Reklama

Nenechte se strhnout splínem. Tato potravina vám jej pomůže překonat. Sychravé počasí, kratší dny a nálada pod psa. I tak může vypadat konec roku, a to pak na sebe splín a špatná nálada nenechají dlouho čekat. Existují však potraviny, které svým složením pomáhají zlepšovat náladu a psychickou pohodu. Mezi takové patří i kaštany.

kastany

Jedlé kaštany jsou plodem kaštanovníku setého. Plody mají nezaměnitelnou chuť i vůni a začínají se sklízet v říjnu. Strom poprvé začne plodit zhruba po třech letech od naroubování a plodí zhruba 15 let. Kaštany potřebují relativně dost slunečního svitu. Optimálně 250 hodin v období od dubna do října.

Pokud si pochutnáte na kaštanech, zlepšíte si tím i náladu. Kaštany jsou bohaté zejména na vitamíny A, B a C a díky nízkému obsahu cukrusi je mohou vychutnat i diabetici.  Navíc pomáhají předcházet ztrátě paměti a čistí játra. Jejich velkou předností je to, že působí proti psychickým poruchám a stavům úzkosti. Konzumují se pouze po tepelné úpravě, neboť čerstvé mají trpkou chuť. Nejčastěji se setkáte s pečenými kaštany, ale použít je můžete i do nádivky nebo k masu. Z kaštanů se dají připravit i dezerty, respektive z kaštanové mouky nebo z kaštanového pyré.

Pokud nemáte chuť na dezert ani na maso, zkuste tento recept na kaštanové rizoto.

recept

Špaldové rizoto s kaštany, houbami porcini a šalvějí sofie smith

  • Houby, kterým se říká porcini, jsou v našich zeměpisných šířkách známy spíše pod názvem hřib smrkový.
  • Špaldová zrnka 200 g
  • Sušené houby 25 g   
  • Olivový olej 3 lžíce
  • Šalotky – nakrájené najemno 3
  • Česnek – jemně nasekaný 1
  • Vařené kaštany 100 g
  • Lístky šalvěje 2 snítky
  • Bílé víno 2 malé skleničky
  • Vývar 1 litr
  • Nastrouhaný parmazán 50 g
  • Sůl a pepř dle chuti

Namočte špaldu do studené vody a sušené houby do teplé na asi 20 minut. Sceďte špaldu, vodu z hub také slijte a dejte na stranu.

Na pánvi zahřejte olivový olej a rychle osmahněte lístky šalvěje. Vyndejte je a olej dejte stranou. Následně v něm orestujte šalotku, dokud nezprůhlední. Přidejte nasekaný česnek, zamíchejte, přisypte špaldu a promíchejte s olejem.

Vlijte bílé víno a míchejte, dokud se neodpaří.

Přilijte ¼ vývaru a míchejte, až se tekutina vsákne. Poté přidejte ½ zbývajícího vývaru a opakujte stejný proces.

Nakonec přimíchejte zbývající vývar, dochuťte solí a pepřem a vařte na mírném ohni, dokud není špalda měkká a většina tekutiny absorbovaná.

Vmíchejte kaštany, šalvěj a ¾ nastrouhaného parmezánu, zbytkem posypte pokrm a servírujte.

Jak správně vybrat kaštany?

„Při výběru nekonzervovaných kaštanů si dejte pozor, abyste vybrali pouze čerstvé tvrdé plody bez děr. Ty nejlepší kousky by měly být v poměru ke své velikosti relativně těžké,“ popisuje Vojtěch Havránek ze společnosti Titbit, která kaštany do obchodních řetězců dodává. „Když kaštanem zatřesete, neměli byste slyšet dutý zvuk, jelikož pak to znamená, že plod vysychá,“ dodává. Na českém trhu se objevují kaštany převážně z Číny a ty jsou právě určeny ke konzumaci jako pečené. V Číně začíná sklizeň již během září, takže první kontejnery se v České republice, po měsíční cestě na moři, objevují koncem října. Zhruba 2 měsíce po sklizni se hladina cukrů ustálí a kaštany dosáhnou té nejlepší chuti.   Během transportu jsou skladovány při -1 až -2 °C. „Kaštany skladujte při pokojové teplotě. Určitě je znovu nezamrazujte, mohly by utrpět teplotní šok, a to by se pak podepsalo na jejich kvalitě i chuti,“ uzavírá Havránek.

Více informací naleznete na www.titbit.cz.

Další kaštanové recepty na našem webu: