Vaření

Je jen jeden hřích, který všech sedm spojuje..

Dobrej...

V první řadě bych dala jasně ráda najevo, že kategoricky odmítám historicky zažité dogma dělení smrtelného hříchu na sedm kategorií. Právě obžerství je jedinečným důkazem propojenosti všech církví zavržených předností v jednu.

1.     Bylo by potěšilé nechat stranou smilstvo. Co jiného připomíná milostnou předehru víc než svlíkání pikantní klobásky s natěšeným výrazem pravého obžery nebo vybírání toho jediného pravého kousku masíčka na přírodní plátky u řezníka.

2.      Jak jinak nazvat pocit, když nesete výslužku z domácí zabíjačky než pýchou. 
A co teprve štrůdlík od babičky zabalený na cestu...Kdo by se dělil rád. ne ne, to je ztělesněná lakota.

3.       Ani nechci popisovat, co se odehrávalo v mém  znásilněném a vypleněném srdci, když jsem zjistila, že mi někdo sežral poslední kus ovčího sýra, na který jsem se od rána těšila. Hněv.

4.      Když jsem se uklidnila skládáním prádla za tři týdny dozadu a začala klidně přemýšlet, zůstala jen prázdnota a závist . To se někdo měl.....

5.      Má nestřídmost podpořena

6.       leností však vzala za vděk i zapomenutou domácí sušenou slaninou, šest týdnů naloženou v bylinách a koření.

No ale k tématu. Moje obžerství je moje a mám ho ráda. Tmelí naše manželství, vyplňuje chladná rána i slabé programy v televizi. Hned se mi  lépe vstávalo, když se na mne smála dvě domácí vajíčka na měkko, čerstvý chlebík a máslo.

 Nevadí, když v televizi běží po stopadesáté opakovaná telenovela se slabou zápletkou a ještě horší pointou. Zůstaneme věrni dekadenci a bídě programu, otevřeme staré víno, načneme plesnivý sýr a přikousneme suchou klobásku.

Sídlo hříchu je v naší kuchyni. Tam dostává prostor padlý anděl ve mě. Tam se páchají všechny ty zvrhlosti z nejlepších ingrediencí, zvrácené postupy pečení, nakládání, smažení a příprav.

Tam zavleču všechny své úlovky z tržnic, rodinných řeznictví, malých pekáren a decentních sýráren.

A ještě k něčemu se přiznám. Mnozí pánbíčkáři se zaklínají a podezřívají mě ze smlouvy s ďáblem, že toliko jídla nepůsobí újmy mému zažívání ani nenarušuje mé jiné tělesné funkce. Je zatím ingredience nanejvýš milovaná a některými zatracovaná. Piju lák z okurek. Dám i flašku na jeden zátah když mám chuť.

Já vím, já vím. Myslete si co chcete, ale tohle chateau znojmia udržuje mé trávení v kondici družstevního pašíka spolehlivě. A je to rodinná tradice děděná po přeslici.

Vaše napapaná TTT

 Příspěvek vznikl během smažení naprosto dokonalých krůtích řízečků s bramborovou kaší, které nebyly przněny jediným kouskem zeleniny krom té, která proběhla dotyčnou krůtou během jejího života.  Při psaní těchto řádků nebyl nikdo o hladu či žízni a žádné maso nebylo přesoleno či nevhodnou tepelnou úpravou znehodnoceno.

Pozn. red.: Text nebyl redakčně upraven.


 

Děkuji zbožné TTT a mám dojem, že netřeba komentáře.

A co vy? Vy nemáte k tomuto tématu co říct? Nevěřím a čekám na mailu:

redakce@zena-in.cz

Co dneska získá nejlepší příspěvek za cenu? Již brzo, brzičko se to dovíte!

   
26.01.2011 - Příběhy - autor: Radek Kříž

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [57] hubajda [*]

    dobre se to cetlo

    superkarma: 0 16.11.2012, 21:40:01
  2. [56] zázvor [*]

    Ještě přidám.  Na to, jak jsem měl špatnou náladu,řeknu jen jedno.

    Kouzelné žínky-in.Sml79    Děkuji všem.

    superkarma: 0 26.01.2011, 21:43:40
  3. [55] zázvor [*]

    Už jen titulek v pravé části mi dal jasně najevo,že si krásně počtu A kdopak je asi autorkou)Sml59Děkuji,jste kouzelná Sml52

    superkarma: 0 26.01.2011, 21:32:37
  4. avatar
    [54] mio [*]

    ToraToraTora — #39 už je po bedlovišti - ale uvidíme, čím nás čarodějka příroda překvapí v truhlících letosSml54

    superkarma: 0 26.01.2011, 14:45:13
  5. avatar
    [53] selinka [*]

    vodfon — #49 musíš koupit DEluxe, ne SEluxe, do semínek ještě nefušuju Sml54

    superkarma: 0 26.01.2011, 14:15:23
  6. avatar
    [52] :)Helenka [*]

    vodfon — #49 Koupila jsem si nedávno v pekárně semínkový chleba a měla jsem druhý den ráno pocit, že klíčit začal Sml52

    superkarma: 0 26.01.2011, 14:12:51
  7. avatar
    [51] vodfon, kolie [*]

    selinka — #40 ToraToraTora — #41 Možná je chyba ve mně, že mi ani řeřicha nevzklíčí!Sml59

    superkarma: 0 26.01.2011, 14:12:14
  8. avatar
    [50] SNÍŽEK [*]

    cibuli a česnek cpu do všeho kde se to hodí,i porek Sml22

    superkarma: 0 26.01.2011, 14:11:39
  9. avatar
    [49] vodfon, kolie [*]

    selinka — #40 ToraToraTora — #41 Seluxe jsem nikdy nevidělaSml58 Kupuji za 11Kč a neklíčí vůbecSml58

    1. na komentář reaguje :)Helenka — #52
    2. na komentář reaguje selinka — #53
    superkarma: 0 26.01.2011, 14:09:56
  10. avatar
    [48] :)Helenka [*]

    DanaD — #47 No baže, i pošťačka na mě zazvoní a pak mi to hodí raději pod dveře Sml24

    superkarma: 0 26.01.2011, 14:03:26
  11. avatar
    [47] DanaD [*]

    :)Helenka — #46 kdo ji cibuli, tam nechodi lekar, kdo ji cesnek, tam nechodi nikdo Sml57

    1. na komentář reaguje :)Helenka — #48
    superkarma: 0 26.01.2011, 14:00:38
  12. avatar
    [46] :)Helenka [*]

    Čírina — #45 není nad česnekovou....jen tvaroh, česnek a EU neschválené pomazánkové máslo, které není máslem , ale dle směrnic jen pomazánkou....trocha soli a to je ňamka Sml54

    1. na komentář reaguje DanaD — #47
    superkarma: 0 26.01.2011, 13:56:36
  13. [45] Čírina [*]

    teda, dostala jsem chuť na rybičkovou pomazánku... u nás se dělá ze šprotů, másla, pepře a cibule.

    1. na komentář reaguje :)Helenka — #46
    superkarma: 0 26.01.2011, 13:48:14
  14. avatar
    [44] ToraToraTora [*]

    Kaylie — #42 To mě neděs, cítím jaro ve vzduchu a šilhám po semínkách.,...že bych se zase pokusila něco vypěstovat.

    superkarma: 0 26.01.2011, 12:53:50
  15. avatar
    [43] DanaD [*]

    holky vyzkousejte tenhle salat, je  lepsi v lete z opravdovych zivych rajcat, ale jde to i ted v zime z tech ze samosky.. sklada se jenom z  gothaje,  aidamu  45procent, rajcat a salatove okurky. Vsechno nakrajim na kosky stejne velke. pridam  trochu majonezy helmans a trosicku prisolim... zelenina pusti stavu, ktera se smisi s majionezou a krasne to vsecko spoji, gothaj to pekne ochuti  a syr natahne tu stavu a  krasne  se zjemni. lepsi je to druhej den, ale malokdy to vydrzi.

    takovy zakladni mnozstvi je cca 20 dkg salamu,  20 dkg syra, 6 rajcat a  1 vetsi nebo  2 mensi okurky  na tohle mnozstvi  2 pytlicky majionezy.  Ale opravdu  to chce ten gothaj, s jinym salamem toneni ono, se sumkou je tomoc mdle...

    superkarma: 0 26.01.2011, 12:50:49
  16. avatar
    [42] Kaylie [*]

    ToraToraTora — #41 A to jen proto, že byly "de luxe", jinak nevzešlo žádné!Sml52

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #44
    superkarma: 0 26.01.2011, 12:48:21
  17. avatar
    [41] ToraToraTora [*]

    selinka — #40 Já si jednou koupila semínka de luxe a vyklíčila čtyři Sml24

    1. na komentář reaguje Kaylie — #42
    2. na komentář reaguje vodfon — #49
    3. na komentář reaguje vodfon — #51
    superkarma: 0 26.01.2011, 12:46:46
  18. avatar
    [40] selinka [*]

    mio — #36 já taky, vlastně si nevzpomínám, že bych kdy rozmarýn jedla ... ale bylinky už prodávat začali, tak to zkusím. To jsem se včera takhle přehmátla, koupila jsem si řeřichu a místo obvyklých 11 Kč po mně chtěla 40. Protože prý nějaká deluxe nebo co Sml24

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #41
    2. na komentář reaguje vodfon — #49
    3. na komentář reaguje vodfon — #51
    superkarma: 0 26.01.2011, 12:44:12
  19. avatar
    [39] ToraToraTora [*]

    mio — #38 Hned vedle bedloviště? Sml54

    1. na komentář reaguje mio — #54
    superkarma: 0 26.01.2011, 12:43:14
  20. avatar
    [38] mio [*]

    ToraToraTora — #37 zkusím si ho vysadit na balkonekSml16

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #39
    superkarma: 0 26.01.2011, 12:40:03
  21. avatar
    [37] ToraToraTora [*]

    mio — #36 Já nemám ráda ten sušený, protože potom to v jídle vypadá, že tam napadalo smrkové jehličí. Když se peče čerstvý, tak je měkký, voní....ale je o zvyku, když je ho moc, smrdí mi

    1. na komentář reaguje mio — #38
    superkarma: 0 26.01.2011, 12:39:00
  22. avatar
    [36] mio [*]

    ToraToraTora — #35 já rozmarýn vůbec nepoužívám. Vezmu si z vás ale mustr, a vyzkoušímSml67

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #37
    2. na komentář reaguje selinka — #40
    superkarma: 0 26.01.2011, 12:36:16
  23. avatar
    [35] ToraToraTora [*]

    mio — #34 V létě jsou boží brambory pečené na plechu s rozmarýnem. Jako dělala Elianka nedávno. To je pro mě synonymum léta snad víc než zmrzlina....a když to jsou nové brambory a rozmarýn z vlastní zahrádky Sml54

    1. na komentář reaguje mio — #36
    superkarma: 0 26.01.2011, 12:33:46
  24. avatar
    [34] mio [*]

    selinka — #32 včera jsem právě dělala podobnou, krom vajec a cibule a dala tam pórek nadrobnoSml67

    ToraToraTora — #33 já dělám ráda oběSml16Sml67 a těstovinový salát s tuňákem, rajčaty, bylinkami a oliváčem často hlavně v létěSml67

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #35
    superkarma: 0 26.01.2011, 12:29:23
  25. avatar
    [33] ToraToraTora [*]

    mio — #31 Já naprosto egoisticky dělám ze sardinek...nějak mi to víc chutná...a cibulí nešetřím. Ostatní kolemjdoucí si buď zvyknou nebo přestoupí na jinou linku. Uplně bych si zkazila požitek Sml54 Ale tučňák je dobrej do salátu...třeba těstovinového, ale nesmí to být ten tesco. To je taková kejda

    1. na komentář reaguje mio — #34
    superkarma: 0 26.01.2011, 12:21:23
  26. avatar
    [32] selinka [*]

    mio — #31 tu už jsem dlouho nedělala, ale když, tak: tuňák, vařené vejce, trošku cibule, hořčice a másla, tavený sýr .. improvizace, aby mi to dětičky snědly, žeSml24

    ToraToraTora — #30 majonéza z chlebíčku nebo obloženýho vejce ...mňam Sml67 já jsem jasná, děti dostanou sladký, já chlebíček!

    1. na komentář reaguje mio — #34
    superkarma: 0 26.01.2011, 12:21:20
  27. avatar
    [31] mio [*]

    ToraToraTora — #25 selinka — #24 a já udělala včera z tučňáka pomazánku - je jemnější než ze sardinek a pokud tam člověk nedá kilo cibule, dá se po jejím pozření jít normálně mezi lidiSml16

    1. na komentář reaguje selinka — #32
    2. na komentář reaguje ToraToraTora — #33
    superkarma: 0 26.01.2011, 12:14:21

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [30] ToraToraTora [*]

    selinka — #29 DanaD — #28 Miluji ty, kde je celá půlka vajíčka zalitá majonézou a neprzněná petrželkou Sml54

    1. na komentář reaguje selinka — #32
    superkarma: 0 26.01.2011, 12:06:18
  2. avatar
    [29] selinka [*]

    DanaD — #28 a přesně tím to vyřeším ... uheráček tam asi mít nebudou, ale vlašáček, šunčičku ,,hm, tuňáka bylo málo Sml80

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #30
    superkarma: 0 26.01.2011, 11:48:08
  3. avatar
    [28] DanaD [*]

    selinka — #27 vyborny zakusek je taky oblozeny chlebicek Sml57

    1. na komentář reaguje selinka — #29
    2. na komentář reaguje ToraToraTora — #30
    superkarma: 0 26.01.2011, 11:36:27
  4. avatar
    [27] selinka [*]

    ToraToraTora — #25 Ty mě dneska zabiješ Sml57 Chm, ale Michalka má dneska narozky, tak jí domů koupím nějaké zákusky, a jak sladké nejím, tak si něco dám .. jako bolestné Sml22

    1. na komentář reaguje DanaD — #28
    superkarma: 0 26.01.2011, 11:32:28
  5. avatar
    [26] *modrá [*]

    Sml67

    superkarma: 0 26.01.2011, 11:17:45
  6. avatar
    [25] ToraToraTora [*]

    selinka — #24 Taky tu mám konzervu tučňáka, ale zbyly od včerejška řízky, tak nechám rybu plavat Sml54

    1. na komentář reaguje selinka — #27
    2. na komentář reaguje mio — #31
    superkarma: 0 26.01.2011, 11:12:16
  7. avatar
    [24] selinka [*]

    ToraToraTora — #22 slina mi teče jak bernardýnovi ...aspoň si v nouzi otevřu konzervu tuňáka, v práci nic jinýho nemám Sml24 

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #25
    2. na komentář reaguje mio — #31
    superkarma: 0 26.01.2011, 10:53:41
  8. avatar
    [23] enka1 [*]

    ToraToraTora — #16 DanaD už mi poradila,tak Bohouškovi brzké uzdraveníSml72

    DanaD — #14 Sml22všelék

    superkarma: 0 26.01.2011, 10:35:13
  9. avatar
    [22] ToraToraTora [*]

    selinka — #20 Můj můj, jenom můj, jsem také tvrdá. Nepošlu Sml54

    1. na komentář reaguje selinka — #24
    superkarma: 0 26.01.2011, 10:32:22
  10. avatar
    [21] krokodylice [*]

    To je přímo vědecká práce!

    superkarma: 0 26.01.2011, 10:13:05
  11. avatar
    [20] selinka [*]

    ToraToraTora — #19 pošli kus uheráku a beru to zpět Sml30

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #22
    superkarma: 0 26.01.2011, 10:06:42
  12. avatar
    [19] ToraToraTora [*]

    selinka — #18 Ty jsi tvrdá Sml24

    1. na komentář reaguje selinka — #20
    superkarma: 0 26.01.2011, 10:03:10
  13. avatar
    [18] selinka [*]

    ToraToraTora — #16 výmluvy stranou, jestli má sílu stát u sporáku ... Sml54

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #19
    superkarma: 0 26.01.2011, 09:53:27
  14. avatar
    [17] selinka [*]

    DanaD — #14 případně v nouzi uherák Sml22

    superkarma: 0 26.01.2011, 09:52:42
  15. avatar
    [16] ToraToraTora [*]

    enka1 — #13 O prášcích nevím, ale je to zajímavý nápad.....zeptám se jí, jestli už četla dnešní téma. Ale nevím nevím, Bohouš je nějakej nachrchlanej a kmitá mezi bacilama a sporákem. Sml54

    1. na komentář reaguje selinka — #18
    2. na komentář reaguje enka1 — #23
    superkarma: 0 26.01.2011, 09:52:06
  16. avatar
    [15] OlgaMarie [*]

    Sml59Dík ! Sml59Pobavilo mě to!Sml59

    superkarma: 0 26.01.2011, 09:48:33
  17. avatar
    [14] DanaD [*]

    enka1 — #13 kus bucku ti urcite pomuzeSml22

    1. na komentář reaguje selinka — #17
    2. na komentář reaguje enka1 — #23
    superkarma: 0 26.01.2011, 09:46:30
  18. avatar
    [13] enka1 [*]

    heligona — #8 Sml52 No jóóó, existují nějaké prášky proti skleroze????????????????????????????????????

    1. na komentář reaguje DanaD — #14
    2. na komentář reaguje ToraToraTora — #16
    superkarma: 0 26.01.2011, 09:39:28
  19. avatar
    [12] mio [*]

    skvělé!Sml30Sml67Sml67

    Náš pohled na svět (potažmo jídlo) je velice podobný, ne-li totožnýSml54

    superkarma: 0 26.01.2011, 09:38:56
  20. avatar
    [11] RenataP [*]

    no jestli tu klobásku svlíkáš s tím, že ji miluješ a chceš jí potěšit a splynout v jedno... pak to smilstvo není.

    Chceš-li ji sobecky a jednoduše jenom sežrat, pak jo...Sml24

    superkarma: 0 26.01.2011, 09:31:45
  21. [10] helešicová [*]

    Také jsem se taky obžírala. Dojídala jsem  jídlo po dětech.Bylo to na mě pěkně znát ,taková boubelka jsem byla. Když jsem byla na preventivní kontrole u lékařky,tak při odběru krve mi zjistila vysoký cholesterol.Tak jsem musela změnit stravovací náviky.Vařím ryby ,kuřecí maso,sojové maso,krůtu a králíka.Zakysané produkty,netučné sýry,jogurty,hodně ovoce a zeleniny.Brambory ,těstoviny,rýži.Nevařím žádné zasmažené polévky ani omáčky.Olej používám pouze olivový.Koupila jsem si titanové nádobí a do tohoto nádobí se nemusí dávat olej žádný.Cholesterol už nemám a cítím se opravdu fit.Sml16

    superkarma: 0 26.01.2011, 09:29:16
  22. avatar
    [9] Věrulinka [*]

    enka1 — #7 přesně tak, samý údajně zdravý jídla a žaludky mají v prdce Sml22Sml30, není na bůček, ten zdravý Sml59Sml30

    superkarma: 0 26.01.2011, 09:24:22
  23. avatar
    [8] heligona [*]

    enka1 — #7 jestli ty nemyslíš Helenku Sml30

    1. na komentář reaguje enka1 — #13
    superkarma: 0 26.01.2011, 09:18:35
  24. avatar
    [7] enka1 [*]

    Sml30Sml67 Pravdu máš v mém okolí je spousta lidí,co jedí "zdravě" a pořád mají něco s vnitřnostmi, žaludkem.....

    Škoda, že nenapsala Zuzana,čím krmí BohoušeSml15

    1. na komentář reaguje heligona — #8
    2. na komentář reaguje Věrulinka — #9
    superkarma: 0 26.01.2011, 09:15:25
  25. avatar
    [6] Věrulinka [*]

    Radek Kříž:už jsem poslala moje přiznání Sml52 o mém obžérství Sml52

    superkarma: 0 26.01.2011, 09:13:44
  26. avatar
    [5] Věrulinka [*]

    Sml59Sml59Sml59máme to stejně Sml59Sml59Sml59Sml30, jak já ráda jím, snad je až nemoc Sml30Sml30Sml30

    superkarma: 0 26.01.2011, 09:10:09
  27. [4] dadma [*]

    TTT Sml67

    superkarma: 0 26.01.2011, 09:09:13
  28. [3] Anai [*]

    Sml67 Já bych dala cenu TTT! Jo, taky jsem se obžírala, byla jsem to samý a měla chutě, jéje, tučné maso, smaženiny, česká kuchyně zeleniny přiměřeně...a to až do cca 40-45 bez ztráty štíhlé linie. Pak jsem si musela vybrat: buď jíst totéž, ale poloviční porce, nebo jíst stejně, ale dietku. Žlučník a cholestorol rozhodly za mě, ale já jsem samu sebe přesvědčila, že zelenina, ryby a jižní kuchyně jsou pro mě to pravé, miluju to a na nějaké smaženinu už vážně nikdy nemám chuť, stejně tak na sladké vyjmečně. Zato představa grilovaných mořských plodů či dobré ryby mně přivádí do extáze Sml30

    superkarma: 0 26.01.2011, 08:51:42
  29. avatar
    [2] selinka [*]

    Teda s chutí bych hned nějakou klobásku svlíklaSml67 Hříchy páchám všechny, až na ten poslední - nejsem líná si uvařit a abych něco zepomněla v lednici? Nemožné Sml24

    superkarma: 0 26.01.2011, 08:43:45
  30. avatar
    [1] daddyska [*]

    Tak to mě vážně pobavilo Sml30

    superkarma: 0 26.01.2011, 08:32:14

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme