Reklama

Prodej kávy
Rády klábosíte s přítelkyněmi u voňavého kafíčka? Nedovedete si představit svůj den bez pořádného hrnku kávy? Je to jediný životabudič, který vás doslova nakopne? Anebo vás naopak uklidní? Káva na sto způsobů. Pro někoho povzbuzující prostředek, pro jiného hypnotikum na spaní...

Co o ní nevíte?

Pro získávání kávy se z četných druhů rostliny coffea ve skutečnosti používají jen dva druhy: Arabica a Robusta. Méně používané Excelsa a Liberica se na trhu vyskytují zřídka.

  • Arabica je tou jemnější z nich. Platí co do chuti a vůně za nejušlechtilejší druh. Svoje jméno získala díky tomu, že ji Arabové v 15. století dovezli z východní Afriky do Arábie. Celých 60 procent celosvětové produkce kávy pochází právě z tohoto druhu.
  • Druhým ekonomicky významným kávovníkem je Robusta, která představuje zhruba 40 procent celosvětové produkce. Na rozdíl od kávy Arabica ji lze pěstovat i v nadmořské výšce méně než 600 metrů. Kromě toho roste rychleji a dosahuje vyšších výnosů.

Původ slova káva

KávaSlovo „káva“ je odvozeno z arabského výrazu „qahwah“, který znamená „síla“. Původní konzumace spočívala v pouhém žvýkání kávových zrn – to byl obvyklý způsob, jakým se z kávových zrn uvolňovala ona tajemná síla, která zahání spánek a povzbuzuje duševní činnost.

Věděli o ní už muslimští mystici sufové, kteří kávu hojně využívali při náboženských obřadech. Díky nim se káva v průběhu patnáctého století postupně rozšiřovala do všech částí islámského světa a odtud později i do Evropy.

Názory na účinky kávy na zdraví člověka se různí, a to jak u odborníků, tak i u samotných konzumentů. Stále dokola se řeší, zda škodí, nebo prospívá. Důvodem je, že kofein působí na každého člověka jinak.

Káva a její účinky

Kofein – alkaloid obsažený v kávových zrnech – specificky působí na lidský organizmus. Povzbuzuje srdeční činnost, zrychluje dech, zvyšuje průtok věnčitých cév a zvyšuje produkci žaludečních kyselin, což může působit žaludeční problémy.

Kofein také umocňuje účinek některých látek, které se dostávají do těla – například acylpyrinu. Efekty kofeinu je možné pozorovat až šest hodin od požití.

Šálek kávy "nakopne"Ve větší míře může být kofein i nebezpečný. Smrtelnou dávku představuje asi 100–150 miligramů kofeinu na 1kg kávy. Méně se ví, že kvalitní káva obsahuje méně kofeinu. Kvalitní kávy dále obsahují řadu lipidických olejů, nenasycených mastných kyselin a antioxidantů. Dobrá káva tedy není pouze o chuti, popřípadě o značce, ale i o obsahu a vlivu na lidský organizmus.

Východní medicína kávu považuje za nápoj, který v malých dávkách může být užitečný, ale ve větších dávkách škodí. Zpočátku působí jako životabudič, v konečném důsledku ale vyčerpává původní energii organismu. Rozptylující účinek kávy má vliv na energetické dráhy a jejich pravidelné proudění. Výsledkem je celková nerovnováha.

Zejména ženy (především po čtyřicítce) by podle čínské medicíny měly být s pitím kávy opatrné. Její negativní vliv na spojnice mezi srdcem a ledvinami vede podle čínské medicíny ke stagnaci a akumulaci hlenů v oblasti prsou a pohlavních orgánů.

Rady a tipy pro přípravu perfektního šálku kávy:

  • Vždycky se přesvědčte, že je váš kávovar čistý
  • Zvolte správný stupeň mletí kávy, vhodný pro váš kávovar. Ideálně je v kávovarech použita středně mletá káva. Jemné mletí se používá pro filtrovanou kávu a pro stroje na espreso
  • K vaření kávy použijte čerstvou vodu. Tvoří až 98 % obsahu vašeho šálku s kávou a její kvalita tedy ovlivňuje chuť
  • Na šálek použijte 1–2 dezertní lžičky kávy. Přesnou dávku si upravte podle vlastní chuti
  • Vodu použijte až po varu. Vařící voda kávu spaří a poškodí její chuť
  • Aby se zajistila plná chuť a aroma vaší kávy, spotřebujte ji do 3 týdnů od otevření
  • Po otevření zajistěte, aby byl balíček vždy dobře uzavřen, ideálně uložen ve vzduchotěsném obalu do chladničky
  • Uvařenou kávu podávejte ihned, abyste vychutnali její bohatou chuť a aroma
  • Pro udržení teplé kávy použijte termosky. Kávu nikdy znovu neohřívejte, neboť to ovlivňuje její chuť

Káva jako součást kultury

Káva neposkytuje pouze požitky, nýbrž přestavuje i drahocennou část kultury. V 17. století nastoupila káva své vítězné tažení po Evropě. Způsobila převratné změny v pracovním dni i společenských zvyklostech. Pozvání na kávu tak vytlačilo klasické pozvání na oběd nebo na večeři. Šlechta a vyšší měšťanstvo se raději scházely odpoledne při šálku kávy.

Cukráři nabízeli nové druhy pečiva, které se mohly podávat k voňavému nápoji. Vídeňské rohlíky připomínaly svým tvarem půlměsíce vítězství nad Turky, croissant ke kávě nahradil ranní polévku jako první jídlo dne.

Máte nějaký vlastní osvědčený recept na kávu, který si vaše rodina oblíbila, který jste sama vylepšila nějakým nápadem, fíglem či zlepšovákem?