Cestování

Je libo švábí placičky?


To si takhle listuji v Nizozemí v jídelním lístku a přemýšlím, co bych povečeřela. Nutno podotknout, že holandsky samozřejmě neumím ani slovo.

Spatřila jsem v nabídce pokrm zvaný Kikkerbille. Inu, asociace jsou různé, a já jsem si pod tímto pojmem představila něco od drůbeže.

 

Dostala jsem ovšem žabí stehýnka. Opotila jsem se. Pohled obsluhujícího pána byl kombinací shovívavě zdviženého obočí a škodolibého úsměvu. Zapikal se u dveří do kuchyně a nespustil od našeho stolu oči.

 

Ale samozřejmě, že jsem se chovala, jako bych tuto krmi třikrát v týdnu měla k svačině. Nakonec to bylo velice dobré a vážně jsem si pochutnala.


Nicméně, proti některým krajům a obyvatelům různých zeměpisných šířek je má ochutnávka žabích končetin slabým čajíčkem.

Pojďte se podívat, co se kde dá prohnat zažívacím traktem.

 

Termiti – Afrika
Bílí mravenci jsou pochoutkou afrických černochů, kteří tvrdí, že chutnají jako ananas.


Pavouci – Laos

Laosané
považují pavouky za lahůdku. Smažení pavouci mají prý docela příjemné aroma a připomínají svou chutí obyčejné ořechy.


 

Klokaní mužstvíAustrálie  
Za jednu z největších specialit tamější kuchyně jsou považována varlata grilovaných klokanů. V restauracích se obvykle servíruje talíř s třemi varlaty v ceně kolem jednoho a půl dolaru.


Snad cokoli, co kdy jevilo známky života
Čína 
Vyhledávané speciality v Číně jsou medvědí tlapy, daňčí ocasy, kachní jazyky, úhoří vajíčka, velbloudí hrb, opičí pysky, kapří ocasy, volský morek a kočičí maso. Dáte-li si zde „trojí písknutí“ možná mi budete závidět Kikkerbille. Jedná se totiž o krysí mláďátka.
Text v průvodci doslova říká: Poprvé vypísknou, když je uchopíte tyčinkami, podruhé při namočení do sojové omáčky a potřetí, když si je dáte do pusy. Ech, dobrou chuť.

Dále v čínském menu například najdete krysu obloženou smaženým chřestem a krysí polévku s kořínky léčivých bylin. Krysu si jednoduše dáte v Číně tak běžně jako u nás kuře.
Pokud byste si tady ale nechtěli pochutnat na hlodavci, můžete zkusit například hada, ježka, žížalu, případně psa. A pokud vám i tohle bude málo, ještě jsou k mání smažení švábi, švábí lívanečky nebo  patrně dětské menu  švábí kaše.

Sobí žaludek i s obsahem – Inuité 
Eskymáci považují za lahůdku sobí žaludky plné lišejníků, bobulí a jiné rostlinné potravy, která spolu se žaludeční šťávou soba představuje pikantní a čerstvý salát. Žaludek jedí syrový (ten můj teď zavrávoral).

Hlínové plackyGhana 
Nedaleko Akkry těží dělníci tvrdou hlínu, kterou melou, prosívají a mísí s vodou a moukou a pečou z ní malé placky. Čukčové, žijící zase na nejzazším severovýchodě Ruska, mají v oblibě sladkou, tučnou, žlutou hlínu, kterou jedí jen tak.

Housenky motýla drvopleně šedého – domorodí Australané 
Stačí strhnout kůru stromu a objevit chodbičku s 25 cm dlouhými, tučnými larvami. Jedná se o pochoutku plnou stopových prvků, železa a 35 % tuku, který bezvadně váže vodu.

Komáři – Mexiko 

Specialitou mnoha mexických restaurací je komáří polévka, nebo vajíčka much žijících v okolí jezera Texcoco. Tato pochoutka se nazývá „Mexický kaviár“. Jen v Mexiku žije okolo 110 druhů hmyzu, které se dají jíst.


Vrabci
Thajsko 
Thajci se evidentně řídí pořekadlem o vrabci v hrsti. Pokrmů z tohoto opeřence si zde můžete dát opravdu hodně. Vrabci jsou dokonce v Thajsku již ohroženi „vyjedením".


A ještě dvě skutečné perly jen pro „labužníky“

Lidojedi ve vnitřní Brazílii zásadně nejedí maso svých nepřátel, ale s úctou slupnou zesnulého kamaráda. Toho podle receptu rozřežou na malé kousky, vloží do hrnce a postaví na oheň. Přesně při západu slunce sejmou z hrnce poklici a rozdělí kousky vařeného nebožtíka mezi sebe. Kosti jsou rozemlety na prášek a rozházeny na všechny strany.


Vdova kmene Karaibů z Antilských ostrovů jde ještě dál. Sama manželovi vykope hrob a pohřbí ho. Po roce tělo zase vyhrabe. Jeho kosti pak uloží do pytlíku, který si celý další rok strká pod peřinu, aby s ní byl manžel i v noci. Pokud se chce znovu vdát, tak kosti rituálně uvaří a vzniklý vývar postaví na práh svého domu. Ten muž, který polévku okusí spolu s vdovou, stane se jejím novým manželem. Karaibské ženy nazývají tuto - věc -  rajským pokrmem.
 

No co? Možná by zase třeba Laosanům nebo australským domorodcům při pohledu na naši „svíčkovou se šesti“ bylo také nevolno...

S jakým gastronomickým zážitkem jste se na svých cestách setkali vy?

 

SOUTĚŽ SCHWARZKOPF: Gabriela Preissová

   
14.03.2008 - Zahraničí - autor: Michaela Kudláčková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [45] wtipna [*]

    Co ten člověk všechno nesežere.

    superkarma: 0 17.03.2008, 14:33:13
  2. [44] Polarka [*]

    kdyz nekde jsem tak jim jidla jaka jedi v te zemi. Asi bych zavahala nad svabama. Pokud bych vedela ze jsou to svabi. Jinak je dobra treba iguana, na medvedi tlapy si nepotrpim, ty chutnaji asi jako veprove nozicky....sama klizka, jinak medvedy, kteri mohou mit trichonosu varim spis na gulas nebo rostenky, nedelam z nich bifteky. Dobrej je bobr, i kdyz vychvalovana pochoutka, bobri ocas nemusim,bison, pochopitelne los ci cariboo, dikobraz je dobrej,langusty, shrimpy, sneky, zaby...to je vsechno moc dobry papani:) Delala jsem i rysa na smetane a byl moc dobrej, mum synum chutnal. Delam kaviar z lososich jiker a z jejich jater delam pastiku.A jen mimochodem...urcite ten cisnik v popisovanem pribehu se nechoval jak si pisatelka predstavovala. Jednak nemohl tusit ze to nezna, jednak zaby nejsou nic tak neobvykleho,zvlast v restauraci ktera je lidem nabizi v jidelnicku.

    superkarma: 0 16.03.2008, 20:53:18
  3. avatar
    [43] shb [*]

    naštěstí jsem nic podobného nekonzumovala a 100%tně bych to nedokázala jako autorka s žabími stehýnky a po trojím písknutí jsem dál nečetla taky mívám často problém i s domácí kuchyní

    superkarma: 0 15.03.2008, 20:57:55
  4. avatar
    [42] Exupery [*]

    Já jsem v tomhle fifinka přecitlivělá, takže mám problémy i s českejma jídlama, nejím vlastně skoro žádný maso. Z toho, co je zde uvedeno, bych snědla jedině tu hlínu.
    Trochu mě zarazily ty kulky z grilovanýho klokana. To jako fakt se odříznou až po ugrilování celýho klokana nebo jsou to grilovaný kulky?

    superkarma: 0 15.03.2008, 10:12:03
  5. avatar
    [41] marylin [*]

    Teda ziju tu uz dlouho .. ale klokani kulky jsem tu jeste nevidela

    superkarma: 0 15.03.2008, 05:13:26
  6. [40] magdicka [*]

    zabi stehynka jsem ochutnala jsou vyborne,nove jsem ted naposled ochutnala na sardinii steaky z konskeho masa

    superkarma: 0 14.03.2008, 22:30:43
  7. avatar
    [39] breberka [*]

    Asi hodím šavli

    superkarma: 0 14.03.2008, 21:52:04

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [38] Canadian [*]

    Zabi stehynka jsou vytecne maso, takove jemne . U zelvi polevky jsem se vsazela s kamosem, jestli tam budou plavat i boudicky. Neplavaly
    Snek je takovej prumernej, muzu-nemusim. Ale hada bych kostla rada

    superkarma: 0 14.03.2008, 20:59:49
  2. avatar
    [37] Michaela Kudláčková [*]

    red_rat: Ano vyjmečně film po knize nezklamal.

    superkarma: 0 14.03.2008, 16:51:46
  3. avatar
    [34] Michaela Kudláčková [*]

    arjev: K Motýlkovi se připojuji - naprosto vyjmečné čtení.

    superkarma: 0 14.03.2008, 14:25:55
  4. avatar
    [32] arjev [*]

    venclikovaj: pro tebe je to hnus, ale četlas Motýlka a nebo, když zabloudíš v amazonském pralese - hlady sníš všechno co najdeš. Četla jsem knihu o válečných zajatcích a ti když na parapetu okna patologie v koncentráku našli lidská játra, nerozmýšleli se a snědli je.

    superkarma: 0 14.03.2008, 14:00:54
  5. avatar
    [31] arjev [*]

    Housenky motýla drvopleně šedého musí být dobré papáníčko. Tolik proteinu najednou

    superkarma: 0 14.03.2008, 13:55:41
  6. avatar
    [30] Ťapina [*]

    Meander: Šneci jsou domácí mazlíčci, ty cyniku Ale krysu nebo třeba morče jo, to je skoro jak králík

    superkarma: 0 14.03.2008, 13:33:01
  7. avatar
    [29] Japina [*]

    venclikovaj: Jak nechutných? Vždyť je u každé "lahůdky" napsáno, komu chutná.

    superkarma: 0 14.03.2008, 13:27:19
  8. avatar
    [28] venclikovaj [*]

    hnus!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!proč píšete o takových nechutných věecech???

    superkarma: 0 14.03.2008, 13:24:30
  9. [27] Pavla_b [*]

    Majucha: ten nebožtík po roce.. no nevím, co tam tak může být

    superkarma: 0 14.03.2008, 13:01:54
  10. avatar
    [25] Meander [*]

    Krysa může být moc dobrá a žabí stehýnka doufám brzy ochutnám. Stejně tak ráda bych okusila hada a šneky.

    superkarma: 0 14.03.2008, 12:00:37
  11. [24] Pavla_b [*]

    Majucha: taky si to myslím a kromě živých zvířat (ty pískající krysky) a vývaru z nebožtíka, který byl rok pod zemí, bych zkusila klidně vše

    superkarma: 0 14.03.2008, 11:59:31
  12. [22] Pavla_b [*]

    vývar z nebožtíka je hrozný

    superkarma: 0 14.03.2008, 10:52:32
  13. avatar
    [20] *daisy* [*]

    red_rat: Pripomnelas mi historku z druheho dilu Stoparova pruvodce po galaxii Restaurant na konci vesmiru... Po restauraci chodil specialne vyslechteny bycek, ktery sam sebe nabizel k snedku

    No, ony ty zizalky a svabici jsou asi fakt hodne vydatni na stopove prvky. Ne, ze bych to hodlala zkouset, jsem vdecna za nase zabehane pochoutky

    superkarma: 0 14.03.2008, 10:26:39
  14. avatar
    [18] ťutinka [*]

    Jedla jsem šneky,byly udělaní jako salát,takže jsem netušila,co že to vlastně pojídám,až když mě bylo řečeno co to vlastně jím,tak jsem slušně poděkovala a skončila

    superkarma: 0 14.03.2008, 09:52:42
  15. avatar
    [17] femme [*]

    michaela.kudlackova: aha, takže ať si taky užijou jiní, co

    superkarma: 0 14.03.2008, 09:52:09
  16. avatar
    [16] svetluszka [*]

    sanvean: ....ale zase se mi zvedá žaludej z ovaru

    superkarma: 0 14.03.2008, 09:51:09
  17. avatar
    [14] rek11 [*]

    jen jsem nakoukla, abych zjistila kolik tu bude blijicich smajliku

    superkarma: 0 14.03.2008, 09:49:45
  18. avatar
    [13] sanvean [*]

    svetluszka: Myslíš opravdu ten prasečí?

    superkarma: 0 14.03.2008, 09:47:58
  19. avatar
    [12] svetluszka [*]

    sanvean: mozeček s vajíčkem miluju.

    superkarma: 0 14.03.2008, 09:45:44
  20. avatar
    [11] sanvean [*]

    Ona i naše domovina skýtá kuriozní lahůdky, jen třeba zabijačka: ovarové prasečí uši, polévka z krve, dršťky, smažený mozek (to jsem fakt viděla někoho jíst), mou oblíbenou specialitou u maďarské babičky byl kuřecí pařát trčící z polévky (mámu křísili ze mdlob), ono by se toho určitě našlo víc

    superkarma: 0 14.03.2008, 09:36:23
  21. avatar
    [10] Maši [*]

    Tak ten vývar z rok starého nebožtíka by stál život i mně...

    superkarma: 0 14.03.2008, 09:33:03
  22. avatar
    [9] Michaela Kudláčková [*]

    femme: Já při hledání materálů na napsání také

    superkarma: 0 14.03.2008, 09:32:26
  23. avatar
    [8] femme [*]

    dík přečtením tohoto článku jsem ušetřila za snídani i svačinu

    superkarma: 0 14.03.2008, 09:26:23
  24. avatar
    [7] Michaela Kudláčková [*]

    svetluszka: 4 Chutnají ale mnohem lépe

    superkarma: 0 14.03.2008, 09:07:44
  25. avatar
    [6] Kokošková [*]

    no fuj, to bych v životě nesnědla

    superkarma: 0 14.03.2008, 08:11:09
  26. avatar
    [5] svetluszka [*]

    a kdybych si musela vybrat na přežití, tak asi tu hlínu...

    superkarma: 0 14.03.2008, 08:06:16
  27. avatar
    [4] svetluszka [*]

    ty stehýnka vypadají jako dětský punčocháče...

    superkarma: 0 14.03.2008, 08:04:54
  28. [3] Mehteb [*]

    pokud má člověk hlad, neřeší příliš co to je.........prostě je to na konci potravního řetězce, tak to má smůlu....
    v normálních podmíkách bych možná něco z toho ochutnala i dobrovolně, ale nesmí to být živé a syrové......ale v zásadě jíst lze cokoli

    superkarma: 0 14.03.2008, 07:50:02
  29. avatar
    [2] gerda [*]

    Inuité sobím žaludkem řeší nedostatek vitamínů, podobně jsou na tom Afričané, kteří jedí speciální hlínu. Než bych umřela hlady, asi bych musela jíst všecko, co by bylo v dosahu, ale muselo to být předtím zbaveno života.

    superkarma: 0 14.03.2008, 07:39:51
  30. avatar
    [1] jazuzinka [*]

    myslím, že jsem vděčná, že něco mám "do huby" a v exotických zemích bych moc nezkoumala . lepší je si pochutnat a nezjišťovat, co to bylo před mým talířem.....

    superkarma: 0 14.03.2008, 07:33:56

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme