Reklama

Pokud vás až dosud trápily pochybnosti o tom, jak správně připravit varlata, máme pro vás dobrou zprávu. Srbský kuchař Ljubomir Erovič (45) vydal zřejmě první kuchařku na světě, která je celá zasvěcená receptům na zpracování této mnohými opomíjené pochutiny.

 

Kuchař ve své knize „Varlatová kuchařka - Vaříme s koulemi“ uvádí své oblíbené recepty, jako jsou například obalovaná varlata nebo pizza s varlaty. Jde o elektronickou knihu, kterou si zájemci mohou stáhnout na internetu. Doplněna je videem, kde se například můžeme poučit, jak varlata správně stáhnout z kůže a nasekat.

Například na pizzu s varlaty budeme potřebovat i sýr, cibuli, pepř, slaninu a býčí varlata. „Je to italská pizza se srbskými koulemi,“ říká Erovič. V knize najdeme i vybrané recepty francouzského stylu, jako například telecí varlátka ve víně.

 

„Nejchutnější varlata mají podle mého býci, hřebci a pštrosi, ale jsou lidé, kteří jsou jiného názoru. Všechny varlata se dají jíst, tedy kromě lidských,“ dodává Erovič, který je samouk.

Dvacetiletá praxe v přípravě jídel z varlat z něj ale učinila světového experta. Je také hlavním organizátorem Světového šampionátu v přípravě varlat, který se v Srbsku koná od roku 2004.        
zdroj: korzo

Jak by se vám líbilo pozvání na marinovaného pštrosího „bambulína“ ?
J