaný losos v kopru je tuším švédský rečept a to se taky jí zasyrova, jenže to jsem nezkoušela

    superkarma: 0 10.10.2007, 16:43:27
  12. avatar
    [147] Amálie [*]

    Solei: Někde jsem zahlídla recepty na marinování lososa do sushi, ale já hlava děravá nevim kde. Na jedné akci jsem ho tak jedla a byl fakt super.

    superkarma: 0 10.10.2007, 16:42:21
  13. avatar
    [146] Solei [*]

    Amálie: nakládat lososa? to jsem ještě neslyšela, vím že může být buď syrový nebo uzený. Ale ještě nikdy mně nenapadlo ho použít do sushi naložený.

    superkarma: 0 10.10.2007, 16:37:46
  14. avatar
    [145] Amálie [*]

    Meander: Nesypala jsem mu to suchý, já to před požíváním uvařila.


    Ch.Z. Kochanská: Suchá a studená je . Nebo se studenou bejby karotkou a hráškem.

    superkarma: 0 10.10.2007, 16:37:07
  15. avatar
    [144] Ch.Z. Kochanská [*]

    Meander: mně se ji teď extrudovat podařilo Bylo to krátký, zákeřný okamžik a už to bylo. Furt byla tvrdá a za dvě minuty byla měkká, rozcapená

    superkarma: 0 10.10.2007, 16:32:48
  16. avatar
    [143] Ch.Z. Kochanská [*]

    Amálie: já uvařila basmati natural v neděli, chlap u oběda nic neříkal, mně chutnala tak středně. Ale večer chodil, v ruce kastrol a lžičku - prý: dost dobrá rýža a cpal ju suchou!

    superkarma: 0 10.10.2007, 16:30:58
  17. avatar
    [142] Meander [*]

    Ch.Z. Kochanská: Mně se ještě nikdy nepovedlo roztřepit rýži a moc bych to chtěla vidět V družině se mi líbila roztřepená rýže v polévce.
    Amálie: Má dobrý zuby.

    superkarma: 0 10.10.2007, 16:29:18
  18. avatar
    [141] Amálie [*]

    kareta: Jak nakládáš lososa na sushi?

    superkarma: 0 10.10.2007, 16:28:39
  19. avatar
    [140] Amálie [*]

    kareta: Meander: Fakt? Já naturalku onehdy předložila i chlapovi, chvíli na to koukal podivně a pak to snědl. Nooo....možná to bylo tou zeleninou na másle, kterou miluje.

    superkarma: 0 10.10.2007, 16:27:22
  20. avatar
    [139] Ch.Z. Kochanská [*]

    Meander: dá se uvařit, ale jaksi nemá stadium, kdy je poživatelná a ještě nepraskne a neroztřepí se...

    superkarma: 0 10.10.2007, 16:26:42
  21. avatar
    [138] Meander [*]

    kareta: Já tu natural nedokázala uvařit vůbec. Zdá se, jako by jí délka varu přidávala na tvrdosti. A chutnala ohavně.

    superkarma: 0 10.10.2007, 16:21:36
  22. avatar
    [137] Meander [*]

    Amálie: Kupuju výhradně basmati, aspoň to že jsem trefila

    superkarma: 0 10.10.2007, 16:20:43
  23. avatar
    [136] kareta [*]

    Amálie: já tu natural neane uvařit chutně Po 4 balíčcích jsem to vzdala. Strašně mi nechutná

    superkarma: 0 10.10.2007, 16:20:34
  24. avatar
    [135] Amálie [*]

    Meander: Předvařená neslepitelná rýže 70, předvařená rýže 90, Rýžová mouka 95 a glukóza má index 100.


    kareta: Rýže basmati 50
    Rýže tmavá natural (hnědá) 50 - to je mnohem lepší.

    superkarma: 0 10.10.2007, 16:15:52
  25. avatar
    [134] Amálie [*]

    Meander: Ch.Z. Kochanská: Naše babča říká rýži a bramborám "hladový jídlo". A taky že to neni pro chlapy, ti musej mít prej knedlíky, aby neotravovali moc brzy s hladem.

    superkarma: 0 10.10.2007, 16:08:35
  26. avatar
    [133] werka [*]

    Amálie: Myslíš si to správně

    superkarma: 0 10.10.2007, 16:07:13
  27. avatar
    [132] Meander [*]

    http://www.fzv.cz/web/glykemicky_index

    superkarma: 0 10.10.2007, 16:04:46
  28. avatar
    [131] Amálie [*]

    chuanita: Myslela jsem si, že právě nízký glykemický index způsobuje oddálení pocitu hladu (např: celozrnné výrobky, zelenina, ovoce, složité cukry). A výrobky s vysokým glykemickým indexem (cukr, sladké vody, zákusky) způsobí "rychlej hlad". Cukr v krvi vylítne a pak jeho rychlý pokles způsobí kručení v břiše i neodolatelnou chuť na jídlo.



    kareta: Tak daleko jsem se ještě nepropracovala.

    superkarma: 0 10.10.2007, 16:03:23
  29. avatar
    [130] Ch.Z. Kochanská [*]

    Meander: u nás říká, že rýža je hladná, tak asi je po ní hlad :o)

    superkarma: 0 10.10.2007, 16:02:45
  30. avatar
    [129] Ch.Z. Kochanská [*]

    Rýže má GI 60 - 50, podle toho, zda je bílá, tmavá, předvařená.

    superkarma: 0 10.10.2007, 16:01:54

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme