Vaření

Je libo pečené kaštany?

Nenechte se strhnout splínem. Tato potravina vám jej pomůže překonat. Sychravé počasí, kratší dny a nálada pod psa. I tak může vypadat konec roku, a to pak na sebe splín a špatná nálada nenechají dlouho čekat. Existují však potraviny, které svým složením pomáhají zlepšovat náladu a psychickou pohodu. Mezi takové patří i kaštany.

kastany

Jedlé kaštany jsou plodem kaštanovníku setého. Plody mají nezaměnitelnou chuť i vůni a začínají se sklízet v říjnu. Strom poprvé začne plodit zhruba po třech letech od naroubování a plodí zhruba 15 let. Kaštany potřebují relativně dost slunečního svitu. Optimálně 250 hodin v období od dubna do října.

Pokud si pochutnáte na kaštanech, zlepšíte si tím i náladu. Kaštany jsou bohaté zejména na vitamíny A, B a C a díky nízkému obsahu cukrusi je mohou vychutnat i diabetici.  Navíc pomáhají předcházet ztrátě paměti a čistí játra. Jejich velkou předností je to, že působí proti psychickým poruchám a stavům úzkosti. Konzumují se pouze po tepelné úpravě, neboť čerstvé mají trpkou chuť. Nejčastěji se setkáte s pečenými kaštany, ale použít je můžete i do nádivky nebo k masu. Z kaštanů se dají připravit i dezerty, respektive z kaštanové mouky nebo z kaštanového pyré.

Pokud nemáte chuť na dezert ani na maso, zkuste tento recept na kaštanové rizoto.

recept

Špaldové rizoto s kaštany, houbami porcini a šalvějí sofie smith

  • Houby, kterým se říká porcini, jsou v našich zeměpisných šířkách známy spíše pod názvem hřib smrkový.
  • Špaldová zrnka 200 g
  • Sušené houby 25 g   
  • Olivový olej 3 lžíce
  • Šalotky – nakrájené najemno 3
  • Česnek – jemně nasekaný 1
  • Vařené kaštany 100 g
  • Lístky šalvěje 2 snítky
  • Bílé víno 2 malé skleničky
  • Vývar 1 litr
  • Nastrouhaný parmazán 50 g
  • Sůl a pepř dle chuti

Namočte špaldu do studené vody a sušené houby do teplé na asi 20 minut. Sceďte špaldu, vodu z hub také slijte a dejte na stranu.

Na pánvi zahřejte olivový olej a rychle osmahněte lístky šalvěje. Vyndejte je a olej dejte stranou. Následně v něm orestujte šalotku, dokud nezprůhlední. Přidejte nasekaný česnek, zamíchejte, přisypte špaldu a promíchejte s olejem.

Vlijte bílé víno a míchejte, dokud se neodpaří.

Přilijte ¼ vývaru a míchejte, až se tekutina vsákne. Poté přidejte ½ zbývajícího vývaru a opakujte stejný proces.

Nakonec přimíchejte zbývající vývar, dochuťte solí a pepřem a vařte na mírném ohni, dokud není špalda měkká a většina tekutiny absorbovaná.

Vmíchejte kaštany, šalvěj a ¾ nastrouhaného parmezánu, zbytkem posypte pokrm a servírujte.

Jak správně vybrat kaštany?

„Při výběru nekonzervovaných kaštanů si dejte pozor, abyste vybrali pouze čerstvé tvrdé plody bez děr. Ty nejlepší kousky by měly být v poměru ke své velikosti relativně těžké,“ popisuje Vojtěch Havránek ze společnosti Titbit, která kaštany do obchodních řetězců dodává. „Když kaštanem zatřesete, neměli byste slyšet dutý zvuk, jelikož pak to znamená, že plod vysychá,“ dodává. Na českém trhu se objevují kaštany převážně z Číny a ty jsou právě určeny ke konzumaci jako pečené. V Číně začíná sklizeň již během září, takže první kontejnery se v České republice, po měsíční cestě na moři, objevují koncem října. Zhruba 2 měsíce po sklizni se hladina cukrů ustálí a kaštany dosáhnou té nejlepší chuti.   Během transportu jsou skladovány při -1 až -2 °C. „Kaštany skladujte při pokojové teplotě. Určitě je znovu nezamrazujte, mohly by utrpět teplotní šok, a to by se pak podepsalo na jejich kvalitě i chuti,“ uzavírá Havránek.

Více informací naleznete na www.titbit.cz.

Další kaštanové recepty na našem webu:

   
01.12.2016 - Vaření - autor: (red)

Komentáře:

  1. [29] Pavla_b [*]

    Rikina — #24 Sml58 Sml22

    superkarma: 0 02.12.2016, 08:53:31
  2. [28] Miluše3 [*]

    Jedla jsem a připomínají mně přemrzlé brambory.

    superkarma: 0 01.12.2016, 21:49:06
  3. avatar
    [27] Suzanne [*]

    Kaštany miluju. Když je zima a člověk si je koupí horké u stánky, nemá to pro mě chybu. Výborné byly v Turecku, ale ani ve Vídni a v Praze vůbec nebyly špatné, koupila jsem je zrovna na adventních trzích.

    superkarma: 0 01.12.2016, 21:04:04
  4. [26] babos [*]

    Nechutnají mi

    superkarma: 0 01.12.2016, 18:45:32
  5. [25] slávenka [*]

    ještě jsem je neochutnala...

    superkarma: 0 01.12.2016, 15:34:06
  6. [24] Rikina [*]

    Pavla_b — #23 Však jo, to já jen tak - pro přesnost Sml30 Sml57

    1. na komentář reaguje Pavla_b — #29
    superkarma: 1 01.12.2016, 14:54:54
  7. [23] Pavla_b [*]

    Rikina — #21 Mně to stačí úplně, já to vím a představte si, že i vím, kde u nás jedlý kaštan roste. Sml24 Jen mě ta Vaše poznámka, že kaštany nebyly k jídlu, přivedla na myšlenku, jestli jste sbírali ty jedlé kaštany.Sml57

    1. na komentář reaguje Rikina — #24
    superkarma: 1 01.12.2016, 14:50:45
  8. [22] Rikina [*]

    kobližka — #18 Přesně tak - chuť nevalná, celkem dobře to voní, ale jako pečené k jídlu nic moc. To už je lepší to kaštanové pyré do moučníků a tak. Sml80

    superkarma: 0 01.12.2016, 14:47:09
  9. [21] Rikina [*]

    Pavla_b — #10 Sml54 Překvapivě rostou jedlé kaštany neboli castanea sativa i v ČR, na několika lokalitách. Jak volně v přírodě, tak v sadech. Ano, sbírali jsme jedlé kaštany, které vůbec nejsou příbuzné druhu známému jako kaštan koňský čili jírovec maďal. Ten se na jídlo nevyužívá a nemá s jedlými kaštany nic společného. Stačí? Sml58

    1. na komentář reaguje Pavla_b — #23
    superkarma: 0 01.12.2016, 14:44:20
  10. avatar
    [20] vladka321 [*]

    Pečené kaštany jsem ochutnala až ze stromu, který jsem sama zasadila a ..., no bylo to z "mého" stromu, tak jsem to dala. Ale stačí opravdu málo, jsou dost syté. Co ale můžu je kaštanová mouka a potom kaštany syrové, ale víte, že jsem se nikdy nedopídila, zda je opravdu třeba je vždy péci??? Na kaštanlovou mouku kaštany totiž suším a to také vyžaduje tepelnou úpravu Sml16

    superkarma: 0 01.12.2016, 13:55:53
  11. [19] judi [*]

    Nikdy jsem je nejedla.

    superkarma: 0 01.12.2016, 11:43:52
  12. avatar
    [18] kobližka [*]

    Natěšená z filmů pro pamětníky,kdy si chudá dívka ohřívala zmrzlé ruce sáčkem horkých kaštanů,jsem si je jednou koupila - no,iluze je pryč.Vůbec mě to nechutnalo,bylo to moučné cosi,co mě hodně zklamalo.

    1. na komentář reaguje Rikina — #22
    superkarma: 0 01.12.2016, 11:27:29
  13. avatar
    [17] denkas [*]

    Jednou ochutnala,ale nechutnaly mi Sml23

    superkarma: 0 01.12.2016, 11:16:05
  14. avatar
    [16] amphora [*]

    Sml16 já jedla kaštanovou polévku a vcelku byla dobrá, dala se sníst, ale určitě bych ji nevyhledávala často.Sml58

    superkarma: 0 01.12.2016, 10:47:14
  15. [15] bobani [*]

    zajdu si pro ně na jarmark . musím ale přiznat , že chuťově nic moc

    superkarma: 0 01.12.2016, 10:16:17
  16. avatar
    [14] Hanula [*]

    Sml16pečené kaštany jsem hódně chtěla ochutnat - tenkrát mě ovlivnil seriál Sanitka - určitě si někteří vzpomínáte na scénu, kdy Zlata Adamovská sháněla pečené kaštany..... pak mě osud zavál do zahraničí a já je ochutnala a byla jsem zklamaná - mně teda opravdu nechutnají.....

    superkarma: 0 01.12.2016, 10:09:50
  17. avatar
    [13] RenataMor [*]

    Sml23

    superkarma: 0 01.12.2016, 09:30:11
  18. [12] V19 [*]

    Pavla_b — #11 Pečené gaštany vytvárajú úžasnú atmosféru na vianočných trhoch a hlavne obashujú veľa živín....Sml59

    superkarma: 1 01.12.2016, 09:11:21
  19. [11] Pavla_b [*]

    Pečené kaštany si ráda kupuju na adventních trzích, sáček hřeje do ruky a krásně voní. Patří to k předvánočnímu času.Sml22

    1. na komentář reaguje V19 — #12
    superkarma: 0 01.12.2016, 08:49:15
  20. [10] Pavla_b [*]

    Rikina — #5 Nebyly k jídlu? A sbírali jste jedlé kaštany? Sml57

    1. na komentář reaguje Rikina — #21
    superkarma: 1 01.12.2016, 08:48:09
  21. [9] zlá teta [*]

    Je to vzpomínka na dětství. Ale když jsem je vyzkoušela před pár lety znovu, nic moc. Raděj si nechám vzpomínky.

    superkarma: 1 01.12.2016, 08:38:26
  22. [8] Boros [*]

    V mých asi 5 letech nám je jednou koupila babička na ulici- pamatuju se, jak ten pytlík hřál do rukou. Po revoluci jsem je občas vídala v obchodě za dost hříšnou cenu a jednou jsme si je s manželem koupili, rozpekli v troubě a...ta chuť už byla jiná, než jsem si pamatovala. Ne, že by nebyly dobré, ale nebylo to ono. Ze by zesládlá vzpomínka na babičku??

    superkarma: 1 01.12.2016, 08:20:01
  23. [7] Maria28 [*]

    Tak já je koupila letos po letech v jednom řetězci. Nechtělo se mi je péct 3/4 h v troubě, našla jsem na netu vynikající recept : kaštany naříznout do křížku do hloubky tak 2-3 mm, dát to mikrovlnky tak na 3/4 minuty, krásně se rozvijí a dají se vyloupnout. Vyzkoušeno, snad to někomu pomůže v rozhodování.

    superkarma: 1 01.12.2016, 08:13:13
  24. [6] Andreadornova [*]

    Nikdy jsem pečené kaštany neochutnalaSml15

    superkarma: 0 01.12.2016, 08:07:51
  25. [5] Rikina [*]

    Pečené kaštany jsem zkoušela víckrát dle různých návodů, a nebylo to k jídlu. Sml80 Ale byly to tuzemské kaštany, ne čínské. Sml57 Největší zábava na tom bylo to sbírání kaštanů, a hlavně ten napnelismus, jestli jsme došli včas, nebo už je vysbíral někdo jinej.

    1. na komentář reaguje Pavla_b — #10
    superkarma: 0 01.12.2016, 08:05:48
  26. [4] iřka [*]

    Budu to muset někdy ochutnat.

    superkarma: 0 01.12.2016, 07:03:31
  27. [3] Darmovzalova [*]

    nikdy jsem je nejedla ,tak ani nevím jak chutnají

    superkarma: 0 01.12.2016, 06:50:04
  28. avatar
    [2] jarka1234 [*]

    Sml23Sml23Sml23

    superkarma: 0 01.12.2016, 06:15:59
  29. avatar
    [1] Myškomedvídek [*]

    Sml59pečené kaštany jsem už dlouho nejedlaSml80

    superkarma: 0 01.12.2016, 00:46:20

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme